Nowy sklep

już ON-LINE

Jarzębina - właściwości lecznicze soku z jarzębiny

Sok z jarzębiny to źródło witamin, należących do przeciwutleniaczy karotenoidów oraz równie cennych związków mineralnych. Regularne spożywanie owoców jarzębiny wpływa korzystnie m.in. na układ odpornościowy, kości i skórę. Jarzębinę przed spożyciem należy poddać obróbce termicznej!
Drzewo jarzębina
Źródło: 123RF

Spis treści

Jarzębina, czyli jarząb pospolity, jest rośliną z rodziny różowatych. Czerwono-pomarańczowe, kuliste owoce jarzębiny są jednocześnie cierpkie i gorzkie, ale kryją w sobie wiele cennych właściwości.

Jarzębina jadalna dopiero po obróbce!

Surowe owoce jarzębiny wyglądają efektownie, jednak są niejadalne, nie tylko z uwagi na smak, ale też składnik trujący o nazwie - kwas parasorbinowy. Dopiero po zblanszowaniu lub zmrożeniu owoców stracą one gorzki smak i właściwości trujące. Wówczas można przygotować przetwory z jarzębiny.

 

Sok z jarzębiny

Z jarzębiny wytwarzany jest między innymi sok. Oczywiście można kupić gotowy produkt, jednak ten najbardziej wartościowy (bez sztucznych dodatków, bez cukru, nierozwodniony) jest dość drogi. Litr czystego soku kosztuje około 50 złotych, dlatego warto przygotować go samodzielnie w domu. Będzie nam do tego potrzebny sokownik (koszt nieco ponad 100 zł).

Składniki potrzebne do soku z jarzębiny:

  • 2 kilogramy jarzębiny
  • 1 kilogram cukru
  • czyste, wyparzone butelki na sok

Owoce oddzielamy od gałązek i dokładnie myjemy. Następnie mocno mrozimy.   Zamrożoną jarzębinę umieszczamy w sicie sokownika. Owoce zasypujemy cukrem. Gotowy produkt przelewamy do wyparzonych butelek. 

Reklama

Konfitura z jarzębiny i inne przetwory

Sok z jarzębiny służyć może jako dodatek do herbaty czy budyniu. Jarzębina sprawdzi się też w formie dżemu oraz konfitury do mięs. Ponadto można z niej zrobić syrop, nalewkę leczniczą oraz trunek, czyli jarzębinówkę. Suszoną jarzębiną wzbogacimy smak deserów.

Jarzębina - właściwości

Jarzębina to cenne źródło witaminy A i jej prowitaminy - beta-karotenu, a także witaminy C i K. Retinol, czyli witamina A, korzystnie wpływa na skórę - likwiduje przebarwienia oraz zmarszczki, gdyż zwiększa ilość kolagenu i elastyny. Wzmacnia organizm i chroni przed nowotworami, a także bierze udział w procesie rozrostu tkanki kostnej oraz w procesach zachodzących w siatkówce oczu.

Witamina C ma pozytywny wpływ na układ krążenia, jest też przeciwutleniaczem, a więc działa przeciwnowotworowo. Natomiast witamina K to ważny uczestnik procesu krzepnięcia krwi, a jej niedobór może skutkować osteoporozą.

Reklama

Antynowotworowe właściwości jarzębiny

Zawarte w owocu jarzębiny karotenoidy pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy, a więc chronią przed wolnymi rodnikami i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Owoce jarzębiny zawierają także witaminę B i PP oraz również sód, potas, miedź i magnez. Znajdziemy w nich także inne cenne składniki:

  • garbniki, które mają właściwości bakteriobójcze, ściągające oraz wzmacniające organizm,
  • pektyny, odpowiedzialne za redukcję cząsteczek złego cholesterolu, a więc chroniące układ krążenia. Pektyny mają też pozytywny wpływ na pracę jelit oraz mikroflorę bakteryjną.

Oceń artykuł

(liczba ocen 31)

Pytanie: Który ze składników powinien znaleźć się w preparacie na ból gardła?

  nanosrebro

  witamina C

  miód

  prawoślaz