Należy pamiętać o tym, że każda osoba ma indywidualną tolerancję na napoje alkoholowe, a wartość stężenia alkoholu we krwi i szacowany czas wyeliminowania promili z organizmu mogą odbiegać od rzeczywistości.
Co to jest spalanie alkoholu?
Spalanie alkoholu to cykl, który u każdego człowieka przebiega według tego samego schematu, jednak tempo pozbywania się promili z organizmu zależy od wielu zmiennych i potrafi się różnić w zależności od indywidualnego przypadku.
Na stężenie promili we krwi i tempo spalania alkoholu wpływ mają między innymi:
- płeć (organizm kobiet wolniej metabolizuje alkohol przez mniejszą ilość wody i krwi w organizmie),
- wiek,
- waga,
- wzrost,
- poziom wody i tkanki tłuszczowej w organizmie,
- obecności i rodzaju pożywienia w drogach pokarmowych,
- tempa przesuwania się pokarmu z żołądka do dwunastnicy i jelit,
- aktywność enzymu ADH,
- rodzaj i ilość alkoholu,
- czas w jakim był spożywany.
Zaraz po spożyciu konkretnego trunku rozpoczyna się wchłanianie alkoholu do organizmu. Proces ten zachodzi już w jamie ustnej i przełyku, ale do krwi przenika głównie poprzez błonę śluzową żołądka (20%) oraz jelita cienkiego (80%).
Z jelita cienkiego alkohol wędruje krwiobiegiem do całego organizmu, ale największe stężenie osiąga we krwi, w ślinie, moczu, żółci oraz płynie mózgowo-rdzeniowym.
Reklama
Jak przebiega spalanie alkoholu?
Po wypiciu standardowej dawki czegoś mocniejszego kulminacyjne stężenie alkoholu w organizmie następuje po około 30-45 minutach.
Jeśli przed, w trakcie lub po przyjmowaniu trunku, pijący spożywał posiłek bogaty w tłuszcz, białko i węglowodany, alkohol może osiągnąć szczytowe stężenie nawet po 1,5 do 3 godzin.
W momencie kiedy alkohol dotrze do wątroby, rozpoczyna się jego eliminacja. Jednak ten proces przebiega znacznie wolniej niż wchłanianie.
Dzięki działaniu enzymu zwanego dehydrogenazą alkoholową (ADH) alkohol ulega w wątrobie przemianie w aldehyd octowy (związek o dużej toksyczności), który z kolei jest metabolizowany przez inne enzymy do mniej toksycznego octanu, a ostatecznie do dwutlenku węgla i wody.
Pozostała część alkoholu trafia do serca, a stąd do płuc, skąd wydaleniu może ulec od 2 do 10% spożytego trunku. Wątroba odpowiada za proces metabolizmu większości spożytego alkoholu, a nieprzetworzona część umożliwia pomiar zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu oraz w moczu.
Bez względu na tempo spożywania i ilość wypitego trunku wątroba jest w stanie wyeliminować jedynie część przyjętego alkoholu w ciągu jednej godziny.
Zbyt szybka konsumpcja niestandardowych dawek czegoś mocniejszego zmusza wątrobę do pracy przewyższającej jej metaboliczne możliwości.
Następuje wówczas szybki wzrost stężenia alkoholu we krwi, co może prowadzić do niebezpiecznego w skutkach zatrucia alkoholowego. Można temu zapobiec jedynie poprzez odpowiednie kontrolowanie konsumpcji.
Reklama
Czas spalania alkoholu przez przeciętny organizm a rodzaj alkoholu
Spalanie alkoholu jest kwestią indywidualną i nie ma bardziej skutecznej metody na sprawdzenie zawartości promili w organizmie, jak poprzez badanie laboratoryjne próbki krwi, czy pomiar przy pomocy tradycyjnego alkomatu.
Jednak, aby uniknąć sytuacji, w której kierowca może ulec pokusie prowadzenia auta po przysłowiowym jednym piwku, warto mieć świadomość, ile czasu przeciętny zdrowy ludzki organizm potrzebuje na zmetabolizowanie konkretnych dawek poszczególnych trunków.
Opierając się na liczeniu standardowych porcji napojów alkoholowym o konkretnej mocy, można wykazać, ile gramów czystego alkoholu etylowego zawierają w sobie najbardziej popularne trunki, a zatem:
- lampka wina o pojemności ok. 100 ml i mocy 12 % - to ok. 10 g alkoholu etylowego,
- jedno piwo o pojemności ok. 500-600 ml i mocy 5% - to ok. 30 g alkoholu etylowego,
- kieliszek wódki o pojemności ok. 25-30 ml i mocy 40% - to ok. 10 g alkoholu etylowego.
