Reklama
Wątroba i jej rola w organizmie
Wątroba jest wielofunkcyjnym narządem. Jej najbardziej istotne funkcje to produkowanie insuliny, magazynowanie witamin i żelaza (substancje odżywcze), usuwanie toksyn i wydzielanie żółci. Dodatkowo m.in. uczestniczy w procesie trawienia i ogrzewa krew.
W wyniku przebiegu chorób wątroby dochodzi do zaburzenia wielu procesów, w których bierze udział. W przypadku jej uszkodzenia dochodzi do nagromadzenia toksyn, które w sposób szkodliwy wpływają na pracę mózgu. Chorobom wątroby towarzyszy pogorszenie samopoczucia i niepokojące objawy.
Reklama
Objawy chorej wątroby. Choroby i diagnostyka.
Czy wątroba boli ?
Sama wątroba nie posiada unerwienia czuciowego i nie wywołuje dolegliwości bólowych. Odczucie bólu spowodowane jest obrzękiem narządu. Powiększona wątroba uciska na sąsiadujące z nią struktury anatomiczne. Innymi objawami są: zmiany skórne takie jak: zażółcenie skóry, świąd skóry, nadwrażliwość skóry oraz utrata apetytu, spadek masy ciała, przewlekłe zmęczenie, powiększenie śledziony, zaburzenia krzepnięcia krwi i wiele innych.
Choroby wątroby
Uszkodzenie wątroby spowodowane jest często długotrwałym działaniem czynników szkodliwych takich jak spożywanie alkoholu, czy długotrwałe stosowanie środków farmaceutycznych wpływających w niekorzystny sposób na wątrobę, jak i również w sposób nagły np. w wyniku zatrucia trującymi grzybami.
Do najczęściej występujących chorób wątroby zaliczamy:
- marskość wątroby,
- rak wątroby,
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD),
- wirusowe zapalenie wątroby,
- toksyczne uszkodzenie wątroby,
- zakrzepica żył wątrobowych (zespół Budd-Chiari).
Marskość wątroby spowodowana jest włóknieniem tkanki, w wyniku czego dochodzi do uszkodzenia wątroby. Główną przyczyną tej choroby w naszym kraju jest nadmierne spożywanie alkoholu i wirusowe zapalenie wątroby typu B lub C. Pierwsze objawy marskości wątroby są trudne do rozpoznania. Są nimi: osłabienie, zmęczenie i świąd skóry. Uszkodzenie komórek wątroby w dużym stopniu, objawiają się skazą krwotoczną, a występujące zaburzenia neurologiczne (encefalopatia wątrobowa), mogą doprowadzić do śpiączki wątrobowej.
Rak wątrobowokomórkowy (HCC) - nowotwór wątroby. Rozwojowi tej choroby sprzyja marskość wątroby, przewlekłe zakażenie wirusami i czynniki toksyczne.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD). Choroba związana jest z otyłością, lub cukrzycą typu B, chorobie sprzyja również nadciśnienie tętnicze. Charakterystycznym objawem jest ból w prawym podżebrzu.
Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby. Choroba wywołana trwałym zakażeniem przez wirusy zapalenia wątroby typu B (HBV), typu D (HDV) lub C (HCV). Wirusowe zapalenie grozi marskością wątroby i wystąpieniem raka wątrobowokomórkowego.
Toksyczne uszkodzenie wątroby. Najczęściej spowodowane jest oddziaływaniem alkoholu etylowego. Chorobie towarzyszą różne etapy: zapalenie, stłuszczenie i marskość wątroby. Kolejną przyczyną jest polekowe uszkodzenie wątroby (substancjami chemicznymi) oraz zatrucia toksynami pochodzenia biologicznego.
Zakrzepica żył wątrobowych (zespół Budd-Chiari). W wyniku tej choroby dochodzi do powstania zakrzepów w żyłach wątroby. Do czynników krzepnięcia zaliczają się: ucisk przez sąsiadujące narządy, guzy nowotworowe, nadpłytkowość, doustna antykoncepcja, choroby zapalne np. toczeń układowy i wiele innych. Utrudnienie odpływu krwi często powoduje obrzęki podudzi, zastój żółci (żółtaczkę), powiększenie wątroby i śledziony, bóle brzucha i inne.
