Dietetyk odpowiada - czy można jeść rabarbar na surowo? Kliknij i dowiedz się więcej! 👈
Dietetyk odpowiada - czy można jeść rabarbar na surowo? Kliknij i dowiedz się więcej! 👈
Dietetyk odpowiada - czy można jeść rabarbar na surowo? Kliknij i dowiedz się więcej! 👈

Czy cukinię można jeść na surowo?

Cukinia to warzywo lekkostrawne, niskokaloryczne i o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Można przygotować z niej pasztet, dodać do leczo, a nawet do ciasta. Podpowiadamy jak ją przygotować, by smakowała równie dobrze na surowo.
Surowca cukinia
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Czy cukinię można jeść na surowo?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: jak najbardziej! To warzywo łagodne w smaku, dzięki czemu pasuje do wielu wytrawnych potraw, a nawet do ciast. 

Cukinia zawiera:

  • witaminę C, 
  • witaminę K, 
  • witaminę PP,
  • witaminę B1, 

a także beta-karoten, potas, magnez i żelazo. Jest nie tylko zdrowa, ale i niskokaloryczna – 100 g to zaledwie 21 kcal! Bez obaw mogą więc spożywać ją osoby będące na diecie. Ze względu na niski indeks glikemiczny do diety mogą wprowadzić ją również pacjenci zmagający się z cukrzycą.

Reklama

Cukinia dobra na żołądek

Cukinia spożywana na przykład w postaci delikatnej zupy-kremu to idealna potrawa z cukinii dla osób cierpiących z powodu:

  • zgagi, 
  • wrzodów żołądka, 
  • chorób wątroby. 

Wszystko dlatego, że warzywo to zawiera niewiele błonnika i nie obciąża chorego przewodu pokarmowego.Co ciekawe, jadalne są również kwiaty cukinii. W Polsce raczej ciężko je kupić – latem można dostać je na niektórych targach.

Nadziewane lub panierowane kwiaty cukinii to prawdziwy przysmak, popularny chociażby we Włoszech. Warto więc rozejrzeć się za nimi w sezonie. Cukinia jest łatwa w uprawie, dlatego jeśli mamy taką możliwość, warto posadzić ją w przydomowym ogródku. 

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Przepis na spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym

Składniki na 2 porcje:

  • 2 nieduże cukinie,
  • w sezonie 4 dojrzałe pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę, poza sezonem 300 ml dobrej jakości passaty pomidorowej,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól i bazylia do smaku,
  • olej do smażenia.

Przy pomocy specjalnej obieraczki Julienne obieramy cukinię. Gotowe paseczki wkładamy do miski z lodowatą wodą i wstawiamy do lodówki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy.

Dodajemy pomidory, cukier i przyprawy i gotujemy przez 20-30 minut na małym ogniu. Cukinię odcedzamy i łączymy z sosem pomidorowym. Smacznego!

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Specjaliści współpracujący z medme
25674

Wojciech Ziółkowski

magister farmacji

Poznaj mnie
25626

Katarzyna Kulig

dermatolog i wenerolog

Poznaj mnie
25675

Marzena Rojek-Ledwoch

dietetyczka, psychodietetyczka

Poznaj mnie
25676

Kamila Pawłowska

dietetyk kliniczny, psychodietetyk

Poznaj mnie
25625

Sylwia Borowska

doktor nauk farmaceutycznych

Poznaj mnie
25886

Magdalena Grosiak

diagnosta laboratoryjny

Poznaj mnie
25887

Magdalena Rutkowska

lekarz weterynarii

Poznaj mnie
25879

Anna Lewandowska

psychiatra dziecięcy

Poznaj mnie
25888

Jolanta Woźniak

prawnik

Poznaj mnie
Pokaż wszystkich
Więcej z kategorii Warzywa
Przepisy z selera naciowego - ciepłe potrawy oraz zdrowe sałatki
Sałatka z selerem naciowym
Rabarbar - owoc czy warzywo? Kiedy może być trujący i na co uważać?
Miseczka wypełniona kawałkami rabarbaru
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Podobne artykuły
Bób w misce
Bób - kalorie i właściwości. Jakie ma wartości odżywcze?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Czy papryka to warzywo
Czy papryka to owoc czy warzywo?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Czy ziemniaki mają gluten
Czy ziemniaki zawierają gluten?

Reklama


Co pyli w czerwcu?
Sprawdź!