Najzdrowsze miejsce w internecie

Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?

Olej z pestek dyni ma liczne wartości prozdrowotne. Stabilizuje poziom cholesterolu, działa antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo, a nawet korzystnie wpływa na męską sprawność seksualną. Jego właściwości są wykorzystywane także w kosmetyce, zwłaszcza do pielęgnacji skóry problemowej oraz przesuszonych włosów. Sprawdź, kiedy warto sięgnąć po olej z pestek dyni.
Dynia i olej z pestek dyni
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej z pestek dyni znany jest z leczniczych i kosmetycznych właściwości.
  • Wspomaga między innymi profilaktykę miażdżycy, nowotworów, choroby Parkinsona i Alzheimera oraz wpływa korzystnie na męską płodność. W jaki sposób?
  • Może być stosowany do pielęgnacji skóry problemowej, z trądzikiem, łojotokiem, czy łuszczycą.
SPRAWDŹ TEŻ: Dynia - wielkie, pożyteczne warzywo. Jakie ma właściwości?
Spis treści

Czym jest i jak powstaje olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni, bogaty w wartościowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne, jest wykorzystywany w medycynie naturalnej. Znajduje też coraz szersze zastosowanie w kuchni oraz w branży kosmetycznej.

Dynia wywodzi się z Ameryki, gdzie na terenach rozciągających się między południowymi rubieżami dzisiejszych Stanów Zjednoczonych i północnym krańcem obecnej Argentyny, była uprawiana przez Indian już 10 tysięcy lat temu.

Po odkryciu i podboju tych ziem przez Hiszpanów została sprowadzona do Europy. Olej z dyni zaczęto wytwarzać w XVII-XVIII wieku, a zagłębiem słynącym z jego produkcji stała się Styria, historyczna kraina będąca wówczas częścią monarchii Habsburskiej, dziś leżąca w granicach Austrii i Słowenii.

Tytułem ciekawostki można podać, że już w 1773 roku cesarzowa austriacka Maria Teresa nakazała jego wprowadzenie do aptek. Służył wówczas jako środek do pielęgnacji ran.

Tradycja ta przetrwała do dziś, a krajami w największym stopniu kojarzonymi z produkcją oleju z pestek dyni są Austria i Słowenia, a także Węgry i Chorwacja, również wchodzące kiedyś w skład imperium Habsburgów.

Olejek z dyni pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno, co pozwala na zachowanie doskonałych właściwości odżywczych i prozdrowotnych. Współcześnie do tego celu używane są prasy hydrauliczne.

W ostatnim czasie wdrażana jest też technika ekstrakcji z wykorzystaniem dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym.

Jaki olej z pestek dyni wybrać?

Niezależnie od tego, czy kupuje się produkt w buteleczce, czy poręcznych kapsułkach (suplement diety), należy zwracać uwagę właśnie na metodę jego produkcji.

Powinien być olej z pestek dyni tłoczony na zimno, a także nierafinowany, czyli nieoczyszczony. Rafinację stosuje się w celu eliminacji szkodliwych dla zdrowia składników.

Jednak używa się do tego celu wysokich temperatur lub substancji chemicznych, czego efektem ubocznym jest ubożenie wartości odżywczych i właściwości leczniczych produktu.

W przypadku oleju z dyni potrzeba oczyszczania nie występuje, dlatego większość dostępnych na rynku wyrobów jest nierafinowana.

Olej z pestek dyni a inne oleje

Olej z pestek dyni jest jednym z wielu tłoczonych na zimno i uchodzących za zdrowe dla człowieka.

Inne tego typu wyroby pozyskiwane są między innymi z rzepaku, lnu, orzechów arachidowych, włoskich i brazylijskich, awokado, maku, czy czarnuszki. Produktem tego typu jest też oliwa z oliwek.

Który wymienionych produktów jest najlepszy? M. Wroniak i j. Cenkier przytaczają wyniki ciekawego badania, w którym oceniano wiele parametrów, w tym prosty wskaźnik akceptacji konsumenckiej, będący de facto odpowiedzą na pytanie – lubię / nie lubię.

Z 11 ocenianych olejów najwyższe noty uzyskał arachidowy, a tuż za nim uplasował się olej pozyskiwany z dyni.

