Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗
Czarny plastik w przyborach kuchennych. Sprawdź, dlaczego lepiej go unikać ❗

Morele, suszone morele, pestki moreli - właściwości, kalorie

Morele są bogate w cenne przeciwutleniacze, potas, magnez i fosfor, dlatego są doskonałym owocem spowalniającym procesy starzenia się, dbającym o nasze serce, wątrobę, prawidłowe ciśnienie tętnicze i pracę nerek. Morele warto wykorzystywać w walce z nadwagą, bo zawierają dużo błonnika pokarmowego, zwłaszcza w formie suszonej. Świeże morele są nie tylko smaczne, ale również tego niskokaloryczne. Regularnie jedzone oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Suszone morele i pestki moreli
Źródło: 123RF
Spis treści

Drzewka morelowe pojawiły się w polskich sadach dopiero około połowy XVI wieku, ale w Chinach te cenne dla zdrowia owoce uprawiano już w III wieku p.n.e.  Morele są niezwykle bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego powinny w naszej diecie być obecne przez cały rok. Spowalniają procesy starzenia, pomaga uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, korzystnie wpływają na skórę, metabolizm, układ krwionośny i kostny. W sezonie warto je jeść na surowo, poza sezonem także w formie suszonej. Owoce doskonale nadają się do przetwórstwa: można z nich robić smaczne dżemy, konfitury i nalewki. Morele można także mrozić (bez skórki i pestek), jednak nie dłużej niż 10 miesięcy.

Morele właściwości: przeciwutleniacze

Świeże morele w ponad 86 procentach składają się z wody, a swój niezwykły słoneczny kolor zawdzięczają beta-karotenowi, z którego wątroba produkuje witaminę A. Lista przeciwutleniaczy i witamin, które znajdują się w morelach jest niezwykle długa, najcenniejsze z nich to:

  • beta-karoten (wystarczy zjeść 3 morele dziennie, żeby zapewnić organizmowi odpowiednia dawkę tego przeciwutleniacza. ß-karoten ma zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych, spowalnia procesy starzenia się, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacniając system immunologiczny, latem zapobiega uszkodzeniom skóry przez promieniowanie UVA.)
  • witamina C (jest niezbędna do wytwarzania i utrzymanie kolagenu, pomaga w walce z przeziębieniami, chroni przed miażdżycą, wspiera układ sercowo-naczyniowy, wychwytuje wolne rodniki i pomaga chronić organizm przed zmianami nowotworowymi)
  • witamina E (mówi się o niej witamina młodości, bo odgrywa ważną rolę w hamowaniu procesów starzenia się, ma korzystny wpływ na wygląd skóry, wzmacnia układ sercowo-naczyniowych, zapobiega utlenianiu lipoprotein LDL, zmniejsza stężenie tej frakcji cholesterolu we krwi)
  • witaminy z grupy B (morele mają 3 razy więcej witaminy B2 niż ich kuzynki brzoskwinie, dlatego wspomagają układ krążenia i są niezbędne przy regeneracji organizmu obciążonego bardzo dużym wysiłkiem lub chorobą)

Reklama

Morele właściwości: błonnik i minerały

Błonnik zawarty w morelach potrafi usprawnić funkcjonowanie układu pokarmowego i reguluje gospodarkę lipidową. Szczególnie polecane są sposobom, które mają kłopoty z nadkwasotą, owoce zapobiegają też problemom z pęcherzykiem żółciowym i wątrobą.  Pomagają również w utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi, dzięki czemu normalizują wydzielanie insuliny przez komórki ß-trzustki. Szczególnie cenny źródłem błonnika są suszone morele.

Nie można zapomnieć także o tym, że morele są bogate w wiele pierwiastków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Duża zawartość potasu sprawia, że morele pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Potas jest niezbędny do prawidłowej kontroli pracy mięśni i uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych. Dzięki niemu morele wspomagają pracę mięśnia sercowego i regulują ciśnienie tętnicze krwi. Potas przyspiesza też wydalanie nadmiaru wody z organizmu, zmniejszając obrzęki. Tymczasem zawarty w owocach magnez odpowiada za zdrowe kości, zęby, prawidłową kurczliwość mięśni i przewodnictwo nerwowe.

Reklama

Morele kalorie

Świeże morele zawierają niewielkie ilości kalorii – 100 g moreli dostarcza 47 kcal. W związku z tym są zalecane osobom dbającym o linię. Osoby otyłe i cukrzycy powinni jednak uważać na suszone owoce, które są dużo bardziej kaloryczne, w 100 g znajduje się aż 284 kcal.

