Dla Ciebie, na zdrowie!

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Brokuły to niezwykle zdrowe i delikatne w smaku warzywa, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jak je ugotować, by zachowały swój zielony kolor i właściwości?
Brokuły ugotowane na paprze
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Dlaczego warto jeść brokuły?

Brokuły to prawdziwa skarbnica:

  • witamin C i A, 
  • kwasu foliowego, 
  • potasu,
  • wapnia. 

Znajduje się w nich również sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem blokującym powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Pomaga on także likwidować komórki tworzącego się nowotworu. Wszystko to sprawia, że brokuły są polecane w diecie przeciwnowotworowej.

Warunkiem jest jednak ich odpowiednie przygotowanie – temperatura nie może przekraczać 76 stopni Celsjusza. Jeśli więc zależy nam na antyrakowym działaniu brokułów, powinniśmy gotować je na parze przez maksymalnie 4 minuty. 

Reklama

Jak gotować brokuły, żeby nie straciły koloru?

Najlepszym sposobem przyrządzania brokułów jest ich gotowanie na parze.Pozwala to zachować nie tylko ich piękny, soczyście zielony kolor, ale przede wszystkim właściwości zdrowotne. Aby przygotować brokuły na parze, do dużego garnka należy wlać niewielką ilość wody i włożyć sitko lub specjalny wachlarz do gotowania na parze. 

Brokuł dzielimy na różyczki i umieszczamy na sicie, gdy woda zacznie się gotować – ważne, by nie dotykała warzyw. Po około czterech minutach brokuły powinny być już gotowe.

Warto dodatkowo zahartować je w zimnej wodzie, wrzucając je na kilka chwil do miski lub przepłukując na sicie. Tak przygotowane warzywo można wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych lub jako bazę pysznej sałatki.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Brokuły na anemię

Brokuły posiadają niski indeks glikemiczny, dlatego do diety powinny włączyć je osoby chore na cukrzycę. Dzięki zawartości chromu, warzywo to dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi.

Brokuły będą doskonałym elementem diety odchudzającej – w 100 g mają zaledwie 35 kcal. Zawarty w nich błonnik dodatkowo zapełnia na długo uczucie sytości. 

Po brokuły powinny sięgnąć także osoby walczące z anemią – wszystko dzięki obecności żelaza i wspomagającej jego wchłanianie witaminie C. Duża zawartość potasu sprawia, że brokuły sprzyjają obniżeniu ciśnienia, dlatego do diety powinny włączyć je osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - przykładowy jadłospis i efekty
Produkty o niskim indeksie glikemicznym
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść, a czego unikać? Jadłospis
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Przeczytaj artykuł
Czy dieta pudełkowa jest odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy? Sprawdzamy!
Dieta pudełkowa dla osób z nietolerancją laktozy
Podobne artykuły
Dieta planetarna dla kuli ziemskiej. To znajdziesz na talerzu
Dieta planetarna - jadłospis. Zasady stosowania i przepisy
Danie w diecie makrobiotycznej
Dieta makrobiotyczna - przepisy. Jakie ma wady i zalety?
Mieso w diecie karniwora
Dieta karniwora (mięsna) - jadłospis. Jakie daje efekty?
Słodycze dieta redukcyjna
Jakie słodycze można jeść na diecie redukcyjnej?
Może to Cię zainteresuje
Żółte kwiaty wiesiołka
Wiesiołek - na co pomaga i jak stosować? Właściwości rośliny
grupa ludzi w strojach kąpielowych w zimnym klimacie robi selfie i stosuję metodę Wina Hofa
Metoda Wima Hofa - co daje? Efekty ćwiczeń oddechowych
Najzdrowsze ryby na papierze do pieczenia
Najzdrowsze ryby - dla dzieci i dorosłych. Które gatunki?
Dławiąca się kobieta
Zadławienie - u dziecka i dorosłego. Zasady pierwszej pomocy

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jaką dawkę witaminy D stosujesz?