Skutki picia alkoholu. Czy ma pozytywny wpływ na organizm?

Alkohol oprócz negatywnego wpływu wywiera też pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zmniejsza objawy zmęczenia, rozluźnia i ma działanie euforyzujące, co znacznie poprawia nastrój. Obniża poziom lęku, napięcia, dodaje odwagi. Najczęściej alkohol spożywany jest w celach towarzyskich właśnie dla poprawy nastroju.
Alkohol spożywany w celach towarzyskich dla poprawy nastroju.
Źródło: 123RF

Spis treści

Udowodniono, iż umiarkowane spożywanie etanolu, znacznie obniża ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Badania pokazały, że spożycie alkoholu w ilości 20-30g dziennie zmniejsza ryzyko tej choroby, o co najmniej 20-25%.

Pozytywne działanie alkoholu związane jest ze zwiększeniem stężenia frakcji dobrego cholesterolu (HDL) i dobroczynnym wpływem na procesy krzepnięcia i fibrynolizy.

Piwo na nerki

Alkohole wpływające pozytywnie na zdrowie człowieka to przede wszystkim piwo i wino. Piwo jest napojem alkoholowym o orzeźwiającym smaku. Zawiera siedem witamin grupy B, witaminę PP, witaminę C, potas, wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, proteiny. Odżywia dzięki zawartym w nim aminokwasom.

Piwo wzmacnia serce i obniża ciśnienie krwi. Pomaga w dolegliwościach nerek, wypłukuje sól z tkanek i przede wszystkim działa moczopędnie.

Kieliszek wina do jedzenia

Natomiast wino już starożytności było znane z dobroczynnych właściwości. Współczesne badania tylko to potwierdziły. Badania przeprowadzone w Kalifornii wykazały, że wypijanie 3-5 kieliszków wina dziennie powoduje zmniejszenie współczynnika umieralności o prawie 50% z powodu zaburzeń sercowo-naczyniowych w stosunku do osób niepijących. Obniża ryzyko śmierci wśród chorych na nadciśnienie tętnicze.

Zawarte w winie polifenole hamują modyfikację oksydacyjną złego cholesterolu (LDL), która jest niezbędna do formowania blaszki miażdżycowej w śródbłonku naczyń krwionośnych - krótko mówiąc zapobiega miażdżycy.

Wino czerwone dzięki zawartości naturalnych flawonoidów np. kwercetyny, ma właściwości silnego antyoksydanta, silniejszego nawet niż witamina E. Poprzez zawarte w nim związki, hamuje agregację płytek i obniża ciśnienie tętnicze. Wino zapobiega stwardnieniu kończyn dolnych – chorobie, która występuje w podeszłym wieku.

Ponadto wino gronowe działa antyseptycznie i bakteriobójczo. Pobudza pracę tarczycy, trzustki, nadnerczy i gruczołów płciowych. Poprzez zwiększenie aktywności trzustki wpływa na lepszą przemianę białka, cukrów i tłuszczów.

Wyniki badań wykazały, iż u osób regularnie pijących wino rzadziej występuje kamica żółciowa i nerkowa. Moczopędne działanie wina, powoduje zwiększone wydalanie produktów rozkładu białka, takich jak: mocznik, amoniak oraz kwasy i sole mineralne.

Przetoczone wyżej argumenty przemawiają jak najbardziej za spożywaniem alkoholu, ale w umiarkowanych ilościach.

Zobacz też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 29)

16682
Pytanie: Co stosujesz na podrażnienia i otarcia w jamie ustnej?

  Żel stomatologiczny

  Płukanki ziołowe

  Preparaty w sprayu

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!