Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!
Tego nie jedz po operacji wyrostka. Kliknij tutaj!

Nowoczesne potrawy wigilijne - bezglutenowe, zdrowe i dietetyczne

Nowoczesne potrawy wigilijne to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bożonarodzeniowych przepisów. Pomogą zapoznać świątecznych gości z nowymi smakami oraz pięknie zaprezentują się na wigilijnym stole. Ich dodatkową zaletą może być lekkostrawność i zdecydowanie mniejsza ilość dostarczanych kalorii.
Nowoczesne potrawy wigilijne na stole
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Nowoczesne dania na Wigilię stanowią bardzo ciekawą alternatywę dla standardowych przepisów.
  • Nowoczesne potrawy wigilijne często są inspirowane kuchniami świata. Jakimi?
  • Alternatywne dania mogą uatrakcyjnić świąteczny stół zarówno wizualnie jak i smakowo. Jakich warto spróbować?
SPRAWDŹ TEŻ: Potrawy wigilijne - jak je przygotować i czy są zdrowe?
Spis treści

Nowoczesne potrawy wigilijne

Choć tradycyjny świąteczny stół zwykle zastawiony jest daniami typu groch z kapustą, karpiem czy pierogami coraz częściej goszczą na nim także nowoczesne potrawy wigilijne.

Mogą być one modyfikacjami klasycznych przepisów, w których np. zwykły majonez zastępujemy jogurtem greckim czy też śledzia łososiem, ale też całkowicie alternatywnymi propozycjami, w których korzystamy z nieco bardziej egzotycznych produktów takich jak krewetki, mango czy awokado.

Równolegle z coraz większą świadomością zdrowotną częściej sięgamy po warzywa oraz lekkie dania, które dostarczają nieco mniej kalorii niż te tradycyjne. Aby zaserwować nowoczesne potrawy na Wigilię warto np.:

  • Karpia zastąpić inną rybą taką jak dorsz, łosoś czy dorada. Można je upiec w towarzystwie warzyw i ziół.
  • Zamiast tradycyjnego farszu napełnić pierogi np. fetą ze szpinakiem czy nadzieniem z tofu.
  • Podać lekką sałatkę warzywną na bazie jarmużu z dodatkiem orzechów.
  • Zamiast krokietów podać sakiewki z ciasta francuskiego z boczniakami.
  • Zaproponować na deser jabłka pod kruszonką z bakaliami czy pistacjowy sernik z korzennymi ciasteczkami.

Nowoczesne potrawy wigilijne wielokrotnie inspirowane są kuchniami świata. Mogą uczyć tym samym nowych smaków, cieszyć podniebienie oraz oko. Co ważne odchodząc od przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów możemy komponować dania w oparciu o lubiane składniki eliminując te, za którymi nie przepadamy.

Współczesne potrawy wigilijne to nie tylko nowoczesne składniki oraz sposób podania. To także często użycie nowych przypraw, które całkowicie zmieniają charakter dań. Korzystając z inspirujących przepisów można tak skomponować wigilijne menu, aby było nie tylko ciekawe i smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Wigilijne potrawy nowoczesne - przepis na sałatkę z łososiem i orzechami

Składniki:

  • Łosoś filet - 300 g,
  • Mieszanka sałat - opakowanie,
  • Pomarańcza - 2 sztuki,
  • Cebula czerwona - 1 sztuka,
  • Orzechy włoskie - garść,
  • Sok z cytryny - 1 sztuka,
  • Siemię lniane - łyżka,
  • Sos sojowy - łyżka,
  • Olej rzepakowy - łyżeczka,
  • Oliwa - łyżka,
  • Sól, pieprz, imbir - do smaku.

Przygotowanie:

Łososia pokrój w kostkę, dopraw imbirem i sosem sojowym. Odstaw na 10 minut w chłodne miejsce. Następnie usmaż do zarumienienia na oleju rzepakowym. Pomarańcze obierz (także z białych błon) i wyfiletuj. Z resztek wyciśnij sok.

Do miski włóż mieszankę sałat, łososia, pomarańczę, posiekaną w kostkę cebulę, orzechy, siemię lniane, sok z pomarańczy, cytryny oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem.

Reklama

Dietetyczne potrawy wigilijne

Wiele osób zwraca obecnie uwagę na aspekt zdrowotny swojej diety. Zarówno w zakresie jakości, sięgając po produkty niskoprzetworzone jak i ilości oraz kaloryczności konsumowanych dań. Nie da się ukryć, że tradycyjne pokarmy świąteczne należą zwykle do ciężkostrawnych i wysokokalorycznych.

Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się dietetyczne potrawy wigilijne. Warto podkreślić, że będą one nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Mogą być też nowoczesne.

Aby stworzyć fit potrawy wigilijne i nie przytyć w święta, warto zastosować się do kilku prostych wskazówek:

  • Zrezygnuj z zabielania zup śmietaną.
  • Nie podsmażaj dodatkowo na tłuszczu pierogów lub uszek. Podaj je po ugotowaniu.
  • Rybę podaj pieczoną lub duszoną bez panierki.
  • Zrezygnuj z dodatku zasmażki do kapusty.
  • Do sałatki jarzynowej zamiast majonezu dodaj jogurt grecki.
  • Korzystaj z różnorakich przypraw i ziół ograniczając ilość używanej soli.
  • Zmniejsz ilość cukru dodawanego do wypieków lub zastąp go ksylitolem/erytrolem.

Takie drobne modyfikacje mogą sprawić, że spożywane dania będą znacznie bardziej lekkostrawne, ale i dostarczą mniej kilokalorii. Także i w ich spożyciu warto jednak zachować umiar. Również dietetyczne dania wigilijne zjedzone w nadmiarze mogą doprowadzić do niestrawności czy wzrostu masy ciała.

Dania wigilijne fit - dorada pieczona z warzywami

Składniki:

  • Dorada - 2 sztuki,
  • Masło - 2 łyżki,
  • Czerwona cebula - 1 sztuka,
  • Marchew - sztuka,
  • Pietruszka - sztuka,
  • Seler naciowy - 2 łodygi,
  • Koper włoski - 1/2 sztuki,
  • Bakłażan - mała sztuka,
  • Pomido - sztuka,
  • Cytryna - sztuka,
  • Oliwa - 1 łyżka,
  • Sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, suszone pomidory, czosnek - do smaku.

Przygotowanie:

Zioła wymieszaj z masłem. Doradę oczyść i natnij skórę. Oprósz ją solą i pieprzem, a do środka włóż masło z ziołami. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plastry. Następnie podsmaż na oliwie i dopraw przyprawami. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, połóż na nich rybę, a na końcu plastry cytryny. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut.

Reklama

Wigilijne potrawy bezglutenowe

Tradycyjna kolacja wigilijna pełna jest potraw na bazie mąk pszennych i żytnich. Używamy ich do panierek, przygotowania pierogów, uszek, ciast, pierników czy nawet do sporządzania zasmażki. A są one jak każdy produkt powstający z ziarna pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa źródłem glutenu.

Warto wiedzieć, że dietę z eliminacją tego białka powinny prowadzić osoby chore na celiakię, mające alergię na pszenicę oraz cierpiące na nieceliakalną nietolerancję glutenu. Bezglutenowe potrawy wigilijne mogą wydawać się nie lada wyzwaniem.

Szczęśliwie istnieje wiele produktów nie zawierających tego białka, które mogą zastąpić popularną na świątecznym stole mąkę pszenną i inne źródła glutenu. Co ważne należy pamiętać, że stosując ścisłą dietę eliminacyjną należy korzystać ze specjalnych produktów oznaczonych znakiem przekreślonego kłosa.

Potrawy wigilijne bezglutenowe będą odpowiednikami tradycyjnych dań, w których zastosujemy alternatywne bezglutenowe zboża takie jak gryka, ryż czy proso. Pozwoli to przygotować min. krokiety, ciasta i pierogi. Potrawy wigilijne bez glutenu można sporządzać z udziałem mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, jaglanej, kokosowej czy ziemniaczanej.

Można także korzystać z specjalnych bezglutenowych mieszanek do kupienia w części sklepów spożywczych.

Bezglutenowe dania na Wigilię - przepis na makowiec

Składniki:

  • Mak- 2 szklanki,
  • Białka jaj- 4 sztuki,
  • Wiórki kokosowe- 2 szklanki,
  • Suszone śliwki- szklanka pokrojonych,
  • Jabłko- 2 sztuki pokrojone w kostkę,
  • Kasza jaglana- szklanka,
  • Ksylitol lub cukier- 4-5 łyżek,
  • Sok jabłkowy- 4 szklanki.

Przygotowanie:

Mak zalej wrzątkiem i odcedź. Następnie ponownie zalej wrzątkiem i odstaw na noc. Kolejnego dnia odlej wodę i zmiel mak 3 razy. Sok jabłkowy zagotuj w garnuszku. Kaszę jaglaną przepraż na suchej patelni. Do wrzącego soku dodaj mak, kaszę oraz wiórki kokosowe. Po wymieszaniu gotuj około 20 minut.

Następnie całość zmiksuj. Do masy dodaj śliwki, jabłka oraz cukier lub ksylitol. Białka jaj ubij na sztywno. Wymieszaj je delikatnie z ostudzoną masą. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Ciasto piecz w temperaturze ok. 180 stopni przez 75 minut.

Reklama

Zdrowe potrawy wigilijne

Mówiąc o zdrowych potrawach wigilijnych mamy na myśli nie tylko dania nowoczesne. Istnieje wiele tradycyjnych receptur, które komponuje się z produktów spożywczych mających wysoką wartość odżywczą. Przykładem takiego składnika są śledzie, czyli ryby bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 takie jak kwas DHA i EPA.

Bardzo popularnym produktem, z którego korzysta się w wielu zdrowych daniach wigilijnych jest kapusta kiszona.Stanowi dobre źródło błonnika, witaminy C oraz korzystnych dla jelit człowieka bakterii. Używany powszechnie mak dostarcza pokaźnej ilości wapnia, a śliwki suszone wspomnianego wcześniej włókna pokarmowego oraz potasu.

Orzechy włoskie, równie popularny składnik zdrowych przepisów wigilijnych będą źródłem kwasu alfa linolenowego, który także jak DHA I EPA należy do grupy omega 3 czyli kwasów tłuszczowych niezbędnych w codziennej diecie.

Aby potrawy wigilijne były nieco bardziej przyjazne dla przewodu pokarmowego oraz zdrowia warto zrezygnować z używania w ich przygotowaniu dużej ilości tłuszczu np. zamieniając majonez na jogurt grecki czy nie okraszając pierogów masłem. Należy równocześnie zadbać, aby na stole pojawiła się większa ilość różnokolorowych warzyw.

Reklama

Nowoczesne przepisy na dania wigilijne

Nawet jeśli cenimy sobie tradycję, nie warto obawiać się nowoczesnych przepisów wigilijnych. Mogą one uatrakcyjnić świąteczny stół zarówno wizualnie jak i smakowo. Jeśli komponujemy je z warzyw, lekkich dodatków i ziołowych przypraw będą one również korzystnie wpływać na pracę przewodu pokarmowego.

Nowoczesne dania na Wigilię stanowią ciekawą alternatywę dla standardowych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.

Przepisy na nowoczesną Wigilię:

Tatar z łososia

Składniki:

  • Łosoś filet- 250g,
  • Czerwona cebula- sztuka,
  • Awokado- sztuka,
  • Żółtko jaja- 2 sztuki,
  • Sos sojowy- łyżka,
  • Olej lniany- łyżka,
  • Sok z cytryny- łyżeczka,
  • Pieprz, chilli, imbir- do smaku.

Przygotowanie:

Łososia pokrój na kawałki, a potem posiekaj drobno. Cebulę i awokado pokrój w małą kostkę. Wymieszaj je z łososiem. Z sosu sojowego, przypraw, oleju i soku z cytryny przygotuj dip. Zmieszaj go z rybą. Z masy uformuj dwa kopce. Zrób w nich zagłębienie i wbij żółtko. Tatara podawaj z ulubionymi dodatkami takimi jak grzybki, ogórki kiszone czy suszone pomidory.

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:

Na ciasto

  • Mąka pszenna typ 550 - 500 g,.
  • Mleko 2% - 70 ml,
  • Masło - 40 g,
  • Woda - 250 ml.

Na farsz

  • Cebula - 2 sztuki,
  • Zielona soczewica - 250g,
  • Ser twarogowy półtłusty- 150g,
  • Papryczka chilli - 1/2 sztuki,
  • Imbir świeży - kawałek ok. 1 cm,
  • Olej rzepakowy - łyżka,
  • Sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 20-30 minut). Dokładnie ją odcedź. W rondlu rozpuść masło wraz z mlekiem i wodą. Nie gotuj tylko lekko podgrzej. Do miski przesiej mąkę. Stopniowo dodawaj do niej ciepły płyn mieszając, by składniki się połączyły.

Gdy to się stanie, przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj aż będzie sprężyste, jednolite i gładkie. Następnie owiń je ściereczką i odłóż by lekko odpoczęło. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju aż się zarumieni. Soczewicę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Podobnie postępuj z twarogiem.

Soczewicę połącz z serem, cebulą i dopraw. Wymieszaj farsz z posiekaną papryczką chilli i startym imbirem. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka. Nałóż farsz i sklej ciasto. Pierogi gotuj partiami w osolonej wodzie ok. dwie minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać je skropione oliwą i udekorowane liśćmi szałwii.

Korzenny sernik z nerkowców

Składniki:

Na masę „sernikową”

  • Nerkowce - 500 g,
  • Mleczko kokosowe -120 g,
  • Napój migdałowy - 150ml,
  • Olej kokosowy - 100 g,
  • Cukier kokosowy - 80 g,
  • Cynamon - łyżeczka,
  • Pasta waniliowa-  1 łyżeczka.

Na spód:

Na karmel:

  • Daktyle suszone - 50 g,
  • Napój migdałowy - 50 ml,
  • Olej kokosowy - 100 g.

Przygotowanie:

Nerkowce zalej gorącą wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź. Daktyle zalej gorąca wodą i odstaw na 10 minut. Po odsączeniu zblenduj je razem z płatkami migdałów. Tortownicę (o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Powstałą masą wyklej spód, ugnieć i wstaw do lodówki. Odsączone nerkowce zblenduj z pozostałymi składnikami masy „sernikowej”. Całość umieść na schłodzony spód i ponownie wstaw do lodówki. Daktyle na karmel zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Następnie po odsączeniu zmiksuj z napojem migdałowym i olejem.

Powstałą pastą posmaruj delikatnie sernik. Przechowuj go w lodówce. Możesz go dowolnie udekorować.

Czytaj również

Bibliografia

  • Wszystkiegosłodkiego.pl www.wszystkiegoslodkiego.pl, [data dostępu: 14.12.2022].
  • Kuchnia Lidla, www.kuchnialidla.pl, [data dostępu: 14.12.2022].
  • Bezgluten, www.bezgluten.pl, [data dostępu: 14.12.2022].
  • Bezglutenowa mama, www.bezglutenowamama.pl, [data dostępu: 14.12.2022].
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Artykuł napisany przez
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyczka, specjalistka ds. zdrowia publicznego, wykładowczyni, nauczycielka i przyszła psychodietetyczka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje z pacjentami indywidualnymi od ponad dekady w gabinecie oraz drogą online. Specjalizuje się w opiece nad osobami chorującymi na zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia metaboliczne. Pracuje również z pacjentami po operacjach bariatrycznych. Pasjonatka prostej kuchni i zwolenniczka rozsądnych relacji z jedzeniem. Prywatnie fanka jogi i szczęśliwa mama Staszka.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Zdrowe święta
Kompot z suszu - jak zrobić i ile gotować? Przepisy i wskazówki
Kompot z suszu w szklankach
Potrawy wigilijne - jak je przygotować i czy są zdrowe? Przepisy i właściwości
Potrawy wigilijne na świątecznym stole
Polskie potrawy wielkanocne - tradycyjnie czy nowocześnie? Przepisy
Talerz na potrawy wielkanocne
Podobne artykuły
Sałatka na Boże Narodzenie
Sałatki na Boże Narodzenie - rybne, lekkie i nowoczesne. Jakie na Wigilię?
Pierniki świąteczne na talerzu
Pierniki świąteczne - tradycyjne, wegańskie, bez glutenu i fit. Jak zrobić i kiedy piec?
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa podana w białym naczyniu, ozdobiona świeżym koperkiem. Na pierwszym planie widoczne są różnokolorowe składniki takie jak pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewka, groszek, wszystko polane kremowym majonezem. W tle nieost
Tradycyjna sałatka jarzynowa - przepis
Potrawy z jajek
Wielkanocne potrawy dla cukrzyków - przepisy dla diabetyków
babki wielkanocne na pomarańczowym tle
Babka wielkanocna - przepisy. Przetestowaliśmy 8 receptur!

Reklama


Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
Dowiedz się co to!