Jak szybko spala się alkohol? Ile alkoholu spala się na godzinę? Przeciętnie człowiek jest w stanie spalić ok. 0,10 do 0,15 promila, czyli średnio 10g (standardowa jednostka) czystego alkoholu etylowego w ciągu godziny. Można, więc łatwo obliczyć, że np. na pozbycie się promili pochodzących z jednego piwa będzie potrzebował około 3 godzin, a w przypadku jednego kieliszka wódki (30 ml), czy jednej lampki wina (100 ml) analogicznie jednej godziny.
Pamiętajmy jednak o tym, że te wartości są mocno uśrednione, a każdy człowiek może spalać konkretny alkohol znacznie dłużej niż wynika to ze standardowych obliczeń.
Chcesz oszacować czas potrzebny na pozbycie się konkretnej dawki określonego trunku z organizmu?
Biorąc pod uwagę wymienione wcześniej uwarunkowania mające wpływ na spalanie alkoholu, pomocne mogą okazać się w tym kalkulatory internetowe, np. wirtualny alkomat.
Te przeliczniki spalania alkoholu są w stanie na podstawie konkretnych danych udzielić szacunkowej odpowiedź, w jakiej fazie upojenia alkoholowego jesteś i jak szybko jest się w stanie wytrzeźwieć.
Reklama
Jak przyspieszyć spalanie alkoholu?
Często po mocno zakrapianej imprezie zastanawiamy się, czy rano będziemy mogli spokojnie prowadzić auto. Zdając sobie sprawę z tego, że minionego wieczoru nie zakończyliśmy przykładowo na trzech piwach, a piliśmy wódkę do 4 nad ranem, to o wsiadaniu za kierownicę o poranku możemy zapomnieć.
Kilka godzin, nawet najgłębszego snu nie przyspieszy procesu spalania alkoholu. Ba, szybkie spalanie alkoholu nie nastąpi nawet po zimnym prysznicu, tłustym śniadaniu czy ćwiczeniach fizycznych. Tempo spalania alkoholu pozostanie mniej więcej takie samo.
Co więc przyspiesza spalanie alkoholu we krwi? Niestety nie istnieją żadne magiczne sztuczki na zwiększenie tempa pozbywania się promili z organizmu. Wszelkie porady i specyfiki, które mogą pomóc nam w walce z kacem, są w stanie jedynie poprawić człowiekowi samopoczucie, ale nie zmniejszą stężenia alkoholu.
W Internecie aż roi się od porad typu „jak szybko wytrzeźwieć”, czy „jak przyspieszyć spalanie alkoholu”. Poczynając od mało cennych rad w stylu - najpierw zwymiotuj, a potem wypij ocet z cukrem, wypij kawę, idź do sauny po brzmiące bardziej rozsądnie - nawodnij się wodą z cytryną, uzupełnij witaminę C, weź zimny prysznic, przyjmij glukozę lub elektrolity, zjedz śniadanie i poćwicz.
Dzięki kąpieli, nawodnieniu oraz elektrolitom możemy poczuć się zdecydowanie lepiej, co nie znaczy, że uda nam się w ten sposób szybciej spalić alkohol. Jak już wspominaliśmy, wątroba nie jest w stanie przetworzyć nieskończonej ilości alkoholu w ciągu godziny, w innym wypadku nie mielibyśmy do czynienia z zatruciem alkoholowym.
Nawet jeśli po skorzystaniu ze wszystkich możliwych porad na szybkie spalanie alkoholu poczujemy się zdecydowanie lepiej i będziemy zdolni do podjęcia wszelkich wyzwań, to nie zapominajmy o jednym, pod żadnym pozorem nie wsiadajmy za kierownicę. Dobre samopoczucie nie jest jednoznaczne z brakiem promili w organizmie.
Czy wysiłek fizyczny przyspiesza spalanie alkoholu?
Wysiłek fizyczny jest jednym z częstszych przykładów wymienianych w poradnikach dotyczących przyspieszania spalania alkoholu. Jednak wszelkiego rodzaju badania zaprzeczają temu, aby metabolizm alkoholu mógł specjalnie przyspieszyć na skutek wykonywania ćwiczeń fizycznych.
Co więcej, intensywny trening na kacu może okazać się niebezpieczny i dodatkowo obciążyć organizm, który i tak już jest wystarczająco wycieńczony i odwodniony.
Lepiej zatem udać się na spacer lub postawić na inną mało intensywną aktywność fizyczną.
Zanim bowiem zabierzemy się na wzmożony wysiłek fizyczny po większej imprezie, dajmy najpierw szansę naszemu organizmowi na odpowiednią regenerację, a wątrobie czas potrzebny na wyeliminowanie alkoholu.