Bardzo ważnych i mniej subiektywnych danych dostarczają jednak badania dotyczące składu. W tym przypadku warto zwrócić uwagę między innymi na zawartość cennych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Z analizy porównawczej, której wyniki przytaczają J. Rutkowska i współpracownicy, wynika że jednym z produktów, w którym znajdują się one w największej dawce, jest właśnie olej z pestek dyni.

Nieco korzystniejszymi parametrami w tym względzie wykazywały się oleje z krokoszu i dzikiej róży, a porównywalnymi – z winogron.

Mniejszą łączną zawartość tego typu kwasów mają m.in. wyciągi z lnu, lnianki ozimej, ostropestu, sezamu, migdałów, orzechów arachidowych, czy awokado.

Jak zrobić olej z pestek dyni?

Wiele osób skuszonych doniesieniami na temat jego cudownych właściwości pyta, jak zrobić olej z pestek dyni w domu? Oczywiście gotowy produkt można kupić w sklepie, a wyroby renomowanych firm mają wysoką jakość.

Jednak dla zwolenników naturalnych produktów pociągająca może być wizja pełnej kontroli nad procesem otrzymywania produktu wolnego od jakichkolwiek niepożądanych ulepszaczy i dodatków.

Jak wycisnąć olej z pestek dyni? W pierwszej kolejności należy przygotować około 1 kilograma nasion, uprzednio dobrze wysuszonych i oczyszczonych.

Następnie drobno się je mieli, na przykład w blenderze lub młynku do kawy. W dalszej kolejności należy dolać kilka łyżek wody i całość staranie wymieszać do uzyskania plastycznej papki.

Tę podgrzewa się w garnku, ale nie doprowadza do zagotowania. Zbyt wysoka temperatura spowodowałaby utratę właściwości.

Miskę z pastą można w tym celu ustawić na garnku z parującą wodą. Na koniec podgrzaną masę przekłada się na gazę i ręcznie wyciska. Niezbędne jest do tego użycie dużej siły.

Wartości odżywcze oleju z pestek dyni

Pestki dyni zawierają w swoim składzie (dane: A. Antoniewska):

  • 37,8-45,4% tłuszczu,
  • 25,2-37% białka,
  • 11% węglowodanów,
  • 6% błonnika pokarmowego,
  • witaminy (kwas foliowy, niacyna, A, C i E),
  • składniki mineralne (cynk, magnez, sód, potas, wapń, miedź, żelazo, fosfor, mangan, selen).

Elementy te znajdują się również w składzie oleju z pestek dyni. Tak, jak zostało zasygnalizowane wyżej, produkt ten ceniony jest przede wszystkim ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których wymienić należy przede wszystkim:

  • kwas linolowy (zawartość 46 procent) - wielonienasycony, zaliczany do grupy omega-6. Ze względu na to, że nie jest wytwarzany przez organizm, stanowi niezbędny składnik diety. Jest źródłem energii, zapobiega utracie wody przez skórę, chroni przed przedostawaniem się szkodliwych drobnoustrojów z zewnątrz, pełni rolę prekursora dla licznych substancji będących budulcem tkanek.
  • kwas oleinowy (zawartość 33 procent) - jednonienasycony, typu omega -9, dla ludzkiego organizmu ważny między innymi ze względu na udział w procesach przemiany materii.

Oprócz tego warto zwrócić uwagę na wysoką zawartość fitosteroli, a więc substancji korzystnie wpływających między innymi na gospodarkę cholesterolową oraz męską płodność.

Należy pamiętać, że olej z pestek dyni jest bardzo kaloryczny, dlatego mimo korzystnych właściwości prozdrowotnych, powinien być w celach kulinarnych i leczniczych używany z umiarem.

100 ml produktu dostarcza aż 900 kilokalorii. Jak łatwo obliczyć, jedna łyżka stołowa o wielkości 10 ml to 90 kcal.

Właściwości oleju z pestek dyni

Ze względu na swój skład, wykazuje olej z dyni właściwości nie tylko kulinarne, ale też prozdrowotne oraz kosmetyczne.

Cechy te udaje się zachować dzięki tłoczeniu na zimno. Z tego powodu należy pamiętać, że także późniejsza obróbka termiczna w wysokich temperaturach jest dalece niewskazana.

Użycie oleju do smażenia doprowadziłoby do utraty jego właściwości leczniczych, byłoby więc bezcelowe, zważywszy iż są do tego celu przeznaczone inne produkty (np. olej rzepakowy).

Dlatego też wyrób ten w kuchni wykorzystywany jest jedynie do dań przygotowywanych na zimno, na przykład sałatek.

Lecznicze zastosowanie oleju z pestek dyni

Istnieją liczne wskazania prozdrowotne do stosowania oleju z pestek dyni. Wprost związane są one z wyjątkowymi właściwościami poszczególnych składników. Otóż:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi, stabilizują też tzw. profil lipidowy (poziom cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL i HDL, a także trójglicerydów).
  • Fitosterole zapobiegają tzw. hipercholesterolemii (nadmiernemu stężeniu cholesterolu w osoczu krwi), działają też antyoksydacyjnie (zwalczają wolne rodniki, czyli szkodliwe reaktywne formy tlenu przyczyniające się m.in. do starzenia organizmu) oraz przeciwnowotworowo.
  • Kwasy fenolowe – również neutralizują wolne rodniki, zapobiegają też uszkodzeniom skóry powstającym pod wpływem promieniowania słonecznego.
  • Tokochromanole, skwalen i barwniki roślinne – także są cennymi antyoksydantami.
  • Tokotrienole działają neuroprotekcyjnie, przeciwdziałając chorobom degenerującym układ nerwowy.
  • Tryptofan – uczestniczy w syntezie serotoniny, hormonu kluczowego dla ludzkiego samopoczucia.
  • Alkaloidy wykazują działanie przeciwpasożytnicze.

W jaki sposób można wykorzystać te cechy? Do czego przydaje się olej z pestek dyni i na co pomaga?

Co leczy olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni obniża cholesterol, może zatem być stosowany w profilaktyce miażdżycy i będących jej następstwem schorzeń układu sercowo-naczyniowego, a także męskiej impotencji.

Za sprawą znajdujących się w jego składzie barwników karotenoidowych zmniejsza również ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Olej może być przydatny w profilaktyce antynowotworowej, między innymi ze względu na silne i synergiczne działanie wielu składników antyoksydacyjnych.

W szczególności wspomina się o działaniu protekcyjnym w kontekście raka prostaty u mężczyzn.

Szerokie jest oddziaływanie na układ pokarmowy, począwszy od zapobiegania chorobie wrzodowej i zaparciom, kończąc na normalizacji procesu wydzielania żółci przez wątrobę.

Polecany jest też olej z pestek dyni na oczyszczanie organizmu z pasożytów oraz toksyn.

Oprócz tego wskazuje się na jego działanie moczopędne i przeciwzapalne, dzięki czemu może on chronić układ moczowy oraz nerki.

Ze względu na działanie neuroprotekcyjne, olej pomaga zapobiegać chorobom Parkinsona, Huntingtona i Alzheimera

Olej z pestek dyni na jelita

Oliwa z pestek dyni z powodzeniem może być używana w przypadku dolegliwości jelitowych oraz profilaktycznie w celu ochrony układu pokarmowego.

Znajdujące się w jej składzie substancje działają przeciwzapalnie i antywrzodowo. Będąca alkaloidem kukurbitacyna wspomaga wydzielanie soków trzustkowych i wątrobowych, ułatwiając trawienie.

Może też być stosowany olej z pestek dyni na zaparcia, jako że silnie pobudza perystaltykę jelit.

Ze względu na złożone i wielokierunkowe działanie przydaje się też w terapii schorzenia o nieznanej etiologii, jakim jest zespół jelita drażliwego.

Olej z pestek dyni na prostatę

Może też być stosowany olej z pestek dyni na prostatę, czyli męski gruczoł krokowy. W tym aspekcie prozdrowotne działanie wykazują przede wszystkim fitosterole.

Są to naturalne substancje roślinne o charakterze sterydowym. Zapobiegają one przerostowi prostaty, który jest częstą dolegliwością mężczyzn po czterdziestym roku życia, negatywnie wpływającą między innymi na sprawność seksualną oraz działanie układu moczowego.

Normalizując pracę gruczołu krokowego, a także wykazując działanie antyoksydacyjne, może być olejek z pestek dyni używany również w szeroko rozumianej profilaktyce raka prostaty.

Olej z pestek dyni na potencję

Olejek z dyni jest dobrym rozwiązaniem dla panów cierpiących na zaburzenia erekcji. W dużej mierze ma to związek z profilaktyką przerostu prostaty.

Rozrost tego gruczołu niekorzystne wpływa bowiem na procesy skurczu i rozkurczu naczyń krwionośnych, co odbija się na jakości wzwodu oraz możliwości utrzymania go przez dłuższy czas.

Duże znaczenie ma też znajdujący się w oleju cynk, który również pomaga utrzymać męską sprawność seksualną – zarówno libido, jak też potencję. Pierwiastek ten ma bowiem wpływ na poziom testosteronu, czyli męskiego hormonu płciowego.

Olej z pestek dyni na pasożyty

Może być również stosowany olej z dyni na pasożyty. W głównej mierze jest to zasługą wspomnianej kukurbitacyny. Alkaloid ten skutecznie dezaktywuje szkodliwe mikroorganizmy kolonizujące system trawienny, takie jak tasiemce, glisty ludzkie, owsiki, czy tęgoryjce.

Substancja ta przenika do ich układu nerwowego i prowadzi do jego nieodwracalnych uszkodzeń, dzięki czemu stają się one niezdolne do działania i niegroźne dla człowieka.

Co więcej, przyspieszając pasaż jelitowy, olej z dyni ułatwia też oczyszczanie układu pokarmowego z nieproszonych gości. Może więc być wykorzystywany w celu odrobaczenia.

W czasie kilkunastodniowej kuracji olej może być stosowany przez dorosłych i dzieci. Nie ma konkretnych wskazań dotyczących dawkowania, ale często przyjmuje się go w dawce 2 razy łyżka stołowa (10 ml), na około 30 minut przed pierwszym posiłkiem porannym oraz przed kolacją.

Olej z pestek dyni na odchudzanie

Olej z dyni może być używany przez osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy i lepiej kontrolować masę ciała.

Znajdujące się w nim składniki przyspieszają bowiem metabolizm. Błonnik zaś poprawia perystaltykę jelit, przeciwdziała zaparciom, ułatwia wypróżnianie, zapewniając w ten sposób regularne usuwanie resztek pokarmowych.

Składnik ten powoduje również uczucie sytości, dzięki czemu wielu osobom udaje się ograniczyć podjadanie między głównymi posiłkami.

Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że za sprawą innych komponentów olej z pestek dyni działa na apetyt stymulująco. Z tego powodu niekiedy zaleca się jego podawanie dzieciom-niejadkom.

Olej z pestek dyni w kosmetyce

Olej z pestek dyni znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce, będąc uznanym składnikiem kremów, masek, wcierek, oliwek, balsamów i innych produktów, głównie dla kobiet, ale nie tylko.

Do czego można go używać? Jak podają M. Michalak i współpracownicy, olejek może być składnikiem preparatów do cery suchej, łuszczącej się, zniszczonej oraz dojrzałej.

Stosowany jest do pielęgnacji nie tylko twarzy, ale całego ciała a także włosów i paznokci. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne zapobiega starzeniu się skóry. Zwiększa też jej elastyczność oraz natłuszcza i wygładza.

Pomagając zatrzymywać wodę w zewnętrznej powłoce ciała, ułatwia jej nawilżenie. Do tego może być składnikiem kosmetyków regeneracyjnych, a także preparatów przyspieszających gojenie ran.

Olej z pestek dyni na skórę

Olej z pestek dyni jest stosowany na skórę problemową, objętą różnego typu dermatozami, ale też tracącą nawilżenie, natłuszczenie i elastyczność.

Używany bywa na takie problemy, jak cellulit, rozstępy, szpecące blizny a nawet łuszczyca, w przebiegu której ciało pokrywają swędzące bąble i wysuszone łuski.

Swoją skuteczność zawdzięcza różnym składnikom, w tym nienasyconym kwasom tłuszczowym, ale też witaminom A, B, E oraz składnikom mineralnym, takim jak potas.

Wspólnie działają one antyoksydacyjnie, nawilżająco, przeciwzapalnie, antybakteryjnie, regulują też funkcjonowanie gruczołów łojowych.

Olej z pestek dyni na twarz

Olej z pestek dyni polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem,  w przebiegu którego twarz pokrywają szpecące wykwity, a następnie blizny.

Trądzik jest chorobą zapalną mieszków włosowych, związaną z nadaktywnością gruczołów łojowych oraz działaniem bakterii Propionibacterium acnes.

Składniki oleju hamują łojotok, łagodzą stan zapalny, zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje, a w dodatku nawilżają skórę, obniżając ryzyko pojawienia się kolejnych wyprysków.

Duża w tym zasługa między innymi witaminy A (jej pochodne należą do standardowych leków w terapii tego schorzenia). Co więcej, zawarty w olejku potas pomaga w walce z powstającymi bliznami i przebarwieniami.

Może też być używany olej z pestek dyni na cerę i pod oczy. Nie tylko pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie skóry, ale też nadaje jej sprężystości i gładkości, stymulując syntezę ważnych składników budulcowych, jakimi są kolagen i elastyna.

Jak stosować olej z pestek dyni? Na twarz, ze względu na konsystencję oraz ciemną barwę, zaleca się go nakładać po uprzednim wymieszaniu z innym, jaśniejszym olejem, bądź po dodaniu do kremu lub serum.

Olej z pestek dyni na włosy

Korzystnie też działa olej z pestek dyni na włosy, nawilżając jej od podstaw, nadając im sprężystości, objętości i blasku. Tego typu efekty możliwe są między innymi dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale też witamin A i E oraz minerałów (m.in. cynku i żelaza).

Olej polecany jest w szczególności na włosy wysokoporowate, charakteryzujące się znacznym odchyleniem łusek od trzonów, czego efektem jest niemożność utrzymania wody.

Są to więc włosy zniszczone, suche, źle się układające, mierzwiące, często kręcone. Do ich pielęgnacji używa się olejów o dużych cząsteczkach, takich właśnie jak dyniowy.

Pomagają one domykać łuski, uszczelniają i wyrównują powierzchnię włosa oraz zapewniają lepsze trzymanie wilgoci.

Co więcej, używa się też niekiedy oleju z dyni na łysienie. Produkt ten bowiem stabilizuje gospodarkę hormonalną, zwłaszcza w zakresie androgenów, do których zaliczany jest dihydrotestosteron (DHT) odpowiedzialny za wypadanie włosów u mężczyzn.

Olejek do włosów można stosować na różne sposoby:

  • Jako dodatek do szamponu - nakładany jest wówczas na mokre włosy i używany tak, jak zwykłe preparaty do mycia.
  • Do olejowania - aplikowany na włosy suche oraz skórę głowy, gdzie zostaje pozostawiony przez kilkadziesiąt minut, a nawet całą noc.

Wiele osób pyta, czy olej z pestek dyni przyciemnia włosy? Może tak być, zwłaszcza w przypadku jaśniejszych pasm, jak bowiem zostało wspomniane wcześniej, ma on intensywną, ciemną barwę.

Przepisy na kosmetyki z olejem z pestek dyni

Olej z pestek dyni znajduje zastosowanie w produkcji różnego typu preparatów dostępnych w sklepach i aptekach, warto jednak wiedzieć, że szybko i tanio można wykonać własne kosmetyki w domowym zaciszu.

Przepisy zazwyczaj są stosunkowo proste. Przykładowo:

  • Krem do twarzy - preparaty tego typu są złożone z frakcji olejowej (w jej skład może wchodzić olej z pestek dyni, ale też inne olejki o leczniczym i pielęgnacyjnym działaniu, np. lniany, kokosowy, z awokado, macadamia etc.) oraz wodnej (może to być zwykła woda, ale lepiej jest wybrać hydrolat, czyli płyn pozyskiwany metodą destylacji z roślin).

Do ich łączenia w jedną całość niezbędny jest emulgator – doskonale w tej roli sprawdza się wosk pszczeli, ewentualnie różne woski roślinne.

Składniki frakcji olejowej należy wlać do niewielkiego garnka, który ustawiany jest w większym, z gotującą się wodą. Po podgrzaniu dodaje się emulgator i energicznie miesza, a następnie całość odstawia do schłodzenia.

W temperaturze około 40 stopni Celsjusza dodawane są hydrolaty. Po kolejnym mieszaniu, krem powinien osiągnąć właściwą konsystencję.

  • Balsam do ust - do jego przygotowania potrzebne są, oprócz oleju z pestek dyni, także twardsze oleje, takie jak masło shea, czy kokosowe.

