ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Olej makadamia - właściwości. Jak i na co stosować kosmetyki?

Olej makadamia to jeden z częściej spotykanych składników kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów. Dlaczego? Sprawdź, na czym polega jego dobroczynne działanie i jak go stosować, by w pełni korzystać z cennych właściwości tej substancji.
Butelka z olejem makadamia
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Olej makadamia posiada szereg właściwości dobroczynnych dla ludzkiego organizmu.
  • Może być stosowany zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych.
  • Najczęściej stosuje się go na włosy i skórę. Sprawdź, jak długotrwałe i systematyczne używanie preparatu może znacząco poprawić ich kondycję i podnieść odporność.
SPRAWDŹ TEŻ: Olej marula na włosy i do twarzy. Jakie ma właściwości?
Spis treści

Reklama

Czym jest olej makadamia i z czego jest pozyskiwany?

Makadamia jest drzewem z rodziny srebrnikowatych, występującym naturalnie głównie na terenie Australii, choć współcześnie jest ono również uprawiane, np. na Hawajach.

Uprawa odbywa się w celu pozyskiwania rosnących na drzewie, niezwykle wartościowych orzeszków. Są one smacznym produktem spożywczym, a także źródłem drogocennego oleju, będącego częstym składnikiem rozmaitych produktów kosmetycznych.

Olej makadamia zaliczany jest do roślinnych olejów nieschnących, co oznacza, że nie podlega utlenianiu. Jest odporny na ciepło i ma jasnożółtą, przejrzystą barwę.

Olejek makadamia jest często spotykanym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów, co zawdzięcza swoim dobroczynnym właściwościom i składowi będącemu bogatym źródłem witamin i minerałów.

Jego otrzymywanie polega na tłoczeniu na zimno, co oznacza, że nie wykorzystuje się przy nim wysokiej temperatury, a jedynie procesy mechaniczne.

Olej z orzechów makadamia nadaje się również do jedzenia i jako produkt spożywczy jest bardzo zdrowy, jednak – ze względu na swoje „egzotyczne” pochodzenie – nie należy do olejów tanich.

Reklama

Właściwości oleju makadamia

Olej makadamia posiada szereg cennych właściwości, dzięki którym zyskał taką popularność w kosmetyce. Zawdzięcza je wysokiej zawartości dobroczynnych substancji, takich jak:

  • witamina A - reguluje gospodarkę wodno-tłuszczową skóry, wyrównuje jej koloryt;
  • witamina E - spowalnia procesy starzenia się skóry poprzez zmniejszanie działania wolnych rodników;
  • witaminy z grupy B - wzmacniają skórę, poprawiają jej odporność na działanie czynników zewnętrznych;
  • kwas palmitynowy - jego najważniejsza właściwość kosmetyczna to zapobieganie starzeniu się skóry; olej z orzechów makadamia jest jego niezwykle bogatym źródłem (zwartość waha się od 16 do 23 procent);
  • kwas oleinowy - stanowi ponad 50 procent olejku makadamia, wykazuje właściwości regeneracyjne i nawilżające;
  • kwas linolowy - pomaga w odbudowywaniu naturalnej bariery ochronnej skóry i zapobiega utracie naskórka;
  • fitosterole - wykazują właściwości gojące, dzięki nim olej z makadamii wnika w głębokie warstwy skóry, poprawiając jej kondycję na wielu poziomach.

Zdrowotne właściwości oleju makadamia sprawiają, że cieszy się on świetnymi opiniami konsumentów. Opinie te popierane są także głosami ekspertów zawartymi w pracach naukowych.

Badania przeprowadzone nad substancją pozwoliły dokładnie określić jej skład oraz rolę, jaką odgrywają dla ludzkiego organizmu poszczególne elementy.

Reklama

Zastosowanie oleju makadamia

Oleje roślinne przede wszystkim kojarzą się z przeznaczeniem spożywczym. Są bogatym źródłem korzystnych dla ludzkiego zdrowia kwasów tłuszczowych, dlatego zaleca się ich spożywanie w codziennej diecie.

Olej makadamia mniej jest znany i rzadziej stosowany w kuchni niż olej rzepakowy, czy oliwa z oliwek, ale również znajduje swoje zastosowanie w branży spożywczej.

Częściej spotkać go można natomiast w różnego rodzaju kosmetykach pielęgnacyjnych, jako składnik odżywczy i nawilżający.

Zastosowanie oleju makadamia w kosmetyce - podobnie jak innych olejów pochodzenia roślinnego – również wiąże się z wysoką zawartością w nim pożytecznych kwasów tłuszczowych.

Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a samodzielnie przez niego nie syntetyzowane.

Olej z orzechów makadamia zawiera kwasy oby typów - nienasycone (np. kwas linolowy) i nasycone (kwas palmitynowy).

W zależności od procentowej zawartości kwasów w olejku, różne może być jego zastosowanie. Olejek makadamia przede wszystkim zalecany jest do pielęgnacji skóry i włosów.

Reklama

Olej makadamia na włosy

Olejowanie włosów to w ostatnich latach praktyka ciesząca się coraz większą popularnością. Dlaczego? Właśnie ze względu na odżywcze i nawilżające właściwości wielu naturalnych olejów roślinnych.

Okazuje się, że wiele olejków ma zdolność wnikania głęboko w strukturę włosa, dostarczając mu drogocennych substancji i wspomagając wyrównanie poziomu nawilżenia.

Olej makadamia na włosy działa:

  • wzmacniająco - olejek makadamia dociera nawet do cebulek włosów, dodając im siły i poprawiając ich kondycję);
  • odżywiająco - dostarcza włosom witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, które poprawiają ich zdrowie i wygląd);
  • nawilżająco - olej z orzechów makadamia pomaga włosom zachować odpowiedni poziom nawilżenia, hamując utratę wody z wnętrza ich włókien).

Efekty stosowania oleju makadamia na włosy mogą być zauważalne już od pierwszej aplikacji. Włókna stają się gładsze i nabierają blasku, mniej się plączą.

Aby jednak uzyskać długotrwałe efekty w postaci lepszej kondycji włosów, stosowanie olejku musi być regularne.

Warto również pamiętać, że olejek makadamia działa dobroczynnie nie tylko na włókna włosów, ale także na skórę głowy, poprawiając nawilżenie i regulując jej aktywność łojotokową.

Do jakich włosów olej makadamia?

Do jakiej porowatości olej makadamia jest najlepszy i do jakich typów włosów najlepiej go stosować? Olejowanie włosów ogólnie najbardziej zalecane jest dla włosów suchych i wysokoporowatych. Co to oznacza?

Włókna włosowe na swej zewnętrznej warstwie mają łuski, które mogą być mniej lub bardziej zamknięte i to właśnie decyduje o ich porowatości. Włosy niskoporowate to takie, których łuski ściśle przylegają do włókien, chroniąc je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych.

Olej makadamia i większość olejów roślinnych lepiej sprawdza się do włosów wysokoporowatych, czyli takich, których łuski są odchylone od włókna i przez to ich funkcja ochronna jest ograniczona.

Wnikający przez otwarte pory olejek makadamia pomaga odbudować barierę ochronną, poprawiając odporność włosów i wzmacniając je na całej ich długości.

Najlepiej sprawdza się na włosach kręconych, suchych, ze skłonnością do plątania. Jego odżywcze i nawilżające właściwości ułatwiają pielęgnację i ujarzmianie nawet najbardziej niesfornych pasm.

Olej makadamia może być stosowany nie tylko na włosy, ale też na brodę, wspomagając jej pielęgnację i ułatwiając rozczesywanie.

Jak stosować olejek makadamia do włosów?

Jak już zostało wspomniane, aby uzyskać najlepsze i długotrwałe efekty, stosowanie olejku makadamia powinno odbywać się systematycznie.

