Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗

Ryż basmati – kalorie, cena, gotowanie. Jak i gdzie kupić?

Ryż basmati to jedna ze szlachetniejszych odmian. Ten bezglutenowy i lekkostrawny produkt pochodzi z Chin i Indii, a uprawiany jest u podnóży Himalajów. Mikroklimat miejsca jego uprawy sprawia, iż jest to ryż o wyjątkowym smaku i zapachu. Jego smukłe ziarna i wyrazisty orzechowy smak idealnie nadają się do wielu potraw. Jak go gotować?
Danie z ryżem basmati
źrodło:123RF
Spis treści

Ryż jest jednym z popularniejszych produktów zbożowych. Dostarcza mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy czy mikro i makroelementy. Idealnie sprawdza się jako element diety cukrzyków, wegan, alergików czy osób uczulonych na gluten.

Jego historia jest bardzo długa i sięga do czasów sprzed naszej ery. Początki upraw ryżu wiązane są z Chinami, a w Europie pojawił się w IV wieku p.n.e. Na świecie można spotkać ponad 800 gatunków ryżu. Wśród nich dużą popularnością cieszy się właśnie ryż basmati. 

Reklama

Ryż basmati

Ryż basmati to bardzo popularna i szlachetna odmiana ryżu. Pochodzi on głównie z Chin i Indii. Jest powszechnie wykorzystywany do przygotowywania potraw kuchni azjatyckiej. Ale cieszy się też dużą popularnością w Europie. Słowo „basmati” oznacza w wolnym tłumaczeniu „pachnący” i nazwa ta idealnie charakteryzuje ten gatunek ryżu. Jest on właśnie pachnący, z nutą świeżości.

Wiele osób uważa go za najszlachetniejszą odmianę ryżu. Jak wygląda ryż basmati? To długie i cienkie ziarenka. Charakteryzuje je lekko orzechowy smak, który warto wykorzystywać w kuchni przy przyrządzaniu różnych potraw. 

Właściwości odżywcze ryżu basmatito:

  • duża zawartość błonnika, który bardzo wspomaga trawienie,
  • zawartość minerałów, takich jak żelazo, cynk, magnez, fosfor i miedź,
  • obecność witamin z grupy B,
  • źródło węglowodanów złożonych.

Ryż basmati pozytywnie wpływa na układ trawienny, chroni jelita, przez co jest szczególnie mocno polecany osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego. Jednocześnie obniża poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jako bogate źródło błonnika uwalnia stopniowo energię i zapobiega nagłym skokom insuliny. Wspiera także układ nerwowy. Wszystkie minerały zawarte w ryżu basmati dodatkowo dobrze wpływają na stan włosów, cery i paznokci. 

Reklama

Jak gotować ryż basmati?

Ryż basmati to bardzo zdrowa odmiana ryżu długoziarnistego. Stanowi podstawę kuchni indyjskiej. Aby w pełni zachować walory odżywcze i smakowe tego ryżu, należy w trakcie gotowania przestrzegać kilku reguł. 

Jak i ile gotować ryż basmati? Oto podstawowe zasady:

  • do ugotowania 200 g ryżu basmati potrzeba -2 szklanki wody, sól, łyżka masła lub oleju,
  • ryż należy wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez 20 minut,  co pozwala usunąć ewentualne zanieczyszczenia i nadmiar skrobi,
  • po 20 minutach namaczania należy go opłukać i odsączyć,
  • do rozgrzanego w garnku masła bądź oleju wsypać ryż,
  • podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż ziarenka staną się prawie przezroczyste,
  • zalać tak przygotowany ryż wodą,
  • doprowadzić wodę z ryżem do wrzenia,
  • zmniejszyć ogień i gotować już na małym ogniu aż do wchłonięcia całej wody,
  • zdjąć garnek i odstawić na 15-20 minut pod przykryciem (można dodatkowo owinąćw koc albo wstawić do piekarnika).

