Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈
Domowe żywienie dojelitowe - sprawdź, co radzi specjalista👈

Mity medyczne – lecznicze właściwości alkoholu…

Alkohol towarzyszy nam w trakcie większości towarzyskich spotkań i imprez. W parze z dość dużym zainteresowaniem trunkami alkoholowymi idzie jednak ogromna ilość mitów zdrowotnych, które przypisują napojom wyskokowym lecznicze właściwości…
Spis treści

Wśród moich znajomych – i jak się okazało po małym śledztwie w sieci, nie tylko wśród nich – pokutuje mit o „leczniczym” działaniu alkoholu na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe. Znam osoby, które podróżując po świecie, codziennie spożywają określone ilości napojów wyskokowych w celach profilaktyki zatrucia pokarmowego. Duża część z nas zdaje sobie sprawę, jak takie zatrucie może zepsuć nawet najwspanialszą podróż w egzotyczne miejsca, dlatego temat ten wzbudził moje zainteresowanie już w czasie studiów. Mając okazję, poruszyłem go na jednym z seminariów w trakcie kursu z chorób zakaźnych.

Reklama

Alkohol a układ pokarmowy

Pani doktor dość dokładnie przedstawiła problem. Stanowczo obaliła mit picia alkoholi wysokoprocentowych (powyżej 20% alkoholu w objętości) jako profilaktyki zakażenia pokarmowego. Tłumaczyła to faktem, że wysokoprocentowy alkohol powoduje zwiększoną przepuszczalność błony śluzowej jelit. Dodatkowo skutki wypicia dużej ilości takiego trunku (znane przez część czytelników z autopsji) powodują odwodnienie i osłabienie, zmniejszając tym samym siłę organizmu w walce z zatruciem. Rozmówczyni potwierdziła jednak, że wypicie alkoholu oprocentowanego pomiędzy 10 a 20% może mieć działanie antyseptyczne i chronić przed zatruciem. Nie ma sensu natomiast picie niskoprocentowego alkoholu, zwłaszcza w dużych ilościach, gdyż nie uchroni to nas przed zakażeniem pokarmowym.

Zamiast więc próbować profilaktyki alkoholowej zakażenia pokarmowego, podczas wczasów w Egipcie skupmy się na profilaktyce, której skuteczność potwierdzają badania naukowe: pijmy tylko butelkowaną, zapieczętowaną wodę z pewnego źródła, jedzmy w sprawdzonych miejscach, unikajmy produktów, które mają zwiększony potencjał powstania zatrucia, no i nie zapomnijmy o podstawowych lekach w apteczce.

Reklama

Picie alkoholu na ogrzanie organizmu

Kolejnym mitem dotyczącym alkoholu jest hasło propagowane przez jednego ze znanych mi instruktorów narciarstwa „Zmarzłeś? Napij się wódki, to się rozgrzejesz!”. Długo próbowałem wyperswadować mu to stwierdzenie z głowy, niestety poniosłem klęskę. Mam nadzieję, że przynajmniej Państwo wezmą sobie moje słowa do serca.

Wypicie alkoholu faktycznie powoduje chwilowe uczucie ciepła. Dzieje się tak, ponieważ etanol powoduje rozszerzenie powierzchownych naczyń skórnych. Przez takie poszerzone naczynia przepływa większa ilość ciepłej krwi, która zostawia właśnie rzeczone ciepło na naszych policzkach, palcach czy stopach, dając nam poczucie komfortu cieplnego. Nie ma jednak nic za darmo. Krew nie tylko szybko oddaje ciepło – z podobną prędkością się również ochładza. Niesie wówczas ten „zimny” ładunek do innych tkanek, powodując wychłodzenie organizmu. Nie pijmy zatem alkoholu w trakcie mroźnych, zimowych dni, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar spędzić długi czas w takich warunkach. Nie róbmy tego nie tylko przez wzgląd na zwiększoną tendencję do odmrożeń, ale też na bezpieczeństwo na stoku czy w czasie wędrówki po górskich szlakach. Kieliszek wódki zostawmy sobie na wieczorny odpoczynek w górskim hotelu czy schronisku.

Czytaj też: 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Napoje
Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne
Kobieta i mężczyzna trzymają w szklanych butelkach mleko kozie, między nimi koza
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Syrop z dzikiego bzu
Pomaga na kaszel i wzmacnia odporność. Przepis jest banalnie prosty
Koktajl z buraka
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Grzaniec alkoholowy
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Co jest dla Ciebie najbardziej uciążliwe w przypadku blizn?
Contractubex