Zapalenie przełyku to nic innego jak podrażnienie błony śluzowej wyściełającej przełyk od wewnątrz. Do jej podrażnienia dochodzi w wyniku działania różnych czynników drażniących. Dlatego też można wyróżnić następujące rodzaje zapalenia przełyku:
- refluksowe zapalenie przełyku (najczęściej spotykane),
- eozynofilowe zapalenie przełyku,
- polekowe zapalenie przełyku,
- zakaźne zapalenie przełyku (spowodowane przez bakterie, wirusy lub grzyby),
- zapalenie spowodowane oparzeniem po spożyciu środków chemicznych zawartych w detergentach i preparatach czyszczących,
- zapalenie przełyku wywołane innymi czynnikami, m.in. oparzeniami termicznymi (po spożyciu bardzo gorących potraw), a także w związku z paleniem papierosów i nadmiernym spożywaniem alkoholu.
Objawy zapalenia przełyku
Bez względu na przyczynę stanu zapalnego przełyku, symptomy tej dolegliwości są podobne. Należą do nich:
- ból podczas połykania spożywanych posiłków,
- zgaga (zwana także inaczej „paleniem w przełyku”), czyli uczucie bolesnego i nieprzyjemnego pieczenia odczuwane za mostkiem,
- ból gardła,
- chrypa,
- kaszel,
- uczucie duszności,
- uczucie tzw. guli w przełyku,
- cofanie się treści z żołądka do przełyku,
- nudności i wymioty,
- ból głowy i gorączka (rzadziej spotykane).
Zobacz wideo: Jak Polacy walczą z bólem gardła?
W przypadku zaobserwowania u siebie objawów typowych dla zapalenia przełyku, należy udać się niezwłocznie do lekarza, który określi, czym są one spowodowane, a następnie zaleci odpowiednie leczenie.
Przed postawieniem diagnozy, pacjent ma wykonywane zazwyczaj badanie endoskopowe, czyli takie polegające na wprowadzeniu do przełyku sondy, dzięki której można obejrzeć wnętrze badanego organu i ocenić m.in., jak bardzo rozległy jest stan zapalny. Jednocześnie urządzenie to umożliwia również pobranie wycinka organu do badań.
Reklama
Eozynofilowe zapalenie przełyku
Ten rodzaj zapalenia przełyku powstaje w wyniku spożywania pokarmów, na które lub na których składnik czy składniki dana osoba jest uczulona. Częsty kontakt takich alergenów z błoną śluzową przełyku powoduje jej podrażnienie, a w konsekwencji stan zapalny. Reakcję alergiczną mogą wywoływać bardzo różne potrawy, ale do tych najczęstszych zalicza się: cebulę, czosnek, krowie mleko, napoje zawierające kofeinę lub też barwniki, cytrusy, orzeszki ziemne oraz wszelkie potrawy pikantne.
By pozbyć się tego rodzaju zapalenia przełyku, trzeba w pierwszej kolejności, wyeliminować ze swojej diety uczulające pokarmy. Następnie należy zastosować leki przeciwalergiczne oraz leki przeciwzapalne.
Reklama
Refluksowe zapalenie przełyku
Refluks żołądkowo-przełykowy to najczęstsza przyczyna pojawienia się zapalenia przełyku. Choroba ta polega na regularnym cofaniu się pokarmów znajdujących się już w żołądku do przełyku. Wraz z całą zawartością żołądka, do przełyku cofają się także kwasy żołądkowe i to one podrażniają właśnie błonę śluzową przełyku.
Następnie dochodzi do powstania stanu zapalnego przełyku, a nierzadko także nadżerek i wrzodów. Kolejną konsekwencją jest m.in. zwężenie przełyku i choroba o nazwie przełyk Barretta, która może przekształcić się w raka przełyku.
Reklama
Jak leczyć refluksowe zapalenie przełyku?
Leczenie tego rodzaju zapalenia przełyku wymaga od chorego zmian w sposobie odżywiania się, a nawet pewnych modyfikacji w stylu życia. Przede wszystkim należy dbać o to, by nie spożywać zbyt obfitych posiłków (to one przyczyniają się na ogół do cofania treści żołądkowej do przełyku). Spożywane jedzenie nie powinno być również ciężkostrawne, bo takie wywołuje zwiększone wytwarzanie drażniących przełyk kwasów żołądkowych.
Posiłek jedzony jako ostatni danego dnia powinien być spożywany najpóźniej na dwie godziny przed pójściem spać, a podczas spania należy mieć głowę położoną wyżej w stosunku do reszty ciała. Jeśli na zapalenie przełyku cierpią osoby z nadwagą, warto, by zadbały także o utratę zbędnych kilogramów. Należy także rozstać się z paleniem papierosów i ograniczyć spożywanie alkoholu.
Reklama
Polekowe zapalenie przełyku
Do tego stanu zapalnego przełyku dochodzi wtedy, gdy osoba przyjmująca lekarstwa w postaci kapsułek lub tabletek, łyka je, popijając zbyt małą ilością wody. Wówczas medykamenty te przebywają w przełyku zbyt długo i doprowadzają do podrażnienia jego błony śluzowej.
By nie doprowadzić do wystąpienia tego rodzaju zapalenia przełyku, należy zawsze pamiętać o tym, by przyjmowane tabletki lub kapsułki, popijać sporą ilością wody, najlepiej niegazowanej.
Reklama
Zakaźne zapalenie przełyku
Ten rodzaju zapalenia przełyku jest wywoływany przez bakterie, wirusy lub grzyby. Występuje on najczęściej u osób cierpiących już na inne choroby, np. takie będące nosicielami wirusa HIV, mające AIDS lub też cukrzycę. Wszystkie te choroby przyczyniają się bowiem do obniżenia odporności organizmu.
Jeśli tego typu stan zapalny jest wywoływany przez bakterie, to cierpiący na niego, by się go pozbyć, muszą przyjmować antybiotyki.
Reklama
Inne rodzaje zapalenia przełyku
Bardzo często do powstania stanu zapalnego przełyku dochodzi po spożyciu zbyt gorących potraw, a także detergentów i preparatów czyszczących zawierających różnego rodzaju środki chemiczne. W takich przypadkach osobie poszkodowanej należy podać możliwie jak najszybciej płyn obojętny, np. wodę, mleko lub herbatę (oczywiście obowiązkowo niegorące), a następnie udać się niezwłocznie do lekarza.
Leczenie domowe zapalenia przełyku
Bez względu na przyczynę powstania zapalenia przełyku, jak również zaleconą przez lekarza terapię, warto zastosować kilka prostych, domowych sposobów na walkę z nim. Oto one:
- niespożywanie bardzo obfitych i gorących posiłków,
- jedzenie małych posiłków w postaci małych kęsów, dobrze rozgryzionych i popijanych dużą ilością wody,
- rzucenie palenia papierosów i możliwe ograniczenie w spożyciu alkoholu,
- w przypadku osób mających problemy z otyłością – utrata nadmiernych kilogramów.
Jak leczyć zapalenie przełyku ziołami?
W leczeniu zapalenia przełyku skuteczne okazują się także liczne zioła. Wśród tych przynoszących najlepsze efekty należy wymienić:
- liść podbiału,
- liść prawoślazu lekarskiego,
- korzeń lukrecji,
- kwiat malwy czarnej,
- rumianek,
- siemię lnianie.