Substancje pomocnicze szczepionki przeciw grypie: Polisorbat 80, formaldehyd, jajko

Polisorbat 80, formaldehyd, białko jaja kurzego – czy te substancje pomocnicze wchodzące w skład szczepionki przeciw grypie naprawdę mogą być groźne dla naszego zdrowia?

Rozprawiamy się z mitami krążącymi na temat szczepień przeciwko grypie – ich rzekomej bezcelowości czy wręcz szkodliwości. Wyjaśniamy, co w krążących na temat szczepionki przeciwgrypowej opiniach jest prawdziwe, sensowne i warte uwagi – a co jedynie niepotrzebnie sieje niechęć do stosowania tego zabezpieczenia.

Co stanowi – budzący wiele kontrowersji, niedomówień i nieporozumień – skład szczepionki przeciwko grypie? Jej podstawę tworzą antygeny odpowiedzialne za powstanie odporności przeciwko grypie, czyli fragmenty starannie dobranych szczepów samego wirusa grypy. Ale to nie wszystkie jej składniki. Wiele kontrowersji wzbudzają substancje pomocnicze obecne – rzekomo lub rzeczywiście – w szczepionce, wśród nich rtęć, antybiotyki, a także Polisorbat 80, formaldehyd oraz… białko kurzego jaja.

Kolejnymi substancjami będącymi w składzie szczepionek przeciw grypie – i wzbudzającymi niemałe emocje przeciwników szczepień – są Polisorbat 80 oraz formaldehyd. Mają one rzekomo rujnować układ immunologiczny…

Polisorbat 80

Polisorbat 80 (monooleinian polioksyetylenosorbitolu) dodawany jest do szczepionek w celu zachowania odpowiedniej struktury przestrzennej składników szczepionki, stanowi swoisty emulgator. Jego symbol – E433 – znajdziemy w charakterystyce produktu leczniczego, jakim jest szczepionka przeciwgrypowa, ale także na… opakowaniu lodów, mleku, kosmetykach.

Nie dotarłem do badań, które potwierdzałyby jakikolwiek szkodliwy wpływ Polisorbatu 80 na ludzi poddawanych szczepieniom przeciwko grypie. Przeciwnicy szczepień odwołują się do badań na płodach szczurów, którym wstrzykiwano Polisorbat 80, a następnie obserwowano zmniejszenie ich płodności. Warto zauważyć, że dawki zawarte w szczepionkach znacznie odbiegają od tych, które były używane we wspomnianym badaniu: stosowano w nim znacznie wyższe dawki w przeliczeniu na kilogram masy ciała.

Być może warto także wziąć pod uwagę powszechne stosowanie znacznie większych dawek Polisorbatu 80 w przemyśle spożywczym, co nie spotyka się praktycznie z jakimkolwiek społecznym sprzeciwem. A zdecydowanie – jeśli ktoś ma problem ze szczepieniem na grypę ze względu na zawarty w szczepionce Polisorbat 80, powinien również uważać na spożywane lody.

Przeciwnicy szczepionek twierdzą także, że Polisorbat 80 może prowadzić do zgonu w wyniku wstrząsu anafilaktycznego. Tak jak każda substancja wywołująca tak gwałtowny stan odpowiedzi alergicznej – zapewne może. Nie odnalazłem jednak ani jednego takiego potwierdzonego przypadku na świecie.

Zobacz: Kiedy i przeciw czemu szczepić dziecko?

Formaldehyd

Formaldehyd w śladowych ilościach (0,5–100 mikrogramów, 1 mikrogram to jedna milionowa część grama) mogący znajdować się w składzie szczepionki jest efektem procesu technologicznego produkcji szczepionki lub (najczęściej) stosowany jest jako środek konserwujący. Bezsprzecznie jest to środek szkodliwy, w przypadku zatrucia wziewnego powoduje podrażnienie dróg oddechowych nawet do śmiertelnego kurczu krtani. Kolejny jednak raz spójrzmy na dawki. Formaldehyd produkowany jest w każdym zdrowym organizmie w przebiegu procesów biochemicznych i to w dawkach nawet kilkusetkrotnie przekraczających te zawarte w szczepionce. Standardowe, „ekologiczne” jabłko zawiera od 4- do 10-krotnie więcej formaldehydu niż szczepionka na grypę. Czy to znak, że po lodach i z jabłek musimy zrezygnować?

Skąd takie ostrzeżenie w artykule dotyczącym szczepień przeciwko grypie? Ano stąd, że białka jajek kurzych używane są w technologii produkcyjnej szczepionek i ich śladowe ilości mogą znajdować się w już gotowych, przeznaczonych do użycia preparatach. Wirusy stosowane do produkcji szczepionek namnażane są w zarodkach kurzych zagnieżdżonych w jajkach, stąd możliwość obecności tej składowej. Nie należy więc szczepić ludzi, którzy zgłaszają wystąpienie systemowej reakcji alergicznej po spożyciu jajek.

Czytaj także: Wszystko, co musisz wiedzieć o grypie w kontekście szczepień przeciwgrypowych

Bibliografia:
1. http://www.pediatria.mp.pl
2. http://www.szczepienia.czd.pl/bezpieczenstwo%20szczepien%20ochronnych.php#tiom
3. http://www.urpl.gov.pl
4. http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/oswiadczenie_szczep_25112009.pdf
5. http://www.szczepienia.pzh.gov.pl
6. http://www.mp.pl/grypa/?aid=47542
7. http://www.cmaj.ca/content/165/11/1495.full?eaf
8. Interna Szczeklika 2012”, Andrzej Szczeklik, rok wydania: 2012 r
9. „Medycyna wewnętrzna”, Tom 1-2, Gerd Herold
10. „Immunologia Kliniczna”, Chapel Helen, Haeney Mansel, Misbah Siraj, Snowden Neil, (red. pol.) Senatorski Grzegorz

Oceń artykuł

(liczba ocen 19)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA