Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?

Otręby owsiane powstają z przemiału owsa. Jest to zewnętrzna warstwa ziarna, nazywana też jego łuską. Czym różnią się płatki owsiane od otrębów i jakie są ich właściwości?

Płatki owsiane a otręby - różnice

Płatki owsiane różnią się od otrębów sposobem obróbki produktu wyjściowego, jakim jest ziarno owsa. Zwykłe płatki są wytwarzane z całego ziarna, a co za tym idzie częściowo także z jego łuski. Płatki górskie i błyskawiczne są jej pozbawione. Z samej zewnętrznej warstwy ziarna powstają natomiast otręby. Znajduje się w nich bardzo wiele wartości odżywczych i stosunkowo niewiele kalorii. W 100 gramach jest ich 361, w płatkach owsianych zaś niewiele więcej, bo 366.

Otręby owsiane - właściwości

Zarówno otręby, jak i płatki owsiane posiadają moc mikroelementów i witamin, jednak otręby mają ich więcej i przez to są uznawane za najbardziej wartościową część zboża. Otręby owsiane cechuje większa zawartość błonnika, przez co idealnie nadają się one dla osób zmagających się z problemami jelita grubego. To także źródło witamin z grupy B, selenu, cynku, miedzi, żelaza, fosforu, potasu
i wapnia. Otręby usprawniają pracę przewodu pokarmowego i pomagają w profilaktyce jego schorzeń (np. rak żołądka, rak jelita grubego) oraz przy częstych zaparciach.

Otręby owsiane w codziennej diecie

Otręby obniżają poziom złego cholesterolu, zmniejszają ciśnienie krwi i usuwają toksyny z organizmu. Regulują także poziom glukozy we krwi. Jedząc otręby należy pamiętać o tym, by wypijać dziennie minimum 1,5 litra wody – w przeciwnym razie zaparcia i wzdęcia mogą się nasilić. Mimo, iż otręby owsiane są bardzo zdrowie, nie można przesadzać z ich jedzeniem. Wszystko przez zawartość kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie m.in. magnezu. Jeden posiłek z otrębami w ciągu dnia
w zupełności wystarczy.

Otręby owsiane - przepisy

Otrębami można wzbogacać m.in. sałatki oraz słodkie i wytrawne wypieki. Otręby owsiane nadadzą się także do panierowania kotletów. Doskonale smakują również z jogurtem lub mlekiem, dlatego mogą stanowić składnik domowego muesli.

Przepis na ciasteczka owsiane

Składniki: 1 ½ szklanki płatków owsianych, ½ szklanki otrębów, ½ szklanki mąki pełnoziarnistej, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki miodu, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórków kokosowych, garść żurawiny lub rodzynek, garść płatków migdałowych

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Składni suche wymieszać w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajko. Do suchych składników dodać jogurt, miód i roztrzepane jajko. Połączyć całość za pomocą łyżki lub łopatki. Dodać suszone owoce i wymieszać. Z powstałej masy formować ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut.

Płatki owsiane i otręby – nie tylko do jedzenia

Otręby i płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w pielęgnacji skóry. Z ich wykorzystaniem można przygotować m.in. maseczkę nawilżającą lub oczyszczającą. Ta druga jest polecana zwłaszcza osobom zmagającym się z trądzikiem.

Płatki owsiane – maseczka nawilżająca

Składniki: 4-5 łyżek płatków owsianych, 1 łyżka miodu, 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody, opcjonalnie 1 łyżka mleka

Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i poczekać aż płatki wchłoną płyn i całość zgęstnieje. Powstałą maseczkę nałożyć na twarz, wykonując delikatne ruchy peelingujące. Po 10 minutach spłukać ciepłą wodą.

Zobacz też:

Najczęściej czytane
  1. Srebro na zdrowie
  2. Cukier brzozowy, czyli cała prawda o ksylitolu
  3. Grilluj na zdrowie! 5 przepisów na zdrowego grilla
  4. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  5. Dieta przed kolonoskopią – co jeść przed badaniem?
Powiązane artykuły
  1. 10 powodów, dla których warto polubić awokado
  2. 15 niezwykłych właściwości imbiru
  3. 5 znanych diet, które nie działają
  4. Aloes – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne
  5. Amarantus - zboże XXI wieku
Oglądaj w MedMeTV
  1. Alergia: czy powiększony migdałek może być wynikiem alergii?
  2. Ćwiczenia terapeutyczne przy zawrotach głowy