Należy je połączyć z woskiem pszczelim i podgrzać w kąpieli wodnej, starannie mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Dla lepszego efektu całość można jeszcze raz zmiksować w czasie stygnięcia.

  • Domowy peeling, czyli zabieg oczyszczający, złuszczający, pielęgnujący i regenerujący. W tym przypadku olej z pestek dyni należy zmieszać z drobinami pełniącymi funkcję ścierną.

Mogą to być cukier, sól, wiórki kokosowe, roztarte płatki owsiane itd. Całość może zostać wzbogacona dodatkami, takimi, jak olejki eteryczne, czy zioła (rumianek, mięta, szałwia i inne).

Zastosowanie oleju z pestek dyni w kuchni

Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni, tak jak zostało już zasygnalizowane, nie nadaje się olej z pestek dyni do smażenia, nie jest on bowiem odporny na działanie wysokich temperatur, negatywnie wpływających na jego właściwości.

Z tego samego powodu nie wchodzi w grę używanie go do pieczenia. Doskonale natomiast pasuje do dań przygotowywanych na zimno, nadając im charakterystycznego, wyrafinowanego smaku o wyraźnych orzechowych nutach.

Zazwyczaj używany jest do sałatek i surówek, można w nim też skąpać jajka oraz sery. Bywa składnikiem past kanapkowych, zwłaszcza wegańskich, na przykład z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czosnkiem i dodatkiem oliwy z oliwek.

Sprawdza się także w roli marynaty do mięs. Można nim zalać na przykład kurczaka.

Olej z pestek dyni na czczo

W różnego typu kuracjach zaleca się, by pić olej z dyni na czczo, zaraz po przebudzeniu, nie zaś w trakcie porannego posiłku lub po nim. Zwiększa to bowiem efektywność działania znajdujących się w nim składników.

Także przyjmując kolejną dawkę wieczorną, zaleca się czynić to na około 30 minut przed jedzeniem. Należy jednak zaznaczyć, że tego typu rekomendacje przeznaczone są przede wszystkim dla osób, które zmagają się z kolonizacją układu pokarmowego przez pasożyty.

Picie oleju na czczo ułatwia odrobaczanie, a przy pustym żołądku substancje czynne z dyni z większą skutecznością uderzają w szkodliwe drobnoustroje. Bardziej efektywne jest też ich usuwanie z przewodu pokarmowego w czasie ewentualnej porannej defekacji.

Dawkowanie oleju z pestek dyni

Jak stosować olej z pestek dyni w celach leczniczych? Ile dziennie łyżek można wypić?

Nie ma odgórnych zaleceń dotyczących dawkowania, nie mniej utarło się przekonanie, że osoby dorosłe oraz dzieci w wieku nastoletnim mogą przyjmować około 15-20 mililitrów na dobę (np. 3 razy mała łyżeczka o pojemności 5 ml albo 2 razy łyżka duża 10 ml).

W przypadku maluchów poniżej 10. roku życia ilość ta z reguły jest mniejsza – w granicach 5 ml dziennie (jedna łyżeczka).

Jak stosować tego typu wyroby? Olej można pić bezpośrednio z łyżki, ale też konsumować jako składnik różnych potraw, na przykład sałatek czy surówek. Oczywiście – zawsze na zimno.

Przechowywanie oleju z pestek dyni

Jak przechowywać olej z pestek dyni? Produkty te nie lubią ciepła ani światła. Dlatego należy je trzymać w ciemnych butelkach, w temperaturach nie przekraczających 20 stopni Celsjusza.

Zaś po otwarciu najlepiej jest skorzystać z lodówki, gdzie z reguły pokrętło ustawione jest w przedziale 4-10 stopni.

To samo tyczy się wyrobów mających w swoim składzie olejek, na przykład stworzonych w domowym zaciszu kremów i innych kosmetyków.

W optymalnych warunkach, przechowywanie oleju po otwarciu jest możliwe nawet przez 3 miesiące, pod warunkiem, że buteleczka jest szczelnie zamykana.

Ogólnie termin ważności, niezależnie od tego czy olej jest otwarty czy zamknięty, wynosi około pół roku.

Skutki uboczne oleju z pestek dyni

Czy olej z pestek dyni może szkodzić człowiekowi? Pytanie to często jest stawiane w kontekście działania zabójczego dla pasożytów. Odpowiedź jest negatywna.

Alkaloidy, które uszkadzają systemy nerwowe tasiemców czy owsików, nie działają w ten sposób na organizm ludzki.

Choć nie ma w tym względzie wielu miarodajnych badań, brak jest też poważniejszych opinii o jakiejkolwiek szkodliwości oleju z dyni, dzięki czemu pozytywnie wyróżnia się on na tle wielu innych tłuszczów roślinnych.

Ewentualne niepożądane skutki uboczne mogą wystąpić jedynie w przypadku nadużywania tego typu preparatów lub też stosowania mocno przeterminowanych substancji.

Klasycznym objawem przedawkowania jest biegunka. Należy przy tym pamiętać, że składniki oleju pobudzają perystaltykę jelit. Przy niewielkich ilościach efekt ten jest zdrowy i pożyteczny, przy większych staje się dysfunkcyjny.

Przeciwwskazania do stosowania oleju z pestek dyni

Ze względu na znikomą liczbę ewentualnych skutków ubocznych oleju z pestek dyni, nie ma poważniejszych, bezwzględnych przeciwskazań do jego stosowania.

Niekiedy odradza się jego picie osobom z kamicą żółciową, pobudza on bowiem wydzielanie żółci przez wątrobę.

Sprzeczne są z kolei doniesienia dotyczące możliwości picia oleju z pestek dyni przy cukrzycy. Delikatnym przeciwskazaniem może być stosowanie leków na ciśnienie, ale dotyczy to wyłącznie pacjentów, którzy źle kontrolują chorobę.

Dynia ma delikatne właściwości hipotensyjne, dlatego teoretycznie może w skojarzeniu z farmaceutykami nadmiernie obniżać ciśnienie. Aby tak się jednak stało, pacjent musiałby wypić bardzo duże ilości oleju.

Nie ma badań wykazujących na niebezpieczeństwo stosowania oleju z dyni w ciąży, w czasie karmienia piersią, a także u małych dzieci, w tym niemowląt.

Z drugiej strony nie udowodniono też bezsprzecznie i w sposób naukowy, iż dynia jest w pełni bezpieczna. Dlatego w wyżej wymienionych przypadkach zaleca się ostrożność, a jeśli jest taka sposobność – konsultację z lekarzem.

Cena oleju z pestek dyni

Gdzie kupić olej z pestek dyni? Z reguły największy wybór takich produktów posiadają sklepy z tak zwaną zdrową żywnością, zarówno stacjonarne, ja też internetowe.

Niekiedy jest on dostępny także w dobrze zaopatrzonych hipermarketach. Ze względu na lecznicze właściwości, sprzedają też ten olej apteki.

Cena wynosi średnio około 100 złotych za litr, przy czym zazwyczaj wyroby te dostępne są w butelkach półlitrowych lub ćwierćlitrowych, a nawet znacznie mniejszych (w aptekach).

W takich przypadkach koszty nabycia są oczywiście niższe, choć nie zawsze wprost proporcjonalnie.

Czytaj również

Bibliografia

  • Agata Antoniewska i inni, Olej z nasion dyni jako źródło cennych składników w diecie człowieka, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(1): 17-22.
  • Jarosława Rutkowska i inni, Analiza profi lu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”, Bromat. Cem. Toksykol. – XLIX, 2016, 3, str. 385 – 389.
  • Małgorzata Wroniak, Jan Cenkier, Porównanie cech sensorycznych, fizyko-chemicznych i stabilności oksydatywnej wybtanych olejów tłoczonych na zimno, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 581, 2015, 123–133.
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
9
Więcej z kategorii Uroda i sport
Przeczytaj artykuł
Kaszak - rozpoznanie, przyczyny powstawania. Jak usunąć?
Wyprysk
Przeczytaj artykuł
Usuwanie przebarwień: laserem, kwasami i kremem. Sposoby
Usuwanie przebarwień laserem
Przeczytaj artykuł
Kalkulator CPM - jak obliczyć całkowitą przemianę materii?
Szczupła kobieta
Podobne artykuły
Kaszak - rozpoznanie, przyczyny powstawania. Jak usunąć?
Usuwanie przebarwień: laserem, kwasami i kremem. Sposoby
Kalkulator CPM - jak obliczyć całkowitą przemianę materii?
Kozieradka na włosy – jakie daje efekty? Jak stosować?
Maseczka z jajka na włosy - jak często używać? Efekty

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama