Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!
Naukowcy odkryli prosty sposób jak zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o 20% ❤️‍🩹 Dowiedz się więcej!

Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Płatki orkiszowe są produkowane ze zgniecionych ziaren orkiszu. Podobnie jak płatki owsiane zawierają wiele minerałów i witamin. Są przy tym szczególnie polecane osobom osłabionym. Czy płatki orkiszowe zawierają gluten?
Danie z płatków orkiszowych
Źródło: 123RF
Spis treści

Płatki orkiszowe - właściwości

Orkisz to zboże cenione za wartości odżywcze i orzechowy smak. Ma więcej białka, tłuszczu i błonnika niż większość odmian pszenicy, zawiera również żelazo, wapń, cynk, potas i witaminy z grupy B. Według medycyny ludowej wzmacnia organizm osób osłabionych i jest polecany w okresie rekonwalescencji. Płatki orkiszowe poprawiają kondycję włosów i paznokci, zalecane są również osobom po przebytym zawale i tym, chorującym na cukrzycę. Dzięki zawartości rodanidu, czyli substancji będącej naturalnym antybiotykiem, orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne
i wzmacniające układ odpornościowy.

Reklama

Płatki orkiszowe - kalorie i IG

Płatki orkiszowe są nieco mniej kaloryczne od płatków owsianych. W 100 gramach posiadają 330 kcal, podczas gdy płatki owsiane mają ich 366. Mają za to trochę wyższy indeks glikemiczny – 45. Wartość IG dla płatków owsianych wynosi o 5 jednostek mniej. Osoby przestrzegające diety z niskim IG mogą więc włączyć płatki orkiszowe do menu, jednak nie powinny jeść ich zbyt często i w dużych ilościach.

Reklama

Płatki orkiszowe czy owsiane?

Zarówno płatki owsiane, jak i orkiszowe pomogą w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika płatki owsiane pozostawią uczucie sytości na nieco dłużej niż orkiszowe, nadadzą się także dla osób zmagających się z problemami układu pokarmowego. Po płatki orkiszowe powinny sięgnąć osoby osłabione i o niskiej odporności. Płatki orkiszowe poprawią także koncentrację.

Reklama

Płatki orkiszowe - gluten

Orkisz to rodzaj pszenicy. Oznacza to, że płatki orkiszowe zawierają gluten i nie mogą być spożywane przez osoby z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Chorzy mogą sięgnąć natomiast po bezglutenowe płatki owsiane, które od niedawna są dostępne na polskim rynku. Można znaleźć je w sklepach ze zdrową żywnością. Są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa, a ich cena czterokrotnie przewyższa cenę zwykłych płatków owsianych.

Reklama

Płatki orkiszowe - przepisy na śniadanie

Płatki orkiszowe można jeść zarówno surowe, jak i ugotowane. Warto dodać je do jogurtu, domowej granoli lub słodkich i wytrawnych wypieków. Z powodzeniem wykorzystamy je również w pielęgnacji twarzy, jako główny element maseczki nawilżającej lub oczyszczającej. Przygotowanie owsianki z płatków orkiszowych niczym nie różni się od zrobienia owsianki ze zwykłych płatków owsianych. Wystarczy do gotującego się mleka lub wody wsypać porcję płatków (np. w proporcjach 2:1) i poczekać aż wchłoną płyn. Dobrym pomysłem na śniadanie będą również bardzo proste placuszki. Trzy łyżki płatków orkiszowych mieszamy z łyżką otrębów pszennych i jednym jajkiem. Formujemy placuszki i smażymy, np. na oleju kokosowym. Podajemy z konfiturą, masłem orzechowym lub owocami

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Makaron vermicelli: co to jest, jak gotować, ile ma kalorii?
Danie z makaronem vermicelli
Podobne artykuły
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie azjatyckie z makaronem sojowym
Makaron sojowy – kalorie, cena, skład i wartości odżywcze
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena

Reklama


Zobacz, jak rozpoznać niedożywienie!
Kliknij tutaj