Dieta rozdzielna (niełączenia) – przepisy i jadłospis

Dieta rozdzielna polega na spożywaniu posiłków w pewnym schemacie i zakłada komponowanie dań w taki sposób, by produkty z jakich się składają, nie utrudniały wzajemnie procesów trawienia. Jak zatem przygotowywać posiłki w tzw. diecie niełączenia i czy taki sposób żywienia przyspiesza proces odchudzania?
Jajecznica z szynką to dobra propozycja na śniadanie w diecie rozdzielnej
Źródło: 123RF

Spis treści

Co to jest dieta rozdzielna?

Dieta niełączenia dr Haya została stworzona w latach dwudziestych XX wieku. Zakłada, że pewne produkty można przyporządkować do konkretnych grup biorąc pod uwagę ich pH.

Autor tego konceptu zaproponował oddzielne spożywanie produktów kwasowych, zasadowych oraz neutralnych, a także łączenie ich w taki sposób, by zachować odpowiednie środowisko dla ich strawienia.

Zabieg ten miał usprawnić trawienie i oczyszczanie organizmu, a co za tym idzie przynieść również redukcję masy ciała.

Zasady diety rozdzielnej

Według doktora Haya, nie należy łączyć produktów bogatych w węglowodany z tymi składającymi się w przewadze z białka. Autor głosił, iż mieszanie tych produktów może zneutralizować pH soków żołądkowych i spowolnić trawienie pokarmów.

Zasady na diecie niełączenia sprowadzają się do spożywania odpowiednio skomponowanych trzech posiłków z zachowaniem czterogodzinnego odstępu, a także eliminację żywności przetworzonej (słodyczy, fast food) i smażonej oraz alkoholu.

Pierwszy posiłek powinien składać się wyłącznie z produktów o charakterze zasadowym, czyli węglowodanów,np.:

  • kasze,
  • ryże,
  • makarony,
  • pieczywo,
  • ziemniaki,
  • owoce,

Następny natomiast z białek (pH kwasowe) (np. mięso, sery, ryby i owoce morza, mleko, jaja, nasiona roślin strączkowych), a ponadto każdy z nich powinien zawierać dodatek warzyw.

Trzeci posiłek stanowić powinny głównie warzywa i owoce. Każde z wymienionych dań może dodatkowo zawierać produkty z grupy neutralnej, do której zalicza się tłuszcze, zioła czy też wybrany nabiał (np. kefir, maślanka, twaróg, jogurt).

Dieta rozdzielna – przepisy

Poniżej przedstawiono przykładowy jadłospis na diecie rozdzielnej.

Owsianka z bananem i daktylami

Składniki:

  • Płatki owsiane – 40g
  • Woda – 1 szklanka
  • Banan – 1 sztuka
  • Kakao – 1 łyżeczka
  • Daktyle suszone – 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj płatki w wodzie z kakao oraz daktylami przez około 5-10 minut i przełóż do miseczki.
  2. Owoc obierz i pokrój.
  3. Do płatków dodaj owoce i wymieszaj wszystkie składniki.

Dorsz duszony w pomidorach

Składniki:

  • Dorsz świeży, filet -250g
  • Pomidory krojone w puszcze – 1 szklanka
  • Cebula dymka – 50g
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sos sojowy jasny – 1 łyżka
  • Tymianek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rybę umyj i osusz.
  2. Szczypiorek umyj i posiekaj.
  3. Cebulkę obierz, posiekaj, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  4. Następnie dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, przyprawy i wymieszaj.
  5. Włóż rybę do sosu tak, by całkowicie ją pokrył i duś wszystko około 15 minut. Pod koniec gotowania danie posyp świeżym szczypiorkiem.

Jajecznica z szynką i cebulą

Składniki:

  • Jaja kurze – 3 sztuki
  • Szynka z indyka – 3 plastry
  • Cebula – ½ sztuki
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierz i pokrój ją wraz z szynką w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę z szynką i podsmaż chwilę.
  4. Na patelnię do warzyw wlej jajka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Reklama

Efekty na diecie rozdzielnej

Wdrożenie diety rozdzielnej wymaga zapoznania się z jej zasadami, skupienia nad komponowaniem posiłków i tworzenia ich od podstaw.

Eliminowane są:

  • słodycze,
  • ciasta,
  • gotowe dania,
  • półprodukty,

ponieważ składają się z grup produktów, które według dr Haya nie powinny być łączone. W wyniku takich ograniczeń w jadłospisie częściej pojawiają się warzywa, które zwiększają uczucie sytości, a jednocześnie są niskokaloryczne. Pozwala to na lepszą kontrolę apetytu i redukcję zbędnych kilogramów.

Efekty na diecie niełączenia wynikają głównie z rezygnacji z przetworzonych produktów i lepszego planowania posiłków.

Opinie na temat diety rozdzielnej

Opinie o diecie niełączenia są podzielone. Jej zastosowanie może pomóc w redukcji masy ciała czy w poprawie samopoczucia. Taki model żywienia z pewnością skłania do sięgania po większe ilości warzyw i skupiania się na składzie posiłków.

Z fizjologicznego punktu widzenia nie ma jednak podstaw, by rozdzielać produkty bogate w białko od tych złożonych głownie z węglowodanów. Rzeczywiście są one trawione w innym środowisku, jednak układ pokarmowy jest do tego przystosowany i w odpowiedzi na pokarm wydzielana jest odpowiednia ilość i rodzaj enzymów. Białko trawione jest głównie w żołądku, w którym panuje środowisko kwaśne. Natomiast proces trawienia węglowodanów zaczyna się już w jamie ustnej, a następnie jest kontynuowany w jelicie.

Niezależenie od celu diety – chęć polepszenia procesów trawiennych, zadbania o zdrowie i lepsze samopoczucie czy wreszcie potrzeba redukcji masy ciała – najskuteczniejszym rozwiązaniem jest świetnie zbilansowane menu. Z pomocą przychodzi kompleksowa aplikacja dietetyczna, w ramach, której dostajemy plan żywieniowy dostosowany do indywidualnych potrzeb organizmu, pełne wsparcie dietetyka, a także tysiące kulinarnych inspiracji na zdrowe i smaczne posiłki.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj też:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!