Reklama
Diagnostyka chorób wątroby
W początkowym stadium, każda z opisanych chorób przebiega niemal bezobjawowo. Dlatego badania wątrobowe powinno się wykonywać okresowo. Badania profilaktyczne pomagają wyłapać zaburzenia pracy wątroby i umożliwiają wczesne leczenie. Sygnałami do wykonania natychmiastowych badań powinny być takie objawy jak: zażółcenie skóry i białek oczu, świąd skóry, częste ciemne zabarwienie moczu, czy też ból po prawej strony brzucha.
Badania moczu
W badaniu moczu w kierunku wykrycia chorób wątroby i dróg żółciowych ocenia się kolor oraz gęstość pobranego materiału. Obecność bilirubiny i czerwonych krwinek może być sygnałem o toczącym się procesie chorobowym. Krwiomocz natomiast może być sygnałem zaburzeń krzepnięcia.
Badania krwi
Do podstawowych badań zaliczamy tzw. próby wątrobowe: AST, ALT, bilirubina całkowita oraz GGTP. AST i ALT. W badaniu ważny jest stosunek wartości pomiędzy poszczególnymi wskaźnikami, a nie ich wartość całkowita. GGTP pozwala stwierdzić uszkodzenia w obrębie miąższu wątroby i dróg żółciowych. Wysoki poziom bilirubiny związany może być z zastojem żółci. Dodatkowo stwierdzenie antygenu HBs we krwi, związane może być z aktywną infekcją spowodowaną wirusem HBV (WZWB), natomiast testy HCV mogą świadczyć o zakażeniu wirusem żółtaczki typu C.
Ważne w diagnostyce są również badania takie jak morfologia, poziom białka całkowitego oraz poziom amoniaku.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź: https://port-zdrowia.pl/post/podwyzszone-ggtp-norma-przyczyny-badania.
Wszelkie nieprawidłowości należy skonsultować z lekarzem.
W celu dalszej diagnostyki lekarz może wydać skierowanie na dodatkowe badania kliniczne takie jak:
- USG wątroby - dla oceny struktury narządu (o szczegółach badania przeczytasz tutaj: https://port-zdrowia.pl/badanie-usg/jamy-brzusznej/)
- tomografię komputerową- dla dokładniejszej oceny zmian wątroby,
- scyntygrafię- dla oceny ubytków w tkance,
- elastografię- dla oceny ilości zwłóknienia,
- arteriografię- dla oceny układu naczyń tętniczych,
- biopsję- badanie wycinka wątroby.
Reklama
Jak dbać o wątrobę?
Podstawą wszelkiej profilaktyki jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Należy dbać o kondycję fizyczną, zdrowo się odżywiać oraz unikać nadmiaru czynników szkodliwych takich jak alkohol i inne substancje toksyczne.
Reklama
Dieta dla zdrowej wątroby
Aby wspomóc prawidłowe działanie wątroby i uwolnić ją od zanieczyszczeń, dobrą metodą jest kuracja odtruwająca. Zastosowanie kuracji ma dobry wpływ na regenerację wątroby. Dieta wątrobowa polega na zmianie nawyków żywieniowych. Należy spożywać posiłki częściej (5 lub 6 razy dziennie) i w mniejszych ilościach. Należy unikać potraw smażonych, zamiast tego gotować lub piec potrawy.
Produkty, które nie sprzyjają wątrobie to
- nabiał,
- czerwone mięso,
- słodycze,
- grzyby,
- alkohol,
- mocna kawa i herbata.
Zalecane są natomiast m.in.:
- owoce i warzywa,
- kiełki nasion strączkowych,
- świeże ryby,
- pieczywo ciemne i gruboziarniste,
- mleko sojowe,
- orzechy i nasiona: groszek, ryż, siemię lniane, soja, migdały, sezam, słonecznik,
- oliwa z oliwek,
- zielona herbata.
Spożywanie surowych warzyw i owoców dostarcza antyoksydantów, neutralizuje nadmiar kwasów w naszym organizmie, co wspomaga oczyszczanie wątroby. Natomiast rezygnacja z mięsa w diecie wątrobowej wymaga uzupełnienia zapotrzebowania na białko, dlatego ważną rolę odgrywają rośliny strączkowe.
Należy pamiętać, aby stosowana dieta była zbilansowana, bogata w różne składniki odżywcze, a jej stosowanie należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Wykonaj szczegółowe badania by określić swoje predyspozycje i potrzeby.
Artykuł powstał przy współpracy z Centrum Medycznym Port Zdrowia.