Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗
Choruje na nią 404 mln ludzi na świecie. Dlaczego czasem tak trudno rozpoznać tę chorobę? Sprawdź❗

Jak wycisnąć sok z granatu?

Owoc granatu daje dużo możliwości w kuchni: może być dodatkiem zarówno do potraw wytrawnych, jak i deserów. Warto po niego sięgać, bo to skarbnica witamin i minerałów. Trzeba tylko wybrać najlepszą dla siebie metodę obierania go.
Jak wycisnąć sok z granatu
źródło:123RF
Spis treści

Owoc granatu uprawiany jest w ciepłej strefie klimatycznej, rośnie na drzewach, a dojrzały ma czerwoną, twardą skórkę. W środku skrywa rubinowe, soczyste nasiona, które nadają się do jedzenia. Znakomitym elementem codziennej diety jest też niezwykle aromatyczny sok z granatu

Reklama

Jak obrać granat?

Sok z granatu bywa dość problematyczny w praniu, dlatego warto opracować „bezplamową” metodę obierania tego owocu. Skuteczną i prostą jest nakrojenie granatu jak pomarańczy, a następnie zanurzenie go w misce z chłodną wodą i rozdzielenie wykrojonych ćwiartek.W ten sposób, nawet jeśli sok pryśnie, to do wody, a nie na ubranie. Pozostawienie go w wodzie na 15 minut sprawi, że ziarenka niemalże same wyskoczą z łykowatych skórek. 

Inną metodą jest nacięcie korony owocu i delikatnie oderwanie łupiny. Następnie nakrojenie granatu wzdłuż zgrubień skórki (trochę jak w przypadku grejpfruta) i oderwanie poszczególnych cząstek. 

Reklama

Właściwości owocu granatu

Owoc granatu to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które:

  • walczą z wolnymi rodnikami, 
  • łagodzą stany zapalne, 
  • działają przeciwnowotworowo,
  • odmładzają skórę. 

Dzięki fitoestrogenom, sok i nasiona granatu zmniejszają skutki zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także – jak przekonują badacze – mogą hamować niektóre nowotwory, m.in. prostaty czy raka piersi.

Co ciekawe, granat przed wiekami był uznawany za owoc płodności, wysokiego libido i dobrego życia seksualnego. Do dziś w medycynie tybetańskiej używa się go do mikstur na potencję.

Reklama

Do czego wykorzystać granat?

Granat w kuchni ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie. Nasiona mają lekko kwaskowy posmak i piękny, bordowy kolor, dzięki czemu fantastycznie wieńczą dania zarówno słodkie, jak i wytrawne. 

Są idealnym uzupełnieniem sałatek, a nawet sosów, a także zwieńczeniem kremowych ciast, tart i babeczek. Idealnie komponuje się także ze śniadaniowymi owsiankami. Jest też ciekawą alternatywą dla wysokokalorycznych przekąsek przed telewizorem. 

Sok z granatu można pić jako element kilkudniowej kuracji oczyszczającej (3 razy dziennie po 50 ml) lub włączyć go do codziennej diety i spożywać niewielką szklankę do dowolnego posiłku.

Czytaj:

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Napoje
Srebro koloidalne do picia: dawkowanie i właściwości. Jakie?
Srebro koloidalne do picia na ból gardła
Grzaniec - jak go zrobić? Rodzaje, właściwości i przepis
Grzaniec alkoholowy
Koktajl z buraka
Podobne artykuły
Wypicie piwa a jazda samochodem
Ile trzyma jedno piwo i jak dużo można wypić przed prowadzeniem auta?
Zastosowanie imbiru w leczeniu
Syrop z imbiru, miodu i cytryny, czyli domowy sposób na przeziębienie i kaszel
Herbata z rośliny hibiskus
Herbata z hibiskusa: właściwości i przeciwwskazania. Kto powinien ją pić?
Filiżanka mleka z kurkumą
Złote mleko - przepis z kurkumą. Jak zrobić i na co pomaga?
Parzenie melisy
Melisa - właściwości i działanie. Jak parzyć i ile razy dziennie pić?

Reklama


Które nietolerancje pokarmowe są dziedziczne?
Sprawdź!