Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Sok z pigwy (syrop z pigwy) - właściwości i przeciwwskazania. Na co pomaga i jak zrobić?

Sok z pigwy to najczęściej pozyskiwany produkt z owocu, który jest prawdziwą witaminową bombą, ale na surowo nie nadaje się do jedzenia. Jakie właściwości posiada i kiedy warto po niego sięgać?
Owoc pigwy, z którego można zrobić sok
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Sok z pigwy pozyskiwany jest z owoców, które na surowo nie nadają się do jedzenia, ale jednocześnie zawierają wiele drogocennych witamin i minerałów.
  • Najczęściej spożywany jest przy przeziębieniu i grypie, choć to nie jedyne jego możliwe zastosowanie.
SPRAWDŹ TEŻ: Pigwa - właściwości. Co z niej zrobić i kiedy ją zrywać?
Spis treści

Reklama

Jakie właściwości ma sok z pigwy?

Pigwa to drzewo rodzące duże, żółte owoce w kształcie gruszek lub jabłek, w zależności od odmiany. Bywa ona mylona z pigwowcem, warto jednak wiedzieć, że są to dwa odrębne gatunki, a pigwowiec to krzew i drobniejszych, okrągłych owocach.

Zdecydowana większość odmian pigwy na surowo nie nadaje się do jedzenia, ponieważ owoc sam w sobie jest twardy i gorzko-kwaśny. Dopiero robione z niego przetwory mają atrakcyjne walory smakowe, a ponadto zawierają wiele cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Jednym z takich przetworów jest sok z pigwy. 

Swoje właściwości zawdzięcza on zawartym w nim składnikom, takim jak:

  • witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy), C,
  • minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk,
  • błonnik,
  • węglowodany będące głównym źródłem energii dla ludzkiego organizmu.

Syrop z pigwy ma działanie wielowymiarowe, ale przede wszystkim:

  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne, 
  • wspomaga odporność, 
  • wspiera pracę układu trawiennego,
  • działa detoksykacyjnie, czyli oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn (w tym - metali ciężkich). 

Zalecany jest przede wszystkim w okresach obniżonej odporności, czyli jesienią i zimą. Popularny sok z pigwy gruszkowej świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, rozgrzewa i pomaga zwalczać objawy przeziębienia.

Reklama

Na co pomaga sok z pigwy?

Ponieważ sok z pigwy zawiera tyle dobroczynnych substancji, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. 

Na co jest dobry? Pomaga on przede wszystkim w zwalczaniu infekcji sezonowych i problemów trawiennych. 

Na co dokładnie sok z pigwy warto stosować?

  • Przeziębienie - dzięki wysokiej zawartości witamin podnosi on naturalną odporność i wspomaga zwalczanie przez organizm rozmaitych infekcji wirusowych.
  • Grypę - wspiera objawowe leczenie grypy, stymulując pracę układu immunologicznego i działając rozgrzewająco.
  • Refluks - sok z pigwy wspomaga procesy trawienne i dlatego zalecany jest przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, przede wszystkim - refluksie, zgadze, niestrawności, wzdęciach, zaparciach, a nawet wrzodach żołądka.
  • Cukrzycę - owoce pigwy pomagają regulować poziom cukru we krwi, dlatego syrop z nich pozyskiwany może wspierać objawowe leczenie cukrzycy (o ile oczywiście nie jest dosładzany).

Reklama

Jak pić sok z pigwy? Przeciwwskazania do spożycia

Syrop można spożywać na różne sposoby, w zależności od indywidualnych preferencji. Jak pić sok z pigwy? Można go pić samodzielnie, jak zwykłe syropy apteczne, popijając łyżeczkę soku wodą. 

Można także rozcieńczać go przegotowaną wodą, dolewać do herbaty lub polewać nim różne słodkie potrawy: desery, sałatki owocowe, budyń, naleśniki. 

Urozmaicenie to sprawia, że sok z pigwy świetnie nadaje się dla dzieci. Od kiedy można bezpiecznie podawać go dzieciom? Nie ma dokładnych wytycznych co do tego, od jakiego wieku sok z pigwy może być spożywany. Jest to produkt w pełni naturalny i wykazujący pozytywny wpływ na zdrowie, nie powinien zatem być szkodliwy nawet dla małych dzieci, jednak wszelkie wątpliwości najlepiej omówić z lekarzem pediatrą. 

Nie ma też wyraźnych przeciwwskazań do stosowania soku z pigwy. W odpowiednich dawkach można spożywać go w ciąży i podczas karmienia piersią, czyli w momentach, kiedy kobiecy organizm potrzebuje szczególnego wsparcia odporności naturalnymi metodami.

Reklama

Jak zrobić sok z pigwy? Przepis

W dobrze zaopatrzonych marketach i sklepach spożywczych można kupić gotowy syrop, jednak zawsze istnieje ryzyko, że jest on „wzbogacony” chemicznymi składnikami, sztucznymi aromatami itd. 

Jak zrobić sok z pigwy samodzielnie? Czy trzeba go gotować? Przepisów i metod pozyskiwania soku jest kilka. Prosty sposób to wyciskanie owoców w sokowirówce wolnoobrotowej. Wystarczy wykroić z ich wnętrza gniazda nasienne, a resztę w całości wrzucić do wyciskarki. 

Gotowy sok z pigwy można osłodzić lub pozostawić go bez cukru, w skoncentrowanej postaci. Aby móc go przechowywać przez jesień i zimę, należy przelać go do słoików lub butelek i spasteryzować. Pasteryzowanie można przeprowadzić, umieszczając słoiki w dużym garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku. Osoby, które nie posiadają sokowirówki, mogą zrobić gotowany sok z pigwy. Owoce trzeba wówczas pokroić (pozbawiając je gniazd nasiennych), włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą, a następnie gotować około godziny. 

Co zrobić z pigwą po odlaniu soku? Ze zmiękczonych po ugotowaniu owoców można zrobić dżem lub mus, który dobry jest na kanapki, do naleśników itd. 

To, ile soku wyjdzie z 1 kg pigwy, zależy m. in. od sposobu przyrządzania. Soku z dodatkiem wody wyjdzie więcej niż tego wyciskanego w sokowirówce, ale będzie on też mniej esencjonalny. Przepisy na sok z pigwy gruszkowej i innych jej odmian znaleźć można w Internecie. 

Niektórzy zamiast słodzenia zalecają robienie soku z miodem, niektórzy dodają inne owoce i robią np. sok z pigwy i cytryny lub limonki. Bez względu na wybraną recepturę, taki naturalny sok jest bardzo odżywczy, a dzięki walorom smakowym świetnie sprawdza się jako dodatek do herbaty i innych napojów. 

Z soku z pigwy (szczególnie takiego z wyciskarki) można sporządzić również nalewkę - na spirytusie lub wódce. Jest ona trunkiem, w którym pigwa dalej zachowuje swoje prozdrowotne i rozgrzewające właściwości, cenne szczególnie zimą.

Reklama

Sok z pigwy z sokownika

Oprócz soku z pigwy z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej, można pozyskać go również z sokownika. To specjalny, trzyczęściowy garnek, służący do robienia soków przy pomocy pary. Zaletą tej metody jest zachowywanie wartości odżywczych owoców i ich pozostawanie w górnej części urządzenia, co daje możliwość ich dalszego wykorzystania, np. do ugotowania dżemu. 

Jak zrobić sok z pigwy w sokowniku? Ponieważ owoce są twarde i mają grubą skórkę, należy pokroić je na ćwiartki lub mniejsze części i usunąć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzuca się do sokownika i zasypuje cukrem. 

Do dolnej części garnka leje się wodę (w trakcie robienia soku należy co jakiś czas sprawdzać jej poziom i uzupełniać go w razie potrzeby), a pod rurkę podstawia naczynie, do którego będzie spływał gotowy sok. Zarówno sok z pigwy z sokowirówki, jak i z sokownika jest bardzo wartościowy, zachowuje zawarto w owocach cenne substancje i do tego świetnie smakuje.

