Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗
Masz tatuaż? Sprawdź, czy to bezpieczne dla Twojego zdrowia. 😯 Najnowsze wyniki badań zaskakują❗

Makaron soba - kalorie i cena. Z czego jest i gdzie kupić?

Makaron soba jest jednym z podstawowych składników używanych w kuchni japońskiej. Produkowany jest z mąki gryczanej i jako taki, uchodzi za bardzo zdrowy. Jakie dania z makaronem soba można przyrządzić? Ile produkt zawiera kalorii? Gdzie kupić soba i w jakiej cenie?
Makaron soba na talerzu i pałeczki do jedzenia
źrodło:123RF
Spis treści

Reklama

Makaron soba

Makaron soba jest jednym najważniejszych produktów kuchni japońskiej, stanowiąc podstawę wielu tradycyjnych dań z dodatkiem mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Makaron wytwarzany jest według różnych receptur, zawsze jednak podstawowym jego składnikiem jest mąka gryczana, pozyskiwana z gryki, w Japonii uprawianej od 10 tysięcy lat. 

Proces powstawania soba rozpoczyna się od rozdrobnienia nasion gryki i zmielenia ich na proszek. W dalszej kolejności uzyskaną mąkę miesza się z wodą i ugniata na ciasto. Ostatni etap to formowanie cienkich, długich klusek. Makaron soba typowo gryczany ma ciemną, brązową barwę.

Jeśli jednak zostanie wykonany z domieszką mąki pszennej (popularne połączenie w proporcjach 80/20 proc.), będzie znacznie jaśniejszy. Soba jest makaronem, który w zależności od sposobu przyrządzenia, może stanowić bazę taniego dania typu fast food, sprzedawanego w ulicznej budce, ale może też być wykwintną potrawą podawaną w najdroższych restauracjach i przygotowywaną przez mistrzów kuchni azjatyckiej. 

Reklama

Kalorie w makaronie soba

Surowy makaron soba jest produktem umiarkowanie kalorycznym, a po ugotowaniu i nasiąknięciu wodą jego wartość energetyczna staje się bardzo niska (aczkolwiek parametry te wzrastają na przykład w związku z zastosowaniem tempury). Produkt cechuje się dużą zawartością pożywnych białek oraz błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i zapewnia uczucie sytości na długi czas – cechę tę z pewnością docenią osoby stosujące dietę redukcyjną.

Dodatkową wartość stanowi bardzo niska zawartość tłuszczów. W porównaniu ze zwykłym makaronem pszennym właściwości makaronu soba (kalorie oraz wartość odżywcza), prezentują się następująco (dane: USDA, w przeliczeniu na 100 gramów):

 

Makaron suchy

Makaron gotowany

soba

 

pszeniczny

soba

pszeniczny

Kalorie

336 kcal

361  kcal

99 kcal

148 kcal.

Białka

14,38 g

12,50 g

5,06 g

5,95 g

Tłuszcze    

0,71 g

2,32 g

0,10 g

1,70 g

Węglowodany

74,62 g

69,64 g

21,44 g

29,89 g

Powszechnie uważa się, że makaron soba jest zdrowszy, aniżeli zwykły pszenny. Nie tylko sprzyja odchudzaniu, ale też wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także działa korzystnie na pracę serca oraz układów nerwowego i mięśniowego.

Dania z makaronem soba

Makaron soba daje nieograniczone możliwości zastosowań, a w zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się wiele odmian tego produktu. Typowe japońskie dania z makaronem soba to między innymi:

  • Kake– makaron w bulionie rybnym dashi, przyprawiony zieloną cebulą
  • Mori/Zaru – makarony ugotowane a następnie schłodzone i podane na talerzu z bambusa, do maczania w sosie tsuyu
  • Kakiage– makaron w tempurze składającej się z drobno posiekanej cebuli, krewetek i warzyw
  • Okame– makaron z pastą rybną kamabokoi szpinakiem
  •  Kitsune– makaron w zupie ze smażonym, słodkim tofu
  • Tanuki- kake soba z okruszkami smażonego ciasta
  • Oroshi- zimna soba z japońską rzodkiewką daikon oroshi
  • Tororo– danie zawierające starte japońskie lub chińskie ziemniaki – ignamy
  • Sansai– soba z paprocią królewską i pnączem bambusa, na ciepło lub na zimno
  • Nameko– makaron z japońskimi grzybami nameko
  • Tsukimi – soba z jajkiem surowym, ewentualnie na miękko
  • Tamago-toji – makaron zmieszany z jajecznicą i sosem tsuyu
  • Kamo-nanban – z mięsem kaczki i zieloną cebulą w zupie
  • Nishin– kake z polewą z suszonego śledzia
  • Hanamaki – soba z suszonymi wodorostami nori

Reklama

Przepis z makaronem soba

Jednym z najbardziej klasycznych dań z makaronem soba jest kake. Jest to jedyna w swoim rodzaju zupa, do której przygotowania niezbędne są:

  • 250 g makaronu soba,
  • 1 litr rybiego bulionu dashi,
  • sos sojowy jasny oraz ciemny,
  • sake,
  • zielona cebula.

Przepis na makaron soba w tej postaci jest niezwykle prosty. Bulion dashi należy zagotować, a następnie dodać do niego kilka łyżek stołowych (3-5 w zależności od upodobań) jasnego i ciemnego sosu sojowego oraz około 25 mililitrów sake, a także skrojoną cebulę. Całość gotujemy jeszcze przez 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sam makaron. Ze względu na dużą utratę wartości odżywczych w czasie gotowania, soba nie powinien w garnku z wrzącą wodą spędzać zbyt wiele czasu. Szczegółowe instrukcje znajdują się na opakowaniach i mogą zawierać różne wskazówki w zależności od składu produktu, często jednak zaleca się, by makaron ten nie był gotowany dłużej, niż 3-4 minuty. Na koniec zalewamy go bulionem. 

Reklama

Gdzie kupić makaron soba?

Produkt ten dostępny jest w praktycznie wszystkich sklepach z żywnością azjatycką, a w szczególności japońską. Coraz częściej jest też spotykany na półkach hipermarketów. Pamiętajmy, że kupując soba należy uważnie czytać skład. Oryginalne makarony pochodzące z Japonii mają przeważnie bardzo wysoki udział mąki gryczanej w składzie. Są jednak w sklepach także produkty, które z prawdziwym soba niewiele mają wspólnego (zawartość mąki gryczanej może być nawet poniżej 20 procent). Stąd też duże zróżnicowanie cenowe. Soba można w Polsce kupić w cenie 6-7 złotych za opakowanie (200 g), ale też za około 15 a nawet 25 złotych. 

Czytaj też:

Czytaj również

Bibliografia

  • Mayu, Soba Noodles: Their Calorie Content, Ingredients And Where To Eat Them, https://matcha-jp.com
  • Noodles, japanese, soba, cooked, https://fdc.nal.usda.gov
  • Magdalena Tomaszewska-Bolałek, Kake soba, http://www.kuchniokracja.hanami.pl
Piotr  Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka - dziennikarz wyróżniony w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2023
Dziennikarz wyróżniony w konkursie "Dziennikarz Medyczny Roku 2023". Autor tysięcy publikacji o tematyce medycznej, ekonomicznej, politycznej i społecznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Czarny makaron z krewetkami
Nasiona chia - jak przygotować i gdzie kupić? Właściwości, kcal i cena
Chia
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Reklama


Jak leczyć się w prywatnych szpitalach? 🏥
Sprawdź!