Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!

Fit dietetyczny makaron niskokaloryczny a odchudzanie. Jaki?

Fit makaron: ryżowy, sojowy, a może orkiszowy? Jaki makaron na odchudzanie wybrać? Który ma najmniej kalorii i najniższy indeks glikemiczny? Z czym jeść tego typu produkty, aby nie tyć? Jakie są najlepsze dania z makaronem fit?
Rolki makaronu na drewnianej desce kuchennej
źródło:123RF
Spis treści

Jak działa inteligentna waga łazienkowa? Zobacz nasz test redakcyjny:

Co to jest fit makaron?

Być „fit”, to w wolnym tłumaczeniu z języka angielskiego – być w formie, mieć szczupłą, wysportowaną sylwetkę. Jak łatwo zatem się domyślić, określenie fit makaron odnosi się do tych produktów, którym zwykło się przypisywać właściwości dietetyczne. Który makaron jest „fit”? Odpowiedź dla wielu osób może być zaskakująca: prawie każdy nim może być, jeśli tylko jego spożycie mieścić się będzie w standardowych granicach. 

Na miano fit makaronu zasłużyć mogą produkty z pszenicy, ryżu, soi czy soczewicy – oczywiście jedne w większym stopniu, inne w mniejszym (szczegóły poniżej). Wbrew obiegowym opiniom, tuczący bowiem jest nie sam makaron, lecz różnego typu dodatki, od mięsa i serów począwszy, na sosach i tłustej śmietanie skończywszy.

Reklama

Dlaczego makaron jest fit?

Producenci na opakowaniach podają wartość energetyczną poszczególnych wyrobów w przeliczeniu na 100 gramów produktu. W większości przypadków mieści się ona w przedziale 330-365 kilokalorii, niekiedy tylko produkty z dodatkiem jaj zbliżają się do granicy 400. Tak – są to wartości wysokie. Odnoszą się one jednak do makaronów w postaci surowej – a takich przecież nikt nie spożywa. 

Pamiętajmy, że każdy makaron, niezależnie od tego, czy wytworzony został z mąki pszennej czy ryżowej, w czasie gotowania intensywnie nabiera wody, zwiększając swoją objętość nawet do 3 razy. Traci więc dużą część wartości odżywczych, co ma złe i dobre strony. Do tych drugich bez wątpienia należy spadek kaloryczności.

Reklama

Jak niskokaloryczny jest makaron po ugotowaniu?

Jak bardzo może być niskokaloryczny makaron po wyjęciu z wody? Jak prezentują się te wartości w odniesieniu do poszczególnych odmian produktu? Oto kompletne zestawienie dotyczące wartości energetycznej różnego typu makaronów przed i po ugotowaniu:

 

suchy

ugotowany

Pszenny typu durum

330 kcal

156 kcal

Pszenny jajeczny

373 kcal

146 kcal

Orkiszowy

352 kcal

86 kcal

Ryżowy

356 kcal

109 kcal

Sojowy

351 kcal

86 kcal

Z soczewicy

345 kcal

150 kcal

Gryczany

343 kcal

142 kcal

Kukurydziany

360 kcal

178 kcal

 

Okazuje się zatem, że po ugotowaniu makaronu i nabraniu wody, jego standardowa porcja wielkości 100 gramów, zajmująca pół dużego talerza, jest 3-4 razy mniej kaloryczna, niż jeden mały baton czekoladowy.

Reklama

Najbardziej dietetyczny makaron

Powyższa tabela pozwala bezsprzecznie stwierdzić, że najbardziej dietetyczny makaron to ten wytworzony z soczewicy oraz specjalnej odmiany pszenicy, jaką jest orkisz. Niewiele ustępuje im makaron ryżowy. W największym stopniu ma to związek z intensywnym nabieraniem wody w czasie gotowania lub namaczania we wrzątku. 

Na odwrotnym biegunie lokuje się makaron kukurydziany, który bodaj jako jedyny wśród makaronów nie jest zaliczany do produktów dietetycznych. Warto też zwrócić uwagę na makaron pszenny z mąki typu durum, a więc twardej, gruboziarnistej. To najczęściej spożywany w Polsce makaron, który reklamowany jest jako niskokaloryczny. W istocie najniższa kaloryczność dotyczy jedynie produktu suchego. Ze względu na specyficzną strukturę, wyrób ten w czasie gotowania w małym stopniu nasiąka wodą, dlatego po wyjęciu z garnka zachowuje względnie dużą wartość energetyczną.

Reklama

Jaki makaron na diecie? 

Odpowiedź na pytanie, jaki makaron na diecie najlepiej jest stosować by schudnąć, zależy nie tylko od kaloryczności, ale też wysokości parametru, jakim jest indeks glikemiczny. Wskaźnik ten najczęściej stosowany jest przez osoby chore na cukrzycę, informuje bowiem o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu posiłku. IG istotny jednak jest również w kontekście diety redukcyjnej. Produkty o niskim indeksie charakteryzują się bowiem wolniejszym uwalnianiem cukrów, na dłużej pozwalając zachować uczucie sytości i ograniczając w ten sposób apetyt na kolejny posiłek. 

Porównanie poszczególnych makaronów w tym względzie wygląda następująco:

  • pszenny typu durum: IG = 35 (niski)
  • pszenny zwykły: IG = 70 (wysoki)
  • orkiszowy: IG = 40 (niski)
  • ryżowy: IG = 40 (niski)
  •  sojowy: IG = 30 (niski)
  • z soczewicy: IG = 26 (bardzo niski)
  • gryczany: IG = 55 (średni)
  • kukurydziany: IG = 70 (wysoki).

Zestawienie to potwierdza wyjątkową zasadność spożywania makaronów orkiszowego, sojowego i ryżowego na diecie redukcyjnej.

Reklama

Dania z makaronem fit

Jakie można przyrządzić dania z makaronem fit? Ograniczeniem w tej materii jest wyłącznie wyobraźnia. Bez wątpienia najkorzystniejszą propozycją jest trzymanie się receptur kuchni azjatyckiej oraz śródziemnomorskiej, niezbyt zdrowe są natomiast dania nawiązujące do tradycyjnego, polskiego dorobku kulinarnego. 

Do produktów, które warto serwować z makaronem należą:

  •  ryby i owoce morza, chude mięso drobiowe i cielęce,
  • warzywa oraz owoce,
  • grzyby, takie jak pieczarki, podgrzybki czy prawdziwki,
  • produkty sojowe, w tym międzyinnymi tofu.

Szczupłej sylwetce nie służą natomiast ciężkie sosy na bazie śmietany lub z dodatkiem większych ilości żółtego sera. W ten sposób nawet niewinny makaron staje się prawdziwą bombą kaloryczną. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Jaki makaron jeść podczas odchudzania? https://www.spalacze.pl
  • http://www.ilewazy.pl
  • https://fdc.nal.usda.gov
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena

Reklama


Zobacz, jak rozpoznać niedożywienie!
Kliknij tutaj