Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗
Prawdziwe królowe wśród orzechów. 👑 Sprawdź❗

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Zielone ogórki bywają gorzkie, nie oznacza to jednak, że są zepsute. Za gorycz znajdującą się w ogórkach odpowiedzialne są kukurbitacyny. Wyjaśniamy, co kryje się za tą tajemniczą nazwą.
Dlaczego ogórek zielony jest gorzki
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Ogórki zawierają kukurbitacyny - związki należące do grupy steroidów, wytwarzane przez wiele roślin w celu ochrony przed zjadającymi je zwierzętami. To właśnie one są odpowiedzialne za gorzki smak ogórków.

Ze względu na to, że ich stężenie nie zawsze jest jednakowe, niektóre ogórki mogą w ogóle nie mieć gorzkiego posmaku, a w innych będzie on przeważający.

Reklama

Co ma wpływ na smak ogórka?

Smak ogórków zależy od warunków, w jakich są one uprawiane. Jeśli będą one właściwe, w ogórkach może wcale nie być goryczy. Jeśli jednak zapanuje susza lub w glebie zabraknie azotu, wówczas uaktywnią się kukurbitacyny. Na ich obecność mogą mieć nawet wpływ duże różnice temperatur między dniem a nocą. 

Długie ogórki szklarniowe, które kupujemy zwłaszcza zimą, bardzo rzadko są gorzkie. Znacznie częściej gorzkie są ogórki gruntowe, które latem wykorzystujemy do kiszenia

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Ogórek na upały

Kukurbitacyny gromadzą się przede wszystkim w liściach i łodygach rośliny, dlatego w ogórku będzie ich najwięcej od ciemniejszej strony, ponieważ tym końcem wyrasta on z łodygi. 

Jeśli więc ogórek wyda nam się gorzki, spróbujmy zjeść inny jego kawałek. Nie rezygnujmy z ogórków tylko dlatego, że czasem zdarzają się gorzkie. To idealna przekąska w trakcie upałów, ponieważ w blisko 97% składa się z wody! Ogórki powinny znaleźć się w diecie osób odchudzających się, a także walczących ze zgagą, ponieważ zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku.

Czy wiesz, że… Ogórek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce jako składnik toników i kremów. Wyciąg z ogórka reguluje pracę gruczołów łojowych i działa kojąco na podrażnioną skórę.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?

Reklama


Niesamowite ptaki, których śpiew słychać wiosną!
Sprawdź!