Fruktoza - występowanie, właściwości, ig, kalorie i zastosowanie

fruktoza

 

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje przede wszystkim w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i dobrą rozpuszczalnością w wodzie, dlatego w przemyśle spożywczym jest używany na szeroką skalę do dosładzania produktów.

Fruktoza - występowanie

Wśród wszystkich odczuwanych przez człowieka smaków, słodki dla większości jest tym najbardziej pożądanym. Najsłodszy występujący w naturze cukier to fruktoza. Znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • owocach,
  • sokach owocowych,
  • miodzie.

Zobacz też: Cukier muscovado - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Fruktoza a glukoza

Fruktoza występuje również w postaci sacharozy, czyli cukru białego (składa się na niego razem z glukozą) oraz jako składnik syropu glukozowo-fruktozowego, który jest dodawany do większości produktów spożywczych. Dlatego też, choć często nieświadomie, spożywamy tego cukru za dużo. Najwięcej fruktozy i jej pochodnych znajdziemy w:

  • dżemach,
  • lodach,
  • galaretkach,
  • słodyczach,
  • wcześniej wspomnianych sokach warzywnych i owocowych,
  • napojach energetycznych.

Dietetycy odradzają przede wszystkim spożywanie produktów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Warto więc podczas zakupów dokładnie czytać składy na etykietach.

Czy fruktoza jest zdrowa?

Większość osób z przyjemnością sięga po słodkie napoje, soki i owoce, ale musimy pamiętać, że fruktoza spożywana w nadmiarze nie jest dobra dla naszego zdrowia Po jej spożyciu organizm kieruje ten składnik do wątroby, gdzie może zostać przekształcony na glikogen lub wykorzystany w celach energetycznych. Nadmiar fruktozy sprawi, że zostanie ona zamieniona w tkankę tłuszczową.

Fruktoza - właściwości

Badania wskazują na negatywne skutki nadmiernego spożycia fruktozy, takie jak np. zmiany w metabolizmie, a w konsekwencji znaczny przyrost wagi. Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje natomiast podniesieniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Fruktoza w dużych ilościach szkodliwie działa na wątrobę, sprzyja jej stłuszczeniu. Do negatywnych skutków zalicza się także nadciśnienie tętnicze na skutek wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi.

Nadmierne spożywanie fruktozy ma również negatywny wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Powoduje nagłe skoki stężenia glukozy i insuliny we krwi, co może doprowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Czytaj też: Rzeżucha - właściwości, wartości odżywcze i witaminy ​

Fruktoza - kalorie

Fruktoza ilością kalorii nie różni się od cukru białego – 1 gram to 4 kcal. Za zwiększenie masy ciała, przez spożywanie zbyt dużych ilości fruktozy, odpowiada jednak nie tylko kaloryczność, ale również sposób jej metabolizowania. Po spożyciu fruktozy głód nie ustępuje, co przekłada się na zwiększone ilości spożywanego pokarmu.

Małe ilości tego cukru, spożywane z owocami i warzywami, nie stanowią oczywiście większego zagrożenia. Należy natomiast uważać na przetworzone i dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym produkty. W ich przypadku ilość fruktozy jest zazwyczaj dużo większa, niż w produktach naturalnie w nią bogatych.

Fruktoza - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny, czyli wskaźnik wzrostu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, dla fruktozy wynosi 20. Ta wartość uważana jest za raczej niską, dlatego przez niektórych lekarzy zalecana jest jako substytut cukru dla diabetyków.