To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗
To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗
To koniec Alzheimera? 😮 Nowy lek może odmienić życie chorych pacjentów. Sprawdź❗

Olej z dzikiej róży - właściwości. Jak stosować i na co pomaga?

Olej z dzikiej róży to znany od lat specyfik o szerokim zastosowaniu kosmetycznym, leczniczym, a także kulinarnym. Przeczytaj w jaki sposób wzmacnia organizm i jak działa na skórę.
Owoce dzikiej róży
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej z dzikiej róży jest naturalnym kosmetykiem i często nazywany jest eliksirem młodości.
  • W jego składzie można znaleźć witaminy, kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i antyoksydanty.
  • Olejek z dzikiej róży można w prosty sposób zrobić samodzielnie w warunkach domowych. Sprawdź, jak wygląda produkcja.
Spis treści

Reklama

Czym jest olej z dzikiej róży?

Olej z dzikiej róży to jeden z najcenniejszych znanych olejów, głównie ze względu na swoje wyjątkowe właściwości kosmetyczne i prozdrowotne. Często nazywany jest także „eliksirem młodości”.

Dzika róża to popularna roślina, która posiada szerokie zastosowanie w zielarstwie, farmacji i wspomnianym przemyśle kosmetycznym. Dość często wykorzystywana jest także w kuchni, jako dodatek do potraw, baza do produkcji przetworów, czy suszu do herbat.

W swojej naturalnej postaci dzika róża przybiera formę kolczastego krzewu, a jej kwiaty i owoce są cennym źródłem witaminy A, witamin B1, B2, E i K, kwasu foliowego, garbników, pektyn i kwasów organicznych. To bogactwo naturalnych składników wykorzystywane jest właśnie w produkcji oleju.

Dzika róża uprawiana była już w starożytnym Rzymie. Działanie samego kwiatu i olejku z dzikiej róży znane było już w X wieku, kiedy olej został wydestylowany z płatków róż.

Kobiety używały go przede wszystkim do przemywania cery i perfumowania ciała. Od dawna jest także tradycyjnym składnikiem pielęgnacji w kulturze japońskiej, czy arabskiej. 

W czasach współczesnych jego właściwości odkryto w Wielkiej Brytanii i stosowano go, jako środek wspierający odporność u dzieci.

Dzika róża występuje w wielu odmianach, co przekłada się na produkcję różnorodnych typów olejków. Do najbardziej popularnych należą oleje z dzikiej róży:

  • syberyjskiej, tłoczone z pestek, przeznaczone do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego;
  • rdzawej, uzyskiwane w procesie tłoczenia na zimno, charakteryzujące się wysoką zawartością witaminy A i C. Ten gatunek wspiera leczenie egzemy i blizn;
  • piżmowej, który jest kombinacją witaminy A i kwasów tłuszczowych nienasyconych oraz wykazuje działanie regeneracyjnie na skórę i rozstępy.

Reklama

Jak powstaje olej z dzikiej róży?

Do produkcji oleju z dzikiej róży wykorzystywane są różne części tej rośliny - jej nasiona (pestki), owoce i płatki. Rodzaj oleju zależy od zastosowania w produkcji konkretnej odmiany dzikiej róży.

Proces jego tworzenia polega na tłoczeniu na zimno i ekstrakcji, czyli oddzieleniu już samego oleju od owoców i nasion. Co oznacza tłoczenie na zimno oleju z dzikiej róży?

W tej tradycyjnej metodzie temperatura tłoczenia nie przekracza 40°C. Taka poziom ciepła daje gwarancję zachowania wartości odżywczych rośliny, z której powstaje olej.

Mechanizm tłoczenia na zimno jest możliwy do przeprowadzenia, gdy owoce i nasiona mają 15 procent zawartości tłuszczu i ten warunek spełnia kwiat dzikiej róży.

Jak wyglądają etapy tworzenia oleju? To trzy odrębne poziomy:

  • na początku surowiec (nasiona, pestki lub owoce) jest rozdrabniany na miazgę,
  • następnie tłoczony, czyli wygniatany i wyciskany za pomocą specjalnej prasy,
  • na koniec następuje filtracja oleju.

W taki sposób powstają olej z nasion dzikiej oraz olej z pestek róży.

