Dieta przy biegunce – co jeść przy biegunce? Przepisy

Przyczyny biegunki mogą być różne, począwszy od nietolerancji czy alergii po zakażenia wirusowe, bakteryjne oraz pasożytnicze. Taka reakcja organizmu może być również jednym z objawów choroby (np. stanów zapalnych jelit i zespołu jelita nadwrażliwego) czy wynikiem nadużywania leków i efektem stresu. Niezależnie od jej przyczyny i rodzaju (przewlekła czy ostra), odpowiednio dobrana dieta przy biegunce to jedna z najważniejszych części terapii.
Produkty wskazane do jedzenia przy biegunce
Źródło: 123RF

Spis treści

Dieta przy biegunce – zasady

Dieta przy biegunce powinna być wprowadzona niemalże natychmiast po zdiagnozowaniu objawu, by nie doprowadzić do niepożądanych konsekwencji m.in.: odwodnienia czy też osłabienia organizmu, a gdy trwa przewlekle nawet niedożywienia. Czas obowiązywania ściśle określonego menu zależny jest od intensywności objawów oraz czynnika wywołującego biegunkę.

W przypadku biegunki przewlekłej najważniejsze jest ustalenie przyczyny jej występowania i wyeliminowanie powodu jej pojawienia się np. patogenu czy produktu. W drugiej kolejności warto zwrócić uwagę na dietę, która powinna być nie tylko dopasowana do stanu chorobowego, ale także odpowiednio zbilansowana. Jeżeli dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego wywołane są na skutek alergii czy nietolerancji pokarmowych, należy dokonać eliminacji produktów, które odpowiadają za wystąpienie objawów.

Dieta przy ostrej biegunce jest znacznie bardziej rygorystyczna, a jej podstawowym celem w pierwszych godzinach występowania jest zapobieganie odwodnieniu oraz dostarczenie odpowiednich elektrolitów. W wyniku tego nie spożywa się pokarmów, ale dąży się do tego by ten czas był jak najkrótszy. Następnie wprowadza się kolejno potrawy typu kleiki oraz ryżanki.

Zastosowanie może mieć tu dieta BRAT, w której zaleca się produkty, które są łatwostrawne, dostarczają niezbędnych składników i mają działanie zapierające m.in.:

  • banany,
  • ryż biały,
  • mus jabłkowy,
  • pieczywo typu tostowego.

Z czasem poprawy rozszerza się dietę o kolejne produkty.

Co jeść przy biegunce?

Przy biegunce zalecana jest dieta łatwostrawna. Należy ograniczyć w niej spożycie błonnika pokarmowego i zadbać o prawidłowe nawodnienie. Warto sięgać po wodę mineralną niegazowaną, słabe napary herbat. Dieta przy przewlekłej biegunce opiera się na produktach łatwostrawnych, ale nie eliminuje żadnej z grup produktów żywnościowych.

Co jeść przy biegunce? Do zalecanych produktów należą:

  • Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, tostowe jasne, chrupkie, grzanki, drobne kasze (manna, kukurydziana, kuskus, jaglana, bulgur, jęczmienna perłowa), ryż biały, drobne makarony pszenne, płatki zbożowe (błyskawiczne, ryżowe, kukurydziane);
  • Mleko i produkty mleczne: chude sery twarogowe, serki homogenizowane naturalne odtłuszczone oraz mleczne napoje fermentowane (kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka);
  • Warzywa: ziemniaki, marchew, pomidory bez skóry i nasion, cukinia, dynia, bakłażan, kabaczek, pietruszka, seler, sałata, cykoria. Jeżeli są dobrze tolerowane to w mniejszych ilościach również brokuły, kalafior, szpinak, młoda fasolka szparagowa, zielony groszek, seler naciowy czy ogórek kwaszony;
  • Owoce (bez skórki i pestek oraz przetarte): banany, morele, mango, brzoskwinie, melon, arbuz, maliny, truskawki, porzeczki, jagody, poziomki, borówki, kiwi, cytryna, pomarańcze, mandarynki;
  • Mięso i wędliny: drób (kurczak, indyk) bez skóry, cielęcina, mięso z królika, chude kawałki wołowiny i wieprzowiny, chude wędliny (najlepiej własnej roboty - drobiowa, polędwica, wieprzowa);
  • Ryby, przetwory rybne i potrawy z ryb: chude ryby (dorsz, mintaj, sola, flądra, szczupak, okoń, sandacz), tłuste ryby, jeśli są tolerowane: halibut, pstrąg, morszczuk, karp, tuńczyk, łosoś;
  • Jaja: gotowane (na miękko, twardo), omlety, jajecznica bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego (np. olej rzepakowy);
  • Tłuszcze: oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, z kiełków pszenicy, lniany, sojowy, słonecznikowy, z pestek winogron), śmietana do 12% tłuszczu, świeże masło, miękkie margaryny;
  • Inne, w niewielkich ilościach: budynie na chudym mleku, kisiele, musy owocowe, ciasto biszkoptowe, drożdżowe, bułka chałka, dżemy i konfitury niskosłodzone lub bez dodatku cukru i słodzików, miód naturalny.

