Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Płatki orkiszowe są produkowane ze zgniecionych ziaren orkiszu. Podobnie jak płatki owsiane zawierają wiele minerałów i witamin. Są przy tym szczególnie polecane osobom osłabionym. Czy płatki orkiszowe zawierają gluten?
Danie z płatków orkiszowych
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Płatki orkiszowe - właściwości

Orkisz to zboże cenione za wartości odżywcze i orzechowy smak. Ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy, zawiera również żelazo, wapń, cynk, potas i witaminy z grupy B. Według medycyny ludowej wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów i paznokci, zalecane są również osobom po przebytym zawale i tym, chorującym na cukrzycę. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
i wzmacniające układ odpornościowy.

Reklama

Płatki orkiszowe - kalorie i IG

Płatki orkiszowe są nieco mniej kaloryczne od płatków owsianych. W 100 gramach posiadają 330 kcal, podczas gdy płatki owsiane mają ich 366. Mają za to trochę wyższy indeks glikemiczny – 45. Wartość IG dla płatków owsianych wynosi o 5 jednostek mniej. Osoby przestrzegające diety z niskim IG mogą więc włączyć płatki orkiszowe do menu, jednak nie powinny jeść ich zbyt często i w dużych ilościach.

Reklama

Płatki orkiszowe czy owsiane?

Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika płatki owsiane pozostawią uczucie sytości na nieco dłużej niż orkiszowe, nadadzą się także dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Po płatki orkiszowe powinny sięgnąć osoby osłabione i o niskiej odporności. Płatki orkiszowe poprawią także koncentrację.

Reklama

Płatki orkiszowe - gluten

Orkisz to rodzaj pszenicy. Oznacza to, że płatki orkiszowe zawierają gluten i nie mogą być spożywane przez osoby z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Chorzy mogą sięgnąć natomiast po bezglutenowe płatki owsiane, które od niedawna są dostępne na polskim rynku. Można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością. Są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, a ich cena czterokrotnie przewyższa cenę zwykłych płatków owsianych.

Reklama

Płatki orkiszowe - przepisy na śniadanie

Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków. Z powodzeniem wykorzystamy je również w pielęgnacji twarzy, jako główny element maseczki nawilżającej lub oczyszczającej. Przygotowanie owsianki z płatków orkiszowych niczym nie różni się od zrobienia owsianki ze zwykłych płatków owsianych. Wystarczy do gotującego się mleka lub wody wsypać porcję płatków (np. w proporcjach 2:1) i poczekać aż wchłoną płyn. Dobrym pomysłem na śniadanie będą również bardzo proste placuszki. Trzy łyżki płatków orkiszowych mieszamy z łyżką otrębów pszennych i jednym jajkiem. Formujemy placuszki i smażymy, np. na oleju kokosowym. Podajemy z konfiturą, masłem orzechowym lub owocami

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od pszennego? Sprawdź, ile ma kalorii
Makaron pełnoziarnisty, pomidory i oliwa
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Ryż parboiled w drewnianej misce
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!