Ananas – kalorie, właściwości, witaminy i wpływ na zdrowie

Ananas to nie tylko pyszna i orzeźwiająca przekąska, ale także skarbnica zdrowia. Ten niepozorny owoc ma bogate właściwości odżywcze, oczyszczające i lecznicze. Może wspomóc odchudzanie, ale także leczenie niektórych schorzeń.
Owoc ananas
Źródło: 123RF

Spis treści

Ojczyzna ananasa to Brazylia i tylko tam owoc występuje w stanie dzikim. Europejczycy zawdzięczają go Krzysztofowi Kolumbowi, który, według opowiadań, pierwsze ananasy przywiózł na Stary Kontynent z Gwadelupy. Dziś największymi plantacjami mogą się pochwalić m.in. Hawaje, Meksyk i wspomniana wcześniej Brazylia.

Ananas - kalorie

Ananasy są bogate w cukry proste, ale przy tym niskokaloryczne. 100 gramów tego przysmaku to tylko około 50 kcal, z czego niemal wszystkie pochodzą z węglowodanów. Co prawda zawartość błonnika w ananasie nie jest wysoka (ok. 1,4 g na 100 g), ale m.in. dzięki temu jest on przekąską lekkostrawną.

Ananas - witaminy i właściwości zdrowotne

Ananasy to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Wśród nich m.in. witamina A, C, B1, B2, B6, PP a także kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo, fosfor. Duża zawartość witaminy C w owocu sprawia, że jest on świetnym wspomagaczem układu odpornościowego. Wykazuje on także działanie antyoksydacyjne – jego spożycie ma wpływ na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie.

Reklama

Ananas odchudzanie - czy ananas odchudza?

Z ananasem powinny zaprzyjaźnić się osoby, które starają się zgubić zbędne kilogramy. Owoc zawiera bowiem enzym bromelina, który wspomaga procesy trawienne. Ważny jest także zawarty w roślinie błonnik, który pomaga usunąć toksyczne produkty przemiany materii i daje nam uczucie sytości. Wystarczy wspomnieć, że Brazylijczycy przed obfitym posiłkiem często decydują się na zjedzenie plastra ananasa, który wspomoże trawienie.

Ananas jadalny - ananas świeży

Pamiętajmy jednak, że mowa tu o świeżym, dojrzałym ananasie. Ten z puszki to, ze względu na cukrową zalewę, prawdziwa bomba kaloryczna. Tak przetworzony owoc pozbawiony jest swoich witamin i składników mineralnych. Wartości owoców giną także przy obróbce termicznej.

Ananas, jak niemal każdy owoc, zawiera wiele cukrów prostych, a te, spożywane w nadmiarze, odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Indeks glikemiczny ananasa wynosi 59, a więc uważać na jego spożywanie powinny osoby chore na cukrzycę. Przy spożywaniu owoców trzeba więc zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać z ilością.

Ananas - właściwości zdrowotne

Zawarta w ananasach bromelina wpływa jednak nie tylko na odchudzanie. Ten enzym posiada szerokie zastosowanie w medycynie – łagodzi ból, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, zbija gorączkę, wzmacnia układ odpornościowy.

Badania wskazują także na wspomagające działanie bromeliny przy leczeniu stłuczeń i krwiaków, a także zmniejszaniu obrzęków i gojeniu się ran. Enzym hamuje syntezę prozapalnych prostaglandyn, dlatego owoc pomoże tym, którzy na przykład po ciężkich treningach narzekają na bóle mięśni i stawów.

Ananas ma także zbawienny wpływ na nasze kości, ponieważ jest źródłem manganu, żelaza i miedzi. Owoc można stosować więc jako środek zapobiegawczy przeciw osteoporozie. Spożywanie go zaleca się również dzieciom, u których układ kostny rozwija się w szybkim tempie.

Owoc pomocniczo stosuje się również przy napadzie dny moczanowej – działa przeciwbólowo, a dodatkowo ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu.

Ananas pomoże przy infekcji gardła. Płukanie go świeżym sokiem z owocu łagodzi kaszel, a w przyszłości, ze względu na właściwości zmniejszające gęstość śluzu, może okazać się skutecznym lekiem na astmę.

Reklama

Ananas w ciąży - czy można jeść ananasa w ciąży?

Choć w ciąży nie zaleca się spożywania produktów, które zawierają bromelinę, ananas ze względu na niewielkie ilości, może znaleźć się na talerzu ciężarnej.

Oceń artykuł

(liczba ocen 34)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!