Rokitnik - właściwości i zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Rokitnik to roślina od lat wykorzystywana w ziołolecznictwie. Jego małe, pomarańczowe owoce kryją w sobie moc witamin i składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Dzięki swoim leczniczym właściwościom rokitnik zwyczajny znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Jest także szeroko wykorzystywany w kosmetyce.
Ziele rokitnika
Źródło: 123RF

Spis treści

Rokitnik to roślina o niesamowicie dużej liczbie bioaktywnych substancji. Zawiera ich blisko 200, a każda wywiera pozytywny wpływ na nasz wygląd bądź zdrowie. Rokitnik pospolity to przede wszystkim nieocenione źródło witaminy C, ze wszystkich roślin tylko dzika róża zawiera jej więcej. Trudno się więc dziwić, że rokitnik jest wykorzystywany nie tylko w branży spożywczej, ale także farmaceutycznej oraz kosmetycznej, i to na szeroką skalę.

Owoce rokitnika

To właśnie owoce rokitnika są najcenniejszym źródłem wartościowych dla zdrowia związków. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C są także źródłem cennych flawonoidów, kwasów organicznych, wolnych aminokwasów, makro– i mikroelementów takich jak żelazo, mangan, bor, a także witamin A, E, F, K, P i B12. Owoce rokitnika, w zależności od odmiany krzewu, mogą przybrać kształt jajowaty, owalny lub kulisty. Ich smak jest cierpki i kwaskowaty, są jednak soczyste i niezwykle aromatyczne.

Rokitnik - właściwości

Dzięki bogactwu związków odżywczych, jakie zawiera rokitnik, można go nazwać prawdziwą witaminową bombą dla naszego zdrowia. Warto włączyć rokitnik do swojej diety, bo dzięki swoim właściwościom:

  • wzmacnia układ odpornościowy (zapobiega przeziębieniom i pomaga w walce z infekcjami, działa antywirusowo i antybakteryjnie),
  • wspiera pracę układu krążenia,
  • obniża cholesterol (chroni przed miażdżycą),
  • działa przeciwzapalnie,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy (usprawnia pracę mózgu),
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej,
  • odbudowuje organizm po chorobie,
  • wykazuje działanie antydepresyjne i dostarcza energii,
  • pomaga przy chorobie wrzodowej,
  • pobudza trawienie i przemianę materii,
  • jest antyoksydantem,
  • regeneruje komórki, a także widocznie opóźnia ich starzenie,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • zmniejsza widoczność blizn i przebarwień na skórze,
  • regeneruje i uelastycznia skórę,
  • stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Reklama

Rokitnik zastosowanie

Z owoców rokitnika można z łatwością przygotować we własnej kuchni przetwory, które zachowają zdrowotne właściwości rośliny. Nie szkodzi im gotowanie, suszenie, a nawet prażenie. Z rokitnika powstają pyszne herbaty, soki, nalewki, dżemy, konfitury, galaretki, nalewki, a nawet olej.

  • SOK Z ROKITNIKA – dobrze smakuje sam, ale także jako dodatek do koktajli, sałatek, deserów, a nawet napojów alkoholowych.
  • SYROP Z ROKITNIKA – idealny do herbaty, zamiast cukru i cytryny, sprawdzi się także w połączeniu z wodą.
  • NALEWKA Z ROKITNIKA – pomaga na dolegliwości występujące ze strony układu pokarmowego oraz przeziębienie.
  • OLEJ Z ROKITNIKA – jest jadalny, zalecany przy chorobie wrzodowej. Można go stosować nie tylko w kuchni, to także znakomity kosmetyk.

W kosmetyce natomiast dobrze sprawdzają się naturalne preparaty stworzone na bazie rokitnika, takie jak kremy z rokitnikiem, maseczki lub olejki. Rokitnik występuje w preparatach intensywnie nawilżających, przeciwłupieżowych, zapobiegających łysieniu, regenerujących naskórek i likwidujących przebarwienia.

Przeczytaj także:

Reklama

Oceń artykuł

(liczba ocen 17)

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!