Nowy sklep

już ON-LINE

Ananas – kalorie, właściwości, witaminy i wpływ na zdrowie

Ananas to nie tylko pyszna i orzeźwiająca przekąska, ale także skarbnica zdrowia. Ten niepozorny owoc ma bogate właściwości odżywcze, oczyszczające i lecznicze. Może wspomóc odchudzanie, ale także leczenie niektórych schorzeń.
Owoc ananas
Źródło: 123RF

Spis treści

Ojczyzna ananasa to Brazylia i tylko tam owoc występuje w stanie dzikim. Europejczycy zawdzięczają go Krzysztofowi Kolumbowi, który, według opowiadań, pierwsze ananasy przywiózł na Stary Kontynent z Gwadelupy. Dziś największymi plantacjami mogą się pochwalić m.in. Hawaje, Meksyk i wspomniana wcześniej Brazylia.

Ananas - kalorie

Ananasy są bogate w cukry proste, ale przy tym niskokaloryczne. 100 gramów tego przysmaku to tylko około 50 kcal, z czego niemal wszystkie pochodzą z węglowodanów. Co prawda zawartość błonnika w ananasie nie jest wysoka (ok. 1,4 g na 100 g), ale m.in. dzięki temu jest on przekąską lekkostrawną.

 

Ananas - witaminy i właściwości zdrowotne

Ananasy to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Wśród nich m.in. witamina A, C, B1, B2, B6, PP a także kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo, fosfor. Duża zawartość witaminy C w owocu sprawia, że jest on świetnym wspomagaczem układu odpornościowego. Wykazuje on także działanie antyoksydacyjne – jego spożycie ma wpływ na zdrowy, młody wygląd oraz dobre samopoczucie.

Reklama

Ananas odchudzanie - czy ananas odchudza?

Z ananasem powinny zaprzyjaźnić się osoby, które starają się zgubić zbędne kilogramy. Owoc zawiera bowiem enzym bromelina, który wspomaga procesy trawienne. Ważny jest także zawarty w roślinie błonnik, który pomaga usunąć toksyczne produkty przemiany materii i daje nam uczucie sytości. Wystarczy wspomnieć, że Brazylijczycy przed obfitym posiłkiem często decydują się na zjedzenie plastra ananasa, który wspomoże trawienie.

Ananas jadalny - ananas świeży

Pamiętajmy jednak, że mowa tu o świeżym, dojrzałym ananasie. Ten z puszki to, ze względu na cukrową zalewę, prawdziwa bomba kaloryczna. Tak przetworzony owoc pozbawiony jest swoich witamin i składników mineralnych. Wartości owoców giną także przy obróbce termicznej.

Ananas, jak niemal każdy owoc, zawiera wiele cukrów prostych, a te, spożywane w nadmiarze, odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Indeks glikemiczny ananasa wynosi 59, a więc uważać na jego spożywanie powinny osoby chore na cukrzycę. Przy spożywaniu owoców trzeba więc zachować zdrowy rozsądek i nie przesadzać z ilością.

Ananas - właściwości zdrowotne

Zawarta w ananasach bromelina wpływa jednak nie tylko na odchudzanie. Ten enzym posiada szerokie zastosowanie w medycynie – łagodzi ból, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, zbija gorączkę, wzmacnia układ odpornościowy.

Badania wskazują także na wspomagające działanie bromeliny przy leczeniu stłuczeń i krwiaków, a także zmniejszaniu obrzęków i gojeniu się ran. Enzym hamuje syntezę prozapalnych prostaglandyn, dlatego owoc pomoże tym, którzy na przykład po ciężkich treningach narzekają na bóle mięśni i stawów.

Ananas ma także zbawienny wpływ na nasze kości, ponieważ jest źródłem manganu, żelaza i miedzi. Owoc można stosować więc jako środek zapobiegawczy przeciw osteoporozie. Spożywanie go zaleca się również dzieciom, u których układ kostny rozwija się w szybkim tempie.

Owoc pomocniczo stosuje się również przy napadzie dny moczanowej – działa przeciwbólowo, a dodatkowo ułatwia usuwanie nadmiaru kwasu moczowego z organizmu.

Ananas pomoże przy infekcji gardła. Płukanie go świeżym sokiem z owocu łagodzi kaszel, a w przyszłości, ze względu na właściwości zmniejszające gęstość śluzu, może okazać się skutecznym lekiem na astmę.

Reklama

Ananas w ciąży - czy można jeść ananasa w ciąży?

Choć w ciąży nie zaleca się spożywania produktów, które zawierają bromelinę, ananas ze względu na niewielkie ilości, może znaleźć się na talerzu ciężarnej.

Oceń artykuł

(liczba ocen 27)

Pytanie: Który ze składników powinien znaleźć się w preparacie na ból gardła?

  nanosrebro

  witamina C

  miód

  prawoślaz