Najzdrowsze miejsce w internecie

Syrop z cebuli - właściwości, skutki uboczne i dawkowanie. Jak go zrobić?

Boli Cię gardło i męczy okropny kaszel? Może dopadło Cię jesienne przeziębienie? Idealnym rozwiązaniem jest domowy syrop z cebuli. Prosty w przygotowaniu i skuteczny. Zobacz od jakiego wieku można go stosować i jak go przechowywać.
Przygotowanie syropu z cebuli
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Syrop z cebuli ma liczne właściwości zdrowotne i jest szczególnie przydatny w porze jesienno-zimowej, czyli czasie wzmożonych przeziębień.
  • Warto rozważyć różne warianty syropu z cebuli szczególnie w przypadku dzieci, którym może przeszkadzać ostry zapach tego warzywa.
  • Po jego zrobieniu warto przechowywać go w szklanym, zamkniętym naczyniu, w miejscu chłodnym i zaciemnionym. Dlaczego?
SPRAWDŹ TEŻ: Jakie właściwości ma cebula?
Spis treści

Na co pomaga syrop z cebuli? Właściwości

Niezależnie od wersji, na którą się zdecydujemy syrop cebulowy jest idealnym, domowym rozwiązaniem na wiele dolegliwości związanych z przeziębieniem i spadkiem odporności, m.in.: na kaszel i ból gardła.

Syrop z cebuli pomoże również na inne problemy związane z górnymi drogami oddechowymi.

Ma on wiele zalet, m.in.:

  • posiada silne właściwości dezynfekcyjne i kojące,
  • jest bogaty w witaminy A, B1, B2, C i PP,
  • zawiera cynk poprawiający odporność oraz selen, który zapobiega miażdżycy, a także wzamaciające kości: fosfor i wapń,
  • dzięki wysokiej zawartości witamin, substancji odżywczych i żelaza można go stosować w leczeniu anemii,
  • zwalcza nie tylko zakażenia, przeziębienia, ale również można go stosować w leczeniu chorób pęcherza i układu moczowego,
  • działa na katar: należy namoczyć niewielki wacik w syropie i włożyć go na chwilę do nosa. Tę metodę warto jednak stosować u dorosłych, dzieciom dobrze po prostu posmarować okolice noska,
  • działa na kaszel - syrop cebulowy ma wszechstronne działanie i zastosowanie na kaszel suchy i mokry. Ułatwia odkrztuszanie i oczyszcza drogi oddechowe;

Syrop z cebuli może pomóc również w kaszlu krtaniowym. Zaleca się go także dla astmatyków, gdyż rozszerza oskrzela i łagodzi obrzęk śluzówek, ułatwiając oddychanie.

Jest także wykorzystywany w leczeniu anginy, zapaleniu gardła, krtani oraz zatok.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Jak zrobić syrop z cebuli?

Najprostszym w przygotowaniu jest syrop z cebuli i cukru. Przepis wygląda następująco:

  • dwie lub trzy główki cebuli siekamy na drobną kosteczkę lub kroimy w cienkie plastry,
  • pokrojoną cebule wkładamy do słoika i obficie zasypujemy cukrem każdą warstwę,  
  • słoik odstawiamy na około pięć godzin do momentu, w którym cebula puści sok,
  • dla dzieci warto przelać syrop do mniejszego (dobrze wyparzonego) słoiczka, używając do tego sitka o gęstych oczkach lub gazy, aby oddzielić resztki cebuli.

Jak wycisnąć sok z cebuli? Nie można tego zrobić w tradycyjny sposób po prostu gniotąc cebulę. Najlepszym sposobem jest pokrojenie cebuli, a następnie zasypanie jej cukrem. Po upływie kilku godzin cebula sama powinna puścić sok.

Syrop z cebuli z innymi składnikami

Syrop z cebuli można łączyć z innymi składnikami, dzięki temu otrzymujemy kilka ciekawych wariantów:

  • syrop z cebuli i miodu,
  • syrop z cebuli i cytryny,
  • syrop z cebuli, czosnku i cytryny,
  • syrop z cebuli i czosnku - czosnek dodany do cebuli jest kolejnym wariantem syropu z cebuli. Choć jego działanie jest wzmocnione przez dobroczynne działanie czosnku, to może pojawić się problem z podaniem go dzieciom ze względu na specyficzny smak i zapach, które są bardzo intensywne,
  • syrop z cebuli z miodem i cytryną - aby złagodzić dość specyficzny smak cebuli można do syropu dodać miód i cytrynę. Dzieci chętniej go wypiją (pod warunkiem, że nie mają alergii na miód).

Poza tym miód zawiera wiele składników odżywczych, które wzmocnią działanie syropu, podobnie z resztą jak cytryna. Dodatkowym atutem jest to, że w tej wersji nie stosuje się białego cukru, a więc cały syrop jest pełen zdrowia. Jeśli syrop na kaszel z cebuli planujemy podać dziecku warto pomyśleć nad tym wariantem.

Niektórzy dodają do syropu z cebuli także imbir i kurkumę.

Dawkowanie syropu z cebuli

Jak dawkować syrop z cebuli? Dzieciom najlepiej podawać dwa/trzy razy dziennie po łyżeczce (w trakcie choroby warto skonsultować stosowanie tego leku z lekarzem)

Syrop z cebuli z powodzeniem można stosować u dzieci. Będzie dobrym rozwiązaniem na katar czy kaszel. Dzieci jednak mogą niechętnie go pić ze względu na specyficzny smak. Choć nie ma wyraźnych przeciwwskazań do podania syropu cebulowego niemowlakowi, to warto skonsultować się z lekarzem przed jego podaniem. 

W tym wypadku miód zniweluje smak cebuli i sprawi, że syrop będzie bardziej słodki, a smak bardziej znośny.

Dawkowanie syropu z cebuli dla dorosłychtrzy razy dziennie po łyżce.

Bardzo istotne jest, aby nie pić syropu bezpośrednio przed snem. Syrop z cebuli ma właściwości wykrztuśne i może sprawić, że kaszel nasili się w nocy, uniemożliwiając sen.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania syropu z cebuli

Niestety cebula należy do warzyw, które wywołują wzdęcia. Skutki uboczne takiego syropu mogą odczuć osoby, które są nadwrażliwe wobec niektórych zwartych w niej związków.

Syrop z cebuli jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci, (nawet niemowlaków) jednak należy mieć na uwadze stan żołądka. Nie ma ograniczenia, od którego miesiąca można go podawać.

Powinno się uważać na spożywanie syropu z cebuli podczas karmienia piersią. Wbrew mitom, nie wywołuje on kolek, ale może zmienić smak pokarmu.

Przechowywanie syropu z cebuli 

Domowy syrop z cebuli należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w zaciemnionym i chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku lodówka

W porze jesienno-zimowej można go trzymać na balkonie. W takich warunkach wytrzyma około dwóch tygodni.

Jeśli syrop będzie przetrzymywany w temperaturze pokojowej, jego data przydatności znacznie się skróci. W takim przypadku syrop najlepiej spożyć w czasie 2-3 dni.

Czytaj również

Bibliografia

  • Hojden B: Co warto wiedzieć o cebuli? Wiadomości Zielarskie 1997; 39(11): 13. 2.
  • Corzo-Martínez M, Nieves C, Mar V: Biological properties of onions and garlic. Trends Food Sci Technol 2007; 18(12): 609-625.
  • Carper J, Pszczołowski K: Apteka żywności: nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności. Hannah Publishing, Londyn 1996: 120-124
  • Lanzotti V: The analysis of onion and garlic. J Chromatogr A 2006; 1112(1-2): 3-22.
  • Jung-Haeng K: Anti-bacterial action of onion (Allium cepa L.) extracts against oral pathogenic bacteria. J Nihon Univ Sch Dent 1997; 39(3): 136-141.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
9
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Jak mierzyć temperaturę ciała - gdzie i ile trzymać termometr?
Mierzenie temperatury u dziecka
Przeczytaj artykuł
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Silny ból gardła
Przeczytaj artykuł
Dreszcze – co to są? Przyczyny i objawy
Osoba z katarem i dreszczami siedząca w kocu
Podobne artykuły
Jak mierzyć temperaturę ciała - gdzie i ile trzymać termometr?
Domowe sposoby na ból gardła - kobiety w ciąży i dzieci
Dreszcze – co to są? Przyczyny i objawy
Syrop z czosnku - właściwości. Jak go zrobić i jak go pić?
Syrop z pędów sosny - właściwości, przepis. Jak go zrobić?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Clear Aligner - działanie i efekty. Jaka cena całego leczenia?
Analiza składu ciała - waga i normy. Na czym polega BIA?
Zapaść serca - objawy i przyczyny. Jak wygląda leczenie?
Spanie nago - czy jest zdrowe? W pojedynkę i z partnerem

Reklama