🏆 Dziennikarka medme.pl wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra. 👉 Sprawdź, który artykuł doceniono. 🖋
🏆 Dziennikarka medme.pl wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra. 👉 Sprawdź, który artykuł doceniono. 🖋
🏆 Dziennikarka medme.pl wyróżniona w konkursie Kryształowe Pióra. 👉 Sprawdź, który artykuł doceniono. 🖋

Żywność funkcjonalna - definicja i przykłady produktów

Żywność funkcjonalna to zmodyfikowane lub wzbogacone produkty pochodzenia naturalnego. Jakie są przykłady żywności funkcjonalnej i co daje nam jej spożywanie? Poznaj definicję żywności funkcjonalnej.
Żywność funkcjonalna bogata w priobiotyki
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Co to jest żywność funkcjonalna?

Żywność funkcjonalna to żywność naturalnego pochodzenia, która dzięki określonym modyfikacjom wyjątkowo dobrze wpływa na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Może zmniejszać ryzyko wystąpienia pewnych chorób (zwłaszcza tych cywilizacyjnych) oraz poprawiać ogólne samopoczucie.

Produkty funkcjonalne mogą pochodzić ze specjalnych upraw, zwykle jednak do standardowo uprawianego produktu dodaje się składniki bioaktywne, które w warunkach naturalnych występują  w nim w niewielkich ilościach lub nawet wcale.

Reklama

Żywność funkcjonalna

Koncepcja jedzenia funkcjonalnego wywodzi się z kultury Wschodu, według której pożywienie można traktować jako lek. Nic dziwnego, że badania nad żywnością funkcjonalną zapoczątkowano w Japonii. Rozpoczęto je w połowie lat 80. ubiegłego wieku.

W Europie kwestię jedzenia funkcjonalnego podjęto w 1996 roku. Trzy lata później ustalono, że żywność można nazwać funkcjonalną, jeśli oprócz standardowych właściwości odżywczych wywiera ona korzystny wpływ na jedną bądź więcej funkcji organizmu.

Warto dodać, że aby uznać produkt za funkcjonalny, jego działanie musi być wcześniej potwierdzone badaniami klinicznymi z udziałem ludzi. Są one prowadzone przez niezależne ośrodki naukowe.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Żywność funkcjonalna przykłady

Jednym z najpopularniejszych przykładów jedzenia funkcjonalnego są produkty probiotyczne, przy czym muszą one zawierać przynajmniej milion żywych bakterii probiotycznych na gram produktu. Bakterie te odgrywają w organizmie człowieka niezwykle istotną rolę:

  • wzmacniają odporność,
  • regulują naturalną florę układu pokarmowego,
  • likwidują wzdęcia i zaparcia,
  • wspomagają również trawienie i leczenie biegunek.

Źródłem probiotyków są tradycyjne fermentowane produkty mleczne, które oprócz szczepów fermentacji mlekowej dodatkowo zawierają określone szczepy bakterii o działaniu probiotycznym.

Reklama

Żywność funkcjonalna produkty

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają pracę mózgu, chronią przed chorobami serca i układu krążenia oraz depresją. Zapobiegają także powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej oraz zapaleniu stawów. Do tego wzmacniają układ odpornościowy. Ich źródłem są m.in.:

  • tłuste ryby,
  • nasiona lnu i soi,
  • orzechy włoskie.

Sięgnąć można również po wzbogacone w kwasy omega-3 i omega-6 margaryny.

Reklama

Żywność funkcjonalna ze sterolami

Sterole to organiczne związki chemiczne, które są podstawowym składnikiem ścian komórek roślinnych. Udowodniono, że obniżają one stężenie cholesterolu w surowicy krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Niestety ilość steroli znajdująca się w codziennej diecie jest zbyt mała, by osiągnąć ten efekt, dlatego zaczęto je dodawać m.in. do popularnych margaryn.

Reklama

Produkty funkcjonalne

Zanim kupisz produkt funkcjonalny, upewnij się czy aby na pewno sięgnąłeś po właściwą rzecz. Na przykład, na jogurcie probiotycznym powinien znaleźć się napis „produkt probiotyczny” oraz nazwa szczepu probiotycznego.

Warto sprawdzać także tabele wartości odżywczych, w szczególności zaś informacje o składnikach, w które produkt został wzbogacony i to, w jakim stopniu pokrywają one dzienne zapotrzebowanie.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Jedzenie z glutaminianem sodu
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Gorzki posmak w ustach
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG

Reklama


Co oznacza pulsowanie w uchu?
Sprawdź!