Kompot z suszu – nie może go zabraknąć na wigilijnym stole

Kompot z suszu – nie może go zabraknąć na wigilijnym stole
Źródło: 123RF
Starszy niż rok
Kompot z suszonych owoców to tradycyjna potrawa wigilijna. Nasi przodkowie taki kompot gotowali nie tylko od święta, ale przez całą zimę. Nic dziwnego, bo stanowi on cenne źródło witamin i mikroelementów. W dodatku jest naprawdę pyszny i stanowi wspaniałą przeciwwagę dla kupowanych w sklepach, pełnych sztucznych składników napojów.
 

Suszone owoce korzystnie wpływają na organizm człowieka. Zawierają witaminy, zwłaszcza A, K i B, oraz trochę witaminy C. Owoce te są także cennym źródłem mikroelementów - miedzi, żelaza, magnezu i potasu. Co ważne – to również idealne źródło błonnika. Suszone jabłka pomagają w niestrawności, morele zabezpieczają przed anemią, gruszki odkwaszają układ pokarmowy, figi są dobrym źródłem wapnia oraz poprawiają przemianę materii, śliwki są cennym źródłem antyoksydantów, a rodzynki odkwaszają organizm oraz eliminują stres. Krótko mówiąc – wartości odżywcze i zdrowotne suszonych owoców są naprawdę nie do przecenienia.

Wigilijny kompot

Do przygotowania kompotu wykorzystujemy dobre jakościowo, suszone owoce, najlepiej bez dodatku cukru i konserwantów. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi i rodzynki. Czasami dodaje się sok z cytryny, goździki, cynamon, sok z pomarańczy, imbir oraz cukier. Kompot z suszonych owoców jest doskonały podczas wigilijnej wieczerzy oraz kolejnych dwóch dni. Posiada w swoim składzie mnóstwo błonnika, który pomaga w pracy jelit, co oznacza przyspieszenie trawienia ciężkostrawnego świątecznego jadła. Ponadto świetnie gasi pragnienie. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce mają sporo kalorii.

Czytaj też: Soki, nektary, napoje - co wybrać?

Kompot z suszu

Składniki:

- 10 dag suszonych jabłek;

- 10 dag suszonych gruszek;

- 10 dag suszonych (nie wędzonych!) śliwek;

- 6 suszonych fig;

- garść rodzynek;

- spory kawałek kory cynamonowej;

- 3 gwiazdki anyżu;

- kilka goździków;

- 5 łyżek cukru;

- 1 cytryna;

- 1 pomarańcza.

Wszystkie owoce i przyprawy gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Odstawić, posłodzić. Do zimnego kompotu dodać sok z cytryny oraz pomarańczę pokrojoną na plasterki. Przechowywać w zimnym miejscu. Podawać mocno schłodzony.

Sałatka z suszonych owoców

Składniki:

- 7 dag suszonych moreli;

- 7 dag suszonych śliwek;

- 7 dag suszonych fig;

- 7 dag suszonych  jabłek;

- 7 dag suszonych gruszek;

- 3 łyżki rodzynek;

- po 2 łyżki migdałów, niesolonych pistacji i pestek pinii;

- po szczypcie mielonego kardamonu i cynamonu;

- sok z cytryny;

- 4 łyżki syropu owocowego;

- cukier puder.

Przygotowanie: Suszone owoce umyć, zalać zimną wodą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Migdały sparzyć, ostudzić, obrać ze skórki. Namoczone owoce osączyć, dodać migdały, pistacje i pestki pinii, posypać kardamonem i cynamonem. Syrop wymieszać z sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić cukrem pudrem. Sosem polać sałatkę, odstawić na 24 godziny do lodówki. Sałatkę podawać z kostkami lodu skropioną rumem lub koniakiem.

Ewa Pol

Przeczytaj także:

Tradycyjne wigilijne potrawy - czy są zdrowe?

Warzywa i owoce, które powinieneś jeść w grudniu

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA