Masło klarowane - zastąp nim zwykłe masło

Masło klarowane
Źródło: 123RF
Używane jest przez kucharzy w najlepszych restauracjach. Ma wielkie właściwości odżywcze i zdrowotne. Masło klarowane to produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni.

Masło klarowane to masło pozbawione pochodzących z mleka substancji stałych. To czysty tłuszcz pozbawiony białka i wody. Można rozgrzewać je do wysokich temperatur. Punkt dymienia masła klarowanego to 252° Celsjusza, a więc temperatura wyższa niż w przypadku większości olejów.

Wszechstronne w kuchni

Dzięki delikatnemu, słodkawemu i lekko orzechowemu posmakowi masło klarowane wydobywa wspaniały smak ze smażonych na nim potraw. Przekonamy się o tym jedząc zwykłą kanapkę z posmarowanym nim pieczywem lub smażąc na nim jajecznicę. Ajurweda opisuje, że masło klarowane to jeden z najlepszych tłuszczów do gotowania, ponieważ zwiększa odżywczość potraw oraz poprawia wchłanianie. Można wykorzystywać je do gotowania, smażenia, pieczenia oraz spożywać jako tłuszcz do kanapek.

Wartości lecznicze masła klarowanego

Klarowane masło zarządza tkankami ciała i równoważy gospodarkę hormonalną. Według ajurwedy odpowiednia ilość tego tłuszczu w organizmie zapewnia sprawny umysł i ciało, odporność na choroby i jest niezbędna do osiągnięcia długowieczności. Masło klarowane wpływa na gojenie się ran i stanów zapalnych żołądka i jelit, takich jak owrzodzenia czy zapalania okrężnicy. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych.

Poznaj: Najczęstsze błędy żywieniowe

Jak przygotować masło klarowane:

Najlepiej pozyskać masło klarowane od krów hodowanych metodami ekologicznymi. Taki produkt możemy kupić w ekosklepach. Istnieje również bardzo prosta i mało czasochłonna, domowa metoda uzyskania masła klarowanego, które zrobimy ze zwykłego masła kupowanego w każdym sklepie spożywczym.

W rondlu lub na patelni podgrzewaj 2 lub 3 kostki masła (nie solonego), pokrojone na mniejsze kawałki. Powoli doprowadź zawartość do wrzenia, nieustannie mieszając. Potem należy zmniejszyć ogień, aby masło tylko lekko bulgotało. Kiedy gromadząca się na wierzchu biała piana zacznie gęstnieć i powiększać się, należy ją zebrać. Znajdujący się pod spodem tłuszcz o żółtej, przezroczystej barwie, to już nasze masło klarowane. Gdy przestygnie kilka minut, należy je przelać do innego naczynia, najlepiej kamionkowego lub z ciemnego szkła. Przelewać należy wolno i ostrożnie – wskazane jest też przecedzanie – tak aby nie wlać znajdującej się na samym dole białej ściętej zawartości. Tak przygotowane masło, przechowywane w zamknięciu i chłodzie, nie będzie się psuło nawet przez kilka tygodni.

Czytaj też: Masło shea - balsam z serca Afryki

Elżbieta Kwiat

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA