Jadłospis dla osoby chorej na nerki

Jak powinien wyglądać jadłospis osoby chorej na nerki? Jakie składniki odżywcze i potrawy są najzdrowsze, a jakich lepiej unikać? Poradami dzieli się dietetyk Magdalena Olańska.

Choroby nerek to bardzo szerokie pojęcie, obejmujące różnorodne schorzenia tego organu. Nie ma jednych wytycznych mogących odpowiadać każdej dysfunkcji nerek, dlatego w przypadku problemów zawsze należy skontaktować się z lekarzem i dietetykiem, który będzie mógł indywidualnie podejść do pacjenta.

Na jakie produkty i składniki odżywcze trzeba zwrócić uwagę?

Są jednak produkty i składniki odżywcze, które zawsze powinniśmy wziąć pod lupę. Są to:

1. Białko

Ograniczamy je w przypadku niewydolności nerek; zwiększamy jego spożycie przy zespole nerczycowym czy kamicy fosforanowej; dostarczane białko powinno być pełnowartościowe (tj.: mleko, twaróg, ryby, chude mięso, białko jaja kurzego).
Ciężko Ci wyobrazić sobie obiad bez sporego kotleta? Spróbuj zapiekanki ziemniaczanej; faszerowanej cukinii czy papryki, kotlecików z kalafiora (przepisy poniżej), risotta z warzywami i małą ilością mięsa. Ugotuj kaszę jęczmienną i wymieszaj ją z ugotowaną cukinią i marchewką.

2. Sód

Ograniczamy jego spożycie. Konieczne jest zatem ograniczenie spożycia wędlin, marynat, konserw, przetworów mięsnych, serów żółtych, produktów wędzonych, kiszonek, a także gotowych przekąsek. Sól kuchenną zamieńmy na zioła. Na początku może być ciężko odzwyczaić nasze kubki smakowe, ale zdecydowanie warto się o to postarać.

3. Fosfor

Z reguły musimy ograniczyć ilość fosforu. A to równa się ograniczeniu serów żółtych i topionych, śledzi, podrobów, żółtka jaj, kakao, czekolady, konserw, wędlin. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji kamicy fosforanowej i niewydolności nerek.

4. Potas

Przy niewydolności nerek znacznie go ograniczamy. Niestety owoce i warzywa są jego doskonałym źródłem (uważaj zwłaszcza na awokado, pomidory, ziemniaki i banany). W związku z tym, co wybierać? Jabłka, jagody i owoce jagodowe, wiśnie, czerwone winogrona, śliwki, żurawinę, kapustę, czerwoną paprykę, brokuły, kalafior, cukinię, bakłażan, czosnek, cebulę, szparagi.

Rada: płucząc, mocząc, gotując i odlewając kilka razy wodę z ziemniaków, skutecznie zmniejszamy ilość potasu.

5. Tłuszcz

Ten składnik ograniczamy w przypadku nerczycy. Generalnie wybieramy lekkostrawne tłuszcze roślinne (oliwę z oliwek, oleje roślinne), kompletnie zapominając o ciężkostrawnych tłuszczach zwierzęcych, smalcu i tłustych wyrobach mięsnych.

6. Płyny

W zależności od stanu, w jakim się znajdujemy należy je bądź ograniczyć (aby nie przewodnić organizmu, np. w przypadku niewydolności nerek ze skąpomoczem) bądź zwiększyć ich spożycie (np. w przypadku kamic nerkowych). Zawsze jednak powinniśmy kontrolować ich ilość.

Czytaj też: Zapalenie nerek

Co mogłoby zatem być dobrym pomysłem na posiłek dla osoby chorej na nerki? Propozycje

Kotleciki z kalafiora

Przygotowanie: Główkę kalafiora ugotuj do miękkości. Następnie rozdrobnij dokładnie. Dodaj ok. 100g kaszy manny (można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną) i 2 łyżki bułki tartej. Dodaj natkę pietruszki i zioła według uznania (oszczędź sobie soli). Uformuj małe kotleciki i upiecz je w rozgrzanym piekarniku.

Faszerowana papryka

Przygotowanie: Potrzebujesz małej papryki, małej cukinii, cebuli, ząbku czosnku i 4 łyżek brązowego ryżu / kaszy jęczmiennej. Ryż / kaszę ugotuj. Paprykę wydrąż. Cebulę posiekaj, czosnek rozgnieć. Cukinię pokruj w niewielkie kawałki i podgotuj aż zmięknie. Dodaj czosnek i cebulę. Wymieszać z ryżem / kaszą. Dopraw dowolnymi ziołami. Nafaszeruj paprykę i zapiekaj ją aż zmięknie.

Pamiętajmy jednak, że schorzenia nerek są poważnym problemem zdrowotnym i każdorazowo powinny być konsultowane indywidualnie. Dieta i posiłki powinny być dostosowane do potrzeb każdej osoby.

Czytaj też: Torbiele nerki – leczenie

Oceń artykuł

(liczba ocen 20)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA