Rokitnik - właściwości i zastosowanie. Jak sprawdza się w kuchni i w kosmetyce?

Rokitnik to roślina od lat wykorzystywana w ziołolecznictwie. Jego małe, pomarańczowe owoce kryją w sobie moc witamin i składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Dzięki swoim leczniczym właściwościom rokitnik zwyczajny znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Jest także szeroko wykorzystywany w kosmetyce.
Ziele rokitnika
Źródło: 123RF
  • Rokitnik zawiera w sobie blisko 200 różnych bioaktywnych substancji. Każda z nich ma pozytywny wpływ na nasz wygląd bądź zdrowie.
  • Dzięki tym właściwościom, rokitnik znajduje wszechstronne zastosowanie - wykorzystywany jest chętnie w branży spożywczej. Roślina używana jest również na szeroką skalę w branżach farmaceutycznej oraz kosmetycznej.
  • Owoce rokitnika stanowią najcenniejsze źródło wartościowych związków. Zawierają w sobie witaminę C, flawonoidy, kwasy organiczne, wolne aminokwasy, makro– i mikroelementy takie jak żelazo, mangan, bor, a także witaminy A, E, F, K, P i B12.
SPRAWDŹ TEŻ: Jak rozpocząć uprawę ziół leczniczych?
Spis treści

Rokitnik to roślina o niesamowicie dużej liczbie bioaktywnych substancji. Zawiera ich blisko 200, a każda wywiera pozytywny wpływ na nasz wygląd bądź zdrowie.

Rokitnik pospolity to przede wszystkim nieocenione źródło witaminy C, ze wszystkich roślin tylko dzika róża zawiera jej więcej.

Trudno się więc dziwić, że rokitnik jest wykorzystywany nie tylko w branży spożywczej, ale także farmaceutycznej oraz kosmetycznej, i to na szeroką skalę.

Owoce rokitnika

To właśnie owoce rokitnika są najcenniejszym źródłem wartościowych dla zdrowia związków. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C są także źródłem cennych flawonoidów, kwasów organicznych, wolnych aminokwasów, makro– i mikroelementów takich jak żelazo, mangan, bor, a także witamin A, E, F, K, P i B12.

Owoce rokitnika, w zależności od odmiany krzewu, mogą przybrać kształt jajowaty, owalny lub kulisty. Ich smak jest cierpki i kwaskowaty, są jednak soczyste i niezwykle aromatyczne.

Właściwości rokitnika

Dzięki bogactwu związków odżywczych, jakie zawiera rokitnik, można go nazwać prawdziwą witaminową bombą dla naszego zdrowia. Warto włączyć rokitnik do swojej diety, bo dzięki swoim właściwościom:

  • wzmacnia układ odpornościowy (zapobiega przeziębieniom i pomaga w walce z infekcjami, działa antywirusowo i antybakteryjnie),
  • wspiera pracę układu krążenia,
  • obniża cholesterol (chroni przed miażdżycą),
  • działa przeciwzapalnie,
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy (usprawnia pracę mózgu),
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej,
  • odbudowuje organizm po chorobie,
  • wykazuje działanie antydepresyjne i dostarcza energii,
  • pomaga przy chorobie wrzodowej,
  • pobudza trawienie i przemianę materii,
  • jest antyoksydantem,
  • regeneruje komórki, a także widocznie opóźnia ich starzenie,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • zmniejsza widoczność blizn i przebarwień na skórze,
  • regeneruje i uelastycznia skórę,
  • stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną.

Zastosowanie rokitnika

Z owoców rokitnika można z łatwością przygotować we własnej kuchni przetwory, które zachowają zdrowotne właściwości rośliny. Nie szkodzi im gotowanie, suszenie, a nawet prażenie. Dzięki temu, z rokitnika powstaje cała gama pysznych produktów:

  • herbaty,
  • soki,
  • nalewki,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • galaretki,
  • nalewki,
  • olej.​

Sok z rokitnika 

Dobrze smakuje sam, ale także jako dodatek do koktajli, sałatek, deserów, a nawet napojów alkoholowych.

Właściwości soku z rokitnika:

  • poprawia wygląd skóry: dzięki niemu jest bardziej sprężysta, gładka i jędrna,
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek,
  • redukuje poziom cholesterolu,
  • dzięki niemu, maleje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór.

Syrop z rokitnika

Syrop z rokitnika jest idealny do herbaty, zamiast cukru i cytryny, sprawdzi się także w połączeniu z wodą. Może być wyśmienitym napojem orzeźwiającym w upalne dni.

  • zawarta w nim witamina C poprawia naszą odporność,
  • witamina E ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne,
  • witamina K zmniejsza ryzyko powstania krwawienia,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe mają dobry wpływ na serce.

Nalewka z rokitnika 

Nalewka z rokitnika pomaga na dolegliwości występujące ze strony układu pokarmowego oraz przeziębienie. W jaki sposób ją przygotować?

Składniki:

  • kilogram owoców rokitnika,
  • kilogram cukry
  • 1,5 litra 70-procentowego alkoholu

Owoce myjemy, wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Następnie całość zalewamy alkoholem i szczelnie zakręcamy. Po 7 tygodniach - podczas których co kilka dni potrząsamy słojem - nalewka jest gotowa i można przelać ją do butelek.

Olej z rokitnika 

Olej z rokitnika powstaje z nasion i miazgi owocowej. Tłoczony jest na zimno.

Jest jadalny, zalecany przy chorobie wrzodowej i innych problemach przewodu pokarmowego. Olej z rokitnika można stosować nie tylko w kuchni, to także znakomity kosmetyk. Ma bardzo dobry wpływ na skórę. Może być również stosowany przy dezynfekcji ran.

Kosmetyki z rokitnikiem

Rokitnik stanowi jedną z cenniejszych roślin dla kosmetyki na świecie, dlatego w kosmetyce dobrze sprawdzają się naturalne preparaty stworzone na jego bazie, tj.  kremy z rokitnikiem, maseczki lub olejki.

Ta roślina jest bombą witaminową posiadającą wiele antyoksydantów, mikroelementów oraz aminokwasów. Rokitnik zawiera około 15 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. 

Rokitnik występuje w preparatach intensywnie nawilżających, przeciwłupieżowych, zapobiegających łysieniu, regenerujących naskórek i likwidujących przebarwienia.

Warto wybierać naturalne kosmetyki do pielęgnacji twarzy i ciała z rokitnikiem. 

Czytaj również

Bibliografia

  • M. Gut, A. Gasik, M. Mitek, Rokitnik - roślina niczym apteka, Przemysł Spożywczy, rok 2008, T. 62, nr 6.
  • P. Malinowska, B. Olas, Rokitnik - roślina wartościowa dla zdrowia, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, rok 2016, Tom 65, Nr 2.
  • B. Fafera, Rokitnik, Informacja rolnicza, nr 12, rok 1995.
  • K. Ulanowska, B. Skalski, B. Olas, Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) jako źródło związków o aktywności przeciwnowotworowej i radioprotekcyjnej, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 2018, 72.
  • B. Piłat, R. Zadernowski, Rokitnik w produktach spożywczych, Przemysł Spożywczy, rok 2016, T. 70, nr 6.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii: Odżywianie
Przeczytaj artykuł
Dwa dni w przedszkolu i infekcja gotowa. Dlaczego dzieci tak często chorują?
Przeczytaj artykuł
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Podobne artykuły
Dolegliwości żołądkowe. Co stosować na ból brzucha?
Jak działa jaskółcze ziele na brodawki różnego pochodzenia?
Zioła na nadciśnienie. Które najlepiej stosować?
Jaskółcze ziele na kurzajki - właściwości. Jak stosować?
Mniszek lekarski - właściwości i działanie. Na co pomaga?

Reklama

Może to Cię zainteresuje
Stan podgorączkowy - od ilu stopni? Przyczyny u dziecka i dorosłego
Zespół Westa - objawy i rokowania. Czy jest wyleczalny?
Arachnofobia – co to jest? Objawy, test i leczenie
Częste odbijanie - po jedzeniu i powietrzem. Co oznacza?
Anemia w ciąży – objawy. Co jeść i kiedy do szpitala?

Reklama