Dieta przy raku nerki, czyli czego trzeba unikać

Artykuł
Facebook Messenger Twitter E-mail

Choć dietetycy nie zalecają specjalnej diety przy raku nerki, to pacjenci po usunięciu narządu zaatakowanego przez guza, powinni, choć przez jakiś czas ograniczyć spożycie mięsa, wędlin i serów, a do końca życia pić dwa litry płynów dziennie i kontrolować poziom sodu oraz fosforu. Tuż po operacji jadłospis powinien składać się z posiłków lekkostrawnych.

Dieta przy raku nerki, czyli czego trzeba unikać

W Polsce każdego roku rak nerki zostaje zdiagnozowany u około 2,5 tys. mężczyzn i 1,8 tys. kobiet. Choroba ta stanowi od 3 do 4 proc. wszystkich nowotworów złośliwych w Polsce. Za rozwój tego typu schorzenia odpowiadają czynniki genetyczne, na które nie mamy wpływu oraz środowiskowe, które są uzależnione od naszego sposobu życia i odżywiania. Raka nerki częściej diagnozuje się u mężczyzn, osób na diecie wysokobiałkowej, bogatej w cholesterol i duże ilości kawy. Ten typ nowotworu jest związany też z ekspozycją na azbest, kadm i benzynę.

Nowotwory nerki: niepotrzebna dieta onkologiczna

U pacjentów coraz częściej diagnozuje się raka nerki, który nie zdążył się jeszcze rozsiać po organizmie, dlatego najpopularniejszą metodą leczenia przy tym schorzeniu jest interwencja chirurgiczna, podczas której usuwa się zaatakowana nerkę. Przy tego rodzaju raku radio- i chemioterapia okazują się mało skuteczne.

Chory po operacji usunięcia narządu powinien kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim musi pamiętać o codziennym wypijaniu dwóch litrów płynów. To ważne, bo jedna nerka potrzebuje większej ilości wody do rozpuszczenia i wydalenia dobowej porcji toksyn niż dwie nerki. Zazwyczaj po usunięciu guza i nerki zalecana jest dieta z mniejszą ilością białka. W jadłospisie powinno się ograniczyć ilość mięsa, wędlin, serów, a stosować więcej węglowodanów.

Na początek dieta lekkostrawna

Przez pół roku po operacji usunięcia nerki dieta powinna być lekkostrawna. Co to dokładnie znaczy? Jadłospis chorego na raka nerki powinien zawierać 5-6 niezbyt obfitych posiłków. Żaden z nich nie powinien składać się z dań:

  • smażonych
  • wędzonych
  • ostrych
  • bardzo kwaśnych

Powinno się unikać wszelkich produktów drażniących i obciążających przewód pokarmowy. Dlatego najlepiej wybierać chude mięso i ryby, nabiał, pszenne pieczywo. Do przyrządzania potraw można używać małych ilości oleju rzepakowego, lnianego i oliwy z oliwek. Warzywa i owoce podawać raczej gotowane i rozdrobnione, pozbawione skórki. Dobrze, gdy są podstawą musów, zup kremów czy świeżych soków, np. marchewkowo-jabłkowego (nie więcej niż dwie szklanki na dobę).

Dieta przy raku nerki bez sodu i fosforu

Jeśli w jedynej zdrowej nerce pojawi się przewlekła niewydolność, chory musi ograniczyć w jadłospisie nie tylko białko, ale także sód, który zatrzymuje wodę w organizmie oraz fosfor. Pamiętajmy, że nadmierne ilości sodu znajdziemy w:

  • konserwach
  • marynatach
  • wędlinach
  • produktach wędzonych
  • żółtych serach
  • kiszonkach
  • kostkach rosołowych
  • zupach z dodatkiem glutaminianu sodu

Najwięcej fosforu zawierają następujące produkty spożywcze:

  • sery żółte i topione
  • żółtko jajka
  • mleko
  • mięso i podroby
  • rośliny strączkowe
  • kakao i czekoladzie.

Najlepiej, jeśli dietę dla chorego na raka nerki, bez fosforu i sodu, ułożył dietetyk szpitalny. W sytuacji, gdy chory nie ma apetytu, zwłaszcza tuż po operacji, dietetyk doradzi także, żeby pacjent sięgnął po płynne preparaty odżywcze dostępne w aptekach.

Osoba po usunięciu raka nerki i przejściu okresu rekonwalescencji, powinna zastosować normalny, ale zdrowy sposób odżywiania. Idealna wydaje się być dieta śródziemnomorska, bo jest bogata w warzywa, owoce, zawiera zdrowe tłuszcze roślinne i ryby. Do końca życia chory po usunięciu nerki musi jednak pilnować spożywania większej ilości płynów.

  • Szpital Specjalistyczny Brzeziny
  • Nestle Health Science

Porady specjalistów

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe  
Ewelina Bancerz-Poźniak - Dietetyk Nestle Health Science

Dieta w chorobie pacjentów onkologicznych – część 2: Zalecenia żywieniowe