Śliwki posiadają witaminę A, C, K i E, zawierają również potas, magnez, miedź i mangan. Mają też witaminy z grupy B, dlatego wpływają kojąco na nerwy i poprawiają samopoczucie. Surowe śliwki posiadają, w zależności od odmiany, 40-100 kcal w 100 g. Śliwki są bogate w związki fenolowe i cechują się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, przewyższając pod tym względem owoce takie, jak: winogrona, borówki czy jabłka.
Dla kogo tak, dla kogo nie?
Spożywanie śliwek świeżych bądź suszonych oddziałuje na szereg funkcji organizmu, jak np. poprawa składu lipidowego krwi, metabolizmu lipidów i glukozy, regulacji wypróżnień. Medycyna ludowa zalecała jedzenie śliwek w chorobach reumatycznych, a także przy przeczyszczaniu. Śliwki chronią przed wolnymi rodnikami, zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Biorąc pod uwagę przeciwutleniające oraz przeciwdziałające zaparciom działanie śliwek, owoc ten stanowi ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego. Codzienne spożywanie kilku śliwek może nas uchronić przed rozwojem tego nowotworu. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.
Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Jednak te zdrowe owoce mają sporo cukrów, dlatego spożywanie ich nie jest wskazane przez cukrzyków oraz osoby z nadwagą. Śliwki nie są polecane również osobom mającym problemy z trzustką i wątrobą, ponieważ nie są dobrze tolerowane przez te narządy.
Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:
Jakie śliwki wybrać?
Warto jeść śliwki świeże, suszone oraz w postaci przetworów takich jak marmolady, powidła i kompoty. Swoje zastosowanie znalazły również w wyrobie alkoholi, różnego rodzaju nalewek i śliwowicy. Wprowadzając suszoną śliwkę do diety dziecka zadbasz o prawidłową pracę jelit swojego malucha.
Najbardziej popularne odmiany śliwek:
- Węgierka - podłużna, o granatowej skórce i żółtozielonym miąższu. Miąższ owocu jest zwięzły, chrząstkowy, dobrze odchodzący od pestki. Nadaje się na powidła, do ciast, knedli, dań mięsnych, na śliwowicę. Doskonała do suszenia;
- Renkloda - posiada żółtą lub zieloną skórkę, owoce są kuliste, lekko spłaszczone u nasady długiej szypułki. Świetnie nadaje się na kompoty;
- Mirabelka - mała, ciemnozłota śliwka o słodkim smaku i aromatycznym zapachu. Dobra na konfitury, dżemy i kompoty oraz nalewki. Podczas długiego smażenia zachowuje kolor i zapach;
- Stanley - posiada duże, jajowate owoce, ciemnogranatową skórkę z intensywnym fioletowym nalotem. Nadaje się na kompoty i dżemy;
- Opal - owoc o ciemnoczerwonym lub fioletowym zabarwieniu z bardzo słodkim miąższem, łatwo odchodzącym od małych pestek. Doskonała na przetwory;
- Królowa Wiktoria - owoc o jasnym zabarwieniu, z odcieniami żółci oraz pomarańczy, pokryta jest czerwonym rumieńcem i niebiesko różowym nalotem. Owoce dojrzewają w połowie września. Dobre na marmoladę.