Pozytywny wpływ alkoholu


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Miliony ludzi na całym świecie z przyjemnością pije alkohol.

Alkohol oprócz negatywnego wpływu wywiera też pozytywny wpływ na organizm. Zmniejsza objawy zmęczenia, rozluźnia i ma działanie euforyzujące, co znacznie poprawia nastrój. Obniża poziom lęku, napięcia, dodaje odwagi. Najczęściej alkohol spożywany jest w celach towarzyskich właśnie dla poprawy nastroju.

Czytaj też: Co jest groźniejsze alkohol czy narkotyki?

Dobroczynny etanol

Udowodniono, iż umiarkowane spożywanie etanolu, znacznie obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Badania pokazały, że spożycie alkoholu w ilości 20-30g dziennie zmniejsza ryzyko tej choroby, o co najmniej 20-25%. Pozytywne działanie alkoholu związane jest ze zwiększeniem stężenia frakcji dobrego cholesterolu (HDL) i dobroczynnym wpływem na procesy krzepnięcia i fibrynolizy.

Piwo na nerki

Alkohole wpływające pozytywnie na zdrowie człowieka to przede wszystkim piwo i wino. Piwo jest napojem alkoholowym o orzeźwiającym smaku. Zawiera siedem witamin grupy B, witaminę PP, witaminę C, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, proteiny. Odżywia dzięki zawartym w nim aminokwasom. Piwo wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Pomaga w dolegliwościach nerek, wypłukuje sól z tkanek i przede wszystkim działa moczopędnie. Więcej: Mity o piwie. Czy piwo jest zdrowe?

Wino – cudowny eliksir

Natomiast wino już starożytności było znane z dobroczynnych właściwości. Współczesne badania tylko to potwierdziły. Badania przeprowadzone w Kalifornii wykazały, że wypijanie 3-5 kieliszków wina dziennie powoduje zmniejszenie współczynnika umieralności o prawie 50% z powodu zaburzeń sercowo-naczyniowych w stosunku do osób niepijących. Obniża ryzyko śmierci wśród chorych na nadciśnienie tętnicze. Zawarte w winie polifenole hamują modyfikację oksydacyjną złego cholesterolu (LDL), która jest niezbędna do formowania blaszki miażdżycowej w śródbłonku naczyń krwionośnych - krótko mówiąc zapobiega miażdżycy.

Wino czerwone dzięki zawartości naturalnych flawonoidów np. kwercetyny, ma właściwości silnego antyoksydanta, silniejszego nawet niż witamina E. Poprzez zawarte w nim związki, hamuje agregację płytek i obniża ciśnienie tętnicze. Wino zapobiega stwardnieniu kończyn dolnych – chorobie, która występuje w podeszłym wieku.

Ponadto wino gronowe działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy i gruczołów płciowych. Poprzez zwiększenie aktywności trzustki wpływa na lepszą przemianę białka, cukrów i tłuszczów. Wyniki badań wykazały, iż u osób regularnie pijących wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Moczopędne działanie wina, powoduje zwiększone wydalanie produktów rozkładu białka, takich jak: mocznik, amoniak oraz kwasy i sole mineralne.
Przetoczone wyżej argumenty przemawiają jak najbardziej za spożywaniem alkoholu, ale w umiarkowanych ilościach.

Zobacz też: Przełomowa metoda dobierania win, czyli słodkie wino do pikantnego dania