Właściwości jagód goji
Jagody goji, podobnie jak jagody acai, przez wielu doceniane są za posiadanie wielu antyoksydantów, które odmładzają organizm i hamują działanie wolnych rodników mogących powodować nowotwory. Przeciwutleniacze pomagają także zachować jędrną i gładką cerę, opóźniając proces jej starzenia. Owoce te zawierają również witaminy z grupy B, C i E, oprócz tego także:
- żelazo,
- cynk,
- potas,
- wapń
a także cenny przy odchudzaniu błonnik. Nie ma zgodności co do ilości tych składników w owocach goji, jednak sam fakt, że w nich występują pomaga ustalić na co dobre są jagody goji. Tak więc obecność żelaza, selenu, cynku, potasu i wapnia pomaga:
- utrzymać w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie,
- niwelować wolne rodniki sprzyjające powstawaniu nowotworów,
- zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca,
- hamować zatrzymywanie się wody w organizmie.
Z kolei obecny w owocach błonnik, β karoten i witaminy z grupy B wspomagają:
- wzmocnienie układu trawiennego i odpornościowego,
- proces chudnięcia,
- opóźnienie procesu starzenia się organizmu.
Z powodu obecności przeciwutleniaczy, witamin C i E, witamin z grupy B, selenu, cynku, magnezu, potasu, żelaza czy błonnika, jagody goji stały się ostatnio mocno popularne, bardzo często za sprawą profesjonalnego marketingu firm produkujących suplementy diety bazujące na tych owocach. Na rynku można spotkać jagody goji w wersji suszonej, w tabletkach czy w proszku.
Jak jeść jagody goji?
Owoce goji na rynku dostępne są w formie:
- suszonych owoców,
- tabletek,
- proszku.
Od nas zależy w jakiej formie chcielibyśmy spożywać goji, jednak należy zwracać uwagę na etykiety i czytać czym dany produkt jest konserwowany.
Zobacz: Dzika róża - właściwości, owoce, sok. Dzika róża w ciąży
Jagody goji na odchudzanie
Suszone jagody goji uznawane są za wspomagające proces odchudzania ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika, który daje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej odczuwamy głód. Jednak w takiej postaci owoce te odznaczają się wysoką kalorycznością (aż 370 kcal w 100 g, to niewiele mniej niż suszone banany uznawane za jedne z najbardziej kalorycznych owocowych przekąsek w formie suszonej). W takiej formie owoce zawsze zawierają więcej cukru niż świeże. A jego wysoka zawartość we krwi będzie utrudniała spadek masy ciała.
Dlatego trzeba pamiętać, że osoby chcące zgubić zbędne kilogramy nie powinny przesadzać z ilością spożywanych suszonych jagód goji,
Suszone jagody goji
Jagody goji traktowane są zazwyczaj jako dodatek do dań czy deserów lub jako zdrowa przekąska, która w smaku przypomina rodzynki. Suszone owoce są kilkukrotnie razy bardziej kaloryczne gdyż pozbawione są aż 80% wody.
W procesie suszenia tracą również witaminy, ale jednocześnie koncentrują pozostałe minerały takie jak:
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- błonnik.
Z racji iż w Polsce niedostępne są świeże owoce goji, nie pozostaje nam nic innego jak kupno ich w wersji suszonej. Tutaj jednak należy być ostrożnym.
Jagody goji - skutki uboczne
Większość producentów niestety nie podaje informacji na temat miejsca pochodzenia owoców, a jest to dość kluczowa sprawa, gdyż wyróżnia się kilka typów jagód goji np. owoce kolcowoju chińskiego (lyncium chinese) i pospolitego (lyncium barbarum). Ta druga odmiana w literaturze uznawana jest za trującą (choć informacje na ten temat są różne, również takie, które mówią, że trująca jest tylko ich postać świeża).
W Polsce kolcowój pospolity jest uprawiany i wykorzystywany do obsadzania skarp i oddzielania jezdni, gdyż znosi trudne warunki pogodowe i rośnie gęsto, uniemożliwiając przejście przez nie ludziom czy zwierzętom. Uważa się, że trujące mogą być niedojrzałe owoce kolcowoju pospolitego, które mogą powodować:
- zatrucia pokarmowe w tym biegunki czy wymioty,
- paraliż układu nerwowego czy mięśniowego.
Kolcowój chiński uznawany jest w Chinach za lek poprawiający wzrok, wzmacniający odporność i wątrobę, dojrzałe owoce kolcowoju pospolitego jak i kolcowoju chińskiego zawierają dużo składników odżywczych, cennych dla zdrowia organizmu.
Sprawdź: