Reklama
Witaminy w cebuli
Cebula zawiera witaminę C, co sprawia, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale dzięki temu, że jest antyoksydantem, przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów.
Cebula to także źródło witamin z grupy B, które pełnią szereg różnych funkcji w organizmie, przede wszystkim zaś odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego cebula zawiera również witaminy: E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor.
Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.
Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis
Podczas obróbki termicznej cebula traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo, np. w formie syropu. Nie jest on smaczny, ale pomaga uporać się z przeziębieniem dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i bakteriobójczym.
Aby go przygotować, potrzebujemy:
- 2 dużych cebul,
- 10 łyżek miodu,
- soku z cytryny.
Cebule siekamy i wkładamy do dużego naczynia. W szklance lub słoiku mieszamy miód z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Powstałą miksturą zalewamy pokrojoną cebulę i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy syrop przez sito. Łyżkę preparatu przyjmujemy od 2 do 4 razy dziennie.
Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna.Osoby z wrażliwym żołądkiem zamiast cebuli powinny jeść również bogaty w witaminę C szczypiorek.
Chcesz uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Kliknij tutajPrzechowywanie cebuli
Cebuli nie przechowujemy w lodówce, lecz w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą zjadamy jak najszybciej – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. Dopiero po przekrojeniu z przerwanych komórek cebuli wydostają się bowiem enzymy. Jeden z nich wchodzi w reakcję ze znajdującą się
w cebuli siarkową substancją i w efekcie wytwarza się gaz, którzy poprzez reakcję z wodą tworzy kwas siarkowy. Gdy dociera on do naszych oczu, zaczynamy łzawić. Gdy już tak się stanie, nie trzyjmy oczu. Najlepiej przewietrzmy kuchnię i pokrójmy cebulę z zachowaniem jak największej odległości.
Czytaj:
- Syrop z cebuli – właściwości, przepis i dawkowanie
- Sok z cebuli – na włosy i na kaszel. Jak zrobić sok z cebuli?
- Jak sparzyć cebulę?
- Poznaj sposoby na domowy syrop