Olej z owoców dzikiej róży pozyskiwany jest głównie z pestek. Dzięki procesowi ekstrakcji możliwe jest zachowanie w składzie olejku cennych witamin i składników mineralnych.

Olejek z owoców dzikiej róży można także zrobić samodzielnie. Domowy olejek z pestek dzikiej róży, odsączony i przelany do słoiczka jest idealnym produktem do pielęgnacji skóry.

Olejek z płatków dzikiej róży, który posiada ogromne zastosowanie w produkcji kosmetyków i perfum, pozyskiwany jest w procesie destylacji płatków tego kwiatu.

To proces chemiczny, który polega na oddzieleniu ciekłej mieszanki przez odparowanie i skroplenie jej składników. W odpowiednim urządzeniu powstaje ciecz o określonym wyglądzie i zapachu.

Właściwości oleju z dzikiej róży

Właściwości zdrowotne i kosmetyczne oleju z dzikiej róży potwierdzają badania naukowe, które wskazują na dobroczynne działanie oleju z uwagi na szeroką gamę substancji odżywczych, zawartych w jego składzie.

Oto najważniejsze właściwości oleju z dzikiej róży:

  • działanie antyaging, czyli przeciwstarzeniowe. Przeciwutleniacze zawarte w oleju charakteryzuje duża aktywność przenikania do głębokich warstw skóry;
  • wspieranie zwiększonej produkcji kolagenu (duża zawartość witaminy A i C);
  • utrzymywanie jędrności skóry (wysoka zawartość witamin E i K);
  • głębokie nawilżanie skóry, co znacznie opóźnia procesy starzenia;
  • poprawianie elastyczności skóry i jej przepuszalności;
  • wsparcie leczenia blizn i skutków egzemy, dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych (linolowego i linolenowego), które naprawiają uszkodzone tkanki;
  • wyrównywanie kolorytu skóry i redukowanie plam pigmentacyjnych (obecność karotenoidów w oleju z dzikiej róży);
  • wspomaganie leczenia problemów suchej skóry głowy i jej swędzenia;
  • przywracanie blasku i gładkości włosom (obecność witaminy E);
  • wzmacnianie układu odpornościowego (wysoka zawartość witaminy C);
  • zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie;
  • wzmacnianie paznokci. 

Dzięki właściwościom oleju z nasion dzikiej róży skóra staje się głęboko nawilżona. Ten rodzaj produktu wykazuje bardzo skuteczne działanie w korygowaniu widoczności plam, przebarwień i zaczerwienienia skóry.

Jest także dużym wsparciem w leczeniu trądziku różowatego. Właściwości oleju z pestek dzikiej róży doskonale sprawdzają się nie tylko przy suchej cerze, ale także przy tłustej i mieszanej, dzięki zapobieganiu nadmiernej produkcji sebum.

Ta zdolność nazywana jest zerową komedogennością oleju z dzikiej róży. Oznacza to, iż ten kosmetyk nie posiada tendencji do zatykania porów.

Kolor oleju z dzikiej róży jest dość intensywny. Charakteryzuje go pomarańczowo-czerwone zabarwienie. Taka barwa jest efektem zawartości naturalnych barwników, przede wszystkim karotenów.

Warto uważać przy aplikowaniu oleju, aby jego krople nie spadły na ubranie, gdyż mogą pozostawiać żółte plamy na materiale. Zapach olejku z dzikiej róży jest specyficzny i mocno owocowy.

Reklama

Zastosowanie oleju z dzikiej róży. Na co pomaga?

Wiele branż dostrzegło moc pozytywnych właściwości oleju z róży. Jak zdążyliśmy już wspomnieć, jego działanie wykorzystywane jest zarówno w celach leczniczych, kosmetycznych, jak i spożywczych.

Dodatkowo fakt, iż olejek z róży jest pozyskiwany w procesie tłoczenia nasion na zimno powoduje, iż nie traci on swoich odżywczych wartości. Wręcz przeciwnie - jest nasycony witaminą C i bioaktywnymi substancjami przeciwzapalnymi.  

W kosmetyce olej z dzikiej róży jest idealnym sposobem na walkę z mankamentami skóry twarzy i ciała. Na co pomaga olej z dzikiej róży?

Jego regularne stosowanie zapewnia redukcję blizn, śladów po trądziku, wzmacnia barierę ochronną cery wrażliwej, skutecznie nawilża i działa kojąco.

Jest także często wykorzystywany przy produkcji płynów do demakijażu. Właściwości nawilżające sprawdzają się także w produktach do pielęgnacji włosów, a przede wszystkim jako środki do olejowania skóry głowy.

Olejki z dzikiej róży najczęściej pojawiają się w:

  • kremach do skóry twarzy suchej i normalnej,
  • olejkach do masażu,
  • produktach o działaniu przeciwzmarszczkowym - kremy, emulsje lub balsamy,
  • kremach pod oczy,
  • preparatach zapobiegających bliznom i rozstępom,
  • emulsjach na oparzenia,
  • produktach do pielęgnacji paznokci. 

Szerokie zastosowanie oleju z dzikiej róży jest coraz mocniej widoczne w branży medycznej. Dzika róża to cenne źródło antyoksydantów, które zapobiegają infekcjom i wspierają układ obronny organizmu.

Olejki z dzikiej róży mają nie tylko działanie wzmacniające, ale także przeciwzapalne. Często stosowane są przy zwyrodnieniowej chorobie stawów. Wysoka zawartość witaminy C w tym oleju wspomaga także utrzymanie zdrowych zębów i mięśni.

Reklama

Olej z dzikiej róży na twarz. Do jakiej cery?

Coraz częściej używany jest olejek z dzikiej róży na twarz. Większość osób przywiązuje dość dużą wagę do pielęgnacji skóry twarzy, a produkty stworzone na bazie tego olejku spełniają wiele oczekiwań klientów, niezależnie od wieku i płci.

Olej z dzikiej róży na twarz posiada właściwości pielęgnacyjne i skutecznie regeneruje cery różnego typu (sucha, mieszana i tłusta). 

Przykłady zastosowania olejku z dzikiej róży:

  • na zmarszczki - kremy, emulsje, serum. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów kosmetyki do twarzy z zawartością tego olejku znacznie opóźniają procesy starzenia;
  • na przebarwienia - kremy, balsamy, maści.  Zawartość witaminy C w połączeniu z witaminą A w różanym olejku rozjaśnia skórę twarzy i zapobiega pojawianiu się plam pigmentacyjnych;
  • na naczynka - kremy, olejki. Witaminy i składniki, zawarte w olejach z dzikiej róży wzmacniają naczynia włosowate i jednocześnie zapobiegają ich pękaniu. Osoby borykające się z problemem rozszerzonych i pękających naczynek powinny stosować tego typu kosmetyki;
  • trądzik - maści, emulsje, kremy. Osoby ze skłonnościami do pojawiania się zmian trądzikowych na twarzy posiadają niski poziom kwasu linolowego w skórze. Olej z dzikiej róży jest cennym źródłem tego kwasu, dlatego skutecznie wspiera on łagodzenie tego rodzaju podrażnień.

Szczególnej pielęgnacji wymagają zawsze okolice oczu. Olej z dzikiej róży pod oczy nie wywołuje podrażnień i może być w bezpieczny sposób stosowany przez większość osób, które mają skłonność do alergii.

Taki olejek ma także działanie przeciwzmarszczkowe, nawilżające i zapobiegające powstawaniu cieni pod oczami.

Istnieje również olej z dzikiej róży na rzęsy, który najczęściej można kupić w postaci bio spirali do tuszowania rzęs. 

Reklama

Olej z dzikiej róży dla skóry

Olej z dzikiej róży jest skutecznym wsparciem leczenia zmian na skórze, głównie blizn, przebarwień i rozstępów.

Olejek z dzikiej róży na rozstępy działa poprzez mobilizowanie skóry do zwiększonej produkcji kolagenu.

W ten sposób skóra staje się bardziej elastyczna i sprężysta. Największe efekty przynosi w tym przypadku stosowanie oleju z dzikiej róży piżmowej.

Jej tłoczone na zimno pestki skutecznie stymulują regenerację tkanek. Podobne działanie wykazuje olej z dzikiej róży na blizny. Stosowanie oleju dwa razy dziennie sprawi, iż blizny stają się mniej widoczne, a koloryt skóry bardziej wyrównany.

Olejek z dzikiej róży jest także zalecany osobom, które mają problemy z łuszczącą i pękającą skórą. Jego systematyczne stosowanie jest skutecznym wsparciem w leczeniu łuszczycy, egzemy czy plam pigmentowych.

Reklama

Olej z dzikiej róży na włosy

Dobrymi sposobami na nawilżenie włosów i odżywienie skóry głowy jest stosowanie:

  • olejowania, które polega na nałożeniu olejku z dzikiej róży na włosy i trzymaniu go przez 30 minut przed umyciem włosów;
  • wzmocnienia końcówek poprzez wcieranie w nie serum z oleju z dzikiej róży do włosów już po ich umyciu i wysuszeniu;
  • kilku kropel oleju z nasion dzikiej róży na włosy w charakterze dodatku do maski;
  • wcierania oleju z dzikiej róży na porost włosów w celu pielęgnacji skóry głowy i wspierania syntezy kolagenu.

Stosowanie tego rodzaju oleju zalecane jest przede wszystkim do pielęgnacji włosów o wysokiej porowatości (włosy porowate), czyli o dużym kącie odchylenia łusek od kory włosa. Tego typu włosy wyjątkowo lubią natłuszczanie i nawilżanie.

Pozytywne efekty przynosi również stosowanie oleju z dzikiej róży na paznokcie, które są łamliwe i słabe. Taki olejek, wcierany raz dziennie sprawia, że płytka paznokcia staje się mocniejsza.

Olejek z dzikiej róży do picia i jedzenia

Spożywczy olej z dzikiej róży ma łagodny smak i stanowi zdrowy dodatek do sałatek, czy dań mięsnych. Najlepiej stosować go do potraw na zimno, gdyż wtedy nie traci swoich cennych właściwości odżywczych.

Jak można jeszcze wykorzystać olej z dzikiej róży do jedzenia? Oto kilka propozycji:

  • wykorzystanie oleju do doprawiania sałatek owocowych,
  • zmieszanie kilku kropel oleju z kapustą kiszoną lub białą,
  • delikatne polanie naleśników na słodko,
  • dodawanie paru kropli do koktajli,
  • przy użyciu niewielkiej ilości oleju wzmacnianie smaku dipów, sosów na zimno czy pasty serowej.

Pozytywne działanie dla całego organizmu posiada także olej z dzikiej róży do picia. Wystarczy spożywać jedną łyżeczkę oleju dziennie, aby zwiększyć swoją odporność.

Jak stosować olejek z dzikiej róży?

Olejek z dzikiej róży warto wykorzystywać w codziennej pielęgnacji i ochronie zdrowia. Zastosowanie olejku może przybierać różne formy, a do najbardziej popularnych należą:

  • nakładanie na skórę bezpośrednio (jako samodzielny kosmetyk),
  • dodanie kilku kropli do używanych kosmetyków (kremów, serum czy balsamów),
  • połączenie olejku z produktami do demakijażu lub masażu (ciała i twarzy),
  • wlewanie kilku łyżeczek do wody przygotowanej na kąpiel,
  • wcieranie w skórę głowy i włosy na 15 minut przed ich umyciem.

Jak nakładać olejek z dzikiej róży? Można nim smarować skórę twarzy lub wmasowywać w ciało. Można także smarować miejscowo blizny i rozstępy.

Bezpośrednio po kąpieli warto wetrzeć niewielką ilość olejku w skórę. Należy pamiętać, że pozytywne efekty olejek z dzikiej róży przynosi przy regularnym stosowaniu.

Warto również wiedzieć, że kobiety mogą bezpiecznie stosować olej z dzikiej róży w ciąży. 

Jak zrobić olej z dzikiej róży?

Olej z dzikiej róży można zrobić samodzielnie w domu i nie jest to zbyt trudne. Warto zatem sprawdzić kilka przepisów i pobawić się w domowe laboratorium kosmetyczne. Oto propozycje.

Jak zrobić olejek z dzikiej róży, a dokładnie z jej płatków? Potrzebna będzie do tego garść płatków róży. Należy umieścić je w słoiczku, delikatnie rozdrobnić i zalać szklanką oleju słonecznikowego.

Wszystkie płatki muszą być w nim zanurzone. Zamknięty słoik powinien być umieszczony w ciemnym i chłodnym miejscu na tydzień. Po upływie tego czasu można odcedzić olej od płatków. Tak przygotowana mikstura nadaje się do użytku zewnętrznego.

Jak zrobić olej z pestek dzikiej róży? Pestki dzikiej róży należy umyć i pokroić. Po delikatnym rozgnieceniu przełożyć do szklanego słoika i zalać nierafinowanym olejem słonecznikowym.

Odstawić słoik w ciemne miejsce na 10 dni, co jakiś czas potrząsając, aby pestki przemieszczały się w oleju. Na koniec odsączyć olej przez gazę i przelać do nowego słoika.

Jak zrobić olejek z owoców dzikiej róży? Czerwone owoce należy oczyścić i przekroić na pół. Następnie włożyć je do szklanego słoika i zalać olejkiem migdałowym. Należy sprawdzać, czy owoce nie wystają ponad poziom oleju.

Zamknięty słoik zostawić w suchym miejscu w pokojowej temperaturze. Proces wytwarzania olejku trwa do miesiąca. Nie można zapomnieć o mieszaniu owoców w słoiku od czasu do czasu.

Na koniec trzeba odcedzić olej, i tym samym oddzielić go od owoców dzikiej róży.

Jak przechowywać olej z dzikiej róży? Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce i chronić przed światłem.

Gdzie kupić olej z dzikiej róży i na co zwrócić uwagę?

Gdzie kupić olejek z dzikiej róży? Produkt ten jest łatwo dostępny, a gotowy olej z dzikiej róży w aptece lub sprawdzonym sklepie gwarantuje zakup pełnowartościowego produktu.

Naturalny olejek można znaleźć w sklepach, które oferują produkty organiczne, ale można go również poszukać w drogeriach internetowych i stacjonarnych.

Na co należy zwracać uwagę przy zakupie? Podstawowe znaczenia ma skład oleju z dzikiej róży i proces jego produkcji. Warto kupować olej z nasion dzikiej róży zimnotłoczony, nierafinowany, organiczny.

Ważne, aby w składzie nie znajdowały się środki konserwujące. Coraz większą popularność zyskuje olejek ekologiczny, czyli wyprodukowany z kwiatów dzikiej róży pochodzącej z ekologicznych upraw, potwierdzonych certyfikatem.

Cena oleju z dzikiej róży

Cena oleju lub olejku z dzikiej róży kształtuje się pomiędzy 30 a 50 zł za 50 ml produktu. Zależy ona od składu i jakości komponentów wykorzystywanych do produkcji olejku.

Do najdroższych należy tak zwany olejek stuprocentowy, czyli nierozcieńczony.

To już produkt ekskluzywny o intensywnym działaniu kosmetycznym, a jego cena sięga nawet do 500 zł za 10 ml.

Czytaj również

Bibliografia

  • Prof. E. Kucharz, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach „Zastosowanie preparatów z dzikiej róży w leczeniu chorób reumatycznych”, Świat Medycyny i Farmacji, nr 38, kwiecień 2010.
  • D. Król, A. Adamczak, W. Buchwald „Badanie składu chemicznego olejków eterycznych otrzymywanych z pseudoowoców rodzimych gatunków róż”, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 4/2012.
  • M. Kalemba-Drożdż, A. Cierniak „Wpływ róż na zdrowie-farmakologiczne i biochemiczne działanie ekstraktu z płatków”, Wydział Zdrowia i Nauk Medycznych Krakowskiej Akademii im. A.F. Modrzewskiego.
  • W. Buchwald, J. Zieliński, A. Mścisz , A. Adamczak, P. M. Mrozikiewicz, Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich, Poznań oraz Instytut Dendrologii PAN w Kórniku
  • A. Grys „Dzika róża (Rosa Canina L.) - chemizm i zastosowanie w lecznictwie”, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 245-247.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Zywokost
Olej z rokitnika - poznaj jego właściwości i sprawdź, jakie ma dawkowanie
Pomarańczowe owoce rokitnika
Olejek z glistnika - jak stosować i zrobić olejek z jaskółczego ziela?
Olejek z glistnika jaskółcze ziele w ratanowym koszyku
Podobne artykuły
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Ostropest
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Olejek kamforowy
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?

Reklama


Jak leczyć się w prywatnych szpitalach? 🏥
Sprawdź!