Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗
Zmiany w programie Profilaktyka 40 PLUS. Co nowego w 2024 roku? Sprawdź❗

Jak pobudzić jelita do pracy? 5 produktów na leniwe jelita

Stres, siedzący tryb życia, wysokoprzetworzona żywność – to wszystko sprawia, że twoje jelita zwalniają, a tobie zaczynają dokuczać dolegliwości takie jak wzdęcia i zaparcia. Na szczęście można temu zaradzić włączając do diety odpowiednie wyroby. Poniżej przedstawiamy pięć produktów, które skutecznie pobudzą rozleniwione jelita do pracy.
Kobieta z zaburzeniem prawidłowej pracy jelit
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

1. Pełnoziarniste produkty zbożowe

To zdecydowany must eat diety. Pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż czy otręby to produkty, które zawierają duże ilości włókna pokarmowego, czyli błonnika (w otrębach jest to aż 42 g na 100 g produktu). Błonnik wiąże duże ilości wody zapobiegając zaparciom. Pomaga też utrzymać odpowiednie pH w jelicie, hamując rozwój bakterii przyczyniających się do wzdęć. Pełnoziarniste produkty zbożowe dołączaj więc do każdego posiłku. Pamiętaj jednak, aby pić wtedy duże ilości wody – bez niej błonnik doprowadzi do zaparć! 

Reklama

2. Suszone owoce

Owoce jakie jak: suszone śliwki czy morele, to prawdziwe błonnikowe bomby. Ponieważ są odwodnione, zawierają włókno pokarmowe w postaci skoncentrowanej – można zjeść ich mniej niż świeżych owoców, dostarczając w tym czasie podobną ilość błonnika. Owoce suszone ogranicz jednak do kliku sztuk dziennie – poza błonnikiem zawierają też dużo cukrów prostych, które mogą prowadzić do wzdęć.

Reklama

3. Kiszonki

Kapusta i ogórki kiszone to z kolei naturalny probiotyk – są doskonałym źródłem bakterii kwasu mlekowego. Te dobroczynne drobnoustroje hamują rozwój bakterii gnilnych w jelicie zapobiegając tym samym wzdęciom. Kapusta i ogórki kiszone regulują też metabolizm ułatwiając trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Zawierają poza tym witaminy z grupy B oraz witaminy C, A, E i K.

Reklama

4. Mleczne napoje fermentowane

Podobnie jak kiszonki, to źródło kwasu mlekowego i probiotycznych drobnoustrojów z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Saccharomyces. Poza usprawnieniem pracy jelit i regulacją ich flory, mikroorganizmy te działają wspomagająco w leczeniu schorzeń takich jak zapalenia jelit, biegunki czy infekcje intymne. Źródłem bakterii probiotycznych są np. jogurty i kefiry.  

Reklama

5. Strączki

Ciecierzyca, soczewica, groch czy fasola zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. W przypadku fasoli jest to 16 g na 100 g nasion. Wegetarianie używają ich jako zamienników mięsa, ponieważ są dobrym źródłem lekkostrawnego białka.

Strączki to poza tym źródło węglowodanów złożonych – sycą więc na długo, powoli uwalniając cukier. Obawiasz się problemów trawiennych po ich zjedzeniu? Jest na to sposób – wystarczy, że nasiona ugotujesz w świeżej wodzie (a nie tej, w której były namaczane) oraz użyjesz przypraw, które usprawnią ich trawienie (np. majeranek, kminek, tymianek).

Regularne spożywanie wymienionych wyżej produktów, w połączeniu z piciem ok. 2 litrów wody na dobę i odrobiną aktywności fizycznej, z pewnością da niezłego kopa rozleniwionym jelitom i pobudzi je do pracy.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Chleb wieloziarnisty razowy
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Czym jest deficyt kaloryczny? Jak go obliczyć? Kiedy przyda Ci się informacja o bilansie kalorycznym?
Produkty ze zbilansowanej diety
Podobne artykuły
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama