Cibora jadalna – pochodzenie i zastosowanie. Jak stosować?

Cibora jadalna

Autor

Paulina Szczerkowska

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Cibora jadalna, zwana również migdałem ziemnym chufa lub orzechem tygrysim, to roślina występująca w Afryce, na Madagaskarze, w południowej Azji i w południowej Europie, a także Amerykach Północnej i Południowej. Cibora zachwyca bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlaczego warto ją dodać do codziennego jadłospisu?

Cibora jadalna, albo inaczej migdał ziemny - charakterystyka

Roślina wyglądem przypomina chwast – to bylina kłączowa o wąskich i wysokich do około 1 metra liściach. Na szczycie łodygi pojawiają się drobne, kanciaste orzeszki. Cibora ma bulwiaste, jadalne korzenie, które smakują podobnie do migdałów. Są długie na około 3 centymetry i szerokie na około 1,5 centymetra. Roślina lubi ciepło, wilgoć i bardzo żyzne gleby. W Polsce w stanie naturalnym właściwie nie występuje. Rośnie za to w Afryce, Indiach czy Amerykach Północnej i Południowej.

Czytaj: Orzechy - dlaczego warto je jeść? 

Cibora jadalna - skład

Jadalne bulwy cibory składają się ze skrobi (28%), tłuszczu (20%), białka (około 7%), cukru (14%) oraz substancji gumowych (7%). Dobrą wiadomością dla alergików jest to, że choć cibora posiada rozkład makroskładników podobny do popularnych orzechów (np. włoskich czy arachidowych) to nie uczula. Częścią jadalną są w końcu bulwy, które nie zawierają alergenów.

Czytaj także: Orzechy włoskie - smakołyk, który leczy 

Migdały ziemne – właściwości

Bulwy cibory jadalnej są niezwykle smaczne i pożywne. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego układu pokarmowego. Błonnik reguluje bowiem poziom glukozy we krwi, pomaga eliminować toksyny z organizmu, pobudza perystaltykę jelit, a także wspomaga odchudzanie – wchłania wodę i pęcznieje w żołądku, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ze względu na jej prozdrowotne właściwości, dodawanie cibory jadalnej do posiłków może być dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cukrzycą.

Oprócz błonnika w migdałach ziemnych znajdziemy silne przeciwutleniacze, jak witaminy C i E. Ta pierwsza wspomaga odporność, a także uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, druga zaś przeciwdziała zakrzepom oraz chroni przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek.

W ciborze znajdziemy również wapń, magnez oraz potas. Te pierwiastki, ze względu na swój zasadowy potencjał, pomagają regulować i wyrównywać stężenie elektrolitów w płynach ustrojowych. To o dobra wiadomość dla osób, których dieta bogata jest w mięsa, nabiał, słodycze czy produkty zbożowe. Tego typu żywność może bowiem zakwaszać organizm. Magnez i potas natomiast wspomagają utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi, co jest bardzo ważne, jeśli chcemy uniknąć chorób układu krążenia.

Migdały ziemne działają również przeciwbakteryjnie. Dzięki temu osobom, które regularnie je spożywają łatwiej jest zadbać o zdrowie zębów. Wywar sporządzany z bulw cibory poprawia trawienie, pomaga w leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Ze względu na zawartość witaminy B redukuje również stres, łagodzi napięcie nerwowe i poprawia nastrój.

Argumentem przeciw spożywaniu cibory jadalnej mogą być zawarte w niej tłuszcze, które stanowią źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 6. Większość ludzi bez problemu bowiem dostarcza sobie z pożywienia wystarczającą, a nawet nadmierną w stosunku do omega 3, ilość tego składnika.  

Czytaj także: Nasturcja jadalna - właściwości lecznicze 

Cibora jadalna – zastosowanie

Po ciborę jadalną z pewnością powinny sięgnąć osoby, które poszukują nowych, nieoczywistych smaków i lubią eksperymentować w kuchni. Bulwy tej rośliny mogą być spożywane na surowo, ale także po ugotowaniu czy uprażeniu. W wielu krajach cibora używana jest jako namiastka kawy, migdałów czy kakao. Można z niej przygotować wyśmienity napój mleczny, nazywany sorbetem, a także dodać ją do deserów. Ostatnimi czasy szczególnie upodobali ją sobie Hiszpanie, którzy przygotowują z niej orzeźwiający i dodający energii napój nazywany „horchata de chufa”. Z migdałów ziemnych może powstać także mleko, które z powodzeniem zastępuje mleko krowie.

Z migdałów ziemnych produkowana jest również mąka, która jest dobrą alternatywą dla innych mąk bezglutenowych. Dobrze sprawdzi się więc do domowych wypieków, choć ciasto przygotowane tylko z tego rodzaju mąki nie będzie elastyczne. Dobrym sposobem na uzyskanie odpowiedniej struktury ciast i ciasteczek będzie zmieszanie jej z mąką glutenową, jak choćby pszenną czy żytnią.

Z bulw można także wydobyć olej do celów spożywczych, który z powodzeniem zastąpi oliwę z oliwek czy olej rzepakowy.

Przeczytaj także: Jaki olej jest najzdrowszy 

Cibora jadalna – cena

Migdały ziemne można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub kupić je przez Internet. Ceny wahają się od około 9 do 15 złotych za 100 g opakowanie. Za kilogram bulw zapłacimy natomiast od około 40 do 65 złotych. Mąka z cibory kosztuje od około 9 do 11 złotych za 100 g i od 45 do 60 za kilogramowe opakowanie.

Czytaj: Jarzębina - właściwości lecznicze soku z jarzębiny

 

Pytanie: Jaką formę leku na ból gardła najchętniej wybierasz?

  Spray (aerozol)

  Tabletki do ssania

  Płyn do płukania

  Syrop

  Lizaki