Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗
Ułatwienia dla pacjentów z terenów powodziowych. 👉 Jak z nich skorzystać? Sprawdź❗

Fruktoza - występowanie, właściwości, ig, kalorie i zastosowanie

Fruktoza to cukier prosty, który naturalnie występuje przede wszystkim w owocach, miodzie i nektarze kwiatów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i dobrą rozpuszczalnością w wodzie, dlatego w przemyśle spożywczym jest używany na szeroką skalę do dosładzania produktów.
fruktoza
Źródło: 123RF
Spis treści

Fruktoza - występowanie

Wśród wszystkich odczuwanych przez człowieka smaków, słodki dla większości jest tym najbardziej pożądanym. Najsłodszy występujący w naturze cukier to fruktoza. Znajdziemy ją przede wszystkim w:

  • owocach,
  • sokach owocowych,
  • miodzie.

Reklama

Fruktoza a glukoza

Fruktoza występuje również w postaci sacharozy, czyli cukru białego (składa się na niego razem z glukozą) oraz jako składnik syropu glukozowo-fruktozowego, który jest dodawany do większości produktów spożywczych.

Dlatego też, choć często nieświadomie, spożywamy tego cukru za dużo. Najwięcej fruktozy i jej pochodnych znajdziemy w:

  • dżemach,
  • lodach,
  • galaretkach,
  • słodyczach,
  • wcześniej wspomnianych sokach warzywnych i owocowych,
  • napojach energetycznych.

Dietetycy odradzają przede wszystkim spożywanie produktów dosładzanych syropem glukozowo-fruktozowym. Warto więc podczas zakupów dokładnie czytać składy na etykietach.

Reklama

Czy fruktoza jest zdrowa?

Większość osób z przyjemnością sięga po słodkie napoje, soki i owoce, ale musimy pamiętać, że fruktoza spożywana w nadmiarze nie jest dobra dla naszego zdrowia Po jej spożyciu organizm kieruje ten składnik do wątroby, gdzie może zostać przekształcony na glikogen lub wykorzystany w celach energetycznych.

Nadmiar fruktozy sprawi, że zostanie ona zamieniona w tkankę tłuszczową.

Reklama

Fruktoza - właściwości

Badania wskazują na negatywne skutki nadmiernego spożycia fruktozy, takie jak np. zmiany w metabolizmie, a w konsekwencji znaczny przyrost wagi. Nadmiar tkanki tłuszczowej skutkuje natomiast podniesieniem poziomu trójglicerydów i cholesterolu we krwi.

Fruktoza w dużych ilościach szkodliwie działa na wątrobę, sprzyja jej stłuszczeniu. Do negatywnych skutków zalicza się także nadciśnienie tętnicze na skutek wzrostu stężenia kwasu moczowego we krwi.

Nadmierne spożywanie fruktozy ma również negatywny wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Powoduje nagłe skoki stężenia glukozy i insuliny we krwi, co może doprowadzić do insulinooporności i cukrzycy typu 2.

Reklama

Fruktoza - kalorie

Fruktoza ilością kalorii nie różni się od cukru białego – 1 gram to 4 kcal. Za zwiększenie masy ciała, przez spożywanie zbyt dużych ilości fruktozy, odpowiada jednak nie tylko kaloryczność, ale również sposób jej metabolizowania. Po spożyciu fruktozy głód nie ustępuje, co przekłada się na zwiększone ilości spożywanego pokarmu.

Małe ilości tego cukru, spożywane z owocami i warzywami, nie stanowią oczywiście większego zagrożenia. Należy natomiast uważać na przetworzone i dosładzane syropem glukozowo-fruktozowym produkty. W ich przypadku ilość fruktozy jest zazwyczaj dużo większa, niż w produktach naturalnie w nią bogatych.

Reklama

Fruktoza - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny, czyli wskaźnik wzrostu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, dla fruktozy wynosi 20. Ta wartość uważana jest za raczej niską, dlatego przez niektórych lekarzy zalecana jest jako substytut cukru dla diabetyków.

Czytaj również
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Odżywianie
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Masło klarowane
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Produkty bez glutenu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Podobne artykuły
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Ziemniaki
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama


Czym jest TouchCare i jak zmienia życie pacjentów?
Dowiedź się!