Można dostarczać go włóknom, wybierając kosmetyki (szampony, odżywki, czy maski) zawierające olejek i stosując je do codziennej pielęgnacji. Warto jednak, kupując konkretne preparaty, zwrócić uwagę na jego procentową zawartość.

Wielu producentów umieszcza na opakowaniu informację o zastosowaniu oleju makadamia, tymczasem okazuje się, że jego ilości są śladowe i nie mają większych szans wpłynąć na kondycję włókien.

Jak stosować naturalny, 100-procentowy olej bezpośrednio na włosy? Olejowanie włosów musi być regularne, ale nie nazbyt częste. Zwykle optymalnie jest powtarzać je 2-3 razy w tygodniu.

Najlepiej, kiedy włosy myte były poprzedniego dnia (nie są świeżo umyte i zupełnie pozbawione bariery ochronnej, ale też nie pokrywa ich warstwa łoju utrudniająca wchłanianie olejku).

Należy zwilżyć je wodą, a następnie wmasować olej w całą długość włókien i pozostawić na godzinę lub dwie do wchłonięcia.

Olejowanie włosów olejem makadamia nie może zastępować ich codziennej pielęgnacji i higieny, a ma ją jedynie uzupełniać.

Po odczekaniu podanego czasu włosy należy dokładnie umyć szamponem i nanieść na nie stosowaną na co dzień odżywkę.

Zabieg warto wspierać innymi zdrowymi nawykami, np. unikaniem suszarki i prostownicy, ograniczaniem inwazyjnych zabiegów, takich jak trwała czy koloryzacja.

Reklama

Olej makadamia na twarz

Olej makadamia bywa też składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry twarzy. Jak działa na twarz? Do jakiej cery nadaje się najlepiej?

Dzięki wysokiej zawartości witaminy A oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, hamuje on procesy starzenia, wygładza i ujędrnia, a ponadto wykazuje też właściwości odżywcze i nawilżające.

Czy można aplikować olej makadamia pod oczy? Ponieważ oczy są szczególnie delikatne i wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych, aplikowanie wszelkich kosmetyków wokół nich powinno odbywać się z zachowaniem wysokiej ostrożności.

W pełni naturalny olejek makadamia rzadko działa drażniąco i jeśli nie wywołuje reakcji uczuleniowej, może być stosowany również w okolicach oczu oraz na rzęsy, wzmacniając je i poprawiając ich kondycję.

Ponieważ olej z orzeszków makadamii jest w stu procentach naturalny, nadaje się także do stosowania na usta, celem ich nawilżenia i poprawy odporności, szczególnie w okresie zimowym.

Dzięki właściwościom hamującym starzenie skóry, zalecany jest olej makadamia na zmarszczki i do cery dojrzałej.

U młodych osób świetnie sprawdzi się jako preparat nawilżający skórę, odżywiający ją i wyrównujący jej koloryt.

Czy olej makadamia jest komedogenny?

O niektórych kosmetykach stosowanych do pielęgnacji twarzy mówi się, że są komedogenne. Co to oznacza? Czym jest komedogenność produktów kosmetycznych?

Terminem tym określa się właściwość polegającą na zatykaniu porów skóry. Jest to efekt szczególnie niepożądany u osób cierpiących na trądzik lub posiadających cerę z tendencją do tworzenia się zaskórników.

Zatykanie porów często jest efektem ubocznym preparatów tłustych, o ciężkiej konsystencji, choć nie wszystkie oleje go wywołują. Niektóre (np. olej kokosowy) są wysoce komedogenne i ich stosowanie nie jest zalecane przy cerze trądzikowej lub tłustej, inne jednak (np. olej arganowy) w ogóle nie zatykają.

Czy olej makadamia zapycha pory? Komedogenność olejku makadamia określana jest jako umiarkowana lub umiarkowanie niska.

Oznacza to, że może powodować zatykanie porów skóry, która jest na nie bardziej podatna, jednak przy cerze suchej lub normalnej z reguły nie wywołuje takiego efektu.

Reklama

Jak stosować olej makadamia na twarz?

Podobnie, jak w przypadku pielęgnacji włosów, tak i w przypadku twarzy, niezwykle ważna jest systematyczność stosowania odpowiednich preparatów.

Aby osiągnąć długotrwałe efekty, olej z orzechów makadamia na twarz należy aplikować regularnie. Tylko częste dostarczanie skórze odżywczych substancji może pozytywnie wpłynąć na jej zdrowie i wygląd, zahamować jej starzenie i proces powstawania zmarszczek oraz utraty elastyczności.

W jakiej postaci stosować olejek makadamia na twarz? Można używać do codziennej pielęgnacji kosmetyków (kremów, maseczek) z jego dodatkiem lub – co gwarantuje najlepsze efekty – wmasowywać w oczyszczoną skórę 100-procentowy, naturalny olej lub masło makadamia i pozostawiać do całkowitego wchłonięcia.

Choć olejek wchłania się bardzo dobrze, u niektórych osób może pozostawiać warstwę tzw. filmu. Wówczas dobrym rozwiązaniem jest stosowanie go na noc.

Reklama

Olej makadamia na skórę. Czy pomaga na cellulit i rozstępy?

Do czego jeszcze, oprócz włosów i twarzy, można stosować olej makadamia? Otóż świetnie nadaje się on do pielęgnacji całego ciała, na skórę w różnych jego partiach, np. w miejscach wymagających nawilżenia lub zwiększenia elastyczności.

Czy wykorzystywany jest olej z orzechów makadamia na rozstępy i cellulit? Tak i to jako całkiem skuteczna broń profilaktyczna. Dlaczego? Ponieważ zawarte w nim substancje stymulują produkcję kolagenu i dzięki temu pozytywnie wpływają na elastyczność skóry.

Co za tym idzie – jędrna skóra mniej podatna jest na powstawanie tzw. skórki pomarańczowej i nieestetycznych rozstępów. Czy jednak olej makadamia działa na istniejące już rozstępy i cellulit? Nie ma badań potwierdzających skuteczność jakichkolwiek substancji w ich zmniejszaniu.

Walka z tego rodzaju zmianami ogranicza się właściwie do zabiegów mechanicznie je likwidujących. Efekty stosowania oleju mogą być jednak zauważalne, jeśli chodzi o profilaktykę polegającą na zwiększaniu elastyczności i odporności skóry.

Co ważne, olej makadamia - jeśli nie wywołuje reakcji alergicznej i nadwrażliwości – może być bezpiecznie stosowany w ciąży i podczas karmienia piersią (z wyłączeniem aplikowania na same piersi).

Dobry jest także podczas opalania, ponieważ dogłębnie nawilża skórę i wyrównuje jej koloryt. Nie może jednak zastępować kremu z filtrem UV. Stosowanie samego olejku przy ekspozycji na słońce grozi poparzeniem!

Czy olej makadamia jest jadalny?

Jak już zostało wspomniane, olej makadamia znajduje swoje zastosowanie również w branży spożywczej, co oznacza, że jest jadalny, a nawet bardzo zdrowy.

Swoje prozdrowotne właściwości zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm sam nie syntetyzuje i musi mieć je dostarczane w diecie.

Czy lepszy jest rafinowany czy nierafinowany olej makadamia? Olej nierafinowany to taki, który podczas procesu tłoczenia nie jest poddawany oczyszczeniu i działaniu wysokiej temperatury.

Z reguły jest on bardziej wartościowy niż olej rafinowany, bo nie pozbawia się go dobroczynnych substancji (a także naturalnych właściwości takich jak barwa, czy zapach), z drugiej strony jednak częściej wywołuje np. reakcje alergiczne.

Najlepiej jest sięgać po zimnotłoczony olej makadamia, ponieważ wykazuje on najwięcej drogocennych właściwości. Jak go stosować?

Można używać go do smażenia i pieczenia, jednak najlepiej spożywać go bez poddawania obróbce termicznej – np. do polewania sałatek.

Przed użyciem należy zawsze upewnić się, że dany produkt przeznaczony jest do spożycia, a nie jedynie dla celów kosmetycznych.

Gdzie kupić olej makadamia?

Oleje roślinne mogą być pozyskiwane na drodze różnych procesów, i tym samym, posiadać różną jakość.

Gdzie kupić najlepszy olej makadamia, aby mieć pewność, że zakupiony produkt jest wartościowy?

Zależy to m. in. od jego przeznaczenia. Olej spożywczy kupić można w dobrze zaopatrzonych marketach lub sklepach z żywnością bio.

Organiczny olej makadamia do stosowania na skórę lub włosy dostępny jest w dobrych drogeriach i aptekach.

Aby mieć pewność, że wybiera się 100-procentowy olejek, warto zawsze przeczytać skład kupowanego produktu.

Olej makadamia łatwo zakupić można także online, w sklepach lub aptekach internetowych. Decydując się na tę opcję, warto postawić na zaufanego sprzedawcę lub najpierw zapoznać się z opiniami konsumentów na jego temat.

Cena oleju makadamia

Olej z orzeszków makadamii dostępny jest w opakowaniach o różnej objętości oraz do różnych zastosowań. Niektóre produkty nadają się do spożycia, inne przeznaczone są do celów kosmetycznych, jako środki do pielęgnacji skóry, czy włosów.

Od tego w dużej mierze zależy ich cena. Uzależniona jest też ona od wartości produktu, a więc i sposobu, w jaki został on pozyskany.

Cena oleju makadamia ogólnie wyższa jest od popularnych, dobrze znanych i powszechnie używanych w Polsce olejów spożywczych, takich jak olej rzepakowy czy słonecznikowy.

Za niedużą butelkę (ok. 250 ml) zapłacić trzeba około 30 zł. Olej kosmetyczny ze specjalnym kroplomierzem ułatwiającym aplikację to koszt kilkunastu złotych za opakowanie 30 ml.

Biorąc pod uwagę wydajność, mnogość zastosowań oraz dobroczynnych właściwości oleju z orzechów makadamia, cena wydaje się mimo wszystko przystępna.

Przygodę z olejem zacząć można od niedużych opakowań, by sprawdzić, czy jest on odpowiedni np. do rodzaju włosów lub typu cery.

Czytaj również

Bibliografia

  • P. Malinowska, Aktywność przeciwutleniająca ekstraktów roślinnych stosowanych w emulsjach kosmetycznych, Uniwersytet Ekonomiczny z Poznaniu.
  • Olej makadamia - Karta charakterystyki substancji.
  • M. Michalak, K. Paradowska, A. Zielińska, Możliwości wykorzystania w kosmetologii wybranych olejów roślinnych jako źródła karotenoidów, w: Postępy Fitoterapii 2018; 19(1): 10-17.
  • A. Zielińska, I. Nowak, Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenia w kosmetyce, w: Chemik, 2014, 68, 2, 103–110.
  • E. A. Lima i inni, Macadamia Oil Supplementation Attenuates Inflammation and Adipocyte Hypertrophy in Obese Mice. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4190113/ [29.12.2022].
  • T. Miyashita i inni, Safety data on single application of emu and macadamia nut oil on human skin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5671474/ [29.12.2022].
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Olejki
Olej z ostropestu - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak długo stosować?
Ostropest
Olej z czarnuszki - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Nasiona i olej z rośliny czarnuszki
Olejek z glistnika - jak stosować i zrobić olejek z jaskółczego ziela?
Olejek z glistnika jaskółcze ziele w ratanowym koszyku
Podobne artykuły
Olejek kamforowy
Jak stosować olejek kamforowy do ucha?
Zywokost
Olejek żywokostowy - działanie, zastosowanie i cena. Na co pomaga?
Dynia i olej z pestek dyni
Olej z pestek dyni - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Olej rycynowy w leczeniu
Olej rycynowy - działanie przeczyszczające i przeciwbólowe. Kiedy i jak stosować?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!