Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis

Kiszony kalafior może być nietuzinkowym urozmaiceniem w kuchni. Przygotowany w procesie kiszenia nadal zachowuje swoją chrupkość, a dodatkowo zyskuje lekko kwaskowaty smak, który można wzbogacić w potrawach różnymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych.
Gotowany kalafior
Źródło: 123RF
Spis treści

Właściwości kiszonego kalafiora

Warzywa, zgodnie z piramidą żywienia człowieka, powinny stanowić podstawę codziennej diety. Zawierają one wiele cennych składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.

Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych/kapustnych, które to dzięki obecności związków bioaktywnych (flawonoidy, glukozynolany, beta karoten, witaminy C, E oraz A) o działaniu przeciwutleniającym wywierają pozytywny wpływ na zdrowie.

Posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz kardioprotekcyjne. Właściwości kiszonego kalafiora w porównaniu z surowym warzywem stają się jeszcze bogatsze. Podczas kiszenia nie dochodzi do start witamin czy związków odżywczych.

W tym procesie wzbogacamy produkty w kwas mlekowy oraz bakterie probiotyczne, które wykazują działanie regulujące pracę jelit.

Usprawniają pasaż jelitowy i wspierają rozwój prozdrowotnej mikroflory. Prawidłowo działające jelita nie tylko zwiększają komfort codziennego życia bez zaparć i wzdęć, ale także zapewniają prawidłowo przebiegające procesy trawienne i przyswajanie związków odżywczych.

Przepis na kiszonego kalafiora

Jak zrobić kiszony kalafior? Dla osób, które miały przyjemność robić ogórki kiszone, przepis będzie już dobrze znany. Wedle uznania można dodać podczas przygotowywania zalewy ulubione przyprawy i stworzyć własny przepis z dodatkiem nuty korzennej.

Podstawowy przepis na kiszone kalafiory jest bardzo prosty i wygląda następująco:

Składniki:

  • kalafior,
  • koper,
  • liście wiśni lub chrzanu,
  • czosnek,
  • sól kamienna,
  • woda.

Jak kisić kalafior?

  1. Do wyparzonego słoika włóż umyte różyczki kalafiora. Dodaj koper, obrane 2-3 ząbki czosnku. Na wierzchu połóż liście (wiśni lub chrzanu).
  2. W między czasie zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody przypada około jedna czubata łyżka soli.
  3. Zalej słoik gorącą wodą i zakręć. Tak przygotowane przetwory należy odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

 Co można zrobić z kiszonego kalafiora?

W naszym klimacie sezon na świeże warzywa i owoce nie trwa cały rok. Dlatego warto oprócz korzystania z mrożonek, gotowych konserw czy przetworów, przygotować kiszony kalafior na zimę.

Gdy w spiżarce czy szafce w kuchni dostępne są warzywa, które wystarczy wyłożyć na talerz istnieją większe szanse, że zostaną one podane jako dodatek do obiadu. Ponadto, w kilku prostych krokach można przygotować kiszony kalafior z burakiem czy kiszony kalafior z marchewką.

Buraka oraz marchewkę można dodać w formie gotowanej, pieczonej, ale również kiszonej. Co więcej, warzywa te warto również dorzucić do kalafiora podczas jego kiszenia. Dzięki temu uzyska on niepowtarzalny lekko różowy lub pomarańczowo-żółty kolor.

Tak przygotowany kalafior można podać w formie sałatki lub jako dodatek do różnych past np. hummusu. Doskonale sprawdzi się także na kanapce czy w tortilli.

Sałatka z kiszonego kalafiora

Sałatka z kiszonego kalafiora to jedna z najprostszych potraw jakie można przygotować z jego udziałem. Dodatki do niej będą zależne od naszych upodobań smakowych czy formy podania - jako osobne danie lub dodatek do obiadu.

Gdy ma stanowić oddzielne danie, aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej źródło białka:

  • mięso,
  • rybę,
  • ser feta,
  • ugotowane na twardo jajko,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • dodatek tłuszczu: oliwę z oliwek, orzechy, nasiona czy pestki.

Poniżej propozycje przepisów na sałatkę z kiszonego kalafiora.

Sałatka z kiszonym kalafiorem, halloumi i winogronem

Składniki:

  • Kiszony kalafior – 3 różyczki
  • Mix sałat z radicchio – 1 szklanka
  • Jogurt grecki – 2 łyżki
  • Tahini – 1 łyżka
  • Halloumi – 100 g
  • Winogrona – 1 kiść

Przepis:

  1. Ser pokrój na plastry i ugrilluj.
  2. Jogurt wymieszaj z tahini.
  3. Winogrona umyj i pokrój na połówki.
  4. Kalafiora rozdrobnij.
  5. Wszystkie składniki połącz.

Sałatka z kiszonym kalafiorem, jajkiem papryką i kukurydzą:

Składniki:

  • Kiszony kalafior – 3 różyczki
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Kukurydza konserwowa – ½ szklanki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku

Przepis:

  1. Jajko ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, a kalafiora podziel na mniejsze cząstki.
  3. Kukurydzę opłucz pod bieżącą wodą.
  4. Jogurt wymieszaj z musztardą i przyprawami.
  5. Wszystkie składniki połącz.

Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych.

Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb, a użytkownik może sam wymieniać całe posiłki lub pojedyncze produkty i nadal trzymać się założonego celu. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Koksal, E., Gülçin, I., (2008). Antioxidant Activity of Cauliflower (Brassica oleracea L.). Turk J Agric For 32. 65-78.
  • Bai, X. Wang, S. Zhao, Ch. Ma, J. Cui, Y. Zheng 1 (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxid Med Cell Longev, 407580.
  • Hwang, S. (2019). Effect of Cooking Method on Antioxidant Compound Contents in Cauliflower. Prev Nutr Food Sci. Jun; 24(2), 210–216.
  • Paul, S., Thornalley, J. (2007). Effect of storage, processing and cooking on glucosinolate content of Brassica vegetables. Food and Chemical Toxicology. Volume 45, Issue 2, February, 216-224.
Artykuł napisany przez
Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Więcej z kateogrii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Przeczytaj artykuł
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Podobne artykuły
Dieta 1000 kcal - dla kogo jest polecana? Na jakie efekty liczyć?
Dieta przy łuszczycy - co jeść i czego unikać?
Sok z kiszonej kapusty - jak zrobić i ile pić? Właściwości
Dania z pomidorów – co zrobić na obiad? Przepisy

Przychodnia online dla Ciebie

Szybka konsultacja lekarska online przez telefon.

Zacznij leczenie, przedłuż receptę na przyjmowane leki - szybko i bez kolejek.

Wybierz konsultację

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Ból owulacyjny - ile trwa i jak go załagodzić?
Dieta ketogeniczna – na czym polega? Zasady i jadłospis
Kiszone buraki - właściwości i zastosowanie. Jak je kisić?
RDW CV - co znaczy wysokie lub niskie?
D-dimery: norma, badanie i wyniki. Przyczyny podwyższonych?

Reklama