Nowy sklep

już ON-LINE

Fit dietetyczny makaron niskokaloryczny a odchudzanie. Jaki?

Fit makaron: ryżowy, sojowy, a może orkiszowy? Jaki makaron na odchudzanie wybrać? Który ma najmniej kalorii i najniższy indeks glikemiczny? Z czym jeść tego typu produkty, aby nie tyć? Jakie są najlepsze dania z makaronem fit?
Rolki makaronu na drewnianej desce kuchennej
źródło:123RF

Spis treści

Co to jest fit makaron?

Być „fit”, to w wolnym tłumaczeniu z języka angielskiego – być w formie, mieć szczupłą, wysportowaną sylwetkę. Jak łatwo zatem się domyślić, określenie fit makaron odnosi się do tych produktów, którym zwykło się przypisywać właściwości dietetyczne. Który makaron jest „fit”? Odpowiedź dla wielu osób może być zaskakująca: prawie każdy nim może być, jeśli tylko jego spożycie mieścić się będzie w standardowych granicach. Na miano fit makaronu zasłużyć mogą produkty z pszenicy, ryżu, soi czy soczewicy – oczywiście jedne w większym stopniu, inne w mniejszym (szczegóły poniżej). Wbrew obiegowym opiniom, tuczący bowiem jest nie sam makaron, lecz różnego typu dodatki, od mięsa i serów począwszy, na sosach i tłustej śmietanie skończywszy.

 

Dlaczego makaron jest fit?

Producenci na opakowaniach podają wartość energetyczną poszczególnych wyrobów w przeliczeniu na 100 gramów produktu. W większości przypadków mieści się ona w przedziale 330-365 kilokalorii, niekiedy tylko produkty z dodatkiem jaj zbliżają się do granicy 400. Tak – są to wartości wysokie. Odnoszą się one jednak do makaronów w postaci surowej – a takich przecież nikt nie spożywa. 

Pamiętajmy, że każdy makaron, niezależnie od tego, czy wytworzony został z mąki pszennej czy ryżowej, w czasie gotowania intensywnie nabiera wody, zwiększając swoją objętość nawet do 3 razy. Traci więc dużą część wartości odżywczych, co ma złe i dobre strony. Do tych drugich bez wątpienia należy spadek kaloryczności.

Jakniskokalorycznyjestmakaronpougotowaniu?">

Reklama

Jak niskokaloryczny jest makaron po ugotowaniu?

Jak bardzo może być niskokaloryczny makaron po wyjęciu z wody? Jak prezentują się te wartości w odniesieniu do poszczególnych odmian produktu? Oto kompletne zestawienie dotyczące wartości energetycznej różnego typu makaronów przed i po ugotowaniu:

 

suchy

ugotowany

Pszenny typu durum

330 kcal

156 kcal

Pszenny jajeczny

373 kcal

146 kcal

Orkiszowy

352 kcal

86 kcal

Ryżowy

356 kcal

109 kcal

Sojowy

351 kcal

86 kcal

Z soczewicy

345 kcal

150 kcal

Gryczany

343 kcal

142 kcal

Kukurydziany

360 kcal

178 kcal

 

Okazuje się zatem, że po ugotowaniu makaronu i nabraniu wody, jego standardowa porcja wielkości 100 gramów, zajmująca pół dużego talerza, jest 3-4 razy mniej kaloryczna, niż jeden mały baton czekoladowy.

Najbardziejdietetycznymakaron">

Najbardziej dietetyczny makaron

Powyższa tabela pozwala bezsprzecznie stwierdzić, że najbardziej dietetyczny makaron to ten wytworzony z soczewicy oraz specjalnej odmiany pszenicy, jaką jest orkisz. Niewiele ustępuje im makaron ryżowy. W największym stopniu ma to związek z intensywnym nabieraniem wody w czasie gotowania lub namaczania we wrzątku. 

Na odwrotnym biegunie lokuje się makaron kukurydziany, który bodaj jako jedyny wśród makaronów nie jest zaliczany do produktów dietetycznych. Warto też zwrócić uwagę na makaron pszenny z mąki typu durum, a więc twardej, gruboziarnistej. To najczęściej spożywany w Polsce makaron, który reklamowany jest jako niskokaloryczny. W istocie najniższa kaloryczność dotyczy jedynie produktu suchego. Ze względu na specyficzną strukturę, wyrób ten w czasie gotowania w małym stopniu nasiąka wodą, dlatego po wyjęciu z garnka zachowuje względnie dużą wartość energetyczną.

Jakimakaronnadiecie? ">

Jaki makaron na diecie? 

Odpowiedź na pytanie, jaki makaron na diecie najlepiej jest stosować by schudnąć, zależy nie tylko od kaloryczności, ale też wysokości parametru, jakim jest indeks glikemiczny. Wskaźnik ten najczęściej stosowany jest przez osoby chore na cukrzycę, informuje bowiem o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. IG istotny jednak jest również w kontekście diety redukcyjnej. Produkty o niskim indeksie charakteryzują się bowiem wolniejszym uwalnianiem cukrów, na dłużej pozwalając zachować uczucie sytości i ograniczając w ten sposób apetyt na kolejny posiłek. 

Porównanie poszczególnych makaronów w tym względzie wygląda następująco:

  • pszenny typu durum: IG = 35 (niski)
  • pszenny zwykły: IG = 70 (wysoki)
  • orkiszowy: IG = 40 (niski)
  • ryżowy: IG = 40 (niski)
  •  sojowy: IG = 30 (niski)
  • z soczewicy: IG = 26 (bardzo niski)
  • gryczany: IG = 55 (średni)
  • kukurydziany: IG = 70 (wysoki).

Zestawienie to potwierdza wyjątkową zasadność spożywania makaronów orkiszowego, sojowego i ryżowego na diecie redukcyjnej.

Daniazmakaronemfit">

Reklama

Dania z makaronem fit

Jakie można przyrządzić dania z makaronem fit? Ograniczeniem w tej materii jest wyłącznie wyobraźnia. Bez wątpienia najkorzystniejszą propozycją jest trzymanie się receptur kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, niezbyt zdrowe są natomiast dania nawiązujące do tradycyjnego, polskiego dorobku kulinarnego. 

Do produktów, które warto serwować z makaronem należą:

  •  ryby i owoce morza, chude mięso drobiowe i cielęce,
  • warzywa oraz owoce,
  • grzyby, takie jak pieczarki, podgrzybki czy prawdziwki,
  • produkty sojowe, w tym międzyinnymi tofu.

Szczupłej sylwetce nie służą natomiast ciężkie sosy na bazie śmietany lub z dodatkiem większych ilości żółtego sera. W ten sposób nawet niewinny makaron staje się prawdziwą bombą kaloryczną. 

Czytaj też:

Bibliografia

  • Jaki makaron jeść podczas odchudzania? https://www.spalacze.pl
  • http://www.ilewazy.pl
  • https://fdc.nal.usda.gov

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Czego najbardziej oczekujesz, jak rozpoczynasz dietę?

  Szybkich efektów w postaci dużej liczby zgubionych kilogramów

  Lepszego samopoczucia, poprawy kondycji

  Zmniejszenia masy tłuszczowej, zwiększenia mięśniowej

  Zmniejszenia objętości w obwodach

  Polepszenia stanu zdrowia (wyników badań)

  Obniżenia wieku metabolicznego