Malwa - czarna, różowa, czerwona. Właściwości

Malwa

Ocena użytkowników

(liczba ocen 4)

Czarna malwa to bezsprzeczna królowa wszystkich odmian tej rośliny, ze względu na swoje szerokie zastosowanie oraz właściwości lecznicze. Czy malwę można jeść? Jak przygotować wywar z malwy czarnej i na co on pomaga? Odpowiadamy na te i kilka innych pytań.

Malwa

Malwa to roślina, którą potrafi rozpoznać każdy miłośnik ogrodnictwa; należy do rodziny ślazowatych, rośnie naturalnie na suchych, często skalistych obszarach. Okazuje się, że istnieje ponad 70 różnych gatunków malwy. Właściwości lecznicze wykazuje jednak wyłącznie malwa czarna, nazywana potocznie także malwą lekarską. Suszone kwiaty malwy czarnej można kupić w mieszankach dla gryzoni oraz jako ziele, które po zaparzeniu można pić lub stosować do przemywania skóry.

Malwa osiąga średnią wysokość około 3-4 metrów, ma duże, okazałe liście i charakterystyczne kwiaty. Malwa kwitnie od czerwca do października, jest rośliną wieloletnią, bylinową. Cechą charakterystyczną dla malwy są liście oraz łodyga pokryte malutkimi włoskami, wyczuwalnymi pod dłonią. Kwiaty malwy w zasadzie nie pachną. Roślina ta dobrze znosi zimy, łatwo się rozsiewa i nie jest zbyt wymagająca jeśli chodzi o uprawę.

Zobacz także: Fiołek trójbarwny - ziele na trądzik

Czarna malwa

Czarna malwa, mimo nazwy, nie ma czarnej barwy - kwiaty rośliny są jednak tak ciemnopurpurowe, że sprawiają takie wrażenie. Prawoślaz ogrodowy, bo tak brzmi jedna z nazw czarnej malwy, jako jedyny posiada właściwości lecznicze. Czarna malwa już w czasach starożytności cieszyła się z tego względu dużym zainteresowaniem.

Czarna malwa - właściwości

Czarna malwa zawdzięcza swoje działanie substancjom czynnym, wśród których najliczniejszą grupę tworzą antocyjany (to także one są odpowiedzialne za intensywną barwę rośliny). Antocyjany to związki pełniące w organizmie funkcje ochronne. Oprócz nich, czarna malwa jest bogata m.in. w substancje śluzowe, które powlekają błonę śluzową gardła (i tym samym ułatwiają odkrztuszanie) oraz składniki o działaniu przeciwzapalnym.

Czarna malwa - zastosowanie

  • Herbata / napar z czarnej malwy - kwiaty czarnej malwy są zbierane i odpowiednio suszone, a następnie pakowane i sprzedawane jako ziele do zaparzania. Herbatę z malwy przyrządza się w dość niestandardowy sposób, mianowicie: susz należy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 20 minut. Po upływie tego czasu przelać do rondelka i zagotować, po czym znów odstawić do ostudzenia. Tak przyrządzony wywar będzie wspomagał pracę układu trawiennego, wesprze organizm w zwalczaniu stanów zapalnych i dodatkowo ochroni gardło oraz żołądek dzięki powłoce śluzowej.
  • Okłady na oczy z malwy - chłodny napar z malwy to wspaniały środek nawilżająco-kojący dla skóry. Świetnie działa na zmęczone, obolałe oczy. Kompresy z czarnej malwy można przygotować nasączając gazę wywarem z zimnego już naparu. Okłady należy położyć na zamkniętych oczach i zostawić na kilka-kilkanaście minut. Skóra zostanie odżywiona, a ból złagodzony.
  • Tonik odświeżający z czarnej malwy - chłodny wywar z malwy czarnej może posłużyć jako delikatny tonik odświeżający. Przemycie skóry twarzy wacikiem nasączonym substancją, przynosi skórze ulgę. Warto podkreślić, że czarna malwa dobrze działa na naczynka krwionośne, przyspieszając krążenie. To z kolei przyspiesza proces gojenia się zaczerwienień, obtarć i mikrouszkodzeń na powierzchni skóry.
  • “Regularor” hormonalny  - ekstrakt z suszonych kwiatów malwy to składnik leków ziołowych, które mają wspomagać panie przechodzące menopauzę. Okazuje się, że malwa czarna reguluje gospodarkę hormonalną, dzięki czemu łagodzi objawy klimakterium, a pita przez młode kobiety, reguluje częstotliwość i obfitość występowania miesiączek.
  • Płukanka na chore gardło z czarnej malwy - ostudzony napar z czarnej malwy może służyć jako płukanka zainfekowanego gardła. Właściwości śluzowe oraz przeciwzapalne chronią chore gardło i przynoszą ulgę w bólu. Płukanie wywarem z czarnej malwy jest zalecane także  przy zapaleniu dziąseł lub zapaleniu migdałków.
  • Urozmaicenie dań - świeże płatki kwiatów czarnej malwy są czasem wykorzystywane jako nietypowy dodatek do sałatek oraz wypieków; ich smak jest niezwykle delikatny o słodkiej nucie. Suszone kwiaty malwy czarnej to także składnik karm odżywczych dla gryzoni.

Czytaj również: Maść propolisowa - zastosowanie, działanie. Jak zrobić?

Czarna malwa na okres

Czarna malwa na wywołanie okresu - czy na pewno? Panuje powszechne przekonanie o tym, że czarna malwa ma wpływ na miesiączkowanie. Z obserwacji kobiet, które przez dłuższy czas piły napar z czarnej malwy wynika, że rzeczywiście łagodzi ona bolesne miesiączki, może też nieco skrócić długotrwałe krwawienie i uregulować jego występowanie. Czarna malwa na wywołanie okresu to jednak mit, który nie został potwierdzony żadnymi badaniami. W przypadku problemu z nieregularnymi, bolesnymi lub długotrwałymi oraz obfitymi miesiączkami konieczna jest konsultacja z lekarzem ginekologiem, który poprawnie zdiagnozuje przyczyny zaburzeń. Malwa na okres nie zaszkodzi, ale nie jest wiadome, czy na pewno pomoże.

Malwa czerwona, różowa, chińska

Inne odmiany malwy to przede wszystkim rośliny ozdobne, uwielbiane przez ogrodników. Nasiona malwy o niemal każdym kolorze oraz odcieniu tęczy, można kupić w sklepach ogrodniczych i marketach. Malwy sadzi się na ogół w okresie od marca do maja; zakopując bylinę na około 15 centymetrów głębokości. Mimo, że część malw także należy do prawoślazów, nie wykorzystuje się ich na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym kosmetycznym, ani spożywczym. Jeśli chodzi o właściwości lecznicze, królowa pozostaje tylko jedna - malwa czarna.

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła