Jakie witaminy ma cebula?

witaminy w cebuli
źródło:123RF
Właściwości lecznicze cebuli są znane i wykorzystywane od wieków. Jakie witaminy i mikroelementy zawiera cebula? W jakiej formie i ilości ją spożywać? Podpowiadamy.

Witaminy w cebuli

Cebula zawiera witaminę C, co sprawia, że jest idealnym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem. Nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale dzięki temu, że jest antyoksydantem, przeciwdziała wolnym rodnikom powodującym starzenie się i powstawanie nowotworów. 

Cebula to także źródło witamin z grupy B, które pełnią szereg różnych funkcji w organizmie, przede wszystkim zaś odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego cebula zawiera również witaminy: E, H, PP i K oraz cynk, potas, magnez, sód, wapń i fosfor.

Odżywianie

Syrop z cebuli na przeziębienie – przepis

Podczas obróbki termicznej cebula traci część swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo, np. w formie syropu. Nie jest on smaczny, ale pomaga uporać się z przeziębieniem dzięki swoim właściwościom wykrztuśnym i bakteriobójczym. 

Aby go przygotować, potrzebujemy:

  • 2 dużych cebul,
  • 10 łyżek miodu,
  • soku z cytryny.

Cebule siekamy i wkładamy do dużego naczynia. W szklance lub słoiku mieszamy miód z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Powstałą miksturą zalewamy pokrojoną cebulę i zostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, na 24 godziny. Po tym czasie przelewamy syrop przez sito. Łyżkę preparatu przyjmujemy od 2 do 4 razy dziennie.

Ważne! Cebula, choć zdrowa, jest też ciężkostrawna.Osoby z wrażliwym żołądkiem zamiast cebuli powinny jeść również bogaty w witaminę C szczypiorek.

Przechowywanie cebuli

Cebuli nie przechowujemy w lodówce, lecz w suchym, ciemnym miejscu. Napoczętą zjadamy jak najszybciej – inaczej zacznie wydzielać nieprzyjemny zapach. Dopiero po przekrojeniu z przerwanych komórek cebuli wydostają się bowiem enzymy. Jeden z nich wchodzi w reakcję ze znajdującą się 
w cebuli siarkową substancją i w efekcie wytwarza się gaz, którzy poprzez reakcję z wodą tworzy kwas siarkowy. Gdy dociera on do naszych oczu, zaczynamy łzawić. Gdy już tak się stanie, nie trzyjmy oczu. Najlepiej przewietrzmy kuchnię i pokrójmy cebulę z zachowaniem jak największej odległości.

Czytaj:

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

Pytanie: Przy wyborze suplementów diety sprawdzam:

  Skład

  Markę produktu

  Opinie o produkcie 

  Cenę 

  Czas na jaki wystarczy opakowanie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA