Cukinia - pokochaj to warzywo, a schudniesz

Warzywo cukinia
Źródło: 123RF
Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna i zdrowa. Zawiera wiele witamin i minerałów. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Ale co najważniejsze – jest idealna dla naszej figury.
 

Bomba witaminowa

Warzywo to jest bogatym źródłem witaminy A. Znajdziemy w nim także beta-karoten, witaminę C, PP, B1 a także: wapń, fosfor, żelazo, selen, magnez. Najbogatsza w składniki odżywcze jest skórka. Ponadto cukinia odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich i azotanów, więc bez obaw można ją podawać małym dzieciom. Cukinia zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.

Czytaj też: Warzywa w każdym posiłku - jak to zrobić?

Sposób na cukinię

Cukinia daje nam ogromne pole do popisów kulinarnych. Można ją jadać na surowo, dusić, smażyć, piec, faszerować, robić zupy i zapiekanki. Jadalne są nie tylko owoce, ale również kwiaty. Można je maczać w cieście naleśnikowym (do ciasta dodajemy odrobinę curry) i smażyć na głębokim tłuszczu. Cukinię można również zamrażać, ale nie w całości. Najpierw należy ją pociąć na paseczki lub plastry.

Idealna dla figury

Każdy, kto stosuje dietę odchudzającą, powinien pamiętać o cukinii, bowiem ma wyjątkowo niską wartość energetyczną - zaledwie 14kcal/100g - oraz dużą zawartość wody. Poza tym jest lekkostrawna.

Poznaj: 10 sprytnych sposobów, aby dziecko jadło warzywa

Cukinia na talerzu

Racuszki z cukinii z serkiem i bazylią

  • 30 dag rozpuszczonego masła
  • 150 dag mąki razowej
  • 4 jajka
  • łyżka cukru
  • 2 starte na grubej tarce duże cukinie (bez skóry i pestek)
  • chude mleko - około szklanki
  • opakowanie serka typu Philadelfia
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Jajka ubić, wymieszać z mąką, masłem i mlekiem. Dodać cukinię i doprawić do smaku. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie - trochę mąki. Konsystencja musi być gęstsza niż ciasta naleśnikowego. Smażyć na patelni małe placuszki, dekorować serkiem i bazylią.

Cukinia zapiekana

  • 30 dag mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • 1 jajko
  • 3 małe cukinie
  • oliwa z oliwek
  • sos pomidorowy - pół szklanki
  • parmezan

Przygotowanie: Wydrąż cukinie, wyrzuć pestki. Mięso podsmaż na oliwie, dodaj czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj sos pomidorowy. Masą nadziewamy cukinie, posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 30 minut.

Zobacz też: Cukinia w kuchni - mamy przepisy Izabeli Zwierzyńskiej

Ewelina Polna

Oceń artykuł

(liczba ocen 16)

Pytanie: W jakiej postaci najchętniej przyjmujesz suplementy diety?

  Tabletek/kapsułek

  Proszku (do rozpuszczenia)

  Kropli

  Syropu

  Aerozolu

  Nie przyjmuję

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA