Reklama
Główne funkcje kwasów tłuszczowych omega
Kwasy tłuszczowe z grupy omega, zwane również tłuszczami wielonienasyconymi, korzystnie wpływają między innymi na:
- układ nerwowy - wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację,
- układ krwionośny - wspomagają pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
- narząd wzroku - kwasy omega są składnikiem budulcowym siatkówki oka,
- kości i stawy - dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym kwasy omega łagodzą objawy chorób reumatoidalnych,
- układ odpornościowy - tłuszcze omega pomagają łagodzić objawy alergii.
Produkty spożywcze bogate w kwasy omega
Reklama
Awokado
Awokado to owoc w kształcie gruszki z ciemnozieloną skórką i jasnozielonym miąższem. Cechą charakterystyczną owocu jest również brązowa, duża pestka. Poza walorami smakowymi awokado ma również wiele właściwości prozdrowotnych. W awokado znajdziemy najlepszy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Poza tym owoc jest źródłem błonnika, steroli roślinnych, składników mineralnych i witamin antyoksydacyjnych.
Reklama
Oliwa z oliwek
Źródłem zdrowego tłuszczu omega są także oleje roślinne tłoczone na zimno, w tym oliwa z oliwek. To świetny dodatek do dań, przede wszystkim sałatek. Warto pamiętać, że w tłuszczach rozpuszczają się witaminy, takie jak A, D, E i K. Dodanie łyżki oliwy z oliwek do warzywnej sałatki sprawia, że organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze z warzyw.
Reklama
Orzechy włoskie
Szukasz zdrowej przekąski, która będzie świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega? Sięgnij po orzechy, na przykład włoskie. Garść orzechów włoskich dostarcza organizmowi nie tylko zdrowego tłuszczu, ale również białka, błonnika i witaminy E. To świetna przekąska szczególnie dla tych, którzy dużo się uczą i pracują umysłowo.
Reklama
Ryby morskie
Kwasy omega znajdziesz nie tylko w produktach pochodzenia roślinnego, ale również zwierzęcego. Najwięcej cennych kwasów jest w tłustych gatunkach ryb morskich, czyli w łososiu, makreli, sardynkach czy pstrągu. Najlepiej sięgać po ryby ze sprawdzonego źródła i przyrządzać je bez panierki.
Reklama
Owoce morza
Źródłem zdrowego tłuszczu są także owoce morza (małże, ostrygi, krewetki), wodorosty, algi i oleje z alg. Choć te produkty rzadko występują w typowym jadłospisie kuchni polskiej, to jednak warto od czasu do czasu włączyć je do menu. Nie wiesz, jak to zrobić? Polecamy skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.
W cateringu dietetycznym Maczfit pojawiła się nowość: gotowa dieta ketogeniczna uwzględniająca wyższą niż zwykle podaż zdrowego tłuszczu. W keto posiłkach od Maczfit znajdziesz między innymi ryby i owoce morza. Sprawdź szczegóły diety ketogenicznej na: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/.