Należy zawsze pamiętać, iż ryżu basmati nie wolno mieszać w trakcie gotowania. Nie każdy musi w pierwszym etapie gotowania wsypywać ryż do garnka z masłem czy olejem. Można od razu włożyć go do garnka z zimną wodą. Ryż basmati, w odróżnieniu od innych odmian, trzeba zalać zimną wodą, a dopiero potem zagotować i doprowadzić do wrzenia. Nie wolno nigdy gotować odwrotnie – najpierw zagotowanie wody, a dopiero potem wsypanie ryżu. Wtedy z pewnością tak ugotowany stanie się kleistą, niesmaczną masą. 

Prawidłowo przygotowany ryż basmati będzie zawsze sypki, aromatyczny i smaczny. 

Reklama

Ryż basmati – kcal

Ile kalorii ma ryż basmati? 100 g nieugotowanego ryżu basmati ma 351 kcal. Wydaje się to dosyć spora wartością energetyczną. Ale już ryż ugotowany ma tylko 115 kcal w 100 g. Jest to 5% zapotrzebowania dziennego dla człowieka dorosłego o przeciętnej wadze i aktywności fizycznej.  Z czego pochodzą kalorie w ryżu basmati? Wartość energetyczna rozkłada się w następujący sposób:

  • 10% z białka,
  • 87% z węglowodanów,
  • 3% z tłuszczu.

Ryż basmati, jak każdy inny, zwiększa swoja objętość w czasie gotowania i tym samym traci kalorie. Ten gatunek ma stosunkowo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, iż węglowodany zawarte w takim produkcie nasycają na dłużej. Ta niska wartość indeksu glikemicznego (od 56 do 69) powoduje, iż jest jest odpowiedni dla diabetyków (w porównaniu z innymi ziarnami).

Ile czasu potrzeba na spalenie 100 g ryżu basmati? Oto niewielkie zestawienie:

  • 16 minut jazdy rowerem,
  • 12 minut biegania,
  • 14 minut pływania.

Reklama

Cena ryżu basmati

Ryż basmati jest obecnie szeroko dostępny. Znajduje się on we wszystkich popularnych supermarketach czy zwykłych sklepach spożywczych. Można go też spotkać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w sklepach z żywnością azjatycką. Sklepy internetowe także oferują szeroki wybór tego rodzaju ryżu.

Zakup ryżu basmati to niewielki wydatek. Cena opakowania 400 g to koszt pomiędzy 4,80 a 5,50 zł. Warto kupować opakowania większe. I tak za opakowanie o wadze 1 kg można już nawet zapłacić 8,00 zł. Zakup większego opakowania sprawdza się szczególnie w sytuacjach większej rodziny i częstego spożywania ryżu basmati. 

Czytaj również

Bibliografia

  • Z. Zdrojewicz, A. Jagodziński, M. Kowalik „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?”, Katedra i Klinika Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, 2017 r.,
  • M. Ziarno, D. Zaręba „Ryż – cenny składnik żywności”, Wydział Nauk o Żywności SGGW Warszawa, 2008 r.
Jolanta Woźniak
Artykuł napisany przez
Jolanta Woźniak
Absolwentka Prawa na Uniwersytecie Łódzkim. Pierwsze doświadczenie zawodowe zdobywała, jako pracownik Działu Penitencjarnego i Organizacyjno-Prawnego w Areszcie Śledczym w Łodzi. Od 2004 roku Zastępca Prezesa i Członek Zarządu w Miejskiej Spółdzielni Mieszkaniowej. Od kilku lat copywriterka, głównie w tematyce prawnej, ale i medycznej i parentingowej. Prywatnie miłośniczka dobrego kina.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną
Ryż parboiled w drewnianej misce
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Czarny makaron z krewetkami
Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od pszennego? Sprawdź, ile ma kalorii
Makaron pełnoziarnisty, pomidory i oliwa
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Danie z płatkami owsianymi
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!