Najzdrowsze miejsce w internecie

Makaron soba - kalorie i cena. Z czego jest i gdzie kupić?

Makaron soba jest jednym z podstawowych składników używanych w kuchni japońskiej. Produkowany jest z mąki gryczanej i jako taki, uchodzi za bardzo zdrowy. Jakie dania z makaronem soba można przyrządzić? Ile produkt zawiera kalorii? Gdzie kupić soba i w jakiej cenie?
Makaron soba na talerzu i pałeczki do jedzenia
źrodło:123RF
Spis treści

Reklama

Makaron soba

Makaron soba jest jednym najważniejszych produktów kuchni japońskiej, stanowiąc podstawę wielu tradycyjnych dań z dodatkiem mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Makaron wytwarzany jest według różnych receptur, zawsze jednak podstawowym jego składnikiem jest mąka gryczana, pozyskiwana z gryki, w Japonii uprawianej od 10 tysięcy lat. 

Proces powstawania soba rozpoczyna się od rozdrobnienia nasion gryki i zmielenia ich na proszek. W dalszej kolejności uzyskaną mąkę miesza się z wodą i ugniata na ciasto. Ostatni etap to formowanie cienkich, długich klusek. Makaron soba typowo gryczany ma ciemną, brązową barwę.

Jeśli jednak zostanie wykonany z domieszką mąki pszennej (popularne połączenie w proporcjach 80/20 proc.), będzie znacznie jaśniejszy. Soba jest makaronem, który w zależności od sposobu przyrządzenia, może stanowić bazę taniego dania typu fast food, sprzedawanego w ulicznej budce, ale może też być wykwintną potrawą podawaną w najdroższych restauracjach i przygotowywaną przez mistrzów kuchni azjatyckiej. 

Kalorie w makaronie soba

Surowy makaron soba jest produktem umiarkowanie kalorycznym, a po ugotowaniu i nasiąknięciu wodą jego wartość energetyczna staje się bardzo niska (aczkolwiek parametry te wzrastają na przykład w związku z zastosowaniem tempury). Produkt cechuje się dużą zawartością pożywnych białek oraz błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na długi czas – cechę tę z pewnością docenią osoby stosujące dietę redukcyjną.

Dodatkową wartość stanowi bardzo niska zawartość tłuszczów. W porównaniu ze zwykłym makaronem pszennym właściwości makaronu soba (kalorie oraz wartość odżywcza), prezentują się następująco (dane: USDA, w przeliczeniu na 100 gramów):

 

Makaron suchy

Makaron gotowany

soba

 

pszeniczny

soba

pszeniczny

Kalorie

336 kcal

361  kcal

99 kcal

148 kcal.

Białka

14,38 g

12,50 g

5,06 g

5,95 g

Tłuszcze    

0,71 g

2,32 g

0,10 g

1,70 g

Węglowodany

74,62 g

69,64 g

21,44 g

29,89 g

Powszechnie uważa się, że makaron soba jest zdrowszy, aniżeli zwykły pszenny. Nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także działa korzystnie na pracę serca oraz układów nerwowego i mięśniowego. 

Reklama

Dania z makaronem soba

Makaron soba daje nieograniczone możliwości zastosowań, a w zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się wiele odmian tego produktu. Typowe japońskie dania z makaronem soba to między innymi:

  • Kake– makaron w bulionie rybnym dashi, przyprawiony zieloną cebulą
  • Mori/Zaru – makarony ugotowane a następnie schłodzone i podane na talerzu z bambusa, do maczania w sosie tsuyu
  • Kakiage– makaron w tempurze składającej się z drobno posiekanej cebuli, krewetek i warzyw
  • Okame– makaron z pastą rybną kamabokoi szpinakiem
  •  Kitsune– makaron w zupie ze smażonym, słodkim tofu
  • Tanuki- kake soba z okruszkami smażonego ciasta
  • Oroshi- zimna soba z japońską rzodkiewką daikon oroshi
  • Tororo– danie zawierające starte japońskie lub chińskie ziemniaki – ignamy
  • Sansai– soba z paprocią królewską i pnączem bambusa, na ciepło lub na zimno
  • Nameko– makaron z japońskimi grzybami nameko
  • Tsukimi – soba z jajkiem surowym, ewentualnie na miękko
  • Tamago-toji – makaron zmieszany z jajecznicą i sosem tsuyu
  • Kamo-nanban – z mięsem kaczki i zieloną cebulą w zupie
  • Nishin– kake z polewą z suszonego śledzia
  • Hanamaki – soba z suszonymi wodorostami nori

Przepis z makaronem soba

Jednym z najbardziej klasycznych dań z makaronem soba jest kake. Jest to jedyna w swoim rodzaju zupa, do której przygotowania niezbędne są:

  • 250 g makaronu soba,
  • 1 litr rybiego bulionu dashi,
  • sos sojowy jasny oraz ciemny,
  • sake,
  • zielona cebula.

Przepis na makaron soba w tej postaci jest niezwykle prosty. Bulion dashi należy zagotować, a następnie dodać do niego kilka łyżek stołowych (3-5 w zależności od upodobań) jasnego i ciemnego sosu sojowego oraz około 25 mililitrów sake, a także skrojoną cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sam makaron. Ze względu na dużą utratę wartości odżywczych w czasie gotowania, soba nie powinien w garnku z wrzącą wodą spędzać zbyt wiele czasu. Szczegółowe instrukcje znajdują się na opakowaniach i mogą zawierać różne wskazówki w zależności od składu produktu, często jednak zaleca się, by makaron ten nie był gotowany dłużej, niż 3-4 minuty. Na koniec zalewamy go bulionem. 

Reklama

Gdzie kupić makaron soba?

Produkt ten dostępny jest w praktycznie wszystkich sklepach z żywnością azjatycką, a w szczególności japońską. Coraz częściej jest też spotykany na półkach hipermarketów. Pamiętajmy, że kupując soba należy uważnie czytać skład. Oryginalne makarony pochodzące z Japonii mają przeważnie bardzo wysoki udział mąki gryczanej w składzie. Są jednak w sklepach także produkty, które z prawdziwym soba niewiele mają wspólnego (zawartość mąki gryczanej może być nawet poniżej 20 procent). Stąd też duże zróżnicowanie cenowe. Soba można w Polsce kupić w cenie 6-7 złotych za opakowanie (200 g), ale też za około 15 a nawet 25 złotych. 

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Mayu, Soba Noodles: Their Calorie Content, Ingredients And Where To Eat Them, https://matcha-jp.com
  • Noodles, japanese, soba, cooked, https://fdc.nal.usda.gov
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Kake soba, http://www.kuchniokracja.hanami.pl
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Przeczytaj artykuł
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?
Przeczytaj artykuł
Syrop z mniszka lekarskiego – jak zrobić? Przepis
Syrop z mleczu mniszka lekarskiego
Podobne artykuły
Żywność koszerna - co to znaczy i jakie są zasady koszerności?
Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak i na co stosować?
Jaki miód wybrać? Rodzaje, właściwości i konsystencja
Tempeh - właściwości i przepisy. Jak go zrobić i gdzie kupić?
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!