Miód kremowany – co to jest i jak zrobić? Właściwości

Miód kremowany uzyskuje się łącząc właściwe proporcje, konsystencje i gatunki miodne w specjalistycznym urządzeniu o nazwie kremownica miodu. Po co pozyskuje się taką postać miodu, jak przeprowadza się cały proces kremowania i ile trzeba zapłacić za słoik?
Miód kremowany w słoiczku
źródło:123RF

Spis treści

Co to jest miód kremowany?

Co to znaczy miód kremowany? To ten sam produkt pszczeli, ale poddany procesowi kremowania. Dzięki niemu pszczelarze pozyskują wyrób, który jest gładki, nie zawiera grudek, ani kryształków, nie lepi się, nie rozwarstwia, a w dodatku – nie brudzi ubrań, kiedy przypadkowo spadnie na garderobę. W łatwy sposób można go rozsmarować na kanapce, placku, czy naleśniku, a także bez kłopotu wydobyć ze słoja.

Kremowanie miodu polega zatem na takiej obróbce tego pszczelego wytworu, która prowadzi do uzyskania kremowej postaci obrabianego preparatu. Taki miód już na zawsze będzie miał kremową konsystencję. Ponadto nie zepsuje się i wciąż będzie wyglądał świeżo. 

Kremowaniu najczęściej poddaje się miód rzepakowy, ale także np. wielokwiatowy, leśny, borówkowy, lipowy oraz nawłociowy.

Kremowany miód posiada delikatny smak, przez co w połączeniu z łatwym i szybkim procesem rozsmarowywania uwielbiają go najmłodsi konsumenci.

Proces kremowania pszczelego smakołyku jest ciekawą i smaczną alternatywą dla zwykłego miodu oraz źródłem dodatkowego dochodu dla właściciela pasieki, który może zaoferować klientom poszerzony asortyment produktów.

Właściwości miodu kremowanego

Miód rzepakowy kremowany bądź inny gatunek miodny poddany procesowi kremowania posiada takie same właściwości jak przed tą procedurą. Odznacza się więc takimi cechami jak działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, łagodzące, a także wspierające pracę poszczególnych narządów, takich jak np. serce, wątroba, nerki, czy mózg. 

Miody kremowane, podobnie jak miody płynne i skrystalizowane, charakteryzują się również tym, że pomagają rozprawić się z przeziębieniem, kaszlem i innymi schorzeniami dotyczącymi układu oddechowego, a ponadto ze zmęczeniem, uczuciem przepracowania, stresem, czy zajmują się problemami z zaśnięciem.

Kremowany miód pomaga również na stany zapalne skóry oraz inne zaburzenia i schorzenia związane z cerą.

Tak spreparowanym produktem pszczelim warto wzmacniać odporność oraz poprawiać kondycję skóry na twarzy, ciele oraz stan włosów i paznokci. Dzięki regularnemu spożywaniu tego kremowego rarytasu zwiększa się szanse na przeciwdziałanie zachorowaniu na groźne schorzenia, takie jak np. miażdżyca, Alzheimer, czy nadciśnienie tętnicze krwi.

Jak zrobić miód kremowany?

Jak powstaje miód kremowany, jak zrobić taką postać tego produktu? Zwykły konsument nie przeprowadzi procedury polegającej na kremowaniu pszczelego skarbu w sposób fachowy i zapewniający temu produktowi najwyższą jakość oraz brak utraty jego cennych właściwości.

Kremowanie można wykonać różnymi metodami w pasiece. Jedna z nich polega na mieszaniu miodu lejącego (czyli tzw. patoki) z miodem stałym (tzw. krupcem). Inna zakłada, że łączy się patokę z miodem już wcześniej skremowanym. Jeszcze inny sposób dotyczy dodania do siebie patoki, krupca i częściowo skremowanego miodu. Należy się przy tym trzymać wytycznych dotyczących łączenia ze sobą odmiennych konsystencji, gatunków miodnych oraz czasu kremowania.

Proces kremowania można rozpocząć wówczas gdy produkt przygotowany do tej obróbki ulegnie krystalizacji w 1/3 swojej objętości. Najszybciej kremowaniu ulega miód rzepakowy, natomiast dłuższego okresu kremowania wymagają miody zebrane latem i jesienią. 

Ów proces można przeprowadzić zaraz po zebraniu miodu lub po jakimś czasie.

Czym kremować miód?

Najlepsze i najbardziej specjalistyczne urządzenie do kremowania miodu do tzw. kremownica miodu. Te maszyny odznaczają się różną pojemnością (i tak na rynku można znaleźć naczynia około pięćdziesięciolitrowe ale też dwustulitrowe), mocą silnika, siłą napięcia, czy innymi funkcjonalnościami.

Kremownica miodu najczęściej jest wykonana ze stali nierdzewnej, rzadziej – kwasoodpornej, czyli tworzywami, które mogą mieć kontakt z żywnością. Jej działanie polega na ucieraniu miodu przez kwadrans, a następnie wejściu w tryb spoczynkowy na kolejne 60 minut. Cały cykl zamyka się w 75 minutach. W tym czasie produkt powinien stać się gładki, pozbawiony grudek i drobinek kryształków. Niekiedy udaje się doprowadzić do takiego stanu produkt po około dwóch dobach (np. miód rzepakowy), w innych przypadkach – kremowanie zabiera więcej czasu.

Ważne jest to, by w trakcie kremowania miód nie utracił swoich leczniczych zdolności, dlatego ten proces powinien odbywać się w bartnicy przygotowanej do takiej procedury. 

Nie poleca się wykorzystywania amatorskich narzędzi do pozyskiwania miodu kremowanego, takich jak np. wiertarka z dopasowanymi własnym sumptem wiertłami.

Gdzie i za ile kupić miód kremowany?

Ze względu na złożony proces, dzięki któremu zostaje wyprodukowany miód kremowany, cena tego towaru jest wyższa od kwoty jaką trzeba wydać na ten sam miodny gatunek ale w postaci płynnej lub skrystalizowanej. Za słój za pszczeli wyrób w postaci kremowej średnio należy zapłacić około 30-40 zł.

Najłatwiej dostać miód rzepakowy w kremowej formie, jednak nadal produkt ten stanowi towar luksusowy, trudny do zdobycia. W sklepach, nawet tych ze zdrową żywnością, czy w aptekach także może być problem z jego nabyciem. O ile nie uda się dotrzeć do pasieki, która takie miody posiada w ofercie, warto poszukać takich wyrobów w Internecie. Wielu pszczelarzy, zwłaszcza z większych pasiek, para się taką wirtualną sprzedażą. 

Niektórzy bartnicy decydują się na ciekawe w smaku połączenia przeprowadzane w trakcie kremowania np. miodu rzepakowego z truskawkami, porzeczkami, czy malinami. W sieci można spotkać się z rozmaitymi propozycjami dodatków smakowych do miodu w kremowej postaci.

Czytaj też:

Bibliografia

  • 1. Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Leki z pasieki. Produkty pszczele w profilaktyce i lecznictwie, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2005, ISBN 9788374011303.
  • 2. Noskowicz-Bieroniowa Helena, Co może miód?, Agencja Wydawniczo-Usługowa Emilia, 2009, ISBN 9788388391163.

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!