Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠
Mikroplastik w ludzkim mózgu❗ Czy nasz organizm staje się śmietniskiem? 🧠

Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Odpowiedź na pytanie czy płatki owsiane zawierają gluten wbrew pozorom nie jest jednoznaczna. Dlaczego? Gdzie kupić i jak rozpoznać płatki owsiane bezglutenowe?
Danie z płatkami owsianymi
Źródło: 123RF
Spis treści

Czym jest gluten?

Aby odpowiedzieć sobie na pytanie czy płatki owsiane są produktem bezglutenowym, najpierw trzeba zrozumieć czym jest gluten. To nic innego jak mieszanka białek roślinnych zawierających gluteniny
i gliadyny. Naturalnie występują one w ziarnach zbóż takich, jak pszenica, żyto i jęczmień. Znajdują się także we wszystkich przetworach i produktach je zawierających. Co ciekawe, to właśnie gluten nadaje elastyczność i lepkość ciastom i innym wypiekom.

Reklama

Płatki owsiane a gluten

Owies jest zbożem, które glutenu nie zawiera, jednak osoby chorujące na celiakię, czyli nietolerancję glutenu, nie powinny go spożywać. Wszystko dlatego, że owies może zostać „zanieczyszczony” glutenem wskutek kontaktu z innymi zbożami, do którego może dojść podczas zbiorów, transportu lub przechowywania.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Płatki owsiane - właściwości

Płatki owsiane posiadają bardzo dużo wartości odżywczych. To źródło błonnika, białka, aminokwasów, witamin z grupy B oraz witaminy E. Płatki owsiane są również bogate w żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, selen, miedź oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Duża zawartość błonnika sprawia, że płatki owsiane dają uczucie sytości, oczyszczają przewód pokarmowy i regulują przemianę materii. Osobom z problemami z przewodem pokarmowym zaleca się spożywanie płatków błyskawicznych, gdyż są one lekkostrawne.

Osoby zdrowe powinny spożywać płatki górskie lub zwykłe, ponieważ w procesie ich produkcji nie dochodzi do utraty witamin i minerałów.

Reklama

Płatki owsiane - kalorie

W 100 g płatków owsianych znajduje się 366 kalorii. Do przygotowania dużej porcji owsianki potrzeba około pół szklanki płatków – taka ilość produktu zawiera zaledwie 180 kcal. Płatki owsiane posiadają średnią wartość indeksu glikemicznego, czyli 40.

Osoby przestrzegające diety z niskim IG mogą więc włączyć je do swojego jadłospisu, jednak nie powinny jeść ich zbyt często i w dużych ilościach.

Reklama

Gluten w płatkach owsianych

Ze względu na bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w płatkach owsianych, osoby, które ograniczają gluten w diecie z własnego wyboru nie powinny rezygnować ze spożywania owsa.

Inaczej sprawa wygląda w przypadku osób zmagających się z celiakią, bowiem już niewielka ilość glutenu może wywołać u nich nieprzyjemne objawy. Z tego względu chorzy muszą bezwzględnie wyeliminować z diety wszystkie produkty zawierające gluten oraz te, które mogą być nim zanieczyszczone.

Spożywanie zwykłych płatków owsianych jest więc niewskazane.

Reklama

Płatki owsiane bezglutenowe

W sklepach ze zdrową żywnością od niedawna można znaleźć bezglutenowe płatki owsiane. Ich cena jest zwykle aż czterokrotnie wyższa od zwykłych płatków. Warto dodać, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 41/2009 dotyczącym składu i etykietowania produktów spożywczych „produkt bezglutenowy” to taki, w którym zawartość glutenu nie przekracza 2 mg/100g.

Należy pamiętać, że produkty bezglutenowe są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z makaronem vermicelli
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?

Reklama


Jak często robić regenerację włosów?
Sprawdź!