Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗
Dietetyczka wyjaśnia. 👉 To przez to możesz mieć problem ze schudnięciem. Sprawdź❗

Pięć najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega

Podaż tłuszczu w odpowiednio zbilansowanym jadłospisie wynosi od 20 do 35% energii diety. Nie bez znaczenia jest jednak to, jaki tłuszcz wybieramy. Aby odżywiać się zdrowo, należy ograniczyć tłuszcz zwierzęcy na rzecz zdrowych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego. Jaki wpływ na organizm mają tłuszcze z grupy omega? W jakich produktach spożywczych się znajdują?
Pięć najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega
Źródło: Materiały Partnera
Spis treści

Reklama

Główne funkcje kwasów tłuszczowych omega

Kwasy tłuszczowe z grupy omega, zwane również tłuszczami wielonienasyconymi, korzystnie wpływają między innymi na:

  • układ  nerwowy - wspierają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację,
  • układ krwionośny - wspomagają pracę serca i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi,
  • narząd wzroku - kwasy omega są składnikiem budulcowym siatkówki oka,
  • kości i stawy - dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym kwasy omega łagodzą objawy chorób reumatoidalnych,
  • układ odpornościowy - tłuszcze omega pomagają łagodzić objawy alergii.

Produkty spożywcze bogate w kwasy omega 

Reklama

Awokado

Awokado to owoc w kształcie gruszki z ciemnozieloną skórką i jasnozielonym miąższem. Cechą charakterystyczną owocu jest również brązowa, duża pestka. Poza walorami smakowymi awokado ma również wiele właściwości prozdrowotnych. W awokado znajdziemy najlepszy stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Poza tym owoc jest źródłem błonnika, steroli roślinnych, składników mineralnych i witamin antyoksydacyjnych. 

Reklama

Oliwa z oliwek

Źródłem zdrowego tłuszczu omega są także oleje roślinne tłoczone na zimno, w tym oliwa z oliwek. To świetny dodatek do dań, przede wszystkim sałatek. Warto pamiętać, że w tłuszczach rozpuszczają się witaminy, takie jak A, D, E i K. Dodanie łyżki oliwy z oliwek do warzywnej sałatki sprawia, że organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze z warzyw. 

Reklama

Orzechy włoskie

Szukasz zdrowej przekąski, która będzie świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega? Sięgnij po orzechy, na przykład włoskie. Garść orzechów włoskich dostarcza organizmowi nie tylko zdrowego tłuszczu, ale również białka, błonnika i witaminy E. To świetna przekąska szczególnie dla tych, którzy dużo się uczą i pracują umysłowo. 

Reklama

Ryby morskie

Kwasy omega znajdziesz nie tylko w produktach pochodzenia roślinnego, ale również zwierzęcego. Najwięcej cennych kwasów jest w tłustych gatunkach ryb morskich, czyli w łososiu, makreli, sardynkach czy pstrągu. Najlepiej sięgać po ryby ze sprawdzonego źródła i przyrządzać je bez panierki. 

Reklama

Owoce morza

Źródłem zdrowego tłuszczu są także owoce morza (małże, ostrygi, krewetki), wodorosty, algi i oleje z alg. Choć te produkty rzadko występują w typowym jadłospisie kuchni polskiej, to jednak warto od czasu do czasu włączyć je do menu. Nie wiesz, jak to zrobić? Polecamy skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.

W cateringu dietetycznym Maczfit pojawiła się nowość: gotowa dieta ketogeniczna uwzględniająca wyższą niż zwykle podaż zdrowego tłuszczu. W keto posiłkach od Maczfit znajdziesz między innymi ryby i owoce morza. Sprawdź szczegóły diety ketogenicznej na: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Pestki dyni po wysuszeniu
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Masło klarowane
Masło klarowane (ghee) - jak zrobić i do czego je stosować?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne

Reklama