Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Miód wielokwiatowy – właściwości i cena. Na co pomaga?

Miód wielokwiatowy stanowi nektar pochodzący z różnych kwiatów, krzewów i drzew kwitnących w okolicy pasieki zamieszkałej przez pszczoły. Ten gatunek odznacza się takimi właściwościami zdrowotnymi jak np. działanie antybakteryjne, wzmacniające układ naczyniowo-sercowy oraz system odpornościowy. Jak wybrać prawdziwy miód wielokwiatowy?
Słoik miodu i kwiaty
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Co charakteryzuje miód wielokwiatowy?

Określany też poetycko jako „miód tysiąca kwiatów” charakteryzuje się tym, że pszczoły zbierają go z różnych gatunków kwiatów, a także kwitnących drzew i krzewów. Oznacza to, że porównując ze sobą dwa słoje z miodem wielokwiatowym może się okazać, iż będą one miały inne zabarwienie, zapach, smak oraz walory odżywcze. 

Miód wielokwiatowy nektarowy zebrany wiosną z reguły odznacza się jaśniejszą barwą (jasnożółtą, a nawet jasnoszarą), łagodniejszym smakiem oraz większą pożywnością. Dlatego zaleca się by spożywali go przede wszystkim sportowcy, rekonwalescenci, czy osoby borykające się z chronicznym zmęczeniem.

Z kolei miód pszczeli wielokwiatowy letni i wczesnojesienny wyróżnia ciemniejszy kolor (od bursztynowego po jasnobrązowy), intensywniejsza woń i smak (słodszy niż ten wiosenny), a także składniki odżywcze, które m.in. wspierają odporność oraz działają przeciwbakteryjnie.

Trudno ujednolicić składniki tego gatunku miodnego, jednak obserwuje się, że zazwyczaj w miodzie wielkokwiatowym występują:

  • witaminy takie jak B1, B2, B6, B12, A, PP, 
  • biotyna
  • kwasy organiczne, 
  • mikro i makroelementy (np. krzem, potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, fosfor, chlor), 
  • enzymy, 
  • biopierwiastki,
  • węglowodany (fruktoza i glukoza).

Reklama

Właściwości miodu wielokwiatowego

Dlaczego warto jeść miód wielokwiatowy? Właściwości odżywcze oraz zdrowotne – to główny argument przemawiający za regularnym spożywaniem (w rozsądnych ilościach) tego rodzaju produktu. 

Wcześniej zbierany wielokwiatowy miód poleca się chorym na serce oraz cierpiącym na różne inne zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a także osobom potrzebującym przeprowadzić usuwanie toksyn z wątroby. Jak już wcześniej wspomniano wiosenny miód z wielu kwiatów jest pomocny w przypadku zapotrzebowania na szybkie odzyskiwanie energii i rychły powrót do zdrowia.

Kto natomiast powinien postawić na jesienny miód wielokwiatowy, na co pomaga? Na wzmocnienie systemu immunologicznego oraz wsparcie walki z przeziębieniem i rozmaitymi bakteriami (np. bytującymi w systemie pokarmowym i oddechowym). Ponadto dobrze aby zaprzyjaźnili się z tym pszczelim wyrobem alergicy oraz astmatycy.

Co więcej, ten rodzaj preparatu stanowi naturalny uspokajacz, ponieważ łagodzi objawy stresu, odpręża i ułatwia zasypianie.

Reklama

Kcal miodu wielokwiatowego

Skoro w miodzie znajduje się tyle cukru, niejeden zapyta: „Ile kalorii ma miód wielokwiatowy?”. Wcale nie tak dużo, ponieważ w łyżeczce tego miodu (czyli ok 12 g) mieści się jedynie ok 40 kcal, zatem w 100 g tego naturalnego wyrobu pszczelego kryje się ok 300 kcal, podczas gdy w takiej samej ilości zwykłego cukru białego jest już 380 kcal. 

Warto więc jak najczęściej dodawać miód do napojów (uważając jednak by nie były za ciepłe, ponieważ w temperaturze przekraczającej 45 stopni Celsjusza enzymy i inne cenne komponenty miodu mogą się wytrącać), sosów, dressingów, zup, deserów i ciast, czy po prostu stosować na kanapki.

Oprócz swoich niewątpliwych walorów zdrowotnych miód wielokwiatowy jest uznawany za doskonały naturalny kosmetyk, który odżywia skórę, włosy i paznokcie. Można go zatem z powodzeniem stosować, jako dodatek do maseczek na twarz, peelingu do ciała, kąpieli, masażu i do odżywek do zniszczonych włosów i paznokci.

Reklama

Gdzie i za ile kupić miód wielokwiatowy?

Cena miodu wielokwiatowego nie należy do wygórowanych. Za duży słoik miodu (litrowy) trzeba zapłacić od ok 30 do 50 zł. 

Aby mieć pewność, że zakupiony miód wielokwiatowy jest najwyższej jakości, warto zaopatrywać się w niego bezpośrednio u pszczelarza, czy też kupować miody z innego sprawdzonego źródła, np. apteki, sklepu ze zdrową żywnością, pasieki sprzedającej swoje wyroby także w Internecie. 

Najlepszym rozwiązaniem jest wybór surowego, niefiltrowanego, naturalnego miodu z lokalnej pasieki z Polski. Jeśli nie ma innego wyjścia niż zakup miodu wielokwiatowego w hipermarkecie, nie należy decydować się na produkty z Unii Europejskiej oraz spoza UE, ponieważ zwykle stanowią one mieszankę wyrobów miodopodobnych o olbrzymiej zawartości cukru i komponentów pochodzących z krajów azjatyckich. 

Dobrze też mieć świadomość, że naturalny miód wielokwiatowy ulega krystalizacji – to jak najbardziej normalny proces, natomiast sztuczny wyrób – nie krystalizuje się.

Reklama

Jak rozpoznać wartościowy miód wielokwiatowy?

Skąd wiadomo, że na półce sklepowej stoi pełnowartościowy miód wielokwiatowy, jak rozpoznać prawdziwy pszczeli wytwór? Wspomniana wyżej krystalizacja to jeden ze sposobów sprawdzenia czy miód jest „prawdziwy”. Niektóre miody wielokwiatowe ulegają krystalizacji już po kilku dniach od zbiorów, inne w przeciągu kilku miesięcy. Jeśli produkt uchodzący za miód nie krystalizuje się, powinno to wzbudzić wątpliwość u nabywcy.

Na krystalizację miodu jest oczywiście sposób. W celu usunięcia grudek z miodu wystarczy zrobić mu ciepłą kąpiel. Należy jednak przestrzegać granicznej temperatury podgrzewania – maksymalnie do 40 ⁰C.

Na słoju z miodem wielokwiatowym czy innym powinna być etykieta mówiąca o producencie i kraju pochodzenia. Wartościowe są miody z polskich pasiek, najlepiej występujących w okolicy miejsca zamieszkania. 

Co jeszcze cechuje dobry miód wielokwiatowy? Cena. Jeśli jest ona podejrzanie niska, nie warto ryzykować. Prawdopodobnie taki „miodek” powstał na bazie białego cukru i wody.

Czytaj również

Bibliografia

  • 1. Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, Gazeta Farmaceutyczna, 1230-9923, vol. 22, nr 3 (2013), s. 26-28.
  • 2. Zanocelli Anastasia, Terapia miodem, Rafael Dom Wydawniczy, 2014, ISBN 9788375694802.
Olga Tomaszewska
Artykuł napisany przez
Olga Tomaszewska
Dyplom dziennikarza zdobyła w 2009 roku, a od 2005 r. nieprzerwanie pisze i redaguje. Pracowała dla „Mojego Miasta Pabianice”, jako dziennikarz, redaktor, zastępca redaktora naczelnego i PR-owiec, współpracowała z „Nowym Życiem Pabianic" i licznymi portalami o tematyce zdrowotnej, tworząc dla tych podmiotów artykuły. Jej konikiem jest tworzenie treści z zakresu profilaktyki zdrowia, szeroko pojętej psychologii oraz pediatrii. Jeśli nie pisze, wygina się na macie ćwicząc hatha jogę jako nauczyciel i dozgonny uczeń.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Miody
Miód nawłociowy - właściwości. Na co i jak spożywać?
Pszczoła na kwiatach nawłoci
Pyłek kwiatowy - jak prawidłowo spożywać pyłek pszczeli? Właściwości i przeciwwskazania
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód z cynamonem – właściwości i proporcje. Na co pomaga i jak zrobić?
Miód z cynamonem
Podobne artykuły
Miód z mniszka i kwiaty
Miód z mniszka - jak zrobić go samemu? Właściwości, przepis i cena
Pszczoła na facelii błękitnej
Miód faceliowy: właściwości, cena. Jak stosować i na co?
Pierzga
Pierzga - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak stosować?
Produkty pochodzenia pszczelego
Miód manuka - właściwości lecznicze i zastosowanie
Biały miód w słoiku
Biały miód – z czego jest? Właściwości i zastosowanie

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!