Rekomendowaną obróbką kulinarną jest przede wszystkim gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w piekarniku (w folii lub naczyniu żaroodpornym).

Podczas biegunki należy wyeliminować potrawy ciężkostrawne, czyli między innymi produkty smażone, tłuste i wysokoprzetworzone (fast food i słodycze), zawierające słodziki, tłuste ciasta i ciasteczka (kruche, francuskie, faworki i pączki oraz ciasta z kremami), tłuste mięsa i jego przetwory czy też tłusty nabiał. Ograniczeniu powinny podlegać również produkty wzdymające np. nasiona roślin strączkowych (fasola, groch). Unikać należy alkoholu i ostrych przypraw.

Reklama

Dieta przy biegunce u dorosłych

Jak powinna wyglądać dieta przy biegunce u dorosłych? U osób dorosłych dolegliwość ta niesie zazwyczaj dużo mniejsze konsekwencje niż w przypadku dzieci, jednakże należy w porę zainterweniować, znaleźć jej przyczynę i włączyć odpowiednią dietę.

Dorośli powinni spożywać 4-5 niewielkich objętościowo posiłków. Należy pamiętać również o regularności ich przyjmowania i nie przedłużać znacząco czasu między nimi.

Dieta przy biegunce u dzieci

Przewlekła biegunka u dziecka wymaga odpowiedniej diagnostyki, gdyż może świadczyć o poważnych problemach zdrowotnych. Dieta jest wówczas dobierana do schorzenia. Natomiast w przypadku ostrej biegunki najważniejszym aspektem jest zadbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu i podaż elektrolitów. W tym celu należy podawać dziecku co kilka minut wodę mineralną. Jeśli dziecko nie ma ochoty na picie wody, można kupić w aptece specjalne płyny elektrolitowe, dedykowane dzieciom.

Niemowlę karmione naturalnie należy jak najczęściej przystawiać do piersi. Natomiast te, które są karmione mlekiem modyfikowanym można dopajać wodą między karmieniami, zwłaszcza jeśli dziecko ma mniejszy apetyt.

Dieta dziecka powyżej 1 roku życia powinna być lekkostrawna. Wykluczyć należy pokarmy smażone oraz dosładzane przekąski, np. jogurty owocowe, czy słodycze. Dobrze jest w tym czasie wykluczyć nabiał lub samą laktozę, surowe warzywa, a także owoce (z wyjątkiem bananów i jagód) i soki owocowe.

W diecie mogą znaleźć się: ryż, gotowane warzywa, ziemniaki, gotowane mięso oraz lekkostrawne zupy, np. krupnik, czy krem z marchewki. Warto również podawać dobrej jakości probiotyki, które wspomogą walkę z infekcją.

Reklama

Dieta przy biegunce – przepisy

Jak przygotowywać posiłki, by dieta przy biegunce pozwalała na redukowanie objawów? Poniżej przykładowe przepisy.

Zupa krem z marchewki z kaszą jaglaną

Składniki:

  • Kasza jaglana sucha - około 0.25 szklanki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Pietruszka, korzeń – 0.25 sztuki
  • Seler korzeniowy – 0.25 sztuki
  • Por – 0.25 sztuki
  • Pietruszka, natka świeża - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sól, pieprz czarny – szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Pora obierz i pokrój w półplasterki.
  4. W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekanego pora, a następnie zeszklij.
  5. Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.
  6. Zupę zblenduj na gładki krem.
  7. Podawaj z kaszą i posiekaną natką pietruszki.

* Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

** Przed podaniem, wedle uznania, posyp świeżo mielonym pieprzem.

Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym na ryżu

Składniki:

  • Ryż biały – 4 łyżki
  • Łosoś świeży, filet – 150 g
  • Jaja kurze surowe – 1 sztuka
  • Szpinak świeży (baby) - 1 szklanka
  • Sól, pieprz
  • Pomidory krojone w puszce - 1 szklanka
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Bazylia suszona

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z informacją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  2. Rybę i szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj.
  3. Rybę i szpinak przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
  4. Uformuj pulpety i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  5. Rozgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki i dopraw.
  6. Pulpeciki podawaj na ryżu polanym sosem.

Te i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne dania lekkostrawne znajdziesz w kompleksowym systemie dietetycznym Peater.net. W ramach subskrypcji dostajemy plan żywieniowy dostosowany do własnych potrzeb, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji.

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!