Nowy sklep

już ON-LINE

Jadłospis dla osoby chorej na nerki

Jak powinien wyglądać jadłospis osoby chorej na nerki? Jakie składniki odżywcze i potrawy są najzdrowsze, a jakich lepiej unikać? Poradami dzieli się dietetyk Magdalena Olańska.

Spis treści

Choroby nerek to bardzo szerokie pojęcie, obejmujące różnorodne schorzenia tego organu. Nie ma jednych wytycznych mogących odpowiadać każdej dysfunkcji nerek, dlatego w przypadku problemów zawsze należy skontaktować się z lekarzem i dietetykiem, który będzie mógł indywidualnie podejść do pacjenta.

Na jakie produkty i składniki odżywcze trzeba zwrócić uwagę?

Są jednak produkty i składniki odżywcze, które zawsze powinniśmy wziąć pod lupę. Są to:

 

1. Białko

Ograniczamy je w przypadku niewydolności nerek; zwiększamy jego spożycie przy zespole nerczycowym czy kamicy fosforanowej; dostarczane białko powinno być pełnowartościowe (tj.: mleko, twaróg, ryby, chude mięso, białko jaja kurzego).
Ciężko Ci wyobrazić sobie obiad bez sporego kotleta? Spróbuj zapiekanki ziemniaczanej; faszerowanej cukinii czy papryki, kotlecików z kalafiora (przepisy poniżej), risotta z warzywami i małą ilością mięsa. Ugotuj kaszę jęczmienną i wymieszaj ją z ugotowaną cukinią i marchewką.

Reklama

2. Sód

Ograniczamy jego spożycie. Konieczne jest zatem ograniczenie spożycia wędlin, marynat, konserw, przetworów mięsnych, serów żółtych, produktów wędzonych, kiszonek, a także gotowych przekąsek. Sól kuchenną zamieńmy na zioła. Na początku może być ciężko odzwyczaić nasze kubki smakowe, ale zdecydowanie warto się o to postarać.

3. Fosfor

Z reguły musimy ograniczyć ilość fosforu. A to równa się ograniczeniu serów żółtych i topionych, śledzi, podrobów, żółtka jaj, kakao, czekolady, konserw, wędlin. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji kamicy fosforanowej i niewydolności nerek.

4. Potas

Przy niewydolności nerek znacznie go ograniczamy. Niestety owoce i warzywa są jego doskonałym źródłem (uważaj zwłaszcza na awokado, pomidory, ziemniaki i banany). W związku z tym, co wybierać? Jabłka, jagody i owoce jagodowe, wiśnie, czerwone winogrona, śliwki, żurawinę, kapustę, czerwoną paprykę, brokuły, kalafior, cukinię, bakłażan, czosnek, cebulę, szparagi.

Rada: płucząc, mocząc, gotując i odlewając kilka razy wodę z ziemniaków, skutecznie zmniejszamy ilość potasu.

5. Tłuszcz

Ten składnik ograniczamy w przypadku nerczycy. Generalnie wybieramy lekkostrawne tłuszcze roślinne (oliwę z oliwek, oleje roślinne), kompletnie zapominając o ciężkostrawnych tłuszczach zwierzęcych, smalcu i tłustych wyrobach mięsnych.

6. Płyny

W zależności od stanu, w jakim się znajdujemy należy je bądź ograniczyć (aby nie przewodnić organizmu, np. w przypadku niewydolności nerek ze skąpomoczem) bądź zwiększyć ich spożycie (np. w przypadku kamic nerkowych). Zawsze jednak powinniśmy kontrolować ich ilość.

Czytaj też: Zapalenie nerek

Co mogłoby zatem być dobrym pomysłem na posiłek dla osoby chorej na nerki? Propozycje

Kotleciki z kalafiora

Przygotowanie: Główkę kalafiora ugotuj do miękkości. Następnie rozdrobnij dokładnie. Dodaj ok. 100g kaszy manny (można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną) i 2 łyżki bułki tartej. Dodaj natkę pietruszki i zioła według uznania (oszczędź sobie soli). Uformuj małe kotleciki i upiecz je w rozgrzanym piekarniku.

Reklama

Faszerowana papryka

Przygotowanie: Potrzebujesz małej papryki, małej cukinii, cebuli, ząbku czosnku i 4 łyżek brązowego ryżu / kaszy jęczmiennej. Ryż / kaszę ugotuj. Paprykę wydrąż. Cebulę posiekaj, czosnek rozgnieć. Cukinię pokrój w niewielkie kawałki i podgotuj aż zmięknie. Dodaj czosnek i cebulę. Wymieszać z ryżem / kaszą. Dopraw dowolnymi ziołami. Nafaszeruj paprykę i zapiekaj ją aż zmięknie.

Pamiętajmy jednak, że schorzenia nerek są poważnym problemem zdrowotnym i każdorazowo powinny być konsultowane indywidualnie. Dieta i posiłki powinny być dostosowane do potrzeb każdej osoby.

Czytaj też: Torbiele nerki – leczenie

Oceń artykuł

(liczba ocen 28)