Może ratować życie. W 2023 roku została jej poddana rekordowa liczba pacjentów. Sprawdź❗
Może ratować życie. W 2023 roku została jej poddana rekordowa liczba pacjentów. Sprawdź❗
Może ratować życie. W 2023 roku została jej poddana rekordowa liczba pacjentów. Sprawdź❗

Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis

Kiszony kalafior może być nietuzinkowym urozmaiceniem w kuchni. Przygotowany w procesie kiszenia nadal zachowuje swoją chrupkość, a dodatkowo zyskuje lekko kwaskowaty smak, który można wzbogacić w potrawach różnymi dodatkami w zależności od preferencji smakowych.
Gotowany kalafior
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Właściwości kiszonego kalafiora

Warzywa, zgodnie z piramidą żywienia człowieka, powinny stanowić podstawę codziennej diety. Zawierają one wiele cennych składników mineralnych, witamin i antyoksydantów.

Kalafior należy do grupy warzyw krzyżowych/kapustnych, które to dzięki obecności związków bioaktywnych (flawonoidy, glukozynolany, beta karoten, witaminy C, E oraz A) o działaniu przeciwutleniającym wywierają pozytywny wpływ na zdrowie.

Posiadają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz kardioprotekcyjne. Właściwości kiszonego kalafiora w porównaniu z surowym warzywem stają się jeszcze bogatsze. Podczas kiszenia nie dochodzi do start witamin czy związków odżywczych.

W tym procesie wzbogacamy produkty w kwas mlekowy oraz bakterie probiotyczne, które wykazują działanie regulujące pracę jelit.

Usprawniają pasaż jelitowy i wspierają rozwój prozdrowotnej mikroflory. Prawidłowo działające jelita nie tylko zwiększają komfort codziennego życia bez zaparć i wzdęć, ale także zapewniają prawidłowo przebiegające procesy trawienne i przyswajanie związków odżywczych.

Reklama

Przepis na kiszonego kalafiora

Jak zrobić kiszony kalafior? Dla osób, które miały przyjemność robić ogórki kiszone, przepis będzie już dobrze znany. Wedle uznania można dodać podczas przygotowywania zalewy ulubione przyprawy i stworzyć własny przepis z dodatkiem nuty korzennej.

Podstawowy przepis na kiszone kalafiory jest bardzo prosty i wygląda następująco:

Składniki:

  • kalafior,
  • koper,
  • liście wiśni lub chrzanu,
  • czosnek,
  • sól kamienna,
  • woda.

Jak kisić kalafior?

  1. Do wyparzonego słoika włóż umyte różyczki kalafiora. Dodaj koper, obrane 2-3 ząbki czosnku. Na wierzchu połóż liście (wiśni lub chrzanu).
  2. W między czasie zagotuj wodę z solą. Na 1 l wody przypada około jedna czubata łyżka soli.
  3. Zalej słoik gorącą wodą i zakręć. Tak przygotowane przetwory należy odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.

 Co można zrobić z kiszonego kalafiora?

W naszym klimacie sezon na świeże warzywa i owoce nie trwa cały rok. Dlatego warto oprócz korzystania z mrożonek, gotowych konserw czy przetworów, przygotować kiszony kalafior na zimę.

Gdy w spiżarce czy szafce w kuchni dostępne są warzywa, które wystarczy wyłożyć na talerz istnieją większe szanse, że zostaną one podane jako dodatek do obiadu. Ponadto, w kilku prostych krokach można przygotować kiszony kalafior z burakiem czy kiszony kalafior z marchewką.

Buraka oraz marchewkę można dodać w formie gotowanej, pieczonej, ale również kiszonej. Co więcej, warzywa te warto również dorzucić do kalafiora podczas jego kiszenia. Dzięki temu uzyska on niepowtarzalny lekko różowy lub pomarańczowo-żółty kolor.

Tak przygotowany kalafior można podać w formie sałatki lub jako dodatek do różnych past np. hummusu. Doskonale sprawdzi się także na kanapce czy w tortilli.

Reklama

Sałatka z kiszonego kalafiora

Sałatka z kiszonego kalafiora to jedna z najprostszych potraw jakie można przygotować z jego udziałem. Dodatki do niej będą zależne od naszych upodobań smakowych czy formy podania - jako osobne danie lub dodatek do obiadu.

Gdy ma stanowić oddzielne danie, aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej źródło białka:

  • mięso,
  • rybę,
  • ser feta,
  • ugotowane na twardo jajko,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • dodatek tłuszczu: oliwę z oliwek, orzechy, nasiona czy pestki.

Poniżej propozycje przepisów na sałatkę z kiszonego kalafiora.

Sałatka z kiszonym kalafiorem, halloumi i winogronem

Składniki:

  • Kiszony kalafior – 3 różyczki
  • Mix sałat z radicchio – 1 szklanka
  • Jogurt grecki – 2 łyżki
  • Tahini – 1 łyżka
  • Halloumi – 100 g
  • Winogrona – 1 kiść

Przepis:

  1. Ser pokrój na plastry i ugrilluj.
  2. Jogurt wymieszaj z tahini.
  3. Winogrona umyj i pokrój na połówki.
  4. Kalafiora rozdrobnij.
  5. Wszystkie składniki połącz.

Sałatka z kiszonym kalafiorem, jajkiem papryką i kukurydzą:

Składniki:

  • Kiszony kalafior – 3 różyczki
  • Papryka czerwona – ½ sztuki
  • Kukurydza konserwowa – ½ szklanki
  • Jajko – 1 sztuka
  • Jogurt naturalny – 3 łyżki
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Sól, pieprz – do smaku

Przepis:

  1. Jajko ugotuj na twardo, a następnie obierz i pokrój na ćwiartki.
  2. Paprykę pokrój w kostkę, a kalafiora podziel na mniejsze cząstki.
  3. Kukurydzę opłucz pod bieżącą wodą.
  4. Jogurt wymieszaj z musztardą i przyprawami.
  5. Wszystkie składniki połącz.

Urozmaicona, zbilansowana dieta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nowoczesne rozwiązania dietetyczne wychodzą naprzeciw osobom chcącym kształtować prozdrowotne nawyki żywieniowe lub poszukującym inspiracji kulinarnych.

Kilkanaście różnych diet oraz tysiące przepisów na zdrowe i smaczne posiłki znaleźć można w aplikacji dietetycznej. Każdy plan dostosowywany jest do indywidualnych potrzeb, a użytkownik może sam wymieniać całe posiłki lub pojedyncze produkty i nadal trzymać się założonego celu. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Koksal, E., Gülçin, I., (2008). Antioxidant Activity of Cauliflower (Brassica oleracea L.). Turk J Agric For 32. 65-78.
  • Bai, X. Wang, S. Zhao, Ch. Ma, J. Cui, Y. Zheng 1 (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxid Med Cell Longev, 407580.
  • Hwang, S. (2019). Effect of Cooking Method on Antioxidant Compound Contents in Cauliflower. Prev Nutr Food Sci. Jun; 24(2), 210–216.
  • Paul, S., Thornalley, J. (2007). Effect of storage, processing and cooking on glucosinolate content of Brassica vegetables. Food and Chemical Toxicology. Volume 45, Issue 2, February, 216-224.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowa żywność
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Gotowany kalafior
Na jakim oleju najlepiej smażyć, a na jakich nie można?
Zielonkawa oliwa jest nalewana na patelnię, w tle jest rozmyta druga patelnia, prawdobodobnie z mięsem na niej.
Przekąski dla dzieci - przepisy na zdrowe i szybkie przystawki na różne okazje
Zdrowe przekąski dla dziecka na stole, a obok przybory szkolne
Podobne artykuły
Miseczka z tofu
Co to jest i jak smakuje tofu? Sprawdź, jak przyrządzić danie z serem sojowym
Orzechy nerkowca w miseczce
Orzechy nerkowca - właściwości zdrowotne i odżywcze
Napój ze spiruliny
Spirulina - co to jest i na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania
Buteleczka zawierająca olej z wiesiołka
Olej z wiesiołka - na co pomaga i jakie ma właściwości? Dawkowanie i przeciwwskazania
Garść migdałów do jedzenia
Migdały - jak rosną i jak je obrać? Poznaj ich właściwości

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie są Twoje sposoby na szybkie zaśnięcie?
Trisen-sonda