Reklama

Suszone morele

Proces suszenia moreli pozwala na zachowanie cennych pierwiastków, witamin i błonnika, a często nawet zwielokrotnienie stężenia składników odżywczych. Okazuje się bowiem, że 100 g suszonych moreli dostarcza organizmowi pięć razy więcej ß-karotenu (7842 µg) i witaminy C (31,7 mg witaminy C) niż świeże owoce. Dużo więcej w nich także fosforu (127 mg), wapnia (139 mg), magnezu (42 mg), potasu (1666 mg) i błonnika pokarmowego (10 g).

Wystarczy zjeść kilka suszonych moreli dziennie, żeby wspomóc nasze kości. Morele wspomagają również odblokowywanie kanałów łojowych skóry, dlatego powinny znaleźć się w codziennej diecie osób z trądzikiem.

Kupując suszone morele sprawdzajmy jednak dokładnie ich skład i wybierajmy takie, które nie mają:

  • E220 lub E-220,
  • dwutlenku siarki,
  • siarczanu (siarczyny),
  • konserwantu E220,
  • bezwodnika kwasu siarkawego.

Każde konserwowane w ten sposób owoce trzeba myć przed jedzeniem, a najlepiej wybierać takie, które nie są siarkowane. Łatwo je odróżnić: siarkowane są pomarańczowe, niesiarkowane - brązowe.

Reklama

Pestki z moreli

Pestki moreli zawierają duże ilości kontrowersyjnej witaminy B17 zwanej amigdalina, której zwolennicy medycyny naturalnej przypisują ogromne właściwości antynowotworowe. W świecie medycyny konwencjonalnej nie ma co do tej opinii zgody. Wiadomo jednak, że badania przeprowadzone na członkach himalajskiego plemienia Hunza, którzy mieszkają na terenie Pakistanu  i są znani ze swej długowieczności, każą się zastanowić nad właściwościami nie tylko samych moreli, ale także pestek z moreli.

Członkowie plemienia Hunza dożywają do 145 roku życia, nie chorują na raka, cukrzycę, nadciśnienie, nieznana jest im otyłość.  Dr Jay M. Hoffman, który w 1968 roku zbadał i opisał ich dietę stwierdził, że najbardziej niesamowitym pożywieniem, jakie znalazło się w diecie Hunzów, były spożywane w dużych ilościach pestki moreli.  Członkowie plemienia zjadali ich 200 razy więcej niż przeciętny Amerykanin, często używając w kuchni oleju z pestek moreli.

Reklama

Pestki moreli gorzkiej skutki uboczne

W Meksyku zarejestrowano lek zawierają amigdalinę, preparat ten nie został jednak dopuszczony do obrotu w Stanach Zjednoczonych, bo według wielu naukowców spożywanie amigdaliny bogatej w cyjanogenne glikozydy może prowadzić do zatruć cyjankiem. Ich zdaniem już po zjedzeniu kilku pestek moreli może dojść do łagodnego zatrucia cyjankiem, co może się objawiać:

  • bólami głowy,
  • wymiotami,
  • nudnościami,
  • zawrotami głowy.

Cięższe zatrucie cyjankiem powoduje:

  • sinicę,
  • opadanie powiek,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • uszkodzenie nerwów,
  • trudności z chodzeniem,
  • uszkodzenie wątroby,
  • śpiączkę lub śmierć.

 Amerykańscy naukowcy są zdania, że na pestki moreli powinny uważać szczególnie kobiety w ciąży lub karmiące.

Reklama

Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest bogaty w  kwas gamma linolowy, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu właściwym nawilżeniu wilgotności skóry. Ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Olej z pestek moreli jest też wykorzystywany w kuchni, jego główne składniki to zdrowe tłuszcze nienasycone.

Czytaj również
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Artykuł napisany przez
Joanna Barczykowska-Tchorzewska
Od początku związana z dziennikarstwem medycznym. Autorka licznych wywiadów, artykułów oraz reportaży poświęconych zdrowiu i medycynie. Wyróżniona w konkursie Dziennikarz Medyczny Roku 2015 przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia. W latach 2009-2010 związana z Gazetą Wyborczą, od 2010 do 2015 roku odpowiadała za dział zdrowie w serwisach i dzienniku „Polska The Times. Dziennik Łódzki”. Od 2016 roku związana z Medme.pl, jako redaktor naczelna portalu i wiceprezes spółki Pharma Partner.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Owoce
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Czy awokado to owoc
Kiwano - właściwości, wartości odżywcze i wygląd. Jak jeść i jak smakuje?
Pomarańczowy owoc z kolcami
Pigwa a pigwowiec - właściwości. Jak wyglądają i czym się różnią?
Owoc pigwa
Podobne artykuły
Syrop z dzikiego bzu
Syrop z czarnego bzu - przepis i właściwości. Jak go zrobić w domu?
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Dzika róża - jakie ma właściwości? Przepisy na przetwory
Owoce pigwy na talerzu
Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?

Reklama


Jak odżywić skórę od wewnątrz?
Dowiedz się!