Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗
Pierwszy w historii zabieg, który przywrócił słuch. Trwał 16 minut. Sprawdź❗

Sałatki na Boże Narodzenie - rybne, lekkie i nowoczesne. Jakie na Wigilię?

Na tradycyjnym bożonarodzeniowym stole znajdziemy nie tylko pierniki, makowce i karpia, ale również świąteczne sałatki. Podczas kolacji wigilijnej podajemy je w wersji postnej, a w kolejnych dniach także z dodatkiem mięsa. Mogą mieć tradycyjny charakter jak typowa sałatka jarzynowa, ale również występować pod postacią lekkich, orzeźwiających i nowoczesnych dodatków warzywnych do świątecznych potraw.
Sałatka na Boże Narodzenie
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Za najbardziej popularną sałatkę na święta jest jarzynowa. Jak ją zrobić?
  • Przepisy na świąteczne sałatki często zawierają w swym składzie ryby. Sprawdź, jakie będą nadawać się idealnie.
  • Nie każde świąteczne sałatki muszą być ciężkostrawne. Warto komponować je z kolorowych warzyw z dodatkiem delikatnego dressingu np. z oliwy.
SPRAWDŹ TEŻ: Nowoczesne potrawy wigilijne - bezglutenowe, zdrowe i dietetyczne
Spis treści

Reklama

Jakie sałatki na Boże Narodzenie?

Do tradycyjnych bożonarodzeniowych potraw zaliczamy bez wątpienia świąteczne sałatki. W zależności od gustów kulinarnych i rodzinnych tradycji występują w różnych odsłonach. Najbardziej popularną sałatką na święta jest jarzynowa.

Przygotowuje się ją z warzyw korzeniowych takich jak pietruszka, marchewka i seler, które najczęściej wcześniej służą do przygotowania bulionu. W zależności od przepisu dodaje się do niej również ziemniaki, cebulę, ogórka kiszonego, groszek, jajko, a niekiedy kukurydzę.

Taka sałatka na święta Bożego Narodzenia nie obejdzie się również w tradycyjnej wersji bez majonezu. Z punktu widzenia dietetyka dania tego typu mają jedną ważną zaletę: pozwalają zaistnieć warzywom na stole. Sałatki na święta można podawać jako przekąskę, ale i danie główne np. kolację. W zależności od sposobu przygotowania mogą być mniej lub bardziej sycące.

Jeśli umieścimy w nich ryż, ziemniaki, makaron lub kaszę będą źródłem energii w postaci węglowodanów. Dodatek ryby, mięsa, jaja lub strączków zapewni porcję białka. Warzywa obecne w sałatkach na Boże Narodzenie dostarczą błonnika, witamin i składników mineralnych.

Potrawy tego typu często są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Mogą dodatkowo być bardzo efektowne. Najpopularniejsze sałatki święta to wspomniana wcześniej sałatka jarzynowa, ale również śledziowa, brokułowa, makaronowa, z burakami czy gyros.

Jeśli z różnych przyczyn zwracamy uwagę na kaloryczność podawanych potraw można poprzez różne modyfikacje zmieniać tradycyjne przepisy sprawiając, by nasze propozycje były nieco bardziej fit. Przykładem może być rezygnacja z majonezu na rzecz jogurtu greckiego.

Jeśli z kolei lubimy eksperymentować ze smakami możemy wzbogacić świąteczną sałatkę o ciekawy składnik, który nada jej wyjątkowego charakteru np. suszone owoce, mango, krewetki czy choćby kozi ser.

Ekspresowy przepis na świąteczną sałatkę

Składniki:

  • Jajo kurze - 2 sztuki
  • Por część zielona - kawałek 15 cm
  • Ogórek kiszony - 2-3 sztuki
  • Jogurt grecki - 2 łyżki
  • Ser żółty (wędzony) - 2 łyżki startego
  • Musztarda miodowa - łyżka
  • Sól, pieprz - do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Następnie obierz i pokrój w kostkę. Ogórka obierz i również pokrój w kostkę. Por dokładnie umyj i pokrój w paseczki. Jogurt połącz z musztardą i przyprawami. Wszystko wymieszaj i dopraw, jeśli zajdzie taka potrzeba. Składniki można też układać piętrowo w przeźroczystej salaterce wkładając kolejno: por, jajko, ogórek, ser i sos.

Reklama

Sałatki na Wigilię

Sałatki wigilijne, to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Mogą stanowić jedną lub więcej z kolacyjnych dwunastu potraw. Zgodnie z tradycją powinny mieć postny charakter. Dlatego też z założenia sałatka na Wigilię nie będzie zawierać mięsa oraz wędlin. Jej składnikiem może być za to jajko, ryba czy też strączki. Do najbardziej popularnych sałatek na Wigilię zaliczamy:

  • sałatkę jarzynową,
  • sałatkę śledziową,
  • sałatkę ziemniaczaną,
  • sałatkę z pieczarkami,
  • sałatkę z buraczkami.

W związku z licznymi świątecznymi obowiązkami warto sięgać po przepisy proste i szybkie w przygotowaniu. Można na ich bazie sporządzić pyszną sałatkę wigilijną zarówno w wersji sycącej jak i pod postacią lekkiego dania. Szukając inspiracji na nietypowe dania bożonarodzeniowe z tej grupy można też czerpać pomysły z kuchni świata.

Oryginalna sałatka wigilijna może zawierać np. makaron ryżowy znany z kuchni azjatyckiej czy włoskie tortellini.

Sałatka wigilijna z fasolą - przepis

Składniki:

  • Fasola jaś - 2 szklanki ugotowanej lub konserwowej
  • Cebula - sztuka
  • Ogórek konserwowy - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny grecki -  150 g
  • Majonez - 2 łyżki
  • Musztarda - 2 łyżki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sok z cytryny - ½ sztuki
  • Sól, pieprz, cukier - do smaku

Przygotowanie:

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek wymieszaj z jogurtem, majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Ogórek konserwowy pokrój w cienkie paseczki. Wymieszaj fasolę z ogórkiem i sosem. Wstaw do lodówki na kilka godzin by smaki się połączyły.

Reklama

Sałatki rybne na Boże Narodzenie

Przepis na świąteczne sałatki często zawiera w swym składzie ryby. Warto pamiętać, że są to produkty o wysokiej wartości odżywczej bogate w dobrej jakości białko, składniki mineralne oraz zdrowe kwasy tłuszczowe.

Sałatki rybne na Wigilię i pozostałe dni świąteczne mogą stanowić dobrą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych dań. Istnieje wiele ciekawych receptur, z których można korzystać przygotowując tego typu posiłki.

Choć do najpopularniejszych ryb na bożonarodzeniowym stole należy śledź, to za smaczną propozycję można także uznać sałatkę wigilijną z łososiem czy wędzoną makrelą.

Szczególnie atrakcyjne smakowo będą dania zawierające ryby o większej zawartości tłuszczu, takie jak wcześniej wymieniony łosoś, makrela, śledź czy tuńczyk.

Wynika to z faktu, że to właśnie tłuszcz stanowi nośnik smaku. Jednak przygotowując sałatkę rybną można także wykorzystać np. dorsza czy mintaja.

Lekka świąteczna sałatka z łososiem wędzonym - przepis          

Składniki:

  • Łosoś wędzony - 150 g,
  • Cykoria - sztuka,
  • Czerwona cebula - sztuka,
  • Szczypiorek - pęczek,
  • Czosnek - ząbek,
  • Koperek - łyżka posiekanego,
  • Bazylia - łyżka posiekanej,
  • Oliwa z oliwek - łyżka,
  • Sok z cytryny- z 1 sztuki,
  • Sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Cykorię umyj, a jej liście posól i odstaw na 30 minut. Dzięki temu pozbędziesz się charakterystycznej goryczki. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Bazylię, koperek i szczypiorek posiekaj. Czosnek wyciśnij. Do oliwy dodaj przyprawy oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki połącz i dokładnie wymieszaj.

Sałatka śledziowa na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia

Sałatka śledziowa podawana na Wigilię, to jedno z bardzo popularnych tradycyjnych dań na świątecznym stole. Jest nie tylko atrakcyjna smakowo, ale i wizualnie, jeśli przygotujemy ją warstwowo, w przeźroczystej salaterce lub misce. Wigilijna sałatka śledziowa może mieć różne oblicza.

Oczywiście jej głównym składnikiem są matiasy, które z punktu widzenia dietetyka są doskonałym źródłem cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega 3.

W tradycyjnej wersji tego dania pozostałymi elementami są najczęściej: cebula, jabłka, majonez, śmietana, ale też ziemniaki czy buraki. Sałatka śledziowa wigilijna może zawierać także jajka.

Bez wątpienia jest uznawana za bardzo sycącą. Dzieje się tak za sprawą połączenia pokarmowych źródeł białka, wysokiej zawartości tłuszczu oraz obecności warzyw.

Sałatka śledziowa z burakami na Wigilię - przepis

Składniki:

  • Śledź matias - 3 płaty,
  • Mleko - 300 ml,
  • Jajo kurze - 3 sztuki,
  • Jabłko - sztuka,
  • Burak - sztuka,
  • Czerwona cebula - sztuka,
  • Cytryna - 1/2 sztuki,
  • Groszek konserwowy - 1/2 puszki,
  • Ogórek kiszony - 3 sztuki,
  • Musztarda Dijon - 2 łyżeczki,
  • Jogurt grecki - 3 łyżki,
  • Pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Śledzie zalej mlekiem i odstaw je do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w kostkę. Buraka umyj, obierz i ugotuj. Jajko ugotuj na twardo. Jabłko i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podobnie pokrój jajko, ogórka i buraka. Groszek odsącz z zalewy.

Składniki połącz, dodaj jogurt, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Sałatkę możesz ułożyć warstwami w przeźroczystej salaterce w kolejności: śledź, musztarda, ogórki, jaja, burak, pieprz, jogurt grecki, cebula, kolejna porcja śledzia, jogurt i na końcu posypać groszkiem.

Sałatki z tuńczykiem na Boże Narodzenie

Wigilijny stół obfituje w dania na bazie ryb. Choć najczęściej korzystamy w przepisach z tradycyjnego karpia oraz śledzia, warto również otworzyć się na nowe smaki. Świąteczna sałatka z tuńczykiem może być dobrą alternatywą dla innych sałatek rybnych, które wymagają dłuższego przygotowania. W tym przypadku najczęściej korzystamy z ryby konserwowej, która nie wymaga moczenia jak śledź czy też pieczenia lub smażenia jak karp.

Można użyć tuńczyka w oleju lub w sosie własnym. Warto wybierać ryby w kawałkach, bo te będą lepiej prezentowały się wizualnie w naszym daniu. Jeśli mamy więcej czasu można sięgnąć po stek i poddać go obróbce termicznej, czyli np. obsmażyć. Istnieje wiele przepisów na sałatki wigilijne z tuńczykiem.

Od tych tradycyjnych z majonezem i jajkiem po bardziej nowoczesne inspirowane np. kuchnią azjatycką. Tuńczyk jest produktem, który ma nieco mniej wyrazisty smak, dlatego też często bywa akceptowany również przez osoby, które nie przepadają za rybami.

Co ważne warto pamiętać, że powinny unikać jego spożycia kobiety w ciąży, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczeń obecnych w tym produkcie.

Sałatka wigilijna z tuńczykiem - przepis

Składniki:

  • Tuńczyk w sosie własnym - puszka,
  • Ryż basmati - 100 g,
  • Czerwona fasola - ½ puszki,
  • Kukurydza - ½ puszki,
  • Groszek - 1/2 puszki,
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki,
  • Majonez lub jogurt grecki - 5 łyżek,
  • Pietruszka zielona - do posypania,
  • Sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz na sitku. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa konserwowe odsącz z zalewy. Koncentrat wymieszaj z majonezem lub jogurtem i przyprawami. Połącz składniki. Na koniec sałatkę posyp dla dekoracji posiekaną, zieloną pietruszką.

Reklama

Dobre i sprawdzone sałatki na Boże Narodzenie

Przygotowania do świąt obejmują często wiele godzin spędzonych w kuchni. W prawie każdym domu istnieje zestaw typowych potraw, które sporządza się w tym szczególnym okresie. Popularne dobre sałatki na święta to oczywiście tradycyjna jarzynowa oraz śledziowa.

Goszczą one na wielu polskich stołach. Sałatka jarzynowa wigilijna powstaje z włoszczyzny, jajek, ogórków konserwowych lub kiszonych, ziemniaków, groszku i majonezu. Ma wiele ciekawych wariantów, w których stosuje się różne dodatki takie jak np. jabłko.

Do innych popularnych dań z tej grupy podawanych podczas Bożego Narodzenia zaliczamy: sałatkę makaronową, z ryżu, ziemniaków, warstwową, z dodatkiem ryb czy fasoli. Co ważne ich przygotowanie często nie wymaga większych talentów kulinarnych.

Wiele pysznych sałatek na święta sporządza się według bardzo prostych receptur z niewielkiej ilości składników. Co stanowi dodatkowy plus zwykle bazują one na produktach sezonowych, czyli m.in. warzywach korzeniowych.

Niektóre pyszne sałatki świąteczne będą też szybkie w przygotowaniu. Warto korzystać z tego, aby ograniczyć czas przeznaczany na bożonarodzeniowe obowiązki. Nie podlega dyskusji, że najlepsze sałatki na święta to najczęściej te, których smak pamiętamy z lat dzieciństwa i wiąże się on zwykle z wieloma ciepłymi wspomnieniami.

Szybka sałatka na wigilię - przepis

Składniki:

  • Filet śledziowy wiejski - 3 sztuki,
  • Cebula czerwona - sztuka,
  • Ogórek konserwowy - sztuka,
  • Jajo kurze - 2 sztuki,
  • Groszek konserwowy - mała puszka,
  • Suszone pomidory - 3 sztuki,
  • Jogurt grecki lub majonez - 2 łyżki,
  • Kwaśna śmietana - łyżka,
  • Musztarda - łyżeczka,
  • Koperek - łyżka posiekanego,
  • Sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Cebulę, śledzia i ogórek pokrój w kosteczkę. Pomidory pokrój w paski. Jajko ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Groszek odsącz z zalewy. Jogurt lub majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą, koperkiem i przyprawami. Wszystkie składniki połącz.

Reklama

Lekkie i zdrowe sałatki na Boże Narodzenie

Nie jest tajemnicą, że duża część przygotowywanych na święta dań jest wysokokaloryczna i ciężkostrawna. Tyczy się to również popularnych sałatek. Dzieje się tak zwykle za sprawą dodawanego do nich majonezu lub śmietany. Warto wiedzieć, że lekka sałatka na święta Bożego Narodzenia spokojnie obejdzie się bez tych składników.

Doskonałą alternatywę dla majonezu może stanowić jogurt grecki. On także jest gęsty i odpowiednio zlepi poszczególne składniki sałatki. Jako zamiennik dla zatwardziałych miłośników majonezu, którzy chcą sporządzić lekką sałatkę na Wigilię można przygotować sos majonezowy, w którym bazę stanowi właśnie jogurt z niewielkim dodatkiem wspomnianego majonezu (na 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka majonezu).

Warto pamiętać, że tego typu dania mogą być ciekawą propozycją np. na kolację. Lekkie sałatki świąteczne zaleca się komponować z kolorowych warzyw z dodatkiem delikatnego dressingu np. z oliwy. Będą wtedy doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika.

Można wzbogacić je o dodatek pokarmowego źródła białka, czyli np. jajko, fasolę, soczewicę, ciecierzycę, ser, rybę taką jak łososia, tuńczyka czy śledzia, a także chudego mięsa takiego jak indyk.

Do przyprawiania tych dań warto użyć różnorakich ziół, które poza nadaniem smaku wpływają również na poprawę trawienia. Lekkie sałatki świąteczne będą stanowiły, zatem dobrą przeciwwagę do tradycyjnych mięsnych, serwowanych w tym okresie.

Urozmaicą bożonarodzeniowe menu, ale też przyozdobią  świąteczny stół.

Świąteczna sałatka z rukolą - przepis

Składniki:

  • Rukola - 2 garście,
  • Pomidory koktajlowe - 8 sztuk,
  • Cebula czerwona - 1/2 sztuki,
  • Suszone pomidory - 3 sztuki,
  • Jajo kurze - 2 sztuki,
  • Papryka żółta - sztuka,
  • Słonecznik łuskany - 2 łyżki,
  • Oliwa - 2 łyżki,
  • Sok z cytryny - łyżka,
  • Miód - łyżeczka,
  • Sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek - do smaku.

Przygotowanie:

Jajko ugotuj na twardo. Pomidorki przekrój na połówki. Rukolę umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę pokrój w paseczki. Słonecznik upraż na patelni tak, aby się lekko zarumienił. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami. Na talerzu ułóż rukolę, pomidory, paprykę i cebulę. Na warzywach umieść jajka pokrojone w ósemki. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem.

Reklama

Sałatki na Wigilię bez mięsa

Tradycyjna kolacja wigilijna ma charakter postny. Nie podaje się w jej trakcie mięsa oraz jego przetworów. Do postnych pokarmów zalicza się jednak ryby. Jeśli stosujemy dietę wegetariańską planując świąteczne menu mamy do wyboru wiele smacznych propozycji bez wspomnianych dodatków.

Sałatka na Wigilię bez mięsa, to chociażby znana sałatka jarzynowa. Do popularnych składników przepisów wegetariańskich należą nie tylko jaja, ale także sery, grzyby czy nasiona roślin strączkowych takie jak fasola, ciecierzyca, groch, soczewica. Bardzo smaczną propozycją jest też sałatka wigilijna z buraków. 

Warzywa te doskonale komponują się też z ziemniakami. Sałatka postna na Wigilię może mieć też charakter wegański. Wtedy doskonałą jej bazą będą wspomniane wcześniej strączki z dodatkiem różnorakich warzyw. 

W tego typu przepisach korzystamy z roślinnych alternatyw dla majonezu lub też „jogurtów” sojowych, migdałowych czy kokosowych. Ciekawym składnikiem dań wegańskich będą także grzyby, takie jak boczniaki.

Pomysł na sałatkę na święta - szybki przepis wegański

Składniki:

  • Fasola czerwona konserwowa - puszka,
  • Marchewka z groszkiem - 1 słoik,
  • Ogórek konserwowy - 4 sztuki,
  • Ziemniak - 2 sztuki,
  • Musztarda - 2 łyżki,
  • Oliwa - 2 łyżki,
  • Sól, pieprz - do smaku.

Przygotowanie:

Warzywa odsącz z zalewy. Ziemniaki ugotuj i pokrój w kostkę. Ogórki także pokrój w kosteczkę. Oliwę połącz z musztardą i przyprawami. Wszystkie składniki wymieszaj z musztardowym dressingiem.

Reklama

Nowoczesne sałatki na święta Bożego Narodzenia

Poza tradycyjnymi daniami typu pierogi czy karp warto na bożonarodzeniowym stole umieścić także oryginalną sałatkę na święta. Szukając niebanalnych przepisów można inspirować się kuchniami świata. Szczególnie smacznymi, mogą okazać się dania kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy azjatyckiej.

Nowoczesne sałatki na święta mogą być równie atrakcyjne smakowo i wizualnie jak te klasyczne. Przykładem będzie warstwowa sałatka z tortellini, kolorowy gyros czy sałatka wigilijna z łososiem i orzechami.

Aby uatrakcyjnić świąteczne propozycje można skorzystać z słodkich dodatków przełamujących smak takich jak ananas, gruszka, rodzynki czy żurawina.

Nie bez znaczenia pozostają tutaj także zastosowane przyprawy. Czasami ich dodatek potrafi zmienić całkowicie charakter dania. Warto eksperymentować z ciekawymi sałatkami na święta.

Oryginalna sałatka na święta z tuńczykiem i awokado- przepis

Składniki:

  • Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki,
  • Awokado - duża sztuka,
  • Papryka czerwona - sztuka,
  • Jogurt grecki lub majonez - 3 łyżki,
  • Szczypiorek - łyżka posiekanego,
  • Chilli - szczypta,
  • Sól, pieprz [- do smaku.

Przygotowanie:

Tuńczyka odsącz z zalewy. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kosteczkę. Rybę wymieszaj z warzywami, szczypiorkiem, jogurtem lub majonezem i przyprawami. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Azjatycka sałatka z marynowanym tofu - przepis

Składniki:

Na marynatę

  • Tofu naturalne - kostka,
  • Sos sojowy - 2 łyżki,
  • Ocet ryżowy - łyżka,
  • Sos sriracha - łyżka,
  • Masło orzechowe - łyżka,
  • Cukier - łyżka,
  • Czosnek - ząbek,
  • Imbir- kawałek 1 cm.

Na dressing:

  • Sos sojowy - łyżka,
  • Olej - łyżka,
  • Sok z limonki - 2 łyżki,
  • Sezam - łyżeczka,
  • Cukier - łyżeczka,
  • Sos sriracha - łyżeczka.

Pozostałe składniki:

  • Mango - sztuka,
  • Sałata dowolna - 4 garście,
  • Ogórek zielony - 1/2 sztuki,
  • Marchew - 1/2 sztuki,
  • Kolendra - do posypania.

Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę. Czosnek wyciśnij, a imbir zetrzyj na tarce. Składniki na marynatę wymieszaj i zanurz w nich tofu. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie usmaż lub upiecz tofu na złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie wymieszaj składniki na dressing. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Marchewkę pokrój na cienkie paski, ogórka na półksiężyce, a mango w kostkę.  Wszystkie składniki połącz, dodaj dressing i posyp kolendrą.

Czytaj również

Bibliografia

  • MniamMniam.pl, http://www.mniammniam.com, [data dostępu:14.12.2022].
  • Jadłonomia, www.jadłonomia.com, [data dostępu:14.12.2022].
  • Vegebanda, www.veganbanda.pl, [data dostępu:14.12.2022].
  • Blendman, www.blendman.pl, [data dostępu:14.12.2022].
  • Haps, www.haps.pl, [data dostępu:14.12.2022].
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Artykuł napisany przez
dietetyk i psychodietetyk Marzena Rojek-Ledwoch
Dietetyczka, specjalistka ds. zdrowia publicznego, wykładowczyni, nauczycielka i przyszła psychodietetyczka. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Pracuje z pacjentami indywidualnymi od ponad dekady w gabinecie oraz drogą online. Specjalizuje się w opiece nad osobami chorującymi na zaburzenia odżywiania oraz zaburzenia metaboliczne. Pracuje również z pacjentami po operacjach bariatrycznych. Pasjonatka prostej kuchni i zwolenniczka rozsądnych relacji z jedzeniem. Prywatnie fanka jogi i szczęśliwa mama Staszka.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowe święta
Mogą być smaczne i zdrowe. Wystarczy kilka drobnych zmian w przepisach!
Ciasto na Boże Narodzenie i ozdoby świąteczne
Ciasta wielkanocne - w różnych odsłonach. Przepisy
Ciasto na Wielkanoc
Nowoczesne potrawy wigilijne - bezglutenowe, zdrowe i dietetyczne
Nowoczesne potrawy wigilijne na stole
Podobne artykuły
Potrawy z jajek
Wielkanocne potrawy dla cukrzyków - przepisy dla diabetyków
Talerz na potrawy wielkanocne
Polskie potrawy wielkanocne - tradycyjnie czy nowocześnie? Przepisy
babki wielkanocne na pomarańczowym tle
Babka wielkanocna - przepisy. Przetestowaliśmy 8 receptur!
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa podana w białym naczyniu, ozdobiona świeżym koperkiem. Na pierwszym planie widoczne są różnokolorowe składniki takie jak pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewka, groszek, wszystko polane kremowym majonezem. W tle nieost
Tradycyjna sałatka jarzynowa - przepis
Kompot z suszu w szklankach
Kompot z suszu - jak zrobić i ile gotować? Przepisy i wskazówki

Reklama


Jak się uchronić przed chorobami cywilizacyjnymi?
Sprawdź!