Najzdrowsze miejsce w internecie

Jakie witaminy ma cebula?

Właściwości lecznicze cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Jakie witaminy i mikroelementy zawiera cebula? W jakiej formie i ilości ją spożywać? Podpowiadamy.
witaminy w cebuli
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Witaminy w cebuli

Cebula zawiera witaminę C, co sprawia, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale dzięki temu, że jest antyoksydantem, przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów. 

Cebula to także źródło witamin z grupy B, które pełnią szereg różnych funkcji w organizmie, przede wszystkim zaś odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego cebula zawiera również witaminy: E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor.

Odpowiedni poziom witamin i minerałów jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety można sięgnąć po preparaty, pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli odpowiedniego szukasz preparatu kliknij tutaj.

Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis

Podczas obróbki termicznej cebula traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo, np. w formie syropu. Nie jest on smaczny, ale pomaga uporać się z przeziębieniem dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i bakteriobójczym. 

Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 2 dużych cebul,
  • 10 łyżek miodu,
  • soku z cytryny.

Cebule siekamy i wkładamy do dużego naczynia. W szklance lub słoiku mieszamy miód z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Powstałą miksturą zalewamy pokrojoną cebulę i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy syrop przez sito. Łyżkę preparatu przyjmujemy od 2 do 4 razy dziennie.

Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna.Osoby z wrażliwym żołądkiem zamiast cebuli powinny jeść również bogaty w witaminę C szczypiorek.

Chcesz uzupełnić niedobór witamin i minerałów? Kliknij tutaj

Przechowywanie cebuli

Cebuli nie przechowujemy w lodówce, lecz w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą zjadamy jak najszybciej – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. Dopiero po przekrojeniu z przerwanych komórek cebuli wydostają się bowiem enzymy. Jeden z nich wchodzi w reakcję ze znajdującą się 
w cebuli siarkową substancją i w efekcie wytwarza się gaz, którzy poprzez reakcję z wodą tworzy kwas siarkowy. Gdy dociera on do naszych oczu, zaczynamy łzawić. Gdy już tak się stanie, nie trzyjmy oczu. Najlepiej przewietrzmy kuchnię i pokrójmy cebulę z zachowaniem jak największej odległości.

Artykuł zawiera lokowanie produktu 

Czytaj:

 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Źródła witaminy C – co ma jej najwięcej? Produkty
Pomarańcze to nauralne źródło witaminy C
Przeczytaj artykuł
Najczęstsze objawy niedoboru witamin i składników mineralnych
Przeczytaj artykuł
Produkty bogate w magnez: gdzie jest go najwięcej? Przykłady
Szpinak, migdały i awokado, czyli produkty o dużej zawartości magnezu
Podobne artykuły
Witaminy na włosy – jakie na wypadanie i porost włosów?
Dieta ziemniaczana - dla kogo? Zasady i przepisy
Dieta warzywna - co jeść? Jadłospis i efekty
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Może to Cię zainteresuje
Dzbanek filtrujący - jaki wybrać i dlaczego filtrować wodę?
Jaki materac do łóżeczka dziecięcego? Na co zwrócić uwagę?
Jaki roller do twarzy wybrać i na co pomaga taki masaż?
Olejek CBD - jaki wybrać i czym się kierować przy zakupie?

Reklama


Ból gardła u dziecka? 🤒
Sprawdź, co pomaga!