Alkoholizm
Alkoholizm – jak alkohol wpływa na organizm?
Alkohol to bardzo powszechna używka. Spożywana jest w postaci piwa, wina, wódki czy drinków. Niestety częste picie alkoholu prowadzi do uzależnienia, które ma poważne psychiczne i fizyczne konsekwencje.
Alkohol – rodzaje
Alkohol to związek organiczny, który zawiera jedną lub kilka grup hydroksylowych. W języku potocznym „alkohol” to określenie alkoholu etylowego, który jest składnikiem napojów wyskokowych.
W chemii wyróżniane są:
- Alkohol etylowy
- Alkohol metylowy
- Alkohol benzylowy
- Alkohol izopropylowy
- Alkohol centylowy
- Alkohol butylowy
- Alkohol allilowy
Do wytwarzania napojów alkoholowych wykorzystywany jest alkohol etylowy. Należy bardzo uważać, aby nie pomylić go z alkoholem metylowym, który jest silnie toksyczny dla zdrowia.
Alkoholizm
Alkohol znany jest na całym świecie, dlatego jest to najczęściej występujące uzależnienie. Napoje alkoholowe dostępne są na każdym kroku lecz mogą kupować je jedynie osoby pełnoletnie.
Jego niewielka ilość powoduje rozluźnienie i poprawę humoru. Większa upośledza aparat mowy i zdolność poruszania się, natomiast utrata przytomności i wymioty świadczą o upojeniu alkoholowym.
Częste dostarczanie alkoholu do organizmu prowadzi do uzależnienia zarówno psychicznego, jak i somatycznego.
Objawy alkoholizmu:
- Picie coraz większej ilości alkoholu
- Zmiana powodu picia – alkohol staje się lekiem na frustrację
- Picie alkoholu mimo, że jest to niedozwolone – w ciąży, w pracy, pomimo prowadzenia samochodu
- Upijanie się
- Picie aby nie dopuścić do objawów odstawienia
- Problemy z pamięcią po upojeniu alkoholowym
- Silna potrzeba napicia się
Alkohol stopniowo rujnuje zdrowie fizyczne, psychiczne, ale także relacje z bliskimi. Alkoholik przestaje liczyć się ze zdaniem i uczuciami rodziny, skupiając się tylko na kolejnej dawce alkoholu.
Leczenie alkoholizmu polega na detoksykacji, a także terapii. W zależności od stopnia uzależnienia zalecana jest terapia w zamkniętym ośrodku lub spotkania w klubie Anonimowych Alkoholików.
Alkohol a zdrowie
Niewielka ilość alkoholu (wina) spożywana do posiłku wspomaga trawienie, pozytywnie wpływa na układ krążenia, a sporadycznie wypijane piwo wspomaga pracę nerek. Jednak to jedyne dobroczynne działanie alkoholu.
Negatywny wpływ alkoholu na zdrowie:
- Uszkadza pracę wątroby prowadząc do marskości wątroby
- Osłabia działanie układu odpornościowego
- Wypłukuje z organizmu ważne witaminy i minerały
- Pobudza produkcję kwasu solnego przez żołądek, co może powodować wrzody
- Zwiększa ryzyko nowotworów – gardła, krtani, tchawicy, wątroby
- Zaburza funkcjonowanie mózgu przez uszkadzanie neuroprzekaźników
- Przyśpiesza menopauzę u kobiet
- Przyśpiesza starzenie się skóry
Alkohol działa destrukcyjnie na cały organizm, dlatego zalecana jest całkowita abstynencja lub spożywanie okazjonalne.
Alkohol a dieta
Alkohol nie jest sprzymierzeńcem odchudzania:
- Alkohol = kalorie - zawiera tylko puste kalorie, które nie dostarczają do organizmu żadnych wartościowych składników. Dodatkowo w skład drinków wchodzą najczęściej słodkie, gazowane napoje, które dostarczają kolejną porcję cukru i powodują wzdęcia.
- Pobudza apetyt, a najlepiej do piwa czy drinka pasują wysokotłuszczowe przekąski – frytki, czy chipsy. Spożywane w późnych godzinach są bardzo trudne do strawienia.
- Spowalnia metabolizm - organizm zajmuje się przede wszystkim zniwelowaniem alkoholu z organizmu, ponieważ traktuje go jak truciznę.
Jeśli jednak w czasie diety trafia się okazja do świętowania warto wybierać białe wytrawne wina i czyste alkohole. Mają one najmniej kalorii. Można również dodawać do napojów wyskokowych cytrynę i lód. Dzięki temu napój będzie słabszy.
Alkohol i antybiotyk
Połączenie alkohol i antybiotyk nie zagraża życiu jednak powinno się od niego stronić. Alkohol może osłabiać działanie leku, a także nasilać jego skutki uboczne:
- Senność
- Zgagę
- Bóle brzucha
Należy pamiętać, iż każdy organizm inaczej reaguje na alkohole, szczególnie w połączeniu antybiotykiem. Może to powodować szybsze upijanie się i utratę przytomności. Ponadto organizm osłabiony działaniem napojów wysokoprocentowych oraz bakterii nie jest w stanie zwalczać infekcji.