Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Korzeń na raka

Mniszek lekarski powszechnie uważany jest za chwast, jednak ma wiele dobroczynnych właściwości m.in. działa moczopędnie, oczyszcza organizm, wspomaga pracę wątroby, stabilizuje poziom cukru w organizmie, a nawet pomaga w leczeniu nowotworów. Poznaj pozostałe właściwości mniszka lekarskiego.

Jak wygląda mniszek lekarski? To żółty kwiat rozkwitający na początku maja, można go zauważyć na wielu trawnikach. Choć może się wydawać, że to tylko chwast mniszek lekarski ma wiele leczniczych właściwości. Doceniany był już
w lecznictwie ludowym, stosowano go jako środek moczopędny oraz przy problemach żołądkowo-trawiennych.

Mniszek lekarski a mlecz polny – różnice

Mlecz polny a mniszek lekarski – czy to ta sama roślina? Wiele osób potocznie nazywa mniszka lekarskiego mleczem, jednak są to dwa różne kwiaty. Różni je przede wszystkim to, że mniszek lekarski jest jadalny i ma liczne właściwości zdrowotne. Natomiast mlecz polny nie nadaje się do spożycia.

Rośliny różnią się także wyglądem, mniszek lekarski posiada kilka łodyg, które wyrastają z jednego miejsca bardzo blisko ziemi, są one pozbawione liści i zakończone jednym kwiatem. W przeciwieństwie do mniszka, mlecz rośnie tylko na jednej łodydze i ma więcej kwiatów i liści.

Mniszek lekarski – właściwości

Właściwości mniszka lekarskiego są tak liczne ze względu na zawartość witamin i minerałów. Jest bogaty w witaminę C, A, D, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak: żelazo, potas, krzem i magnez. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze i flawonoidy.

Mniszek lekarski - właściwości:

  • Zwiększa wydalanie moczu przy jednoczesnej dezynfekcji układu moczowego.
  • Sok z mniszka lekarskiego pomaga przy zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu, wpływa na  powstanie większej ilości soków trawiennych.
  • Minimalizuje powstawanie zaparć.
  • Działa żółciopędnie.
  • Wspomaga pracę wątroby, a także ją oczyszcza.
  • Wpływa na usuwanie toksyn z organizmu.
  • Korzeń mniszka lekarskiego pobudza apetyt i ułatwia trawienie.
  • Dobrze wpływa na pracę nerek, ma działanie przeciwskurczowe w obrębie dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego; zapobiega powstaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym.
  • Działa lekko przeczyszczająco.
  • Przyśpiesza gojenie ran, zwalcza brodawki i kurzajki.
  • Zawarta w nim inulina obniża poziom cukru we krwi i obniża poziom łaknienia.
  • Eliminuje nadmiar sodu i potasu w organizmie.
  • Ma działanie przeciwzapalne, dlatego stosowany jest w leczeniu reumatyzmu.
  • Wzmacnia odporność.

Tak liczne zastosowanie mniszka lekarskiego sprawia, że powinien być obecny w każdym domu. Należy jednak pamiętać o przeciwwskazaniach i przed rozpoczęciem kuracji skonsultować się z lekarzem.

Korzeń mniszka lekarskiego - na raka

Mniszek lekarski na raka wykazuje w badaniach obiecujące efekty. U badanych, którzy spożywali napar z korzenia mniszka lekarskiego zmniejszyła się ilość komórek nowotworowych w nowotworach krwi, piesi, okrężnicy trzustki oraz skóry.

Należy jednak pamiętać, że terapia ziołowa nie może zastąpić leczenia onkologicznego zalecanego przez specjalistów. Może być jedynie elementem kuracji po dopuszczeniu jej przez lekarza prowadzącego.

Ponadto korzeń zawiera liczne substancje czynne, kwasy organiczne, witaminy A, B, C, D, sole mineralne oraz pektyny.

Kwiat mniszka lekarskiego

Kwiat mniszka lekarskiego jest bogaty w witaminę A, C oraz karotenoidy. Ma on dobroczynny wpływ na wątrobę, dzięki działaniu żółciopędnemu wspomaga i reguluje pracę tego narządu. Doskonale wpływa na procesy detoksykacyjne, dlatego często stosowany jest jako substancja pomocnicza przy zatruciach.

Syrop z kwiatów mniszka, wyglądający jak miód ma działanie łagodzące, przeciwzapalne i ułatwiające odksztuszanie. Co sprawia, że jego zażywanie to skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem.

Liście mniszka lekarskiego

Liście mniszka lekarskiego są również wykorzystywane. Należy je zbierać wczesną wiosną, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pączkach. Wystarczy je dokładnie umyć i skropić ulubionym sosem winegret lub oliwą. Świeże mogą służyć jako składnik sałatki z mniszka lekarskiego i pokrzywy, natomiast napar z suszonych liści działa moczopędnie.

Mniszek lekarski – przeciwwskazania

Mimo wielu leczniczych właściwości leczniczych stosowanie mniszka lekarskiego ma również przeciwwskazania. Wśród nich wymienić warto:

  • uczulenie na mniszka lekarskiego,
  • niedrożność dróg żółciowych lub stany zapalne,
  • ropniaki pęcherzyka żółciowego,
  • niedrożność jelit,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • nadmierne wydzielanie soków żołądkowych.

W przypadku powyższych dolegliwości przed zastosowanie mniszka lekarskiego należy skonsultować ze specjalistą.

Mniszek lekarski – zbiory

Korzenie mniszka lekarskiego zbiera się wiosną, należy je oczyścić i ususzyć. W sklepach ze zdrową żywnością możemy także kupić  korzeń z mniszka. Zbiór kwiatów odbywa się w momencie kwitnienia, w ciągu dnia. Wykorzystuje się same płatki kwiatowe. Natomiast liście zbiera się wczesną wiosną gdy koszyczki kwiatowe znajdują się jeszcze w pączkach.

Mniszek lekarski – zastosowanie

Mniszka możemy spożywać pod postacią naparów, odwarów czy nalewek. Herbatki i syropy dostępne są w aptekach, jednak warto przygotowywać je samodzielnie.

  • Nektar z kwiatów mniszka lekarskiego

Świeże kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej z łąki oddalonej od wielkich miast. Porcję (około 400 sztuk) kwiatów mniszka oskubujemy z żółtych płatków, ponieważ tylko je wykorzystujemy do syropu. Następnie rozkładamy na gazecie na około godzinę, aby opuściły je owady. Uwaga - płatków nie myjemy!

Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy do niej płatki. Od zagotowania wody trzymamy kwiaty na ogniu jeszcze na 10-15 minut. Wywar studzimy i zostawiamy w nim płatki na noc. Następnie, wywar przelewamy przez sitko i odciskamy wodę z kwiatów. Do wywaru z mniszka dodajemy wyciśnięty sok z cytryn oraz 1 kilogram cukru trzcinowego. Gotujemy 1-2 godziny, do uzyskania konsystencji płynnego miodu. Następnie gorący nektar przelewamy do słoiczków. Taki miód wspomaga procesy trawienia, wzmacnia organizm, jest doskonały także na pracę wątroby. Można smarować nim chleb lub dodawać go do herbaty.

  • Herbatka z korzenia mniszka lekarskiego

2 łyżeczki suszonego korzenia mniszka zalewamy filiżanką wrzątku i parzymy przez 15 minut.

  • Herbata z korzenia i liści mniszka lekarskiego

I sposób
Zagotowujemy 250 ml wody, następnie zmniejszamy ogień i dodajemy 2 łyżki stołowe oczyszczonego i posiekanego świeżego korzenia mniszka lekarskiego. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki stołowe pokrojonych, świeżo zebranych liści. Zaparzamy około 40 minut i odcedzamy. Pijemy 2 szklanki dziennie.


II sposób
Zaparzamy garść świeżo zerwanych kwiatów w 250 ml gorącej wody przez około 20 minut. Pijemy 1 szklankę naparu dwa razy dziennie.

Czytaj także:

Oceń artykuł

(liczba ocen 31)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA