Owoc kiwi - właściwości, witaminy. Ile ma kalorii?

Kiwi jest smacznym owocem obfitym w substancje odżywcze, przekładające się na pozytywne właściwości zdrowotne. Owoc polecany jest m.in. na wzmocnienie odporności, przy odchudzaniu, w problemach z trawieniem czy cerą. Sprawdź jakie właściwości, wartości odżywcze i ile kalorii ma owoc kiwi.
Kiwi
Źródło: 123RF

Spis treści

Owoc kiwi - pochodzenie i nazwa

Roślina wydająca owoce kiwi pochodzi z Chin, gdzie już tysiąc lat temu była znana pod nazwą yang tao. W tej chwili kiwi uprawia się w Nowej Zelandii, a także Australii, USA, Chile, Południowej Afryce i nad Morzem Śródziemnym. Obecna nazwa pojawiła się dopiero w XX wieku, a wzięła się od skórki owocu, przypominającej upierzenie ptaka kiwi, występującego w Nowej Zelandii.

Owoc kiwi – kalorie. Ile kalorii ma kiwi?

Kiwi jest niskokaloryczne. Jeden owoc zawiera około 40-50 kcal. 100g kiwi to około 60 kcal. i aż 2g błonnika.

Reklama

Kiwi – witaminy i wartości odżywcze

Ze względu na swoje wyjątkowe walory odżywcze owoc kiwi zaliczany jest do grupy tzw. superfoods. W ten sposób nazywana jest żywność, której spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie.

Jakie witaminy ma kiwi?

Owoce kiwi zawierają mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminy C, K i E.

  • Jedna sztuka pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.
  • Za szczególne właściwości kiwi, odpowiedzialna jest witamina E, której występowanie w innych owocach należy do rzadkości. Witamina E to naturalny antyoksydant, chroniący komórki przed wolnymi rodnikami i procesem starzenia.
  • Kiwi stanowi doskonałe źródło kwasu foliowego, karotenoidów i potasu, stabilizującego ciśnienie krwi i regulującego rytm serca.
  • Jedząc te owoce dostarczamy do naszego organizmu także magnez, miedź, wapń i mangan.

Ciekawostka: Kiwi bardzo dobrze zachowuje wartości odżywcze i znosi długie przechowywanie. Nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim około 90% witaminy C.

Kiwi – właściwości odżywcze

Zarówno miąższ, jak również pestki kiwi zawierają cenne składniki odżywcze.

  • W pestkach znajdują się kwasy Omega-3, które nie tylko spowalniają starzenie się komórek, ale wpływają pozytywnie na układ krwionośny. To one obniżają ryzyko zawału serca i wzmacniają pamięć.
  • Ze względu na bogate wartości odżywcze, kiwi znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Te owoce wykorzystuje się w produkcji szamponów, żeli do kąpieli, balsamów do ust i wielu innych kosmetyków. Pestki kiwi, wykorzystuje się do produkcji peelingów, a kwasy zawarte w owocach mają zastosowanie w kremach i maseczkach.
  • Kiwi wartości odżywcze (w 100 g): białko ogółem - 1.14 g,  błonnik - 3.0 g, tłuszcz - 0.52 g, wartość energetyczna - 61 kcal, węglowodany - 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
  • Kiwi witaminy (w 100g): Kwas foliowy -  25 µg, Niacyna - 0.341 mg, Ryboflawina – 0.025 mg, Tiamina – 0.027 mg, Witamina A – 87 IU, Witamina B6  - 0.063 mg, Witamina C – 92.7 mg, Witamina E – 1.46 mg, Witamina K - 40.3 µg
  • Kiwi minerały (w 100g): Cynk - 0.14 mg, Fosfor - 34 mg , Magnez - 17 mg, Potas - 312 mg, Sód – 3 mg , Wapń – 34 mg, Żelazo - 0.31 mg

Owoc kiwi - właściwości zdrowotne

Regularne jedzenie owoców kiwi ma niezwykle pozytywny wpływ dla zdrowia człowieka.

  • Zawarte w tych owocach przeciwutleniacze i witaminy chronią wzrok przed uszkodzeniem i mogą ocalić oczy przed jaskrą, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
  • Spożywanie owoców kiwi wpływa na poprawę jakości snu oraz obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi nawet o 15 proc., przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
  • Systematyczna konsumpcja owoców kiwi może łagodzić objawy astmy i korzystnie wpływać na perystaltykę jelit, redukując dolegliwości układu pokarmowego.
  • Owoce zawierają dużo błonnika, pomocnego w zaparciach.
  • Owoce mają też właściwości moczopędne, pobudzające wydalanie z organizmu sodu i wody.
  • Owoce kiwi, dzięki zawartości serotoniny, mogą mieć działanie antydepresyjne. Inozytol, alkohol cukrowy zawarty w kiwi, może być wykorzystywany w leczeniu depresji.
  • Wiadomo, że regularne spożywanie owoców kiwi dobroczynnie wpływa na koncentrację i sprawność umysłową. Dzięki dużej zawartości potasu, systematycznie spożywane owce kiwi mają wpływ na dotlenienie mózgu i spalanie węglowodanów.
  • Owoce kiwi dobrze wpływają na układ kostny i mięśniowy, kontrolują ciśnienie krwi i wspierają pracę nerek.
  • Owoce kiwi świetnie nadają się do stosowania przy przeziębieniach i grypie, w zastępstwie leków. Indeks glikemiczny (IG) kiwi wynosi 50. Owoc zalecany jest w niewielkich ilościach w cukrzycy (ok. 200 g na dobę).

Owoc kiwi - jakie owoce wybierać?

Kupując owoce kiwi najlepiej wybierać egzemplarze bez stłuczeń i otarć. Najlepsze są te twardawe, ale intensywnie pachnące. Niedojrzały owoc, pozostawiony w temperaturze pokojowej dojrzeje w ciągu 3-4 dni. Kiwi obniża poziom cholesterolu6. Kiwi wspomaga odchudzanie, reguluje procesy trawienia.

Owoc kiwi - zastosowanie w kuchni

Surowy owoc można obrać i pokroić, albo zjeść miąższ łyżeczką po uprzednim przekrojeniu na pół. Kiwi można również spożywać w postaci przetworzonej (w puszkach, mrożone lub liofilizowane), lecz nie powinno się dodawać ich do galaretki ze względu na enzymy, które sprawią, że galaretka nie stężeje.

Kiwi można stosować do:

  • marynowania mięs;
  • ostrych sosów;
  • sałatek owocowych;
  • jako dodatek do płatków śniadaniowych lub owsianki;
  • jako dodatku do deserów.

Owoc kiwi a odchudzanie i dieta

Owoce kiwi polecane są osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ hamują apetyt na słodycze. Szczególnie zalecane osobom z tendencją do podjadania między posiłkami. Badania z udziałem kiwi, przeprowadzone przez naukowców w Norwegii wykazały, że kiwi spożywane w  zwykłej diecie, hamują sklejanie się płytek krwi, w związku z czym zapobiegają zakrzepom. Co więcej, obniżają poziom trójglicerydów.

Owoc kiwi a alergia

Owoce kiwi zawierają aktynidinę i papainę, które mogą być przyczyną reakcji alergicznych. Dlatego szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na owoce papai i ananasa. Alergeny znajdujące się w lateksie są podobnej budowy do tych, które są obecne w owocach kiwi, dlatego wszyscy uczuleni na lateks powinni unikać spożywania tych owoców.

Oceń artykuł

(liczba ocen 39)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!

<-- popup -->