Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Jakie witaminy ma cebula?

Właściwości lecznicze cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Jakie witaminy i mikroelementy zawiera cebula? W jakiej formie i ilości ją spożywać? Podpowiadamy.
witaminy w cebuli
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Witaminy w cebuli

Cebula zawiera witaminę C, co sprawia, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale dzięki temu, że jest antyoksydantem, przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów. 

Cebula to także źródło witamin z grupy B, które pełnią szereg różnych funkcji w organizmie, przede wszystkim zaś odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego cebula zawiera również witaminy: E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor.

Unituss Junior
Unituss Junior to syrop skuteczny w objawowym leczeniu suchego kaszlu o różnym pochodzeniu. Najczęściej są to infekcje górnych dróg oddechowych, ale stwierdzono także dobre działanie substancji czynnej leku w kaszlu astmatycznym.
To jest lek. Dla bezpieczeństwa stosuj go zgodnie z ulotką dołączoną do opakowania i tylko wtedy, gdy jest to konieczne. W przypadku wątpliwości skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą.
MATERIAŁ SPONSOROWANY

Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis

Podczas obróbki termicznej cebula traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo, np. w formie syropu. Nie jest on smaczny, ale pomaga uporać się z przeziębieniem dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i bakteriobójczym. 

Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 2 dużych cebul,
  • 10 łyżek miodu,
  • soku z cytryny.

Cebule siekamy i wkładamy do dużego naczynia. W szklance lub słoiku mieszamy miód z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Powstałą miksturą zalewamy pokrojoną cebulę i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy syrop przez sito. Łyżkę preparatu przyjmujemy od 2 do 4 razy dziennie.

Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna.Osoby z wrażliwym żołądkiem zamiast cebuli powinny jeść również bogaty w witaminę C szczypiorek.

Przechowywanie cebuli

Cebuli nie przechowujemy w lodówce, lecz w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą zjadamy jak najszybciej – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. Dopiero po przekrojeniu z przerwanych komórek cebuli wydostają się bowiem enzymy. Jeden z nich wchodzi w reakcję ze znajdującą się 
w cebuli siarkową substancją i w efekcie wytwarza się gaz, którzy poprzez reakcję z wodą tworzy kwas siarkowy. Gdy dociera on do naszych oczu, zaczynamy łzawić. Gdy już tak się stanie, nie trzyjmy oczu. Najlepiej przewietrzmy kuchnię i pokrójmy cebulę z zachowaniem jak największej odległości.

Czytaj:

 

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
W jakim kierunku chcesz wykonać test DNA?
DNA ERA