Reklama

Kiedy zrobić sok z pigwy? Sok z pigwy na zimę

Oprócz tego, jak zrobić sok z pigwy, warto też wiedzieć, kiedy najlepiej go sporządzać. Najbardziej wartościowy syrop pozyskać można z dojrzałych owoców, czyli jesienią - w okolicach września i października. To najlepszy moment, aby przygotować sok na zimę (z pigwy gruszkowej i innych odmian) i móc dodawać go do herbaty w mroźne dni celem podniesienia naturalnej odporności w sezonie częstych infekcji i przeziębień. 

Jak zrobić sok z pigwy na zimę, by jeszcze wzbogacić jego skład i podnieść rozgrzewające właściwości? Przepisy są rozmaite. Można np. przyprawić go miodem i imbirem. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale też działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, wspomagając walkę z wirusowymi infekcjami. 

Na zimę przygotować można zarówno sok z pigwy z wyciskarki, jak i z sokownika czy też gotowany. Jak go przechowywać? Po pasteryzacji słoiki najlepiej trzymać w ciemnym i chłodny miejscu (spiżarni, piwnicy itp.).

Reklama

Jaka jest cena soku z pigwy i gdzie można go kupić?

W wielu miejscach można kupić gotowy sok z pigwy. Gdzie najlepiej jest go szukać? Sok dostępny jest w dobrze zaopatrzonych sklepach i marketach, jednak kupując go w takich miejscach, warto zwrócić uwagę na skład - czy nie zawiera on dodatków, takich jak aromaty, barwniki, substancje konserwujące. 

Syrop z pigwy dostępny bywa też w aptekach i sklepach zielarskich, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Produkty z apteki powinny być względnie bezpieczne i pełnowartościowe, jednak decydując się na zakupy online, warto postawić na sprawdzonych sprzedawców lub najpierw poczytać opinie użytkowników. 

Cena soku z pigwy oscyluje zwykle w granicach 20-25 zł za 500 ml, a zależy przede wszystkim od składu i producenta. Chcąc przyrządzić sok samodzielnie, trzeba kupić surowe owoce, których koszt to około 10-12 zł za kilogram. Do ceny tej należy doliczyć właściwie tylko koszt użytego cukru. Sok zrobiony w domu jest zatem nie tylko najzdrowszy i najbardziej wartościowy, ale też najtańszy.

Czytaj również

Bibliografia

  • Mieszczakowska-Frąc M., Kruczyńska D., Skład polifenolowy owoców pigwy, w: Przemysł Spożywczy, grudzień 2017, tom 71
  • Wojdyło A., Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, ISSN 1898-1151
  • Kruczyńska D. i wsp., Pigwa wieloowocowa, w: Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa, grudzień 2020
Justyna Gabrysiak-Kula
Artykuł napisany przez
Justyna Gabrysiak-Kula
W 2009 roku zdobyła tytuł magistra kulturoznawstwa Uniwersytetu Łódzkiego. Pierwsze doświadczenia zawodowe zdobyła w Radiu Łódź, współtworząc audycje młodzieżowe. Od kilku lat pracuje jako copywriter, specjalizując się w tematyce medycznej, kosmetycznej, parentingowej i w dziedzinach pokrewnych. Napisała dotąd setki artykułów o zdrowiu. Prywatnie wychowuje dzieci, pływa i czyta książki, choć to właśnie pisanie było zawsze jej ulubionym zajęciem.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Owoce
Owoc kaki (persymona) - jak obrać i jak jeść? Właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Cztery owoce kaki w drewnianym pojemniku
Borówka amerykańska: uprawa na działce, w donicy i ogrodzie
Dziewczynka je borówki amerykańskie z domowej uprawy
Mango - właściwości odżywcze, zdrowotne i regeneracyjne. Dlaczego warto je jeść?
Owoc mango
Podobne artykuły
Borówka amerykańska w ogrodzie
Borówka amerykańska. Uprawa, jak sadzić, pielęgnacja. Jakie ma właściwości?
Czy awokado to owoc
Czy awokado to owoc czy warzywo?
Owoce figi
Figa - właściwości, wartości odżywcze i skutki uboczne? Jak obrać i jeść figę?
Mężczyzna sadzi borówkę amerykańską
Plantacja borówki amerykańskiej – warunki i koszt założenia
Kiwi
Właściwości i wartości odżywcze kiwi. Ile ma kalorii? Czy jest zdrowe?

Reklama