Papaja - jak jeść?

Papaję można jeść jako samodzielną przekąskę
Źródło:123RF

Autor

Agnieszka Tomczyk

Papaję, jak większość owoców, należy przed spożyciem umyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić wzdłuż, wydrążyć nasionka, a miąższ pokroić w kostkę. Papaję je się, jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek, koktajli i smoothie. Można też z powodzeniem dodawać ją do dań wytrawnych – z drobiem czy owocami morza.
 

Papaja jest owocem o intensywnie pomarańczowym miąższu i czarnych nasionkach. Niestety, papaja sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, jest raczej mdła, zwłaszcza, gdy nie jest zbyt dojrzała. Niestety - jak większość egzotycznych owoców – właśnie takie okazy trafiają na półki polskich marketów, bo inaczej nie przetrwałyby wielogodzinnej podróży z Ameryki Południowej, gdzie są uprawiane. 

Kiedy papaja jest dojrzała?

Dojrzałą papaję poznaje się po miękkości miąższu– tu warto kierować się podobnymi kryteriami, jak w przypadku poszukiwań dojrzałego awokado. Po naciśnięciu miąższ powinien delikatnie zapadać się pod palcami. 

Ani wielkość owocu, ani kolor skórki nie są tu miarodajne. Po zakupie papai, można dać jej jeszcze kilka dni na dojrzewanie w ciepłym, ciemnym miejscu, najlepiej w papierowej torebce. 

Właściwości odżywcze papai

Warto sięgać po papaję ze względu na zawartość flawonoidów, głównie luteiny i beta-karotenu oraz witaminy A i C. Ma też wyjątkowy enzym – papainę, który pomaga trawić białka i korzystnie oddziałuje na układ trawienny. I nie tylko – papaina, wraz z innym występującym w naturze enzymem, bromelainą, ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza w produkcji peelingów enzymatycznych, stosowanych u osób ze skórą wrażliwą.

Witamina A odpowiada za ostrość widzenia i chroni oko przed zwyrodnieniami plamki żółtej i ma działanie profilaktyczne w przypadku tzw. kurzej ślepoty. W jednym owocu papai jest też 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która, jak wiadomo, neutralizuje działanie wolnych rodników, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

Jak smakuje papaja?

Papaja jest dość neutralna w smaku, dojrzały owoc przypomina nieco w smaku miks melona i mango. Dlatego dobrze łączy się ze świeżymi sałatami z drobiem lub krewetkami. 

Można też ją z powodzeniem dodawać do zdrowych koktajli, np. z dodatkiem innych egzotycznych owoców. Sprawdzi się również jako dekoracja np. deserów – razem z mango, marakują i pithają, stworzą przepiękny, egzotyczny obrazek.  

Czytaj:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA