
Spis treści
Suszone owoce korzystnie wpływają na organizm człowieka. Zawierają witaminy, zwłaszcza A, K i B, oraz trochę witaminy C. Owoce te są także cennym źródłem mikroelementów - miedzi, żelaza, magnezu i potasu. Co ważne – to również idealne źródło błonnika. Suszone jabłka pomagają w niestrawności, morele zabezpieczają przed anemią, gruszki odkwaszają układ pokarmowy, figi są dobrym źródłem wapnia oraz poprawiają przemianę materii, śliwki są cennym źródłem antyoksydantów, a rodzynki odkwaszają organizm oraz eliminują stres. Krótko mówiąc – wartości odżywcze i zdrowotne suszonych owoców są naprawdę nie do przecenienia.
Wigilijny kompot
Do przygotowania kompotu wykorzystujemy dobre jakościowo, suszone owoce, najlepiej bez dodatku cukru i konserwantów. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi i rodzynki. Czasami dodaje się sok z cytryny, goździki, cynamon, sok z pomarańczy, imbir oraz cukier. Kompot z suszonych owoców jest doskonały podczas wigilijnej wieczerzy oraz kolejnych dwóch dni. Posiada w swoim składzie mnóstwo błonnika, który pomaga w pracy jelit, co oznacza przyspieszenie trawienia ciężkostrawnego świątecznego jadła. Ponadto świetnie gasi pragnienie. Warto jednak pamiętać, że suszone owoce mają sporo kalorii.
Kompot z suszu
Składniki:
- 10 dag suszonych jabłek;
- 10 dag suszonych gruszek;
- 10 dag suszonych (nie wędzonych!) śliwek;
- 6 suszonych fig;
- garść rodzynek;
- spory kawałek kory cynamonowej;
- 3 gwiazdki anyżu;
- kilka goździków;
- 5 łyżek cukru;
- 1 cytryna;
- 1 pomarańcza.
Wszystkie owoce i przyprawy gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Odstawić, posłodzić. Do zimnego kompotu dodać sok z cytryny oraz pomarańczę pokrojoną na plasterki. Przechowywać w zimnym miejscu. Podawać mocno schłodzony.
Sałatka z suszonych owoców
Składniki:
- 7 dag suszonych moreli;
- 7 dag suszonych śliwek;
- 7 dag suszonych fig;
- 7 dag suszonych jabłek;
- 7 dag suszonych gruszek;
- 3 łyżki rodzynek;
- po 2 łyżki migdałów, niesolonych pistacji i pestek pinii;
- po szczypcie mielonego kardamonu i cynamonu;
- sok z cytryny;
- 4 łyżki syropu owocowego;
- cukier puder.
Przygotowanie: Suszone owoce umyć, zalać zimną wodą i wstawić na 24 godziny do lodówki. Migdały sparzyć, ostudzić, obrać ze skórki. Namoczone owoce osączyć, dodać migdały, pistacje i pestki pinii, posypać kardamonem i cynamonem. Syrop wymieszać z sokiem z cytryny, ewentualnie doprawić cukrem pudrem. Sosem polać sałatkę, odstawić na 24 godziny do lodówki. Sałatkę podawać z kostkami lodu skropioną rumem lub koniakiem.
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!