Dlaczego ogórki są gorzkie?

Dlaczego ogórek zielony jest gorzki
źródło:123RF
Zielone ogórki bywają gorzkie, nie oznacza to jednak, że są zepsute. Za gorycz znajdującą się w ogórkach odpowiedzialne są kukurbitacyny. Wyjaśniamy, co kryje się za tą tajemniczą nazwą.

Spis treści

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Ogórki zawierają kukurbitacyny - związki należące do grupy steroidów, wytwarzane przez wiele roślin w celu ochrony przed zjadającymi je zwierzętami. To właśnie one są odpowiedzialne za gorzki smak ogórków.

Ze względu na to, że ich stężenie nie zawsze jest jednakowe, niektóre ogórki mogą w ogóle nie mieć gorzkiego posmaku, a w innych będzie on przeważający.

Co ma wpływ na smak ogórka?

Smak ogórków zależy od warunków, w jakich są one uprawiane. Jeśli będą one właściwe, w ogórkach może wcale nie być goryczy. Jeśli jednak zapanuje susza lub w glebie zabraknie azotu, wówczas uaktywnią się kukurbitacyny. Na ich obecność mogą mieć nawet wpływ duże różnice temperatur między dniem a nocą. 

Długie ogórki szklarniowe, które kupujemy zwłaszcza zimą, bardzo rzadko są gorzkie. Znacznie częściej gorzkie są ogórki gruntowe, które latem wykorzystujemy do kiszenia. 

Ogórek na upały

Kukurbitacyny gromadzą się przede wszystkim w liściach i łodygach rośliny, dlatego w ogórku będzie ich najwięcej od ciemniejszej strony, ponieważ tym końcem wyrasta on z łodygi. 

Jeśli więc ogórek wyda nam się gorzki, spróbujmy zjeść inny jego kawałek. Nie rezygnujmy z ogórków tylko dlatego, że czasem zdarzają się gorzkie. To idealna przekąska w trakcie upałów, ponieważ w blisko 97% składa się z wody! Ogórki powinny znaleźć się w diecie osób odchudzających się, a także walczących ze zgagą, ponieważ zapobiegają nadmiernemu wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku.

Czy wiesz, że…

Ogórek jest powszechnie wykorzystywany w kosmetyce jako składnik toników i kremów. Wyciąg 
z ogórka reguluje pracę gruczołów łojowych i działa kojąco na podrażnioną skórę.

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 1)

Pytanie: W którym z produktów znajduje się najwięcej witaminy C?

  w cytrynie

  w czerwonej papryce

  w wątróbce

  w marchewce

  w ogórku

  nie wiem

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA